Trengsel – Kathrine Nedrejord

Sjanger: Samtid
Utgitt: 2014
Format: Innbundet
Oversatt av:
Lest av:
Forlag: Oktober
ISBN: 9788249513512
Sider: 165
Kilde: Kjøpt selv

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
En ung jente flytter til Paris for å studere og skrive. Mens hun venter på at begynnelsen skal fortsette møter hun han – en elegant og tilsynelatende verdensvant gutt med algerisk bakgrunn som har vokst opp i en forstad til Paris. Han har øyne som vil vel, og kan kanskje gi et feste og en ro. Byen suger henne inn, men støter henne samtidig fra seg. Bankkontoen blir stadig mer skranten, vinteren tar aldri slutt, og i leiligheten krafser og kravler musene. Fortvilelsen og desperasjonen øker, det blir stillere og stillere mellom henne og kjæresten, og hun begynner å drømme om å forsvinne. Trengsel er en tett og intens roman om sterke lengsler og fortvilet kjærlighet. Med innlevelse og en særegen letthet skriver Kathrine Nedrejord fram den voksende desperasjonen i en ung jentes sinn.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dette er, kan man vel si, enda en samtidsroman om ei norsk ung voksen kvinne som sliter med livets realiteter. Jeg kan for eksempel nevne både Furuset av Linn Strømsborg og Parissyndromet av Heidi Furre – førstnevnte nevner ei venninne som flytter til Paris (hovedpersonen er altså den som blir igjen), sistnevnte har en hovedperson som gjør det (og det går ikke knirkefritt, der heller). Bare ukedager av Cecilie Aurstad er også i samme gate, og det er Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til av Liv Marit Weberg også. Selv om disse to i og for seg ikke involverer Paris. Kan også til en viss grad inkludere Evig Søndag av Linnéa Myhre.

Det er tydeligvis noe med Paris. Jeg vet ikke helt hva det er, jeg, men den tydelige romantiseringen i mye med virkeligheten skinner best igjennom i betegnelsen som ble Furres romantittel: Parissyndromet. Dette er en psykisk sykdom som etter sigende rammer flere (særlig japanske) turister i Frankrike hvert år. Det er et ekstremt tilfelle av kultursjokk – kombinasjonen av møtet med en helt annen kultur og det at virkeligheten ikke matcher de glossy reklamebrosjyrene og statusen Paris har som kjærlighetens og romantikkens by i tonnevis av romantiske filmer og bøker. Ikke vet jeg hva det er som får både romankarakterer og virkelige personer til å pakke snippesken og flytte til Paris, men noe er det. Jeg mistenker det er den naive jakten på et ideal, men jeg skjønner ikke hvorfor så mange andre ikke skjønner at det ikke er så enkelt.

Nedrejords hovedperson flytter også til Paris. Hun liker begynnelser, får vi høre innledningsvis i romanen. Eller kanskje det er prologen hun liker best? Forventningen om hva som skal komme? Problemet hennes ligger i at hun er ikke like glad i fortsettelsene. Dette får vi drypp om gjennom fortellingen. Hun har reist mye. Hun har hatt mer eller mindre løse forhold til mange menn. Hun fremstår som dårlig på å vedlikeholde vennskap over tid, og hun er dårlig på personlig økonomi. Egentlig alt som krever langsiktig planlegging og/eller forpliktelser. Det er begynnelsen hun vil ha, ikke fortsettelsen.

Nedrejords tidvis heseblesende språkføring står i stil med hovedpersonens rastløshet, men den kunne kanskje vært enda mer finjustert og knyttet til følelsen protagonisten sitter med i hver enkelt situasjon. Noen setninger strekker seg ut over hele sider, bare adskilt med en masse kommaer, og leseren trekkes etter protagonisten. Det er åpenbart at hun har rett i at hun liker begynnelser, og hun er også desidert best på begynnelser. Hun er ganske dårlig på fortsettelsene. Hun har nok innsikt til å skjønne det selv, også. Heldigvis. Dessverre klarer hun ikke å gjøre noe med det, fanget i en slags sirkel av hjelpeløshet, stahet og et ønske om å beholde følelsen hun får av å begynne.

Tittelen sitter som et skudd og er egentlig selve oppsummeringen av handlingen. Jeg tror mange vil kunne kjenne seg igjen i denne protagonisten – rastløsheten og det å ta irrasjonelle valg som bare er logiske i et kortsiktig perspektiv. Det å kjøpe ferdig smurte baguetter fremfor å lage dem selv, for eksempel. Protagonisten har relativt dyre matvaner sammenlignet med inntekten (oppsparte midler og en jobb som barnevakt). Hun klamrer seg fast i kjæresten, men er jammen ikke alltid like sikker på at han er verdt det. Hun elsker ham, men tør ikke si det, hun hater ham, men tør ikke si det. Han minner henne dessuten til stadighet om den tonen foreldrene, egentlig alle, legger an når de har lært henne å kjenne. En nærmest faderlig tone; oppdragelse. Hun gjør alt feil. Hun planlegger så dårlig. Hun klarer åpenbart ikke penger. Og det er sant, hun vet det selv, men det er neppe et sånt maktforhold i forholdet hun ønsker velkommen. Ikke overraskende ønsker hun seg enda en begynnelse. Begynner å drømme om å bare forsvinne. Det ville kanskje vært det beste for alle?

Jeg må si at jeg ikke opplever boka som spesielt unik. Som du ser innledningsvis: jeg har lest mye lignende før. Det er kanskje ikke helt fair å trekke frem dette som noe negativt, andre lesere som ikke har lest mye av det samme vil ikke bite seg merke i dette. Men jeg gjør det, og det ble rett og slett tidvis kjedelig og forutsigbart. Jeg klarte ikke helt å knyte bånd til protagonisten, kanskje er det fordi jeg ikke anså henne som spesielt unik innen norsk samtidslitteratur, eller kanskje fordi jeg har opplevd andre protagonister som bedre skildret. Det er for eksempel ikke noe spor av humor i Trengsel, i motsetning til de fleste av romanene jeg nevner over. Dette er nokså mørkt og deprimerende, ganske ensporet i narrativet. Ikke misforstå: mørkt, deprimerende og ensporet er helt greit for meg. Jeg er litt sånn selv, egentlig. Man trenger heller ikke humor i ei bok. Men selv ikke denne heseblesende fortellerstilen, med laaaange setninger kun regulert av komma, fremstår som spesielt unikt. Sett det før. I det hele tatt fremstår Trengsel som akkurat det jeg forventer av norsk samtidslitteratur. Protagonist i personlig krise på jakt etter noe mer, lange setninger, blek handling.

Isolert sett er den god og velskrevet. Den krypende angsten, den stadig økende rastløsheten, følelsen av å ikke få til å være voksen når det ser så himla lett ut for alle andre. Kanskje jeg har lest for mange lignende bøker? Kanskje mitt lunkne forhold til romanen er helt min egen feil, og at andre lesere vil finne favorittboka si med den? Det er ikke umulig når pirkingen min i hovedsak går på dens forhold til andre romaner. Et raskt søk viser at mange av de profesjonelle kritikerne er begeistret. Men allikevel: jeg får ikke noe nytt ut av Trengsel. Hørt det før, og kommer garantert til å høre mer av det samme i fremtiden.

kortsagt-trengsel

Andre bloggere om boka:
Bokverket
Det leste i livet er gratis

Om forfatteren:
Kathrine Nedrejord (f. 1987) er en norsk forfatter som bor og studerer i Paris. Hun debuterte med Transitt i 2010, som fikk strålende kritikker. Trengsel er hennes andre bok.
forlaget | goodreads

Reklamer

0 Responses to “Trengsel – Kathrine Nedrejord”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 321,131 hits

Instagram

I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: