Selger dere strykejern? – Stian Johansen (red)

Undertittel: og andre spørsmål fra bokhandelkunder
Sjanger: Sakprosa/humor
Utgitt: 2014
Format: Innbundet
Illustrert av: Anette Moi
Forlag: Liv Forlag
ISBN: 9788293184768
Sider: 91
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
Merkelige og morsomme og absurde møter mellom kunder og bokhandelmedarbeidere – samlet fra bokhandelansatte i Norge. Kunder spør om alt mulig rart i en bokhandel: Fører dere kunstgjødsel? Vannkanner? Opptennings-briketter? Barberkrem? Syngende slips? Eller favoritten: Har dere karikaturlakk? For ikke å glemme kundene som spør om man kan skrive ut en oversikt over alle bøker man kan skaffe. Utgangspunktet for denne boka er redaktørens interesse for bokhandel, lang erfaring med rare samtaler og spørsmål, og ønske om å lage en utgivelse som skal skape glede og latter og gjenkjennelse blant kunder og bokhandlere. Bokas redaktør er Stian Johansen, som selv har jobba ti år i bokhandel (Tanum og Libris) og som har bakgrunn fra Bok & samfunn. Dette er den perfekte boka for alle som liker bøker, bokhandel og humor!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Da jeg leste boka som inspirerte til denne norske varianten, Weird Things Customers Say in Bookshops av Jen Campbell, hadde jeg virkelig vondt for å la være å sprute ut i latter på t-banen og deretter flytoget. Det var ikke en sånn bok man leser uten å tiltrekke seg bekymrede blikk fra folk som tror at du har satt noe i halsen. Det var altså utgangspunktet mitt da jeg plukket opp denne, som ganske riktig klarte å lure frem noen fnis og megetsigende hoderisting, men som er vinklet på en nesten deprimerende måte.

«Selger dere strykejern?» er liksom vinnerspørsmålet. Det über-rare spørsmålet som fikk selveste tittelplassen. Men vet du hva? Jeg synes ikke det er det spor rart at folk spør etter det hos bokhandelen. Jeg kan til og med levende se for meg en slik situasjon, og da tenker jeg på sånne små reisestrykejern, sånne som jeg solgte da jeg jobbet på Morris (veskebutikken). Jeg er faktisk ikke helt overbevist om at det ikke finnes strykejern hos en eller annen bokhandel, kanskje særlig blant dem på flyplasser.

Da jeg var innom Notabene på Storo storsenter her om dagen ble jeg møtt av et stort, rundt bord fullt av ikke-bøker. To-tre bord med bøker, ett bord med lysestaker, dørstoppere, kurver, pyntedingser og det hele. Fine greier, for all del, jeg har til og med den dørstopperen som ser ut som skotsk høylandsku (heilan’ coo, hvis vi skal late som vi fikser skotsk aksent). Men jeg kjøpte den ikke i en bokhandel, altså. Jeg fikk den i gave. I Skottland. Men nok om det. Det er ikke bøker. Det er ikke strykejern heller, men det er ikke langt nok unna til at det er morsomt når folk spør om de har det. Er det så himla mye rarere å spørre etter strykejern enn dekorative dørstoppere og lysestaker som ser ut som trestubber?

20140225_182840

Er det bare meg, eller er strykejernmannen i ferd med å grafse Norli-dama på puppen? Hun ser i alle fall ganske bestyrtet ut. (Fra boka, illustrert av Anette Moi)

Når jeg får nyhetsbrev fra Bokklubben kan de finne på å reklamere for både undertøy, vaffeljern, treningsmatter og pledd i ekte kaninskinn (de burde skamme seg for den siste der, forresten). Smykker, leker, pyntegjenstander og andre ikke-bøker preger bokhandlene i dag. De gjør vel det de kan i vanskelige tider, men det er ikke rart at folk spør etter strykejern. Eller vannkanner. Eller opptenningsbriketter. Vitsen er ikke kundens spørsmål, men det faktum at bokhandlere nå gir inntrykk av at de selger sånt (og at de faktisk selger sånt).

«Jaha», tenkte jeg. «Er dette det morsomste norske bokhandelkunder har gjort?» For det var ikke stort. Heldigvis var det mer ved boka enn «rare» spørsmål, og det var litt artig at de har inkludert tilfeller der bokhandleren selv driter seg ut. Som når kunden spør om de har diktafon, og bokhandleren tar med seg kunden til diktavdelingen, leser langs bokryggene og sier at de dessverre ikke har dikt av Fon (fnis!). Eller den kunden som kommer inn rett før stengetid på julaften og spør hvilken bok som har solgt best på salget, før han deretter ber om 12 eksemplarer, pent pakket inn. Eller kundene som ikke helt har fått med seg at roman ikke er ensbetydende med skjønnlitteratur (eller bok), eller som insisterer på at bokhandlerne er dumme som brød når de prøver å forklare at Harry Hole ikke er en forfatter, men en romankarakter. Sånt er morsomt. Dessverre føles det som om mesteparten av boka er dedikert til folk som enten påstår at de selger noe de aldri har hatt, etterspør diverse gjenstander eller som tar feil av bokhandelen og andre butikker.

Men boka har ingen sjanse om den blir sammenlignet med sin engelskspråklige inspirasjonskilde. Det kan hende det er fordi nordmenn ikke er morsomme (hadde Simpsons-skaper Matt Groening et poeng da han sa: «My background is Norwegian and German, two of the unfunniest ethnic groups in the history of the world.»?), men jeg heller mot at bokas selling point er på grensen til deprimerende når jeg hele tiden blir sittende å tenke på hvordan det er å gå inn i en lekebutikk interiørbutikk bokhandel i dag.

OK, det er litt rart å spørre etter kattemat i bokhandelen. Men så gjorde heller ikke kunden det, egentlig, hun prøvde å ringe til en annen butikk, og spurte litt mer sånn for sikkerhets skyld, mens hun hadde dem på tråden, om de var helt sikre på om de ikke hadde kattemat. Og du? Barberkrem… For ikke å snakke om dette reisesettet med blant annet tannkrem. Syngende slips hadde jeg ikke blitt overrasket over å finne rundt juletider (ikke at jeg har tenkt til å lete, makan til bråk. Bah, humbug). Sorry, bokhandlere, det er inntrykket kjedene gir i dag. The joke’s on you. Jeg er kanskje i overkant streng, og jeg går kanskje glipp av poenget (siden boka består av mer enn merkelige henvendelser). Men pokker heller, jeg ble distrahert av vinklingen.

kortsagt-strykejern

Om forfatteren:
Stian Johansen er en norsk forfatter og journalist. Han har gått på Skriveverkstedet ved Buskerud Folkehøgskole og på Forfatterskolen i Bø. Han har blant annet jobbet i både forlag og bokhandler, samt magasinet Bok & Samfunn.
Blogg | twitter

Advertisements

12 Responses to “Selger dere strykejern? – Stian Johansen (red)”


 1. 1 Maria februar 25, 2014, kl. 21:28

  Jeg har selv inspirasjonsboka til denne stående i hylla, og seks år med bokhandelerfaring bak meg, og jeg må si meg enig med deg. Vinklinga i denne boka er feil. Det finnes mange morsomme spørsmål, som når kunden tror bokkarakteren er forfatteren, eller når de bare husker fargen på boka (en gang fant jeg boka kunden lette etter på første forsøk utifra vage ord om fargen og en følelse hun hadde fått av anmeldelsen!). Bøker som dette har potensiale, men da må man ha fokuset på at folk ikke nødvendigvis er dumme, men at de kan si dumme ting når de ikke tenker seg om. Og bokhandlere i dag har mye rart i butikken! Det er virkelig ikke rart folk spør.

  • 2 Julie februar 25, 2014, kl. 21:40

   Nettopp! Jeg har selv kjøpt både cupcakestativ og kaffekopper fra Bokklubben. Strykejern og alt det andre som listes opp på både for- og bakside og i forlagsteksten er ikke så fjernt som denne boka prøver å få det til å virke som. 😉

   Imponerende at du fant boka kunden ville ha. Det høres ut som et ganske vanlig spørsmål. Det, og bøker de har lest om i en avis eller et blad de ikke er helt sikker på for to eller tre (eller var det fire?) uker siden.

   • 3 Maria februar 25, 2014, kl. 21:50

    Ja, det er mye «Jeg leste en anmeldelse i Aftenposten en gang, har du den?» 😀

    Det verste er, jeg er en like håpløs kunde selv! Jeg er sikker på at jeg kunne ytret de fleste utsagnende i boka. Men det er bare morsomt! Det at man blir litt trist på bokbransjen sine vegne, er bare trist for boka. Jeg vil mye heller le av meg selv, og andre, le av rare utsagn, trusler og misforståelser. Så nå henter jeg «Weird things customers say in book shops» og tar meg en latter!

   • 4 Julie februar 25, 2014, kl. 22:00

    Jeg fant denne på facebooksiden til Bokelskere.no. Kanskje en grei løsning… 🙂

   • 5 Maria februar 25, 2014, kl. 22:04

    Det bildet er helt genialt! Kanskje vi må få oss en sånn på Eldorado 😀 Vi har jo allerede en bok-krans i taket, trenger mer artig kunst rundt omkring.

   • 6 Julie februar 26, 2014, kl. 09:22

    Da er det nok bare å begynne med å sette sammen et gedigent, fargesortert bord. I alle regnbuens farger. Sånn fra (litt) spøk til alvor, så er det ganske estetisk pent å se på. Og morsomt. Og en mulighet til å fronte bøker som kanskje blir ignorert ellers… 🙂

 2. 7 Beathe Solberg februar 25, 2014, kl. 22:00

  Jeg har lest begge de engelske bøkene denne er inspirert av og de var jo veldig morsomme. Denne skal være på vei hjem til meg,men det kan virke som jeg får en litt annen bok enn det jeg trodde på forhånd. Får vel bare senke forventningene litt før jeg begynner på den.

 3. 9 Lena februar 26, 2014, kl. 08:52

  Det er litt tragikomisk at bokklubbene og bokhandlerne må friste med gjenstander og nips for å få solgt bøker. Jeg pleier forresten å melde meg inn gang på gang for å få gavekortet på 1000 kr, men blir sur hver gang jeg innser at jeg bare kan kjøpe tre bøker. Om ikke annet får jeg finfine ting som kan gis i bryllupspresanger. Jeg tror jeg holder meg unna boka, lo godt bare av innlegget ditt jeg. Treffende og morsomt!

  • 10 Julie februar 26, 2014, kl. 09:08

   Ja, tenk på det. Noen av klubbene tilbyr hele 1500 kr i gavekort, også får vi bare velge tre bøker fra et begrenset utvalg, og må fylle på med nips og dingser isteden. Sukk.

 4. 11 Karoline februar 28, 2014, kl. 20:22

  Haha! Jeg prøvde meg med en selvopplevd kundehistorie her om dagen, men den var ikke så morsom den heller. Kanskje vi bokhandlere rett og slett ikke eier humor.

  Notabene Storo er forøvrig den Notabene-butikken som har høyest andel bøker, har jeg hørt fra ei som jobber der. Det ligger visst på rundt 60%. Da er jeg glad for at jeg heller jobber i kjeden som bare har masse brettspill inne, det er jo tross alt både gøy og lærerikt!

  Nå syns ikke jeg at Campbell sine bøker var så hysterisk morsomme, så tror jeg skal holde meg langt unna den norske versjonen! Takk for god og morsom anmeldelse.

  • 12 Julie februar 28, 2014, kl. 21:27

   At det er 40% andre ting enn bøker i den Notabene-butikken med høyest andel bøker bekrefter bare inntrykket mitt av at det ikke er rart at folk spør om rare ting. 😀

   Men de er hyggelige på Notabene Storo, altså. Ikke et vondt ord om dem. Eller andre bokhandlere, for den saks skyld…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 284,272 hits

Instagram

Currently reading: A House at the Bottom of a Lake, by Josh Malerman. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn #joshmalerman #coffee #kaffe #cappuccino #coffeeporn #ahouseatthebottomofalake #currentlyreading I still have not seen Fantastic Beasts and Where to Find Them (I know 😵), but I will soon!

#fantasticbeasts #newtscamander #fabeldyr #jkrowling #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur bookporn #literature #tea #te #teaporn @shanedawson is one of those people that manages to make me laugh on a crappy day. His gallows humour and self-depreciation appeals to me. 😋😅 I've laughed until I've cried at some of his content. In a good way.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #bookcoverlove #coverlove #shanedawson #itgetsworse Ugh. Spiders. 😐

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #thehatching #ezekielboone #horror #spiders #edderkopp I tend to gravitate towards Asian literature by default, and recently picked up this anthology of "visions of the future from China". #InvisiblePlanets is edited and translated by #KenLiu. 
#books #bøker #book #bok #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #bookish #instabook #anthology #sciencefiction #scifi #china #coffee #kaffe #noveller #kina #novellesamling We Found a Hat by Jon Klassen is the last book in the hat trilogy. It's a stylistically simple series for children, and where in the previous two books a bear and a fish have to deal with hat-problems, this time two turtles find one. They decide to put it back where they found it, because there's just one hat, and two turtles. But one of the turtles can't quite stop thinking about the hat... Where the previous two sports some dark humour, this one is surprisingly sweet. I like the simple and clean art work - this one is just as enjoyable as the previous books! 🙂

Den er nylig utgitt på norsk, og jeg har fått mitt eksemplar av forlaget.

#leseeksemplar #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #jonklassen #hattrilogy #mangschou #wefoundahat #vifantenhatt New book! Obviously had to get Neil Gaiman's new book, #NorseMythology as soon as possible. 🤓

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #neilgaiman #myth #newbook #bookhaul Two new books, both by Yuri Herrera: Signs Preceding the End of the World, and The Transmigration of Bodies. Love the covers!

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #yuriherrera #fiction #skjønnlitteratur #lisadillman #mexico #coverlove #bookhaul #newbook #bookcoverlove In celebration of the new Sherlock season fiiiiiiinally being released a few days ago, here is a picture of one of my most beautifully bound books. It is part of the Barnes & Noble Collectible Editions series. Bit too big and heavy to comfortably carry around with you, unfortunately.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn #sherlock #sherlockholmes #barnesandnoble #collectible #arthurconandoyle #sherlocked Aaaand here is the result of this year's NaNoWriMo. I finally printed it a few days ago, but I've yet to actually read through it. Primarily because I remember all the little issues with the plot. There's no time to fix stuff like that as the madness is happening...
I've sort of promised my #writingbuddy @kavehrashidi, who wrote his own novel at the same time, that he gets to read it. So I figured I'd do something about some of the issues... It's just such an effort. 😅
But yeah, it's quite the achievement to manage to put together something that resembles a novel in one month! 🎉🎖 #NaNoWriMo #novel #roman #book #bøker #books #bok #scifi #sciencefiction #tea #te #papers #words #ord #writing #editing #redigering #bookstagram #bookish #instabook #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: