Easy – Tammara Webber

Sjanger: Samtid/romantikk/ungdom/unge voksne
Først utgitt: 2012
Denne utgaven utgitt: 2013
Format: Innbundet
Oversatt av: Cecilie Winger
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788202414337
Sider: 333
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
For Jaqueline blir ikke det første året på college slik hun hadde tenkt. Kun uker etter studiestart slår kjæresten hun har hatt i tre år opp med henne. Kjærlighetssorgen er uutholdelig. Helt til hun blir oppmerksom på Lucas: En mystisk type som sitter og tegner på forelesning. En tøff motorsykkelfyr som vet å slå fra seg. En sjarmerende Starbucks-barista. Og den kjekkeste på campus. Jaqueline forelsker seg hodestups – og Lucas gjør det samme. Eller gjør han? Er han ikke mistenkelig hemmelighetsfull og fjern? Midt i alt dette vil eksen ha henne tilbake. Hvem sa at kjærlighet var lett?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Med et sånt omslag var det bare flaks at jeg gadd å takke ja til å lese den fra forlaget, for denne ser ut til å være laaaangt utenfor min «comfort zone» når det gjelder ungdomsbøker. Eller voksenbøker for den slags skyld (siden denne egentlig plasseres i målgruppa over New adult). Og den var ikke så verst – jeg tenker at 14-åringen i meg hadde hatt et svært godt (og blankt og glitrende) øye til Lucas.

Jaqueline var av den optimistiske typen og valgte samme college som kjæresten Kennedy, for de skulle jo vare evig. Hun var Jackie, han var Kennedy (tar du president-referansen?). De var liksom det perfekte paret, selv om hun strengt tatt ikke hadde noe å gjøre i de kretsene de hang om hun ikke hadde vært sammen med Kennedy. Alt faller i tusen knas når Kennedy bestemmer seg for at han har lyst på andre damer. Det er ikke det at det er noe galt med Jacqueline, sånn egentlig, men han har lyst til å ligge med andre.

Plutselig er Jaqueline alene, og siden hun ikke egentlig passer inn i vennegjengene til Kennedy, så faller hun litt utenfor (med unntak av sine egne få, men gode venninner). Romkameraten klarer å overtale henne til å bli med på fest en kveld, selv om Kennedy kommer til å være der å flørte med andre damer. Jacqueline bestemmer seg for å dra ganske tidlig. På parkeringsplassen blir hun overfalt og forsøkt voldtatt av en av Kennedys venner-slash-rivaler, før mystiske Lucas stuper inn og redder henne. Hvem i all verden er han?

Boka starter med et brak, med andre ord.

Jeg har sett på blant annet goodreads at boka her og der blir kritisert for at Jacqueline ikke er noe «troverdig offer» for voldtektsforsøk, og jeg blir litt vrang av sånne formuleringer, kjenner jeg. Det hersker en oppfatning om at det bare finnes en riktig måte å reagere på sånt på, selv om virkeligheten ikke er sånn. Ofre for voldtekt og for voldtektsforsøk reagerer forskjellig. Det er greit for meg at Jacqueline reagerer sånn som hun gjør, selv om det ikke passer forventningen til enkelte lesere. Jeg er skeptisk til at mennesker med et reaksjonsmønster som ikke står til andres forventninger blir stigmatisert. Det kan diskuteres om boka generelt tar for lett på det. Man kan for eksempel lure på om opplevelsene til protagonisten i litt for høy grad brukes for å utbrodere forholdet til og personligheten til Lucas fremfor å faktisk handle om det hun utsettes for. Men jeg synes det går an å sette godviljen til og fokusere på at Jacqueline lærer seg selvforsvar og greier i løpet av handlingen. Om vi ikke legger godviljen til, kan det argumenteres for at selvforsvarsdelen i litt for stor grad er mer som et ledd i romansen enn en selvstendig del av handlingen. Vi kan også spørre oss selv om slutten er tilfredsstillende med tanke på Jacquelines selvstendighet.

Jeg må ærlig innrømme at plott og tvister og karakterer var fryktelig åpenbare for meg som leser. Men hadde de vært det for meg om jeg var ti år yngre? Jeg vet ikke (men på den tiden hadde jeg tross alt allerede lest blant annet Ringenes Herre). Mysteriet Lucas var i bunn og grunn ikke så mystisk – karakterene generelt var rimelig åpenbare og lite mystiske. Men jeg leser boka som en over gjennomsnittet erfaren leser. Jeg tar det ikke for gitt at yngre og/eller mindre erfarne lesere vil ha samme inntrykket. Jeg likte handlingen mens jeg leste, og jeg har ikke noe spesielt å pirke på når det gjelder persongalleriet, selv om det ikke var så fryktelig mye dybde å finne (ok – det er flatt, men det funker). Boka kan anklages for å være stappfull av i overkant perfekte mennesker, men på den positive siden så går ikke forfatteren i den fella at alle de snille er pene og alle de slemme er stygge.

God underholdning? Joda, det synes jeg da, i en sånn lett, ikke-tenke-så-mye-stil. «Love-interest» akkurat sånn jeg kunne falt for som fjortis? Jepp. Avansert plott? Nei, det er å dra det litt langt. Men den funker. Siden jeg strengt tatt befinner meg i målgruppa (New adult, som den kalles i utlandet – eller fra 16-30 år som det heter på hjemmesiden til Cappelen Damm), tillater jeg meg fastslå at den er ganske banal totalt sett – lett og ukomplisert til tross for temaene den forsøker seg på. Jeg ser for meg at dette er en bok jeg selv hadde likt best sånn ca halvveis gjennom tenårene. Men la gå. Mulig jeg må lese oppfølgeren.

kortsagt-easy

(en ganske slapp) boktrailer:

Andre bloggere om boka:
Pervoluto
Bokelskeren
Drømmebiblioteket
Ungdomsboka

Om forfatteren:
Tammara Webber er en amerikansk forfatter. Hun har tidligere jobbet som akademisk rådgiver. Easy kom i 2012 og får en oppfølger, Breakable, i mai 2014. Hun har i tillegg skrevet Between the Lines-serien på fire bøker. Hun er gift, mor til tre voksne barn og (i følge seg selv) fire veldig umodne katter.
Wikipedia | blogg | goodreads

Reklamer

2 Responses to “Easy – Tammara Webber”


 1. 1 Silje - Så rart februar 12, 2014, kl. 14:53

  Denne leste jeg i fjor og synes i grunn den overrasket litt i positiv retning. Jeg syntes den var underholdende og ikke minst at den tok opp noe mer alvorlig tematikk enn kun en romanse. Når det er sagt er jeg enig med deg at det er relativt banalt og at jeg nok hadde likt den bedre som yngre og mindre erfaren leser. Har derfor ingen problemer med å anbefale den til elever i vgs som vil ha denne typen bøker. På den andre siden tåler jeg personlig langt mer romantikk når hovedpersonene er yngre, kanskje helst i tenårene, enn når det handler om voksne. Det siste funker nesten aldri.

  Er ellers helt enig med deg når du snakker om at mange mener det er en riktig måte å takle forskjellige ting på. Jeg synes det er rart at folk stadig så bombastisk kan mene at noen ikke reagerer riktig eller sterkt nok. Jeg synes selv det er veldig vanskelig å vurdere. Men noen ganger kjennes det jo mindre realistisk enn andre. Jeg synes ikke denne boken var en versting i så måte.

  • 2 Julie februar 12, 2014, kl. 15:15

   Jeg er litt overrasket over at denne har en såpass «gammel» målgruppe som den har. Den føles definitivt som ei bok for ungdom og unge voksne, ikke tredveåringer, for å bruke forlagets forslag.

   Akkurat det med stigmatisering av såkalt «atypiske» reaksjoner er en uting som dessverre skjer overalt. Jeg lar meg irritere av sånt. 😛 Det å derimot kritisere omstendigheten rundt (for eksempel i hvor stor grad overgrepsforsøket står på egne bein vs brukes som et ledd i noe helt annet) er helt legitimt.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 327,482 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: