Leseåret 2013

Da har vi så vidt kommet oss over i 2014, og det er på sin plass for meg å oppsummere lese- og bloggeåret som har gått. Dette var året da jeg tok med meg boklasset mitt og flyttet fra 17 til 51 kvm. Det var også året jeg fullførte utdannelsen min (BA i kultur og samfunn + årsenheten i arkivkunnskap) og fikk en midlertidig jobb med kvalitetssikring av kundedata i Tanum-bokklubbene. Jeg har dessuten hatt vanskelig med å finne nok tid til å skrive anmeldelser av alt jeg leser i år, og må håndtere etterslepet nå i januar. Og det var andre året på rad med bokbloggertreff, pluss opplading til Bokbloggerprisen. Det har vært et interessant år, for jeg har gjort et poeng av å huke tak i norske bøker gitt ut i 2013. Dette har jeg tidligere ikke vært så nøye på, men i 2013 har det skjøvet litt rundt på øvrige prioriteringer, som vi skal se litt lenger ned. Men aller først noen grafer over det jeg har lest:

sjanger

Dette er en helt ok fordeling for min del. Omkring 1/3 er sakprosa, resten er skjønnlitteratur. En litt mindre ok fordeling er derimot grafen over nasjonalitet:

nasjonalitet

Makan! Jeg som egentlig er ganske flink til å lese ikke-vestlig litteratur – da spesielt Asia – har lest tonnevis av romaner fra Norge, resten av Europa og ellers USA og Canada. Her går det faktisk an å skylde på at Asiaprosjektet har blitt nedprioritert med tanke på Bokbloggerprisen. Europa-bolken er i hovedsak Storbritannia, men jeg har lest litt forskjellig annet også, deriblant fra Ukraina, Tyskland og Portugal. Men det er ikke til å komme fra at det vestlige har dominert 2013 for min del. Håper på litt mer balanse neste år – fordi litteratur fra langveisfra kan være berikende på en måte kortreiste fortellinger ikke kan.

kjønn

Kjønnsfordelingen overrasket meg også litt. Jeg trodde jeg hadde lest flere kvinner. Men, den gang ei. Her er det omtrent 2/3 menn.

Vi fortsetter videre med lister (det liker vi jo!)

FJORÅRETS…
… beste bøker: Rivers of London av Ben Aaronovitch, The Ocean at the End of the Lane av Neil Gaiman, diktsamlingen til Yahya Hassan, Hyperbole and a Half av Allie Brosh,  Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn, Jane Eyre av Charlotte Brontë, Letter to a Christian Nation av Sam Harris, Fugl av Lisa Aisato, Opptegnelser fra et kjellerdyp av Fjodor Dostojevskij. Jeg har lest mange gode bøker i år, men det holder vel å trekke frem disse.
… dårligste bøker: The Goodreads Killer av Dave Franklin, 77 Days in September av Ray Gorham, Geim av Anders de la Motte, Ash av James Herbert, The First Days av Rhiannon Frater, Six Years av Harlan Coben.
største overraskelse: Jeg har blitt litt overrasket over at jeg likte Harlan Coben og James Herbert såpass lite som jeg gjorde. Utover det tror jeg at jeg er ganske vanskelig å overraske. Det var dog en gledelig overraskelse å få hilse på Samantha Shannon da hun var i Oslo.
største skuffelse: Jeg ble dessverre skuffet over Drømmegjengeren av Samantha Shannon. Jeg ser at hun kan, men hun vil for mye på en gang. Håper det blir bedre i de neste bøkene.
vanskeligste/mest utfordrende: Opptegnelser fra et kjellerdyp av Dostojevskij er ikke så veldig lang, men den er veldig innholdsrik. Vet dog ikke om jeg vil kalle den vanskelig. Diktene til Yahya Hassan er utfordrende. Og fullstendig verdt innsatsen.
… største murstein: Fristende å nevne Norsk etymologisk ordbok av Yann De Caprona, med sine 1919 sider, men jeg kan dessverre ikke skryte på meg å ha lest den fra perm til perm. Nestemann på lista blir da Under the Dome av Stephen King, på 880 svært tettpakkede sider.

Og hvordan gikk det så med lesemålene jeg satte på begynnelsen av 2013?
1) Lese minst 100 bøker: Suksess! Eller, det ser ikke sånn ut på har lest-lista mi her, men det er fordi jeg ikke skriver om pensumbøker, som jeg leste noen av om våren. Goodreads kan derimot bekrefte at målet er nådd.
2) Fortsette og/eller fullføre YA-serier jeg har begynt på etterhvert som nye bøker blir gitt ut. Også godkjent. Jeg har lest Light av Michael Grant, Reached av Ally Condie og Ashen Winter av Mike Mullin. Jeg kunne fint ha lest flere, men tre holder til godkjent.
3) Lese minst en sør-amerikansk forfatter: Ikke godkjent.
4) Lese minst en afrikansk forfatter: Ikke godkjent.
5) Minst 20 av bøkene jeg leser skal være «off the shelf», altså bøker jeg kjøpte/fikk/lånte før 2013: Ikke godkjent. Eller, vi sier nesten godkjent, for jeg klarte 15. Skylder på Bokbloggerprisen! 🙂
6) Lese mer fantasy (YA teller ikke): Denne klarte jeg med glans på tampen av året, ved å lese de tre første Peter Grant-bøkene av Ben Aaronovitch, Dreams and Shadows av C. Robert Cargill og The Ocean at the End of the Lane av Neil Gaiman.
7) Fortsette på Asia-prosjektet! Vel, jo. Jeg har bestått. Pupper og egg av Mieko Kawakami, This is Paradise! My North Korean Childhood av Hyok Kang og The Legend of Zelda: Hyrule Historia av Shigeru Miyamoto. Men med glans kan man vel neppe kalle det.
8) Fortsette å lese og blogge, men begge deler skal være lystbetont. Kan ikke egentlig sette bestått/ikke bestått på denne, for det er et kontinuerlig prosjekt. Jeg har dog vært flink til å holde et øye med pliktfølelsen.

Bokbloggerprisen trampet altså over flere av de andre målene mine. Ikke at det gjør noe. Men det bør jo fungere som inspirasjon til neste år. Bedre planlegging er nøkkelen her, tror jeg.

Nye mål for 2014:
1) Lese minst 100 bøker. Hvorfor gi seg nå?
2) Lese minst 15 norske 2014-bøker. Altså bøker av norske forfattere som blir gitt ut på norsk i 2014. Med tanke på bokbloggerprisen 2015.
3) Lese flere bøker fra Afrika og Sør-Amerika. Fordi jeg leser alt for lite fra noen av disse verdensdelene.
4) Minst 15 av bøkene skal være off the shelf. Dette er et vanskeligere mål enn det ser ut. Når jeg skal kombinere med å lese norske nyutgivelser i tillegg til alle leseeksemplarene som dukker opp og alt det andre som gis ut, har dette vist seg å være en utfordring.
5) Fortsette på Asia-prosjektet. Fordi det er et spennende prosjekt.
6) Lese mer fantasy og science fiction. Gjerne klassikere og/eller mursteiner.
7) Fortsette med den uendelige lista med YA-serier jeg har begynt på. Målet er å fullføre serier der alle bøkene er ute eller kommer ut i 2014.
8) Fortsette å lese og blogge, men begge deler skal være lystbetont. Av samme grunn som før.

Og helt til slutt…

Fjorårets siste shoppingspree:
(fikk £100 i gavekort hos Amazon til jul, hva kan jeg si…)

Jeg gleder meg litt til å hente den pakka der. Tusen takk til alle leserne mine, både de som har fulgt meg fra begynnelsen og de som har kommet til i ettertid. Håper dere alle hadde en fin nyttårsaften, og jeg ønsker dere et fabelaktig 2014 fylt med bøker og leseglede!

Reklamer

15 Responses to “Leseåret 2013”


 1. 1 Mari januar 1, 2014, kl. 17:06

  Hmm, jeg har fått med meg at du leser en del sakprosa, men jeg var ikke klar over at andelen er så stor. Krim- og spenning-andelen er egentlig også litt overraskende, jeg trodde ikke du leste så mye av det.

  Den bokpakken din ser rimelig imponerende ut, hehe. 🙂 Holly Black har jeg sett masse om i år, alle liker visst hennes nyeste. Daniel Abraham og Saladin Ahmed står på min leseliste også.

  • 2 Julie januar 1, 2014, kl. 19:02

   Hmm, nei. Du sier noe når det gjelder krim og spenning. Et par av dem hadde nok passet greit i andre sjangre også. Også skal det sies at noen av de dårligste bøkene jeg har lest er i den kategorien, så det stemmer nok ganske bra med de generelle vanene mine. Ikke helt min greie. 😛 Ellers går det en del i sakprosa, ja. 🙂

   Gleder meg til pakka dukker opp. Blir en del fantasy. Ikke at jeg ikke har nok ulest fantasy fra før av, men du vet… Det er mye jeg ikke har også. 😉

   • 3 Mari januar 4, 2014, kl. 11:24

    Sånn apropos uleste bøker… Kommer det nye dystopiske YA-titler til på leselista di, eller har du kun tenkt å fokusere på de seriene du allerede har begynt på? Om du er åpen for å begynne på nye serier, ser «Red Rising» av Pierce Brown svært lovende ut. Jeg blir sjelden gira på YA eller dystopier i det hele tatt, men «Red Rising» følte jeg meg faktisk nødt til å forhåndsbestille.

   • 4 Julie januar 4, 2014, kl. 12:56

    Døren er definitivt åpen for helt nye dystopiske serier. Men jeg skulle gjerne gjort meg ferdig med de jeg har begynt på først. Mange av dem er for like til at jeg klarer å huske akkurat hva som skjer i hvilken serie. Så jeg kommer til å prioritere å fullføre serier, men utover det er alt mulig. Mål er mer veiledning enn regler. 😉 «Red Rising» ser ut som om den kan være god.

 2. 5 Kasiopeiia januar 1, 2014, kl. 17:13

  Godt nytt år, Julie!
  Jeg gleder meg til flere oppdateringer og spennende boktips fra deg 🙂

 3. 7 Elida januar 1, 2014, kl. 17:20

  Godt nyttår, Julie!

  Gler meg til fleire oppdateringer frå denne kanten.

 4. 9 Bokelskerinnen januar 1, 2014, kl. 17:27

  For en fantastisk julegave 🙂 Ser frem til å følge deg i 2014 også!

 5. 11 Lise januar 1, 2014, kl. 23:41

  Oj. Gøy. Det var mange gode titler på tampen der. Den til Brandon Sanderson har jeg liggende. The Rithmastist. Skal begynne på den nå. Og jeg syntes The Ocean at the End of the Lane var den beste i fjor.

 6. 12 Marianne januar 2, 2014, kl. 17:06

  Spenstige mål for 2014 ser jeg. Imponert! Ser fram til å fortsatt følge deg i år, og så er jeg litt over gjennomsnittet misunnelig på den bokpakka der 🙂 Godt Nyttår og lykke til!

 7. 14 Ingalill januar 3, 2014, kl. 21:39

  Litt av en pakke det der, selv om jeg ikke gjenkjente ei eneste bok -)
  Tar av meg hatten for både sakprosa og bokbloggprislesingen din. 15 2014 bøker til neste år kan beregnes som storsatsing, selv om det ofte, paradoksalt nok er vanskeligere å lese bøker man faktisk eier – og har eid en stund. Noen ganger kan det se ut som det selve kjøpeakten senker ei boks odds på å bli lest betraktelig. Rekker man å sette den i hylla er det game over!

  Hører forresten min første Cobenbok nå og ble overrasket over hvor fengende den var, helt til den saken jeg trodde boka handlet om plutselig viste seg og være over, ihvertfall tilsynelatende. Spesielt prompte 3 nye lydbøker fra bib – kjekt med krim når man vandrer alene i skogen eller veialangs i mørket. Økt intensitet -).
  Godt Nyttår til deg – og jeg følger selvfølgelig med videre!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 321,131 hits

Instagram

I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: