Leseåret 2013

Da har vi så vidt kommet oss over i 2014, og det er på sin plass for meg å oppsummere lese- og bloggeåret som har gått. Dette var året da jeg tok med meg boklasset mitt og flyttet fra 17 til 51 kvm. Det var også året jeg fullførte utdannelsen min (BA i kultur og samfunn + årsenheten i arkivkunnskap) og fikk en midlertidig jobb med kvalitetssikring av kundedata i Tanum-bokklubbene. Jeg har dessuten hatt vanskelig med å finne nok tid til å skrive anmeldelser av alt jeg leser i år, og må håndtere etterslepet nå i januar. Og det var andre året på rad med bokbloggertreff, pluss opplading til Bokbloggerprisen. Det har vært et interessant år, for jeg har gjort et poeng av å huke tak i norske bøker gitt ut i 2013. Dette har jeg tidligere ikke vært så nøye på, men i 2013 har det skjøvet litt rundt på øvrige prioriteringer, som vi skal se litt lenger ned. Men aller først noen grafer over det jeg har lest:

sjanger

Dette er en helt ok fordeling for min del. Omkring 1/3 er sakprosa, resten er skjønnlitteratur. En litt mindre ok fordeling er derimot grafen over nasjonalitet:

nasjonalitet

Makan! Jeg som egentlig er ganske flink til å lese ikke-vestlig litteratur – da spesielt Asia – har lest tonnevis av romaner fra Norge, resten av Europa og ellers USA og Canada. Her går det faktisk an å skylde på at Asiaprosjektet har blitt nedprioritert med tanke på Bokbloggerprisen. Europa-bolken er i hovedsak Storbritannia, men jeg har lest litt forskjellig annet også, deriblant fra Ukraina, Tyskland og Portugal. Men det er ikke til å komme fra at det vestlige har dominert 2013 for min del. Håper på litt mer balanse neste år – fordi litteratur fra langveisfra kan være berikende på en måte kortreiste fortellinger ikke kan.

kjønn

Kjønnsfordelingen overrasket meg også litt. Jeg trodde jeg hadde lest flere kvinner. Men, den gang ei. Her er det omtrent 2/3 menn.

Vi fortsetter videre med lister (det liker vi jo!)

FJORÅRETS…
… beste bøker: Rivers of London av Ben Aaronovitch, The Ocean at the End of the Lane av Neil Gaiman, diktsamlingen til Yahya Hassan, Hyperbole and a Half av Allie Brosh,  Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn, Jane Eyre av Charlotte Brontë, Letter to a Christian Nation av Sam Harris, Fugl av Lisa Aisato, Opptegnelser fra et kjellerdyp av Fjodor Dostojevskij. Jeg har lest mange gode bøker i år, men det holder vel å trekke frem disse.
… dårligste bøker: The Goodreads Killer av Dave Franklin, 77 Days in September av Ray Gorham, Geim av Anders de la Motte, Ash av James Herbert, The First Days av Rhiannon Frater, Six Years av Harlan Coben.
største overraskelse: Jeg har blitt litt overrasket over at jeg likte Harlan Coben og James Herbert såpass lite som jeg gjorde. Utover det tror jeg at jeg er ganske vanskelig å overraske. Det var dog en gledelig overraskelse å få hilse på Samantha Shannon da hun var i Oslo.
største skuffelse: Jeg ble dessverre skuffet over Drømmegjengeren av Samantha Shannon. Jeg ser at hun kan, men hun vil for mye på en gang. Håper det blir bedre i de neste bøkene.
vanskeligste/mest utfordrende: Opptegnelser fra et kjellerdyp av Dostojevskij er ikke så veldig lang, men den er veldig innholdsrik. Vet dog ikke om jeg vil kalle den vanskelig. Diktene til Yahya Hassan er utfordrende. Og fullstendig verdt innsatsen.
… største murstein: Fristende å nevne Norsk etymologisk ordbok av Yann De Caprona, med sine 1919 sider, men jeg kan dessverre ikke skryte på meg å ha lest den fra perm til perm. Nestemann på lista blir da Under the Dome av Stephen King, på 880 svært tettpakkede sider.

Og hvordan gikk det så med lesemålene jeg satte på begynnelsen av 2013?
1) Lese minst 100 bøker: Suksess! Eller, det ser ikke sånn ut på har lest-lista mi her, men det er fordi jeg ikke skriver om pensumbøker, som jeg leste noen av om våren. Goodreads kan derimot bekrefte at målet er nådd.
2) Fortsette og/eller fullføre YA-serier jeg har begynt på etterhvert som nye bøker blir gitt ut. Også godkjent. Jeg har lest Light av Michael Grant, Reached av Ally Condie og Ashen Winter av Mike Mullin. Jeg kunne fint ha lest flere, men tre holder til godkjent.
3) Lese minst en sør-amerikansk forfatter: Ikke godkjent.
4) Lese minst en afrikansk forfatter: Ikke godkjent.
5) Minst 20 av bøkene jeg leser skal være «off the shelf», altså bøker jeg kjøpte/fikk/lånte før 2013: Ikke godkjent. Eller, vi sier nesten godkjent, for jeg klarte 15. Skylder på Bokbloggerprisen! 🙂
6) Lese mer fantasy (YA teller ikke): Denne klarte jeg med glans på tampen av året, ved å lese de tre første Peter Grant-bøkene av Ben Aaronovitch, Dreams and Shadows av C. Robert Cargill og The Ocean at the End of the Lane av Neil Gaiman.
7) Fortsette på Asia-prosjektet! Vel, jo. Jeg har bestått. Pupper og egg av Mieko Kawakami, This is Paradise! My North Korean Childhood av Hyok Kang og The Legend of Zelda: Hyrule Historia av Shigeru Miyamoto. Men med glans kan man vel neppe kalle det.
8) Fortsette å lese og blogge, men begge deler skal være lystbetont. Kan ikke egentlig sette bestått/ikke bestått på denne, for det er et kontinuerlig prosjekt. Jeg har dog vært flink til å holde et øye med pliktfølelsen.

Bokbloggerprisen trampet altså over flere av de andre målene mine. Ikke at det gjør noe. Men det bør jo fungere som inspirasjon til neste år. Bedre planlegging er nøkkelen her, tror jeg.

Nye mål for 2014:
1) Lese minst 100 bøker. Hvorfor gi seg nå?
2) Lese minst 15 norske 2014-bøker. Altså bøker av norske forfattere som blir gitt ut på norsk i 2014. Med tanke på bokbloggerprisen 2015.
3) Lese flere bøker fra Afrika og Sør-Amerika. Fordi jeg leser alt for lite fra noen av disse verdensdelene.
4) Minst 15 av bøkene skal være off the shelf. Dette er et vanskeligere mål enn det ser ut. Når jeg skal kombinere med å lese norske nyutgivelser i tillegg til alle leseeksemplarene som dukker opp og alt det andre som gis ut, har dette vist seg å være en utfordring.
5) Fortsette på Asia-prosjektet. Fordi det er et spennende prosjekt.
6) Lese mer fantasy og science fiction. Gjerne klassikere og/eller mursteiner.
7) Fortsette med den uendelige lista med YA-serier jeg har begynt på. Målet er å fullføre serier der alle bøkene er ute eller kommer ut i 2014.
8) Fortsette å lese og blogge, men begge deler skal være lystbetont. Av samme grunn som før.

Og helt til slutt…

Fjorårets siste shoppingspree:
(fikk £100 i gavekort hos Amazon til jul, hva kan jeg si…)

Jeg gleder meg litt til å hente den pakka der. Tusen takk til alle leserne mine, både de som har fulgt meg fra begynnelsen og de som har kommet til i ettertid. Håper dere alle hadde en fin nyttårsaften, og jeg ønsker dere et fabelaktig 2014 fylt med bøker og leseglede!

Advertisements

15 Responses to “Leseåret 2013”


 1. 1 Mari januar 1, 2014, kl. 17:06

  Hmm, jeg har fått med meg at du leser en del sakprosa, men jeg var ikke klar over at andelen er så stor. Krim- og spenning-andelen er egentlig også litt overraskende, jeg trodde ikke du leste så mye av det.

  Den bokpakken din ser rimelig imponerende ut, hehe. 🙂 Holly Black har jeg sett masse om i år, alle liker visst hennes nyeste. Daniel Abraham og Saladin Ahmed står på min leseliste også.

  • 2 Julie januar 1, 2014, kl. 19:02

   Hmm, nei. Du sier noe når det gjelder krim og spenning. Et par av dem hadde nok passet greit i andre sjangre også. Også skal det sies at noen av de dårligste bøkene jeg har lest er i den kategorien, så det stemmer nok ganske bra med de generelle vanene mine. Ikke helt min greie. 😛 Ellers går det en del i sakprosa, ja. 🙂

   Gleder meg til pakka dukker opp. Blir en del fantasy. Ikke at jeg ikke har nok ulest fantasy fra før av, men du vet… Det er mye jeg ikke har også. 😉

   • 3 Mari januar 4, 2014, kl. 11:24

    Sånn apropos uleste bøker… Kommer det nye dystopiske YA-titler til på leselista di, eller har du kun tenkt å fokusere på de seriene du allerede har begynt på? Om du er åpen for å begynne på nye serier, ser «Red Rising» av Pierce Brown svært lovende ut. Jeg blir sjelden gira på YA eller dystopier i det hele tatt, men «Red Rising» følte jeg meg faktisk nødt til å forhåndsbestille.

   • 4 Julie januar 4, 2014, kl. 12:56

    Døren er definitivt åpen for helt nye dystopiske serier. Men jeg skulle gjerne gjort meg ferdig med de jeg har begynt på først. Mange av dem er for like til at jeg klarer å huske akkurat hva som skjer i hvilken serie. Så jeg kommer til å prioritere å fullføre serier, men utover det er alt mulig. Mål er mer veiledning enn regler. 😉 «Red Rising» ser ut som om den kan være god.

 2. 5 Kasiopeiia januar 1, 2014, kl. 17:13

  Godt nytt år, Julie!
  Jeg gleder meg til flere oppdateringer og spennende boktips fra deg 🙂

 3. 7 Elida januar 1, 2014, kl. 17:20

  Godt nyttår, Julie!

  Gler meg til fleire oppdateringer frå denne kanten.

 4. 9 Bokelskerinnen januar 1, 2014, kl. 17:27

  For en fantastisk julegave 🙂 Ser frem til å følge deg i 2014 også!

 5. 11 Lise januar 1, 2014, kl. 23:41

  Oj. Gøy. Det var mange gode titler på tampen der. Den til Brandon Sanderson har jeg liggende. The Rithmastist. Skal begynne på den nå. Og jeg syntes The Ocean at the End of the Lane var den beste i fjor.

 6. 12 Marianne januar 2, 2014, kl. 17:06

  Spenstige mål for 2014 ser jeg. Imponert! Ser fram til å fortsatt følge deg i år, og så er jeg litt over gjennomsnittet misunnelig på den bokpakka der 🙂 Godt Nyttår og lykke til!

 7. 14 Ingalill januar 3, 2014, kl. 21:39

  Litt av en pakke det der, selv om jeg ikke gjenkjente ei eneste bok -)
  Tar av meg hatten for både sakprosa og bokbloggprislesingen din. 15 2014 bøker til neste år kan beregnes som storsatsing, selv om det ofte, paradoksalt nok er vanskeligere å lese bøker man faktisk eier – og har eid en stund. Noen ganger kan det se ut som det selve kjøpeakten senker ei boks odds på å bli lest betraktelig. Rekker man å sette den i hylla er det game over!

  Hører forresten min første Cobenbok nå og ble overrasket over hvor fengende den var, helt til den saken jeg trodde boka handlet om plutselig viste seg og være over, ihvertfall tilsynelatende. Spesielt prompte 3 nye lydbøker fra bib – kjekt med krim når man vandrer alene i skogen eller veialangs i mørket. Økt intensitet -).
  Godt Nyttår til deg – og jeg følger selvfølgelig med videre!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 284,729 hits

Instagram

Currently reading: A House at the Bottom of a Lake, by Josh Malerman. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn #joshmalerman #coffee #kaffe #cappuccino #coffeeporn #ahouseatthebottomofalake #currentlyreading I still have not seen Fantastic Beasts and Where to Find Them (I know 😵), but I will soon!

#fantasticbeasts #newtscamander #fabeldyr #jkrowling #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur bookporn #literature #tea #te #teaporn @shanedawson is one of those people that manages to make me laugh on a crappy day. His gallows humour and self-depreciation appeals to me. 😋😅 I've laughed until I've cried at some of his content. In a good way.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #bookcoverlove #coverlove #shanedawson #itgetsworse Ugh. Spiders. 😐

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #thehatching #ezekielboone #horror #spiders #edderkopp I tend to gravitate towards Asian literature by default, and recently picked up this anthology of "visions of the future from China". #InvisiblePlanets is edited and translated by #KenLiu. 
#books #bøker #book #bok #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #bookish #instabook #anthology #sciencefiction #scifi #china #coffee #kaffe #noveller #kina #novellesamling We Found a Hat by Jon Klassen is the last book in the hat trilogy. It's a stylistically simple series for children, and where in the previous two books a bear and a fish have to deal with hat-problems, this time two turtles find one. They decide to put it back where they found it, because there's just one hat, and two turtles. But one of the turtles can't quite stop thinking about the hat... Where the previous two sports some dark humour, this one is surprisingly sweet. I like the simple and clean art work - this one is just as enjoyable as the previous books! 🙂

Den er nylig utgitt på norsk, og jeg har fått mitt eksemplar av forlaget.

#leseeksemplar #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #jonklassen #hattrilogy #mangschou #wefoundahat #vifantenhatt New book! Obviously had to get Neil Gaiman's new book, #NorseMythology as soon as possible. 🤓

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #neilgaiman #myth #newbook #bookhaul Two new books, both by Yuri Herrera: Signs Preceding the End of the World, and The Transmigration of Bodies. Love the covers!

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #yuriherrera #fiction #skjønnlitteratur #lisadillman #mexico #coverlove #bookhaul #newbook #bookcoverlove In celebration of the new Sherlock season fiiiiiiinally being released a few days ago, here is a picture of one of my most beautifully bound books. It is part of the Barnes & Noble Collectible Editions series. Bit too big and heavy to comfortably carry around with you, unfortunately.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn #sherlock #sherlockholmes #barnesandnoble #collectible #arthurconandoyle #sherlocked Aaaand here is the result of this year's NaNoWriMo. I finally printed it a few days ago, but I've yet to actually read through it. Primarily because I remember all the little issues with the plot. There's no time to fix stuff like that as the madness is happening...
I've sort of promised my #writingbuddy @kavehrashidi, who wrote his own novel at the same time, that he gets to read it. So I figured I'd do something about some of the issues... It's just such an effort. 😅
But yeah, it's quite the achievement to manage to put together something that resembles a novel in one month! 🎉🎖 #NaNoWriMo #novel #roman #book #bøker #books #bok #scifi #sciencefiction #tea #te #papers #words #ord #writing #editing #redigering #bookstagram #bookish #instabook #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: