Boknyheter #62

I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

– Årets beste bøker, i følge Morgenbladet.

Her er noen av skribentene i the Atlantics favoritter fra året som har gått.

De ti rikeste forfatterne i Kina.

Årets beste kokebøker.

En infograf om det å være bibliotekar.

Derfor leste Lilit Marcus bare kvinnelige forfattere i 2013.

– Justin Bieber-hysteriet ser ut til å være i ferd med å dale, og nå dumpes prisene på bøker og CD-er.

– Foreldrene til Trayvon Martin, som ble skutt ned og drept i USA i 2012, planlegger bok.

– Myndighetene i Bayern har ombestemt seg og kommer ikke til å gi ut Mein Kampf på nytt.

Lindsay Lohan driver visstnok og skriver bok om dagen.

Yahya Hassan fortsetter å imponere. Debuten hans har nå blitt trykket opp i 100 000 eksemplarer, og nå er den på vei til utlandet.

– Hva skal man gi til boksnobben som har lest alt?

– Datteren til årets Nobelprisvinner Alice Munro møtte varm applaus da hun tok i mot prisen på vegne av sin mor.

– Under årets NaNoWriMo ble over 42 000 romaner skrevet.

Inferno av Dan Brown og Allegiant av Veronica Roth topper bestselgerlista til Amazon i 2013.

Lesebrett tas i bruk for å forbedre unges leseferdigheter i Ghana – med gode resultater.

En dansk artikkel om det store, norske digitaliseringsprosjektet. Dette får også oppmerksomhet i USA.

De første selvpubliserte e-bøkene er i salg i Norge.

Anne Frank. Foto: Anne Frank Fonds Basel via theguardian.com.

– Det skal lages animasjonsfilm for barn om livet til Anne Frank.

– Knut Hoem oppsummerer litteraturåret 2013, fritt etter hukommelsen.

Edward Snowden er en moderne helt, i følge forfatter Sofi Oksanen.

Mr. Knightley vs Mr. Darcy.

– Mer enn en million gamle bilder har blitt digitalisert og lagt ut offentlig av British Library.

– Collins Online Dictionary i Storbritannia har kåret årets ord: Geek.

– Det er offisielt: James Bond er alkoholiker.

Flere enn 500 av verdens ledende forfattere har skrevet under på en underskriftskampanje mot overvåkning.

Blogging er den nye formen for terapi.

– Sir Geoffrey Hill, en av britenes største poeter, mener poesi skal være sjokkerende og overraskende.

Bokbransjen har rådet regjeringen om ny bokavtale.

– Nå tar boknyheter-spalten juleferie, og er tilbake igjen på andre siden av nyttår!

3 Responses to “Boknyheter #62”


 1. 1 Mari desember 17, 2013, kl. 23:33

  Ganske interessant med hun damen som kun leste bøker av kvinnelige forfattere. Trolig en øvelse flere burde prøve seg på. Jeg leser i alle fall en ganske stor overvekt av mannlige forfattere, uten at jeg tror jeg hadde tapt noe av å lese flere kvinner.

  • 2 Julie desember 18, 2013, kl. 09:21

   Ja, definitivt et interessant prosjekt, men jeg lurer på om det ikke ble «litt for mye av det gode». Det er riktignok ingen tvil om at mannlige forfattere vies mer oppmerksomhet generelt (for eksempel i media, som statistikker viser igjen og igjen), og vi har hørt om akademikere som ikke gidder å undervise i kvinnelige forfattere. For ikke å snakke om ganske nedlatende sjangerbetegnelser som chick-lit, husmorporno/serieromaner og dameromaner. Jeg er selv opptatt av dette problemet, og selv om jeg ikke kategorisk avviser bøker fra noe kjønn, så holder jeg et øye med hvor stor andel bøker jeg leser av menn og kvinner. Men så synes jeg hun kommer frem til noen merkelige konklusjoner allikevel.

   – Hun knytter situasjonen der hun var den eneste som ga opp setet sitt til den gravide kvinnen på t-banen til feminisme. Det trenger ikke å være noe annet enn ren uhøflighet, vel?

   – Hun fikk dårlig samvittighet av å lese bøker av (feministiske!) menn – uavhengig av bokas kvalitet, og sammenligner det med en vegetarianer som sniker til seg bacon. Det lyder rart i mine ører. Samtidig avviser hun altså dermed menn som feminister på lik linje som henne selv, men etter det jeg kan forstå så har hun ikke gjort noe poeng i å bare velge kvinnelige forfattere som er/fremmer et feministisk budskap selv. I teorien vil altså en kvinnefiendtlig kvinne bli valgt over en feministisk mann. Litt spesielt.

   – Hun undrer seg over om det teller når en kvinnelig forfatter skriver en bok med en mannlig protagonist. Hvorfor skulle det ikke det, egentlig?

   – Prosjektet er omvendt diskriminering (og dette er selvsagt hensikten i utgangspunktet) når hun kategorisk avviser gode bøker av menn til fordel for dårlige bøker av kvinner, basert kun på kjønn. Blant annet skriver hun at hun i blant kommer til å lese menn (tidsrom: resten av livet), men at de ALDRI vil være førsteprioritet. Hæ? Er ikke dette nøyaktig det hun prøver å få bukt med, bare motsatt? Hvis alle lesere gjorde dette, ville jo bare problemet flyttes fra et kjønn til et annet… Målet er vel å bli kvitt skjevheten, ikke flytte det..?

   Det jeg prøver å si er at jeg er litt usikker på hva slags verdi det har for lesere å bare snu hele problemstillingen på hodet og droppe menn fullstendig, slik hun gjør. Det ville aldri falt meg inn. Men jeg skjønner jo at det er et prosjekt for å sette ting på spissen. I en ideell verden betyr ikke forfatterens kjønn noen ting, og jeg vil selv aldri velge bort en gruppe forfattere fordi de er «feil kjønn». Jeg gjentar dog avslutningsvis: et interessant prosjekt for å sette fokus på problemstillingen.

   • 3 Mari desember 18, 2013, kl. 15:08

    Gode innsigelser. Jeg reagerte egentlig på de samme tingene. Det er f.eks. helt sprøtt at hun lurte på hvorvidt bøker med en mannlig protagonist teller, men jeg skal ikke papegøye alt du skriver. 🙂

    Enkelte av reaksjonene i kommentarfeltet viste på sett og vis hvorfor jeg synes prosjektet er interessant. En mann skriver: «I was about to write something about only wanting to read stuff by heterosexual white men for the next year, but then i realized that I have yet to read MaddAddam, and also I’m not an idiot.» Det er jo dette som er problemet (dersom man ser på det som et problem, selvsagt), mange leser tross alt nesten utelukkende bøker av hvite, heterofile menn, men de reflekterer overhodet ikke over det. Ved å snu det hele på hodet, tror jeg Marcus faktisk kan få enkelte til å tenke gjennom hvorfor og hvordan de faktisk velger den litteraturen de gjør.

    Så lenge mannlige forfattere konsekvent får mer oppmerksomhet forstår jeg forsåvidt hvorfor hun ønsker å prioritere kvinnelige forfattere i fremtiden også, men jeg ville absolutt ikke gjort ting på hennes måte. Selv om intensjonen er bra, synes jeg utførelsen blir litt… bakvendt.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,471 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: