En boksamlers betroelser

Utsikten fra hodeputa i den forrige leiligheten.

«NO!» utbrøt jeg (ja, på engelsk, han er skotte) da kjæresten, David, lente seg frem for å plukke opp boka på toppen av den ene haugen min. «Don’t touch that, it’s a counterweight, you’ll create an avalanche!» Hånden hans stoppet i tide, men ansiktet hans var ubetalelig. For meg var det selvsagt helt naturlig, skal man stable i høyden, må man vite hva man driver med. Og når man insisterer på å ha så mange bøker som meg, så må man stable i høyden. Jeg er flink til å stable stødig,* litt som å bygge stødige bygninger av lego. Man kan ikke bare bygge uten å tenke seg om, da knuser hele huset så fort en duste-unge kommer og klemmer på det.

Men altså, David hadde et uttrykk som antageligvis best kan beskrives som en blanding av vantro og den dypere vissheten om at han hørte riktig. «You’re serious,» konstaterte han før det begynte å gå opp for meg at dette muligens var rart for folk som ikke er meg. Han så meg inn i øynene og sa «Julie. When you have to start including counterweight books into your piles of books, you probably need to reconsider the size of your collection.» Bare tull selvsagt, men han må jo få lov til å ha en mening, han også.

Da jeg flyttet ut fra den 17 kvm store studentboligen min og inn i den nøyaktig tre ganger så store leiligheten jeg bor i nå,** er det naturlig å tro at bøkene skulle ta mindre plass. I alle fall om man ikke (som jeg) var klar over akkurat hvor flink jeg er til å få plass til bøker. De stakkars brødrene mine og David*** (og jeg) bar og bar og bar og bar esker fulle av bøker da de hjalp meg med flyttelasset. Når sant skal sies, hadde jeg bare en TV, en PC, noe kjøkkenutstyr, nips og klær, pluss fem hyller av ulik størrelse, ganske mange DVDer og enda flere bøker. Studentboligen hadde vært møblert, så jeg måtte fylle på med alt det andre jeg trengte. I mellomtiden måtte det improviseres. Sånn:

IMAG0975

Sånn bodde jeg i nærmere to måneder før jeg fikk råd til å kjøpe hyller av den typen jeg trengte og hadde råd til: to sett Billy-hyller med forhøyningsdel. Dette er heller ikke alle, for i samme flyttelasset overtok jeg også bøkene faren min etterlot seg da han plutselig døde i fjor. Disse eskene står utenfor bildet, og var stappfulle av leksikon og diverse sakprosa-serier og enkeltbøker, pluss en solid haug bestselgerkrim. Men jeg stablet altså store deler av bøkene langs veggen. I tillegg til å ta i bruk fire av de fem hyllene jeg hadde fra før, selvsagt (men de er små). David hjalp til. Med det samme uttrykket han pleier å få når han gjenoppdager hvor mange bøker jeg har. Da jeg endelig hadde bestilt hyllene og fikk dem levert til leiligheten, sa den blide leveringsmannen «so many books!» med et bredt smil før jeg kunne avsløre at eskene han bar på inneholdt hyllene.

2013-10-17 18-16-29.131

Bloggeren gadd ikke flytte seg da hun knipset et kornete cam-bilde for å vise frem resultatet.

Det er definitivt en del argumenter for å ikke være rabiat boksamler, som meg. I et vietnamesisk ordtak (som jeg leste. I ei bok.) heter det at “Bare folk med langt hår er redde, for ingen kan lugge folk i hår som ikke finnes.” Poenget her er at det er lurt å begrense seg når det gjelder materielle goder, for jo mer man har, jo mer kan man miste. Dette er en sunn holdning. Når det er sagt, har jeg rent bokstavelig en tjukk hårmanke som vokser som ugress (frisør er kjedelig, dyrt og meningsløst siden håret bare vokser ut igjen allikevel) og absolutt ingen vilje evne til å gi slipp på bøkene mine. En husbrann hadde knust hjertet mitt, jeg hadde grått over bøkene mens andre gråt over alle bildene de glemte å ta backup av (i motsetning til meg, forresten). Det er heller ikke særlig miljøvennlig å hamstre gjenstander. Jeg vet det. Skammelig. Heldigvis begrenser samlingen min seg til fortellinger. Sko? Klær? De til en hver tid nyeste dingsene? Meh.

Men det er så mange argumenter for å omgi seg med bøker også. For meg er det en helt egen type trygghet å sette seg til mellom en langvegg full av bokhyller og de tre stablene med nye innflyttere som til en hver tid ser ut til å ha midlertidig bopel på pulten min mens søknaden for permanent bolig behandles. Da er jeg hjemme. Jeg er av den typen som daglig sitter og tenker på ting mens jeg har blikket vendt mot bøkene mine. Blikket sveiper frem og tilbake, havner sjelden på noe helt spesielt, og jeg trenger ikke nødvendigvis å tenke på bøker heller (selv om det naturligvis også skjer), men de er der. Alle ryggene som inviterer meg til å plukke dem ned og utforske det universet de har å by på, eller lære noe nytt om etymologi, fugler, bergarter, antikken eller lov og rett i landbruket (jeg bor kanskje i Oslo, men jeg er fra landet!).

Pulten. Om du skulle lure på hva den hårballen øverst på den ene haugen er, så kan jeg informere om at det er en vaskeekte Haggis.

Pulten. Om du skulle lure på hva den hårballen øverst på den ene haugen er, så kan jeg informere om at det er en vaskeekte Haggis.

Det å finne seg en kopp te, sette seg godt til rette i godstolen med den boka som nå enn måtte passe til humøret, med tepper og kanskje noe klassisk musikk på i bakgrunnen, det er livet, det. Og passer ikke boka allikevel, er det bare å kaste et blikk rundt seg og finne noe helt annet. Jeg blir varm om hjertet av å ha et lite (selv om akkurat den beskrivelsen er relativ) personlig bibliotek der jeg ikke trenger å bekymre meg for innleveringsfrister. Også skal man ikke undervurdere den varme følelsen som oppstår når jeg får flytte på, sortere, ta på, la fingrene gli over både enkeltbøker og ryggene der de står på rekke og rad. Jeg er heller ikke helt ukjent med å ha armene kjærlig rundt bøker, som den gangen jeg av en eller annen grunn klarte å slokne med armene rundt et stort oppslagsverk om skytevåpen (ja, jeg har det også), det kan da virkelig ikke ha sett sunt ut, men heldigvis våknet jeg igjen før David kom hjem og fant meg.

Og du, som jeg smelter når de som kommer på besøk også blir sittende å se på bøkene. Når de faller ut av samtalen og bare lar blikket gli langs bokryggene. Når de ser ei bok de enten har lest eller lurer på om de skal lese, når samtalen dreier seg over på bøker selv når jeg er sammen med folk som ikke leser noe særlig. Når de spør om noe, og jeg bare snur meg og plukker ei relevant bok ut av hylla. Det må sies at jeg har fått lesegleden inn med morsmelka. Familien min har aldri hatt spesielt god økonomi, men var det noe vi barna alltid hadde tilgang til, så var det bøker. Jeg har aldri vært i syden, men jeg fikk være med i bokklubber (Penny/TL/Grøsser, dog ikke alle samtidig), og både mamma og pappa sitter/satt på en relativt formidabel samling selv. Selv om jeg er hakket mer ekstrem både i antall bøker jeg leser på et år og antall bøker jeg eier.

David er antageligvis den mest perfekte kjæresten man kan ha når man er litt spesiell sånn som jeg, for han synes det er greit. Enten det, eller så har han en iboende frykt for at om han skulle finne på å gi et ultimatum, så er det bøkene som får bli. Det trenger han sannsynligvis ikke bekymre seg for. Så mye (eller..?)… Antageligvis bunner toleransen hans i at han liker smarte damer synes det er helt ok å kanskje komme hjem til en kjæreste som kan finne på å være dandert omtrent sånn på den knøttlille sofaen vår:

Er det ikke dessuten noe merkelig intimt med å fysisk blande boksamlinger med sin bedre halvdel, forresten?

——–

* Flink nok til at det nok ikke hadde blitt noe bokskred om han hadde flytta den boka, men det er best å ikke ta noen sjanser.
** Jeg sier «jeg», men det er meningen at David skal flytte inn også. Han er stuck i Skottland til han finner seg en passende jobb her. På jakt etter elektroingeniør? Jeg har en.
*** Stakkar’n hadde vondt i albuen i en måneds tid etterpå. Brødrene mine klaget på ryggen. Jeg derimot løftet ikke like mye som dem klarer å løfte riktig.

Reklamer

20 Responses to “En boksamlers betroelser”


 1. 1 monika november 28, 2013, kl. 21:16

  For en herlig betroelse! Hvordan organiserer du bokhyllene?

  • 2 Julie november 28, 2013, kl. 21:21

   Nå er det ikke så velorganisert som det skal bli. Jeg har sakprosa og skjønnlitteratur adskilt, også delvis tematisk inndelt etter det. Men alfabetisk er det ikke enda, selv om det er planen (inndelt sånn passe tematisk, sortert på etternavn). Må litt finjusteringer til med tanke på de hyllene som ikke er knyttet til «langveggen» 🙂

 2. 3 Elin november 28, 2013, kl. 22:11

  Oi det var mange bøker. He he jeg synes jeg har mange, men det er langt fra så mange som du har 🙂

 3. 5 labben november 28, 2013, kl. 23:19

  Jeg digger deg! Dette innlegget var urkomisk og måtte deles på fjesboken. Du er verre enn meg du, haha. Genialt.

  Har en eller to rader med bøker per hylle? Jeg hadde egentlig tenkt å kjøpe Billy-bokhyller for noen år siden, men fant ut at de jeg så på ikke var dyp nok til to rader, så da ble det et annet merke (også fra IKEA selvsagt..). Mine har 40 cm dybde noe som gir bra med plass, men det er likevel ganske trist at jeg ikke kan se alle bøkene mine til enhver tid.

  Grattis med (snart) nytt samboerskap. Dere har bestemt dere for å bo i Norge og ikke i Skottland altså (ihvertfall foreløpig)?

  Jeg er akkurat ferdig med to hjemmeeksamener og en mappeinnlevering og er veldig klar for bøker og blogging. November er en slitsom måned, glad du er ferdig med studier? 😉 Hvor hadde du praksisuken din forresten?

  • 6 Julie november 28, 2013, kl. 23:27

   Hehehe. 😉 Nei, bare en rad per hylle, er jeg redd. Det kan jo hende det blir et problem en gang i fremtiden, men jeg er selverklært ekspert på praktisk/funksjonell litteraturhjemmeinnredning, så det blir glatt løst.

   Ja, han har visst lyst til å bo her, så da får vel jeg også gjøre det. Det har vært planen ganske lenge nå (vi har tross alt vært sammen i 6.5 år), men på grunn av studier og sånn har det liksom ikke passet seg sånn. Men nå blir det forhåpentligvis andre boller. Bare noen ansetter ham.

   Jeg savner IKKE november/tidlig desember og mai/tidlig juni som student, nei. 😀 Håper alt gikk bra med alt som skulle leveres inn. Jeg hadde praksisen min på Riksarkivet. Hva med deg, har du lagt planer enda? 🙂

   • 7 labben november 28, 2013, kl. 23:53

    Jeg skulle gjerne dratt til Skottland og bosatt meg der, men jeg havner vel i Oslo jeg også. En dag SKAL jeg flytte til Storbritannia. Jobb får han seg sikkert, det må da være mange som trenger en elektroingeniør. Er det veldig viktig at de snakker norsk?

    Praksis i Riksarkivet er ikke dumt, det er det nok mange som har lyst til. Var det gøy og lærerikt? 🙂

    De har bare såvidt startet jobben med å finne praksisplasser til oss, men de skal spørre Bergen byarkiv om jeg kan få være der, og det er helt supert for meg. Slipper kostnadene med en uke på hotell i Oslo og får praksis i et spennende arkiv. Det er fremdeles uvant å gå på et såpass praktisk rettet studium, men veldig gøy. Litt skummelt også, da jeg ikke alltid vet hva de forventer av en oppgave. Jeg har med andre ord ingen ide om hvordan eksamener har gått, vanligvis vet jeg sånn noenlunde.

   • 8 Julie november 29, 2013, kl. 08:06

    Ja, det er fint i Skottland. Hadde ikke gjort meg noe å bo der. Vi får se hva som skjer i det lange løp. Jeg vet ikke akkurat hvor viktig det er å snakke norsk, men det ser ut til å ha litt å si når man ikke har lyst til å jobbe i oljebransjen. 😛 Han har riktignok tatt et grunnleggende norskkurs her, og har jo plukket opp en del ved å være sammen med meg. Men det er vanskelig å opprettholde når man ikke bor her, og vanskelig å bo her når man ikke har jobb.

    Jeg synes det var gøy på Riksarkivet. Der var vi dessuten flere stykker, så det ble litt mer gruppeorientert enn det hadde blitt noen av de andre stedene. Jeg synes kanskje et par av dagene var litt uheldige, for vi fikk utdelt en oppdage (av typen: her er noen hypotetiske saker der folk spør om ting. Finn tingene), også ble vi i stor grad overlatt til oss selv resten av dagen. Vi hadde dermed ikke peiling på om vi gjorde ting riktig, bare fartet rundt i magasinene og fant ingenting. 😛 Men mesteparten av tiden var det både gøy og lærerikt. Særlig formidlingsdelen var gøy, der vi skulle finne en eller annen arkivsak og lage et formidlingsopplegg på den, for å skape interesse rundt historie og arkiv.

    Jeg opplevde at det var stor forskjell på de av oss som allerede hadde arkiverfaring (var en del av dem på studiet) og de av oss som var helt ferske. De hadde lettere for å ta ting, og de visste allerede mye mer om ulike saksbehandlingssystem, arkivsystem og ikke minst lovverket. Det var ikke helt lett for de av oss med ren teoretisk bakgrunn. I for eksempel hypotetiske forespørsler om innsyn, blir det lettere og lettere jo mer du har gjort det i praksis. Tror nok det var en stor fordel på innleveringer.

 4. 9 siljeblomst november 29, 2013, kl. 11:25

  Dette var et kjempbra og morsomt innlegg. Jeg kjente meg veldig igjen! Jeg mener ellers at hamstring av/ samle på bøker er noe helt annet enn å hamstre forbruksgjenstander, de er jo noe varig :-).

  Og hurra for kjærester som ikke blir altfor oppgitte av at stadig nye hauger med bøker kommer i hus! Der har jeg også vært heldig ;-).

  • 10 Julie november 29, 2013, kl. 13:55

   Ja, de er gull verdt. Selv om min faktisk har forsøkt å subtilt hinte om at kanskje jeg kunne kjøpe e-bøker i steden, ved å gi meg et lesebrett. Det betyr bare både/og for meg… 🙂

 5. 13 Roar november 29, 2013, kl. 15:57

  He-he. Blir det for ille får han ta seg en singel malt og stemme i Oh Flower of Scotland 🙂

 6. 17 Maria november 29, 2013, kl. 17:42

  Wow, dette er imponerende!

 7. 19 Anita desember 6, 2013, kl. 10:35

  Hehe, herlig innlegg.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 327,482 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: