Bad Science – Ben Goldacre

Sjanger: Sakprosa/populærvitenskap
Originaltittel: Bad Science (2008)
Denne utgaven utgitt: 2010
Format: Lydbok
Lest av: Rupert Farley
Forlag: Whole Story Audio Books
ASIN: B004FTWGP4
Spilletid: 13 timer, 10 minutter
Kilde: Kjøpt selv

****
Forlaget om boka: We are constantly bombarded with inaccurate, contradictory and sometimes misleading information – until now. Ben Goldacre masterfully dismantles the dubious science behind some of the great drug trials, court cases, and missed opportunities of our time. He also shows us the fascinating story of how we know what we know, and gives us the tools to uncover bad science for ourselves.
****

Er det noe media elsker, så er det tall og vitenskapelige oppdagelser som kan brukes til å sjokkere. Dette har journalist Ben Goldacre sett seg litt lei av, fordi vitenskapen vris og vendes på for å gjøre det mest mulig salgbart. Av og til gjør journalistene det med vilje, men vanligvis er det fordi det ikke alltid er like enkelt å dekode det vitenskapsfolk driver med. Samtidig skylder bølger av pseudovitenskap og vanskelige ord og vendinger som egentlig ikke betyr noe i det hele tatt over oss i form av blant annet mirakelpiller og kurer. Denne boka er Goldacres forsøk på å gjøre folk bevisst på tilfeller av «bad science», både hvordan de oppstår og hvordan vi skal få øye på dem.

Goldacre innleder med detox. Mange av dere er kjent med behandlingen, og en av måtene er å putte føttene i en vannbeholder med salt og en «ioniserende» enhet som skal rense kroppen din for giftstoffer. Metoden er bare tull fordi vannet blir brunt uavhengig av om føttene dine er i vannet eller ei, ergo: «giftstoffene» renses ikke ut av deg, men er en kjemisk reaksjon. Allikevel markedsføres det som noe som funker, og folk bruker tusenvis av kroner på det. Tilbydere av detox bruker store, vitenskapelige ord og høres aldri så troverdige ut.

Videre tar han for seg hjernegymnastikken som har spredd seg over hele Storbritannia, basert på pseudovitenskapelige undersøkelser (skoleelever og lærer oppmuntres til å gjøre visse bevegelser som skal stimulere områder det for eksempel er fysisk umulig å nå fra utsiden av kroppen). Alt dette fordi noen har promotert det med store, fine ord.

Homeopati får gjennomgå. Alle som kjenner til hva homeopati faktisk er, vil forstå at det er umulig at det kan stimulere til noe annet enn placeboeffekten. Ikke at placebo skal undervurderes, det kan gjøre mye bra, og Goldacre har et helt kapittel om det også. Problemet er når sjarlataner overbeviser folk til å betale dyre dommer for noe som faktisk ikke funker, og så si at placeboeffekten er beviset på at det funker. Jeg blir direkte sint når folk overbevises til å slutte med skolemedisin til fordel for ting som homeopati, fordi det i mange tilfeller er direkte livsfarlig.

Ikke at skolemedisinen er uten feil. Langt derifra. Goldacre bruker også store deler på å forklare hvorfor både leger og pasienter manipuleres av farmasøytiske firmaer (konspiratorisk kalt Big Pharma på engelsk). Han har til og med skrevet en hel bok om temaet. I korte trekk er ikke de farmasøytiske selskapene interessert i å betale for noe de ikke har noe å vinne på. Dermed overfokuseres det på medisiner som er innbringende (til den grad at tester ikke lenger er helt til å stole på), og så ignoreres medisiner som kort og greit ikke har noe særlig økonomisk verdi. Det er ikke så lenge siden det var oppslag i media her om LDN (Low Dose Naltrexone), som ser ut til å ha positiv effekt på pasienter med flere forskjellige diagnoser, men som fortsatt har til gode å bli gjennomtestet og dermed ikke er å finne blant medisinene legen skriver ut til deg. Årsaken er og blir at akkurat denne type medisin bringer med seg lite økonomisk vinning.

Men det betyr ikke at skolemedisinen er ond, slik det ofte hevdes fra den alternative bevegelsen. Folk oppmuntres til å holde seg unna vaksiner med bakgrunn i svært, svært tvilsomt materiale. Goldacre går testene som siteres i sømmene gang på gang, og peker på problemene, være seg mangel på blindtesting, cherry-picking, pynting på tallene, fraser som er skrevet for å lede folk flest og journalister ut på ville veier. For ikke å snakke om tendensen mange av disse har til å sitere hverandre på en måte som får 2-3 folk til å høres ut som mange flere. Person 1 siterer person 2, som siterer person 1 og 3, men 3 siterer person 1. Og slik fortsetter det. De gangene man får oppgitt kilder i det hele tatt, da, det er ikke alltid…

Goldacre tar for seg spesifikke personer, deriblant Professor Patrick Holford og Gillian McKeath, som begge pusher supplementer (vitaminer og sånt) nokså hardt, i så stor grad at førstnevnte for eksempel hevder at den eneste eksisterende medisinen som kan brukes til behandling av AIDS er skadelig, og at rikelig med vitamin C er mye bedre. De pillene han selger, så klart. Også Dr Christopher Malyszewicz, som på egenhånd overbeviste hele Storbritannia at sykehusene deres var fulle av superbakterien MRSA. Journalister som ville ha positive resultater på tester fra sykehus sendte nemlig prøvene til ham. Ingen andre fant noen ting, men media brukte selvsagt Malyszewicz for alt han var verdt, siden han bekreftet noe sensasjonelt. Det at det viste seg at han jobbet hjemme i et skur i hagen, har ingenting å si. Tydeligvis. Det er dessuten interessant hvor lett det er å skryte på seg vitenskapelige grader uten å egentlig måtte ta noen…

Goldacre gjør en solid jobb når han dekonstruerer de mange tilfellene av «bad science» vi ser gang på gang i media. Han sier egentlig ikke noe andre ikke kan finne ut på egen hånd, og det er hele poenget: hvem som helst skal kunne få til det her. Problemet, sier Goldacre, er at media overkompliserer alt ved å suge til seg supervitenskapelige termer og trykke dem i store, skumle fonter. Det trenger ikke å være så vanskelig som det ser ut, man må bare vite hvordan man skal gå frem, og hvordan man får øye på det useriøse. Noen av tilfellene han forteller om er helt sjokkerende, og dette er en av de bøkene alle burde lese slik at man blir klar over hvor mye tull man blir utsatt for. Han anklager media for å gjøre vondt verre, og han påpeker at vitenskapsmenn med fordel kunne ha vært flinkere til å formidle.

Svært matnyttig og ofte vittig bok. Anbefales videre – men det skal sies at svært mye av stoffet er tilgjengelig på hjemmesiden hans. Mannen er nemlig tilhenger av at informasjon skal være så lett tilgjengelig som mulig.

kortsagt-badscience

Om forfatteren:
Dr Ben Goldacre (f. 1974) er en britisk akademiker, journalist og lege. Han studerte medisin ved Magdalen College, Oxford, og beveget seg videre til klinisk medisin ved University College London. Han har i tillegg en MA i filosofi. Han skrev spalten Bad Science i den britiske avisen The Guardian fra 2003 til 2011, og holder dessuten bloggen sin oppdatert med mye av det samme. Han er kjent for å kritisere alternativ medisin, farmasøytiske selskaper og irrasjonalitet generelt.
Wikipedia | hjemmeside | The Guardian | twitter

Reklamer

3 Responses to “Bad Science – Ben Goldacre”


  1. 1 Marianne juni 13, 2013, kl. 17:06

    Takk for veldig godt tips!Rett og slett supert 😀


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 327,162 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: