77 Days in September – Ray Gorham

Sjanger: Spenning/thriller/post-apokalypse
Originaltittel: 77 Days in September (2011)
Denne utgaven utgitt: 2011
Format: e-bok (Kindle)
Oversatt av:
Forlag: Amazon Digital Services
ASIN: B0052T1O6S
Sider: 306
Kilde: Kjøpt selv

****
Forlaget om boka:
On a Friday afternoon before Labor Day, Americans are getting ready for the holiday weekend, completely unaware of a long-planned terrorist plot about to be launched against the country. Kyle Tait is settling in for his flight home to Montana when a single nuclear bomb is detonated 300 miles above the heart of America. The blast, an Electro-Magnetic Pulse (EMP), destroys every electrical device in the country, and results in the crippling of the power grid, the shutting down of modern communications, and bringing to a halt most forms of transportation. Kyle narrowly escapes when his airplane crashes on take-off, only to find himself stranded 2,000 miles from home in a country that has been forced, from a technological standpoint, back to the 19th Century. Confused, hurt, scared, and alone, Kyle must make his way across a hostile continent to a family he’s not even sure has survived the effects of the attack. As Kyle forges his way home, his frightened family faces their own struggles for survival in a community trying to halt its slow spiral into chaos and anarchy.
****

Et spørsmål gnagde på meg gjennom stort sett hele denne romanen. Hvorfor i all verden tok ikke Kyle en sykkel?

Se for deg dette. Du er stuck i Texas (altså helt sør, på grensa til Mexico), men må komme deg til Montana (ca rett linje nord, helt på grensa til Canada). Du har ikke lenger mulighet til å bruke offentlig transport, ei heller bil. Hvorfor? En elektromagnetisk puls har ødelagt USA. Alt som hadde elektroniske deler i seg er ute av drift, men du MÅ komme deg hjem til familien din, som helt sikkert trenger deg der oppe i Montana. Så hvordan kommer du deg dit?

Kyle bygger en slags henger/vogn, laster den med litt vann, mat og annet utstyr, og legger i vei, mens han drar på vogna. Til fots. Vi snakker noe sånt som 2500 km. Det falt ham overhodet ikke (!) inn å prøve å bygge en vogn som kunne tilpasses en sykkel. Han sier også nei til å bli kjørt hele veien av Ed, som han reddet ut av et brennende fly, og som har en gammel bil uten noe særlig elektronikk. «Det er for farlig», sier Kyle, og trasker i vei.

Samtidig sitter kona Jennifer og deres tre barn der oppe i Montana, uten å vite om Kyle lever eller ei. Politimannen Doug utvikler et godt øye til Jennifer, og han er ikke typen som tar et nei for et nei. Det er ugreit.

Noe av det jeg liker med (post-)apokalyptiske bøker, er at karakterenes psyke og moralske kompass settes på prøve. Utover det at han går USA på tvers, settes Kyle overhodet ikke på prøve. Han må ikke ta noen vanskelige valg. Selv når han må skyte en, gjør forfatteren et stort poeng av å bytte fortellerperspektiv og gjøre det helt 100% klart for leseren at denne mannen er ond, slik at Kyle egentlig ikke trenger å drepe noen som ikke fortjener det. Den lille spenningen forfatteren klarer å bygge opp i akkurat denne scenen brytes fordi forfatteren hopper til et annet fortellerperspektiv for å trykke ned i halsen på leseren at Kyle ikke gjør noe galt.

Der oppe i nord nevnes det stadig at Jennifer sliter med å få tak i mat og holde varmen, men det snakkes ikke noe mer om slitet. For alt leseren vet, er det alltid tilgjengelig mat hos dem, og i og med at David (den eldste av barna) jobber på en gård, gis det inntrykk av at det egentlig ikke er så vanskelig i det hele tatt. Den eneste reelle utfordringen Jennifer har såvidt leseren kan se, er denne motbydelige politimannen, og jeg synes egentlig hun håndterer det på en dårlig måte…

Jeg vil kalle dette en nokså dårlig kjærlighetshistorie istedenfor en spennende apokalypsethriller. Her er det ikke mye spenning. Jeg føler at Gorham undervurderer meg som leser, han legger på problemene til Kyle ved å for eksempel tvinge han til å gå istedenfor å sykle, og han trekker fra problemene til Jennifer i at hun egentlig ikke ser ut til å slite med noe annet enn en drittsekk. Stemningen i Montana preges ikke av at det ikke er strøm; det føles ikke som en krise utover Doug. Men mennesker som Doug eksisterer uten at det trenger å smelle en EMP. Han holder dessuten alle karakterene ufordragelig «rene» og perfekte – med unntak av drittsekkene, som er karikaturer og fullstendig flate. «De snille» presses ikke til å gjøre noe virkelig umoralsk, og det er ingen virkelig krise noe sted.

Hvordan klarer du å gjøre et så glitrende utgangspunkt som en EMP så utrolig motstandsløst – ja, i det store og det hele snarere meningsløst. Det var ikke noe poeng her, følte jeg. Det ble sånn «jaha, ja, du går (altså, du velger det vanskeligste transport-alternativet) fra sør til nord i USA, ja. Imponerende? Joda. Men so what?» Jeg er ikke fan av å bli undervurdert og dullet med av forfattere som plasserer karakterene sine på en høymoralsk pidestall og som ikke engang tvinges til å måtte forlate den.

Hvor mye tid hadde Kyle spart ved å sykle? Hvorfor syklet INGEN av menneskene han møtte på veien, heller? Det kan da ikke være SÅ vanskelig å få tak i en sykkel? Falt det aldri forfatteren inn at noen kanskje kunne bruke en sykkel til noe annet enn å rive i filler for å lage hjul på vogna som er tung og vanskelig å trekke etter seg? Om Kyle kan bygge en vogn som kan trekkes, kan han helt sikkert bygge en vogn som kan hektes til en sykkel på et vis. Jeg ser ikke logikken. Jeg gjør virkelig ikke det. Dessuten er boka på ingen måte noen høydare språklig, det er nokså muntlig og ukomplisert, og forfatteren har en tendens til å surre bort karakterene i irrelevant småprat. Denne romanen feiler på nesten alle punkter – det eneste jeg kan skryte av er temaet. Men det er jeg helt sikker på at andre kan skrive bedre, om ikke noen allerede har gjort det…

Og hva var egentlig greia med tittelen? 77 dager i september? Joda, det spiller jo på hvor lenge han går, men det er da vitterlig november på dag 77… Et forsøk på å være dyp og sånn? Jeg kjenner at jeg sitter igjen med unødvendig mange spørsmål og innvendinger til valgene forfatteren tok. Uheldig.

kortsagt-77days

Om forfatteren:
4972560Ray Gorham er født i Calgary i Canada, men bor i en liten småby i Montana med kone og fem barn. Han jobber hjemmefra på dagtid og skriver på kveldstid og i helgene.
Goodreads | Om forfatteren hos Amazon

Reklamer

0 Responses to “77 Days in September – Ray Gorham”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 316,078 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore.  Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul  #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one  of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: