En smakebit på søndag: De glemtes forbund

En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

Jeg leser visst sakte om dagen, og holder fortsatt på med De glemtes forbund av Mia Ajvide. Det har ingenting å gjøre med at boka er kjedelig, snarere at jeg har mye annet å drive med – sånn i tillegg til å ha vært forkjøla siden jul. Denne uka var første uka tilbake på universitetet, der vi blant annet driver med paleografi – nærmere bestemt tyding av gotisk håndskrift, som fort kan være en vesentlig del av det å være depotarkivar:

Bildet er av ei side i Knut Johannessens bok "Den glemte skriften", som har vunnet priser for å være estetisk vakker. Om du er nysgjerrig, kan du lære å tyde gotisk håndskrift i den.

Bildet er av ei side i Knut Johannessens bok «Den glemte skriften», som har vunnet priser for å være estetisk vakker. Om du er nysgjerrig, kan du lære litt om å tyde gotisk håndskrift i den.

Ellers har jeg dessuten brukt mye av fritiden på å brodere en duk til mamma, som er glad i ugler:

Liten ugleduk. Korssting.

Liten ugleduk. Korssting.

… og dermed er det begrenset for hvor mye tid jeg har hatt anledning til å bruke på koselesing. Men det går fremover, sakte men sikkert. For de som ikke fikk med seg forrige smakebit, kan jeg informere om at vaskeseddelen hevder følgende: Jack elsker livet sitt. Han elsker sin kone, Aino, og livet med henne i huset ved sjøen. Og han elsker jobben sin som guide på det gamle Myntholm-slottet. Men en dag, plutselig og uventet, blir alt ødelagt. Aino kjenner ham ikke igjen, og jager ham ut av huset deres, kollegaene hans kjenner ham heller ikke igjen, og moren hans truer med å ringe politiet om han ikke slutter å følge etter henne. Artur, morens nabo, den eneste som gjenkjenner ham. Arturs lille leilighet blir det eneste trygge stedet for Jack i dette nye livet hans, som har blitt fremmed og vanskelig. Jack fatter snart interesse for familien Ribe, som bodde på Myntholm på 1800-tallet. Det er spesielt skjebnen til den vakre datteren Alma som opptar ham. Hun døde på mystisk vis sytten år gammel, og hadde var etter all sannsynlighet psykisk syk før sin død. Heldigvis møter Jack Marie, som umiddelbart forstår hva som er galt med ham før han innser det selv. Fordi, akkurat som Jack, er Marie også en glemt person. Etter hvert som situasjonen tilspisser seg, avdekkes overraskede hemmeligheter omkring familien Ribe, og Jack bestemmer seg for å kjempe seg tilbake til Aino, for enhver pris. Mia Ajvides roman har en drømmeliknende magisk spenning som balanserer mot det realistiske.

Smakebiten dere skal få kommer fra side 203:

Sola stekte over torget, og Jack kunne ikke motstå impulsen til å rappe en fersken fra en av fruktbodene. Det var hett som i Gehenna, og tungen hadde begynt å klistre seg til ganen. Han tok en stor bit, sugde i seg saften og rakte den halvspiste ferskenen til Marie.
«Ta resten!»
Hun ristet på hodet.

Reklamer

24 Responses to “En smakebit på søndag: De glemtes forbund”


 1. 1 Monika januar 20, 2013, kl. 13:33

  Denna tänkte jag faktiskt skaffa mig. Håller precis på med en bok av hennes man och han är inte dålig han heller 🙂

 2. 3 Lottens Bokblogg januar 20, 2013, kl. 14:06

  Tack för smakbiten!
  Vilket vackert broderi du håller på med. Imponerande.

 3. 5 Nina C. januar 20, 2013, kl. 14:21

  Takk for smakebiten! Er ikke alltid man har tid til koselesing når skole og andre ting tar tiden fra en. Men boken virker bra:)

 4. 7 Beathe Solberg januar 20, 2013, kl. 14:39

  Så flink du er å brodere:-) og det er nå kjekt å gjøre litt andre ting også. Boken har jeg på ønskelisten min så jeg kommer vel til å kjøpe den etter hvert. Ha en fortsatt fin dag!

 5. 9 Melusine januar 20, 2013, kl. 15:06

  Tyding av gotisk håndskrift ser fryktelig vanskelig ut, men vakker skrift er det uansett! Fint med en smakebit til av denne boken 🙂

  • 10 Julie januar 20, 2013, kl. 20:01

   Ja, det ser umulig ut først, men når man lærer seg hvordan de skrev de forskjellige bokstavene, blir det straks litt lettere. Veldig gøy er det i allefall, når man klarer å tyde flere hundre år gamle tekster. 🙂

 6. 11 Artemisia januar 20, 2013, kl. 15:20

  Slike bøker liker jeg, Må sjekke ut denne. Så fin ugleduk du broderer.:) Ha en fin søndag.:)

 7. 13 dez januar 20, 2013, kl. 16:05

  Wow, denne virker veldig spennende – ble fenget av smakebiten din. Takk for godt boktips . )

  Veldig interessant del av studium du beskriver – kunne gjerne tenke meg å studere mer selv, studietiden var både krevende og herlig!

  En riktig fin søndag til deg!

 8. 15 Boktjuven Ingerun januar 20, 2013, kl. 16:23

  Vilka urgulliga ugglor! Tack för smakebiten också. 🙂

 9. 16 Tone januar 20, 2013, kl. 16:46

  Så flott duk! Skjønner at det blir så som så med lesingen da ja, er sånn i de periodene for meg når jeg er opptatt med å strikke eller sy (har ikke slått meg på brodering ennå. ;)) eller andre hobbyer på fritiden.
  Denne boka ble jeg minnet på da jeg leste en annen smakebit tidligere i dag, men jeg trodde det var en novellesamling. Nå ser jeg jo at jeg husket feil. Jeg er fortsatt veldig nysgjerrig på den, så nå er den reservert på biblioteket!
  Ha en fortsatt fin søndag. 🙂

  • 17 Julie januar 20, 2013, kl. 20:00

   Jeg pleier å kombinere håndarbeid med lydbøker, men så har jeg absolutt flest papirbøker, så av og til må jeg velge enten/eller, gitt. 😛

 10. 18 isabella januar 20, 2013, kl. 17:08

  Så søte ugler!:) Flink du er til å brodere!:) Fikk lyst til det jeg også nå:) Gotisk håndskrift skjønner jeg at jeg aldri kommer til å lære meg, så veldig vanskelig ut. Takk for en veldig bra utvalgt smakebit! Fikk lyst å lese boken:) Ha en fin søndag!:)

 11. 20 astridterese januar 20, 2013, kl. 17:37

  Det var en virkelig fin ugle duk! Jeg er også svak for dem 🙂
  Skriften på bildet var også nydelig, men jeg kan tenke meg at det må være krevende å oversette den type skrift siden absolutt ikke alle skriver like pent 🙂
  Boken har jeg lest, og likt 🙂 Ha en fin søndag!

  • 21 Julie januar 20, 2013, kl. 19:57

   Ja, det ser nesten umulig ut, men når man lærer seg hvilken bokstav de ulike tegnene er, blir det lettere. Problemet er jo at alle hadde (og har) forskjellig håndskrift, så når man har dekodet en, kan en annen se helt annerledes ut. 😛

 12. 22 Berit januar 20, 2013, kl. 19:43

  Oiii! Her var det virkelig noe for enhver smak i dag! Uglene var utrolig søte; fikk lyst til å brodere noe liknende; kanskje en løper med ugler på hver ende? Vi får sjå…
  Takk for inspirasjon ;o)
  (Har forresten lest boka og likte den veldig godt!!)

 13. 24 Askeladden januar 20, 2013, kl. 20:22

  Denne boka har jeg ulest i bokhylla og jeg gleder meg til å lese den en dag:). Så gøy å se at det er andre enn bare meg som broderer. Jeg føler å strikke er veldig in, men at brodering ikke er så populære. Jeg har kjøpt noen fugler som er på bildet til min bestefar`s grav.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,947 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: