A User’s Guide to the Universe – Dave Goldberg og Jeff Blomquist

Sjanger: Sakprosa/populærvitenskap
Originaltittel: A User’s Guide to the Universe (2010)
Denne utgaven utgitt: 2012
Format: Lydbok
Lest av: Mark F. Smith
Oversatt av: –

Forlag: Audible, Inc.
ASIN: B00993JTFG
Spilletid: 9 timer, 54 minutter
Kilde: Kjøpt selv

****
Forlaget om boka: Answers to science’s most enduring questions from «Can I break the light-speed barrier like on Star Trek?» and «Is there life on other planets?» to «What is empty space made of?» This is an indispensable guide to physics that offers readers an overview of the most popular physics topics written in an accessible, irreverent, and engaging manner while still maintaining a tone of wry skepticism. Even the novice will be able to follow along, as the topics are addressed using plain English and (almost) no equations. Veterans of popular physics will also find their nagging questions addressed, like whether the universe can expand faster than light, and for that matter, what the universe is expanding into anyway. Gives a one-stop tour of all the big questions that capture the public imagination including string theory, quantum mechanics, parallel universes, and the beginning of time. Explains serious science in an entertaining, conversational, and easy-to-understand way. Includes dozens of delightfully groan-worthy cartoons that explain everything from special relativity to Dark Matter. Filled with fascinating information and insights, this book will both deepen and transform your understanding of the universe.
****

Tiden var inne for månedens kreditt hos Audible, og jeg plukket spontant med meg denne uten å vite noe om hverken boka eller forfatterne. I ettertid har jeg fått med meg at Goldberg driver en nettside ved samme navn. Jeg antar at det er tilfellet for nettstedet også, men i boka er det slik at jo mer geeky du er, jo mer får du ut av den. Den er proppfull av små referanser til nerdete populærkultur, være seg Star Trek, Doctor Who, Firefly, diverse superhelter, Back to the Future eller Dungeons & Dragons. Om du vet hva alt det er (og liker det), og mye annet i samme kategori, er dette antageligvis boka for deg.

Dette er altså nok et forsøk på å tilgjengeliggjøre fysikk for massene. Fans av Big Bang Theory vet at Sheldon Cooper ikke synes noe om det (han er for eksempel nedlatende til fysiker Brian Greene, som i en episode forsøker å bruke ord og uttrykk folk flest kan forstå i foredraget sitt). Men jeg er sjeleglad for at det finnes fysikere som driver med akkurat dette. Goldberg og Blomquist gjør med denne boka et poeng av å holde de avanserte matteformlene til et absolutt minimum. De bruker isteden eksempler de av oss uten doktorgrader i fysikk kan henge med på. Her kommer innledningen:

The life of a physicist can be a lonely one.
Imagine this: You sit down in an airplane, and the person next to you asks what you do for a living. You reply that you’re a physicist. From here, the conversation can go one of two ways. Nine times out of ten, the first thing out of his or her mouth is something along these lines: «Physics? I hated that class!»
You’ll then spend the rest of the trip (or party, or elevator ride, or date) apologizing for the emotional trauma that physics has apparently inflicted on your erstwhile friend. These random encounters often reveal an almost joyful contempt, reserved specifically for the fields of physical science and mathematics. «Oh, I’m terrible at algebra!» for example, is said in an almost boastful tone, in a way that «I barely even know how to read!» never would. But why?

Jeg antar at ikke så rent få av dere har det samme traumatiske forholdet til matte, og kanskje særlig algebra. Norske elever er i allefall dårligst i Europa på algebra. For min del møtte mattegleden en rask død da jeg begynte på ungdomsskolen (takk for den, mattelærer), før den ble gjenopplivet på videregående (tusen takk, ny mattelærer). Det betyr ikke automatisk at jeg er kjempeflink i det, men jeg synes det er både spennende og vakkert. Nettopp derfor er det fint at fysikere tar seg tid til å forklare det for oss.

Et av favorittemnene mine innen fysikk er kvantemekanikk, og det har fått et helt kapittel å boltre seg i. De fleste kjenner til begrepet Schrödingers katt. I denne boka forklarer forfatterne hva det egentlig dreier seg om (det er en kritikk av The Copenhagen Interpretation, ikke Schrödingers egen mening, i tilfellet du ikke allerede var klar over det). Forfatterne tar seg ellers tid til å forklare flere av de forskjellige tolkningene som eksisterer innen kvantemekanikk, og de forskjellige problemene som er knyttet til det.

Ellers handler de andre kapitlene om, vel, veldig mye. Jeg skal på ingen måte gå inn på alle. Kan man bevege seg raskere enn lys? Hva skjer i såfall om man ser seg selv i speilet? Hvordan funker egentlig karbondatering? Kan Large Hadron Collider ødelegge jorda/universet – og eventuelt hvorfor/hvorfor ikke? For den saks skyld, hva i all verden brukes den til? Hvordan oppdager man subatomiske partikler når man ikke kan hverken se eller føle dem? Hva skjer om man skulle være uheldig å falle ned i et sort hull? Finnes de i det hele tatt, eller er det bare noe fysikere har funnet på fordi de kjedet seg? Kan man bygge en tidsmaskin og reise tilbake i tid for å kjøpe aksjer i Microsoft? Eller drepe sin egen bestefar? Hvordan kan ting være tilfeldig når de virker så planlagt? Hva med romvesner? Hvor er alle sammen? Hvor mange planeter kan inneholde intelligent liv?

Kan vi snart teleportere, eller? Beam me up, Scotty? Jeg husker for endel år siden (tidlig tenårene) så satt jeg og grublet over dette med teleportering. Jeg husker ikke hvorfor, hadde vel sett det i en eller annen TV-serie eller lest det i ei bok. Og da gikk det opp for meg, helt på egen hånd og uten å ha lett etter svaret, hvordan det eventuelt måtte fungere. Man kan jo ikke forflytte seg sånn – men man kan derimot kopiere seg selv partikkel for partikkel og ta fra hverandre de gamle versjonen. Du blir altså demontert og satt sammen igjen med nye atomer på den andre siden. Da det gikk opp for meg, tenkte jeg «fyttirakkern, så smart jeg er», men etter hvert som jeg begynte å interessere meg for sakprosa om emnet viste det seg at fysikerne også var så smarte. De hadde til og med vært så smarte en stund. Der glapp den nobelprisen. Men uansett: det er altså både teoretisk og teknisk mulig med teleportering, men for tiden er det ikke særlig effektivt. De har så langt ikke klart å teleportere mer enn en eller to atomer om gangen. Med tanke på at en person på 70 kg består av anslagsvis 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 atomer (altså flere enn det antatte antall stjerner i hele universet), er det raskere å reise på gamle måten. Og til dere som sitter og venter på at det skal bli bedre, kan Goldberg informere om at du kommer til å måtte vente leeeeeeeenge.

Humoren i boka er fullstendig uanstrengt. Det føles aldri pinlig eller som om forfatterne prøver for hardt. Humoren kommer helt naturlig, og er man litt nerdete, vil man kunne flire godt. Jeg måtte le høyt flere ganger. De holder løftet om å styre nesten helt unna kompliserte formler, men må jo bruke tall i enkelte av forklaringene. Jeg skal ikke skryte på meg at nå skjønner jeg absolutt alt de har forklart, for det gjør jeg ikke, men det har gått opp flere lys for meg.

Selv om lydboka leses godt av Smith, tror jeg nok at denne gjør seg best på papir. Det er for eksempel en del fotnoter her, som kanskje kan virke litt forstyrrende når innleseren må stoppe opp for å lese dem også. Jeg opplevde det ikke som noe voldsomt stort problem, men jeg skulle gjerne ha sett alle illustrasjonene og tegneseriestripene som visstnok eksisterer i papirversjonen. Lydboka er så god som den får blitt, men den har definitivt de svakhetene i forhold til papirversjonen. Jeg anbefaler den uansett varmt videre, enten du velger lydboka eller papirboka. Morsom og informativ i lett tilgjengelig tone og språkdrakt. Jo mer nerdete du er, jo bedre – men det er ike noe krav for at du får noe ut av boka.

kortsagt-users

Om forfatteren:
Dave Goldberg er en amerikansk fysiker som blant annet gjør et forsøk på å tilgjengeliggjøre kompliserte emner som fysikk for folk flest. I tillegg til A User’s Guide to the Universe, har han skrevet The Universe In the Rearview Mirror, som kommer ut i 2013. Han driver også bloggen A User’s Guide to the Universe, og skriver for spalten Ask A Physicist for io9. Han bor i Philadelphia med sin kone og to døtre, og jobber ved Drexel University.
Twitter | goodreads

2 Responses to “A User’s Guide to the Universe – Dave Goldberg og Jeff Blomquist”


  1. 1 Dave Goldberg desember 22, 2012, kl. 15:37

    Thanks so much for the kind words!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 273,250 hits

Instagram

The League of Regrettable Superheroes by Jon Morris is a fun look at superheroes who never made it into the big leagues. Some of them missed their chance simply because they just vanished in the crowd, but others were downright weird. Ever heard of Doll Man? Jigsaw? Fatman the Human Flying Saucer..? #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #superhero #jonmorris #theleagueofregrettablesuperheroes #lootcrate #comics #comicbooks #tegneserie In celebration of being completely done with this year's Christmas shopping: here is an unrelated shelfie. I'm not actually giving away any books this year. I know. It's sad. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #shelfie #bookshelf #bokhylle #bookshelfporn #bookshelfie #personallibrary #privatelibrary New book! I've seen this book around for a while, and finally decided to pick it up - even though it seems to be slightly outside what I usually read. The Wrath & The Dawn by Renée Ahdieh. Have you read it? What did you think?

#newbook #thewrathandthedawn #reneeahdieh #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn New book! Every Anxious Wave by Mo Daviau. It's being described as "High fidelity with time travel". I was intrigued.

Here's the publisher's description: Good guy Karl Bender is a thirty-something bar owner whose life lacks love and meaning. When he stumbles upon a time-travelling worm hole in his closet, Karl and his best friend Wayne develop a side business selling access to people who want to travel back in time to listen to their favorite bands. It's a pretty ingenious plan, until Karl, intending to send Wayne to 1980, transports him back to 980 instead. Though Wayne sends texts extolling the quality of life in tenth century "Mannahatta," Karl is distraught that he can't bring his friend back.

Enter brilliant, prickly, overweight astrophysicist, Lena Geduldig. Karl and Lena's connection is immediate. While they work on getting Wayne back, Karl and Lena fall in love -- with time travel, and each other. Unable to resist meddling with the past, Karl and Lena bounce around time. When Lena ultimately prevents her own long-ago rape, she alters the course of her life and threatens her future with Karl.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #sciencefiction #modaviau #everyanxiouswave #bookstagram #bookish #instabook #bookporn #coffeeporn #coffee #bookcoverlove #coverlove #bookhaul #newbook New children's book!

Rallskanken er den nye barneboka til Aleksander L. Nordaas, med nydelige illustrasjoner av Sandra Steffensen. Den følger samme struktur som Nordaas' forrige barnebok, Mister Mjukis, med rim og store illustrasjoner. Fin og stemningsfull!

#leseeksemplar #bok #book #bøker #books #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #lesehest #lesetips #nrklesetips #aleksanderlnordaas #sandrasteffensen #illustrasjoner Have you read The Universe Versus Alex Woods, by Gavin Extence? Here's what I wrote on goodreads after having listened to the audio version: "Wow. I laughed. I cried. I laughed while I cried. What a quirky, beautiful, funny, heartbreaking and overall incredibly touching book." #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #theuniverseversusalexwoods #gavinextence #fiction #skjønnlitteratur #youngadult #bookcoverlove #coverlove Hi guys. I've not posted for a couple of weeks, and the main reason for that is that I'm doing #NaNoWriMo this year. If you don't know what that is: November is the month when thousands of people set out to write a novel (each...). 50000 words in 30 days. 1667 words a day.

I have hit the halfway mark (25000 words) a couple of days early, and have only failed to hit the daily minimum once. I'm vaguely optimistic that I might in fact get through this madness. 👍I can assure you that I have made a few of the mistakes listed in the book in the picture though!

#books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #sakprosa #writing #skrive #write I found this paperback from 1952 at a local flea market, and I bought it because of the adorable cover... Tarjei Vesaas is of course also one of Norway's greatest authors, probably the most famous for his novel Is-slottet (The Ice Palace). The Black Horses, as seen in the photo, was first published in 1928.

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #tarjeivesaas #deisvartehestane #theblackhorses #vintage #bokmarked #fleamarket #loppemarked #loppis My friend @kavehrashidi went to Paris and brought back this signed book from Shakespeare and Co for me. Thank you!

It's a somewhat weird novella about a guy talking about a particular author and the books she has written. I'm not entirely sure what to say about it. Certainly a strange read... #bythesameauthor #jackrobinson #shakespeareandco #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #signedbook #novella #shortstory #novelle New book! The Queue by Vladimir Sorokin.

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #te #tea #teaporn #vladimirsorokin #køen #thequeue
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: