Våk over meg – Amy Plum

Bok 1 i Våk over meg-trilogien
Sjanger: Paranormal romance (YA)
Utgitt for første gang: 2011
Originaltittel: Die for me
Denne utgaven utgitt: 2011
Format: Innbundet
Oversatt av: Agnete Øye
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788202333133
Sider: 345
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Forlaget om boka: Da Kate Merciers foreldre dør, må hun forlate livet i New York for å bo hos besteforeldrene i Paris. Der møter hun Vincent. Han er mystisk og sjarmerende, og smilene hans smelter nesten isen rundt hjertet hennes. Men etter som de blir bedre kjent, oppdager hun at han er en revenant – en gjenganger, hvis skjebne er å ofre seg selv, om og om igjen, for å redde andres liv. Det går raskt opp for Kate at dersom hun velger å følge hjertet, vil hun aldri mer være trygg. Med denne strålende debutboka har nykommeren Amy Plum skapt en kraftfull paranormal mytologi. En intens og original historie fylt av romantikk, atmosfære og åndeløs spenning sørger for at leseren venter på oppfølgeren allerede før siste side er lest!
****

Da det viste seg at bok to i denne trilogien, Til jeg dør, skulle ut på bokbloggturneen istedenfor boken jeg egentlig meldte meg på, spurte jeg forlaget om jeg kunne få den første boka også. Er ikke så begeistret for å begynne midt i en trilogi… Og faste lesere vet at jeg ikke er veldig begeistret for paranormal romance. Alle tidligere forsøk har enten vært elendig eller middelmådig. Så det er mulig jeg er evig optimist når det kommer til bøker. Heldigvis er denne boka slett ikke verst – med unntak av visse ting jeg ikke klarer å se forbi.

Greia er altså at Kate og søsteren Georgia flytter fra New York til besteforeldrene i Paris etter at foreldrene deres dør. Georgia håndterer tapet med å være sosial og ute hele tiden. For Kate er det vanskeligere, hun blir innesluttet og finner trøst i bøker. Og det er mens hun en dag beveger seg ut på kafé for å lese der at hun legger merke til en trio helt utrolig kjekke gutter. Særlig han ene fanger oppmerksomheten, og merkelig nok treffer hun på ham flere ganger. De kommer i snakk, og plutselig blir hun dratt inn i en verden hun ikke ante eksisterte. Kjekkasen Vincent er nemlig en revenant, eller gjenganger om du vil. En udød som igjen og igjen ofrer seg selv for å redde andre. Og dette kan være en farlig tilværelse, for alle udøde er ikke nødvendigvis blant de «snille». Skal Kate ta sjansen på Vincent til tross for farene?

Jeg kan kanskje si at jeg heldigvis ikke visste detaljene om hva den handlet om. Hadde ikke lest vaskeseddelen før jeg begynte å lese, og hadde jeg gjort det, spørs det om jeg hadde blitt særlig ivrig på å begynne. For det der hørtes cheesy ut. Men så var det ikke så ille som jeg fryktet heller. Dynamikken mellom Kate og Vincent er ikke akkurat så veldig overraskende, men jeg kan gå med på at de blir lynende forelsket (dyp og ekte kjærlighet til og med) på den korte tiden. Får være litt romantisk av meg og følge strømmen, da. Karakterene generelt er ikke så veldig overraskende, men handlingen er heldigvis ikke så forutsigbar at det blir kjedelig. Snarere tvert i mot, til tider.

Men så kommer noe av det jeg ikke klarte å unngå å legge merke til. Alle er vakre. Seriøst. Den minst pene er «litt pen» (og det er Kate sin beskjedne beskrivelse av seg selv, alle andre kaller henne vakker, pen og sexy). Derfra går det bare oppover. Jeg satt en klistrelapp ved hver gang noen ble beskrevet som «litt pen» eller mer. Det ble 33 lapper, det. Og noen av de lappene markerer to kommentarer. Samtidig lette jeg etter mindre flatterende beskrivelser, og fant ingen. Her er det ingen ordinære mennesker. I beste fall ser en av supervakringene slitne ut (Men de mørke ringene under øynene til Vincent gjør ham bare kjekkere (s. 233): på side 113 kan vi lese at Selv i denne svake tilstanden var han vakker). Her er noen flere eksempler:

Søsteren min var ulidelig vakker. Det rødblonde håret var klippet i en kort fjærklippfrisyre som bare et ansikt med hennes påfallende høye kinnbein kunne komme unna med. Den ferskenmyke huden var oversådd med ørsmå fregner. Og hun var høy, i likhet med meg. I motsetning til meg hadde hun en figur til å besvime av. (s. 14)

Han var slående vakker, med halvlangt, svart hår som bølget opp og bakover fra en bred panne. […]
Alle tre var unge og vakre og glødet av en utstråling som forklarte hvorfor alle kvinnene på kafeen var forhekset av dem. […]
Ved siden av den første gutten satt det en slående kjekk fyr med kroppsbygning som en kampestein, kortklippet hår og sjokoladebrun hud. (s. 20)

Nå som jeg så ham tydelig, ble jeg slått av hvor tiltrekkende han var. (s. 42)

Den gutteaktige hårfrisyren og den lange, tynne skikkelsen kledd i trange, svarte jeans og en falmet, stripete T-skjorte kunne ikke skjule den slående kvinnelige skjønnheten hennes. (s. 95)

Det var utrolig å se meg selv sitte ved siden av denne overjordisk skjønne gutten og si så likevektige ord til ham. (s. 130)

En kvinne sent i tjueårene med et slående utseende satt alene.
Jeg konsentrerte meg om den siste av dem. Tykt, blondt, nesten hvitt hår flommet nedover skuldrene hennes, og de høye kinnbeina og lyseblå øynene ga henne et litt skandinavisk preg. (s. 195)

Han var minst én nitti høy, og så ut som en blanding av en surfer og en fotballspiller: rufsete blondt hår og solbrun hud, men med en kroppsbygning som var kraftig nok til å bryte gjennom en hel forsvarslinje på egen hånd (s. 199)

Kroppen hans var fullkommen. (s. 236)

Han så ut som en gud hentet rett ut av et renessansemaleri, med den brune huden strukket stramt over den muskuløse overkroppen og det svarte håret som bølget bort fra ansiktet (s. 240)

Jeg kunne som sagt kommet med ganske mange flere, men gir meg her. Er det bare jeg som synes dette blir latterlig? La meg bare understreke at alle paranormal-bøkene jeg har lest sliter med dette… syndromet. Det blir så vanvittig platt og kjedelig når alle er slående, ulidelig vakre og ser ut som rett ut av et maleri, en mytologi eller en gammel film.

Men til tross for denne (for min del) åpenbare svakheten, synes jeg Plum skriver greit. Handlingen er også bedre enn forventet, og klisjéene ble ikke så påtrengende i denne som i andre bøker jeg har lest. Dette er en av de paranormal romance-fortellingene jeg kan forstå hvorfor har blitt populær, selv om sjangeren fortsatt er bittelitt feil for meg. Jeg kommer definitivt til å lese oppfølgeren (er jo tross alt den som skulle på turné, men jeg tror kanskje jeg hadde lest den uansett). Jeg koste meg faktisk gjennom store deler av boka, og det var et steg i riktig retning når det gjelder denne sjangeren.

Bok-trailer:

Andre bloggere om boka:
Flukten fra virkeligheten
Eirinsurr
Marielle
Siljes skriblerier
Leserommet
Bokelskeren
Leselyst

Om forfatteren:
Amy Plum vokste opp i Alabama, men har bodd i Chicago, New York, Paris og London i tillegg til den lille, franske landsbyen hun bor nå med mann, barn og hunden Ella. Før hun ble forfatter, jobbet hun som professor ved Tours University. Hun debuterte med Die For Me i 2011, og har høstet enorm suksess. Oppfølgeren Until I Die kom i 2012, og den siste, If I Should Die kommer i 2013.
Hjemmeside | goodreads

Reklamer

12 Responses to “Våk over meg – Amy Plum”


 1. 1 Silje oktober 3, 2012, kl. 10:02

  Haha, jeg lo gjenkjennende i løpet av denne anmeldelsen. Tror jeg skal begynne med klistrelapper neste gang for å se om noe kan slå denne. Det er typisk at alle er vakre, og de som ev ikke er det er gjerne stygge og frastøtende. Hovedpersonen er typisk en ordinær jente som vi skal kunne identifisere oss med, men som selvfølgelig ikke aner hvor vakker hun egentlig er (og dette er jo egentlig et fint signal til unge jenter). Omslagene er jo også typisk en fallende, svevende, liggende vakker dame i flagrende myke kjoler, så da er vi jo advart;-)

  Jeg har selv gått litt i metning på Paranormal Romance-sjangeren pga dette og andre veldig gjentakende trekk som gjør det som du sier platt og forutsigbart. Jeg leste Fallen engel (Hush hush) i fjor som jeg likte godt og da klarte jeg å overse alle irritasjonsmomentene.

  • 2 Julie oktober 3, 2012, kl. 13:24

   Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så mye fokus på utseende. De «snille» er utrolig vakre, mens de «slemme» ofte er skikkelig stygge. Hva er greia med at utseende knyttes så sterkt til personlighet? Jeg setter det litt i halsen.

   (I denne ble riktignok ingen av «de slemme» skildret som stygge. Bare kalde.)

 2. 3 siljeblomst oktober 3, 2012, kl. 11:30

  He he, morsomt med lappesystem 😉 Jeg leste denne i fjor og likte den godt – når jeg først hadde kommet over skepsisen og så at den ikke liknet mye på Twillight som jeg fryktet. Men det er jo typisk da at hovedpersonen er uvitende om sin egen skjønnhet…

  Jeg synes den var spennende og mytologien rundt revenantene interessant – og så foregår historien i Paris- det må jo bli litt magisk 🙂

 3. 5 Marianne@ebokhyllami oktober 3, 2012, kl. 15:18

  For å si som astridterese på bloggen Betraktninger. Her har jeg gått glipp av en skuffelse… 🙂
  Jeg gikk også fort i metning av paranormal romance sjangeren. Syns likevel bokomtalen var morsom lesing ;o)

 4. 6 Melusine oktober 3, 2012, kl. 18:05

  Det virker som om det er påtrengende nødvendig å forlenge askepottsyndromet, og jeg tror ikke dette er veien å gå for å frigjøre og lempe av skjønnhetsmyten fra våre døtres skuldre. Eller våre egne for den saks skyld. Men så klart – det kan være god lesing likevel, om en klarer å se forbi svakheten du påpeker med denne sjangeren. Selv har jeg liten erfaring med den, så jeg kan bare uttale meg generelt 🙂

 5. 7 Vil ikke si mitt navn mai 28, 2013, kl. 20:38

  Syns du den er grei!? Jeg elsker den så innmari mye at det ikke går an! Men jo: Teit at alle skal være slående vakre i sånne bøker, men uansett: ELSK!

 6. 9 Kaja april 15, 2015, kl. 20:40

  Hei, jeg lurte bare på om noen vet hvor gammel Vincent er( ikke 19, men den egentlige alderen) Skal skrive bokanmeldelse om den boka på skolen og jeg prøver å lete i boka, men jeg finner det ikke. Kan noen hjelpe meg?

 7. 11 Kaja april 16, 2015, kl. 12:03

  Ok, vet du hva Vincent liker, som f.eks Kate liker å gå på museum og se på kunst.
  Er det noe spesielt han liker? (Prøver å lete etter det også, men har ikke kommet til noe sted det står)

 8. 12 Kaja april 16, 2015, kl. 13:26

  Hei, en siste ting jeg lurer på er om forfatteren har prøvd å formidle et budskap i boken, evt. hva det er?

  Er det noen her som vet hva budskapet i denne boken er?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 324,028 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: