Boknyheter #3

I denne spalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

– Hoveddommeren i Man Booker Prize-panelet mener bokbloggere er skadelige: ikke bare for god litteraturkritikk, men for litteraturen generelt. Dette kan du lese mer om hos The Guardian og The Independent.

– Det har kommet enda et tilskudd til bokside-utvalget: Digglitt.no (Takk til Karen som minnet meg på den!)

– The Casual Optimist har laget et innlegg om de 50 mest minneverdige bokomslagene fra de siste 4 årene. Om du har sans for fine omslag, vil kanskje dette prosjektet interessere deg: 100 kunstnere har gått sammen og redesignet 100 bokomslag. Hvorfor? For å bekjempe analfabetisme. For hver solgte plakat doneres €5 til UNESCO-prosjekter i Afrika.

Hos The Guardian kan vi lese at japanske bøker har blitt fjernet fra hyllene i Kina, grunnet konflikten om øyene i Stillehavet, som har vært gående en stund. NRK skriver om Haruki Murakami, som i forbindelse med konflikten advarer mot nasjonalisme.

– Forlaget Vigmostad & Bjørke har kjøpt opp resten av aksjene i Haugenbok, og er nå eneeier. Det melder blant annet Bok & Samfunn.

– Er det riktig å redigere barnebøker fordi innhold (spesielt i eldre bøker) kan være politisk ukorrekt og/eller støtende etter moderne standarder? Det er temaet i denne artikkelen hos Dagbladet, og det er Tintin som har sparket igang debatten denne gangen.

Denne uken (søndag 30. september – lørdag 6. oktober) er det Banned Books Week. Kanskje dette er tiden for å lese en av de mange bannlyste bøkene du har planer om? Her i Norge er det plass til mye litteratur i dag, men tidligere har blant annet Sangen om den røde rubin (Agnar Mykle), Fra Kristiania-Bohêmen (Hans Jæger) og Albertine (Christian Krogh) blitt sensurert. I for eksempel USA har alt fra Brave New World (Aldous Huxley), Cujo, The Shining og Carrie (Stephen King), Grapes of Wrath og Of Mice and Men (John Steinbeck) til One Flew Over the Cuckoo’s Nest (Ken Kesey), Slaughterhouse-Five (Kurt Vonnegut) og James and the Giant Peach og The Witches (Roald Dahl) blitt utfordret og bannlyst.

– JK Rowlings nye bok, The Casual Vacancy, slo den tidligere rekorden for hvor mange som begynte å lese den samme dag på goodreads den 28. september. Dette twitret goodreads selv. Dessuten får vi høre at kritikerne måtte skrive under på kontrakter før de fikk lese boken for å forsikre om at ingenting skulle lekke ut før utgivelse. En av kritikerne forteller at han måtte lese boka på forlagets kontor, med forbud om å ta notater. Det melder Dagbladet. Forøvrig har ikke anmelderne vært så veldig imponerte over den første voksenboka hennes. Den fikk hard medfart i blant annet The New York Times og Dagsavisen.

– En gruppe forfattere har gått sammen for å advare mot nedgangen i sakprosa-utgivelser for barn, og mener bibliotek og forlag må ta tak i problemet. Det kan du lese mer om hos The Guardian.

– Filmatiseringen av Beautiful CreaturesVakre skapninger på norsk – av Kami Garcia og Margaret Stohl kommer på kino i februar. Den kan du lese mer om hos imdb.

– Administrerende direktør i den norske forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, tar i en kronikk i Aftenposten bokloven i forsvar.

– Har du flere fiffige bokrelaterte nyheter, så legg dem gjerne igjen en kommentar! Ellers er det bare å diskutere i vei om noen nyheter engasjerte eller provoserte deg. 🙂

Reklamer

11 Responses to “Boknyheter #3”


 1. 1 Nina C. oktober 1, 2012, kl. 17:56

  Mange fine nyheter:) Synes det var interesssant å lese artikkelen med Peter Stothart om hvorvidt bokbloggere er skadelig for litteraturkritikken.Det tenker jeg med tanke på den debatten som har kommet etter bokfestivalen om gode og dårlige bokbloggere. Nå skummet jeg gjennom begge artiklene,men det er enkelte punkter jeg synes er bra som han kommer med og motsatt. Hva synes du?

  • 2 Julie oktober 1, 2012, kl. 18:34

   Tja… Det er bare sunt for oss bloggere å ha krav til oss selv og kvaliteten på det vi produserer. Vi har blitt en type autoriteter over de siste årene, og det bør man så absolutt være bevisst på. Det er nok fortsatt en del som ikke helt kobler at flere enn bare venner og familie leser bloggene deres, samtidig som at forlagene huker tak i sitater og bruker det aktivt i markedsføring. Hvis vi ikke er bevisst denne makten, vil vi risikere at integriteten vår går i vasken, og sånt kan være skadelig for litteraturkritikken generelt.

   Selv har jeg vært bevisst på hvem som leser bloggen min helt fra begynnelsen. Jeg har hele tiden vært 100% klar over at hvem som helst kan se det jeg skriver, og jeg streber alltid etter å gjøre mitt beste. Er ikke alltid det blir sånn, og jeg kan forbedres på mange områder, men jeg er bevisst rollen min (og blir stadig overrasket hver gang noen skriver ting forbeholdt kun de nærmeste osv). Det bør absolutt alle som driver med denne type ytringer, som f.eks. bokbloggere, være.

   På den annen side er noe av problemet at det ser ut til at bloggere og litteraturkritikere blir behandlet som to forskjellige, ensartede grupper. Bloggere er glade amatører som blir mo i knærne hver gang vi får en gratis bok, litteraturkritikere er profesjonelle to the bone og har aldri moralske dilemmaer i det hele tatt, for de er så seriøse og høyt utdannede. Langt over det oss «vanlige folk» kan få til. Det er jo selvsagt ikke sånn. Det er mange avisanmeldere uten formell utdannelse (aviser er mer enn bare de store, som Kristine Tofte påpekte i debatten), og det er mange bloggere med formell utdannelse. Mange bloggere skriver minst like godt som mange kritikere, om ikke bedre.

   Om vi er skadelig for litteraturen? Nei, synes ikke det. Ser ikke helt problemet i at et bredere aspekt av litteratur blir snakket om. Det blir litt for enkelt å «skylde» på bloggere når det gjelder bestselgere som ikke fortjener å være det. Hvis vi f.eks. ser på den norske serieromanen har den blitt ignorert av kritikere siden tidenes morgen, men den har solgt som bare pokker. Også før bloggerne kom inn i bildet. Konsekvensene at vi snakker om bøker som kritikerne ignorerer, er stort sett positive, spør du meg. Mer mangfold og bredde.

   Men at vi kan skade litteraturkritikken som fagområde er nok ikke så langt fra sannheten om vi setter det på spissen. Om avisanmeldere får stadig mindre spalteplass og forlagene kaster leseeksemplarer etter oss og bruker våre sitater istedenfor proffenes, risikerer vi at den gode litteraturkritikken drukner i store mengder middelmådig (men positiv) synsing. Det er derfor vi må ta tak i oss selv og være bevisst på hva vi driver med. Vil man ikke måtte ta et slikt ansvar (jeg skjønner ikke hvorfor man ikke skal ønske å være så bra som man kan), finnes det muligheter for å gjøre bloggen privat.

 2. 4 Lise oktober 1, 2012, kl. 20:54

  Denne gangen hadde jeg fått med meg en del selv, men ikke alt – og Banned Books Week – kult!

 3. 8 siljeblomst oktober 1, 2012, kl. 23:08

  Takk for tipset om de 100 bokomslagene – jeg vil ha 🙂

 4. 10 kasiopeiia oktober 2, 2012, kl. 22:47

  Mange lekre omslag i den kåringen ja, og mange som jeg ikke helt falt for.
  Ellers er jeg nysgjerrig på denne DiggLitt siden. Synes den ved første øyekast ser veldig slitsom ut, og jeg forstår ikke helt hva de vil.. Men kanskje hvis en blir litt mer kjent med den.
  Dette er definitivt en av de få faste postene jeg følger med på! 🙂

  • 11 Julie oktober 2, 2012, kl. 23:03

   Helt enig. Jeg sliter også med å se hva hensikten med den siden er. Vanskelig å se hvem de er og hva de vil. Men det handler nok om at jeg ikke har tilbragt mye tid der. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,938 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: