Mørkerom: en psykoterapeutisk prosess – Ole Jørgen Hansson

Sjanger: Diktsamling
Først utgitt: 2012
Originaltittel: Mørkerom: en psykoterapeutisk prosess
Denne utgaven utgitt: 2012
Forlag: Uavhengig forlag
Format: Heftet
Oversatt av: –
ISBN: –
Sider: 60
Kilde: Anmeldereksemplar fra forfatteren

****
Om boka: Den totale forvirringen unnfanges i det punktet hvor blikket glipper og man får øye på alt det, som befinner seg utenfor de rammene som så langt i livet har holdt ens verden samlet og utholdelig.
Og har en først fått øye på det, blir ting aldri hva de en gang var.
Og man ender opp med ett av to alternativer: Man fortsetter å leve i den samme verdenen, men med den forskjellen at man nå må kjempe om plassen med en stadig voksende livsløgn. Eller man slipper taket og glir inn i det ukjente. Selv havnet jeg i dette siste alternativet, men uten at jeg egentlig husker å ha sluppet taket. Det bare ble slik. Slik alle andre hendelser i livet mitt tilsynelatende har valgt meg, snarere enn omvendt.
Og nå er jeg her. Ute og flyter. Og det er fra den verdenen jeg nå snakker. Merker du det? Hvordan grunnen under meg liksom har blitt borte. At alt utenfor disse ordene bare er hvitt. Har du opplevd det selv kanskje? Å måtte klamre deg til ei flåte av ord? At det kun er denne lille flåta du har. I livet.
****

Det har seg sånn at jeg endte opp med å ta LIT2000 (et litteraturemne ved UiO) sammen med Ole Jørgen Hansson, og så viste det seg at han skriver dikt og jeg blogger, så da ga han meg en utgave av debuten Emolusjon. Den skrev jeg om her, og fant flere dikt jeg likte. Jeg skrev det da, og jeg kan like gjerne nevne det igjen, at jeg ikke er noen ivrig diktleser. Ei heller kan jeg skryte på meg å være flink til å finne skjulte betydninger og paralleller i diktene jeg leser. Men jeg gjør i blant noen unntak og begir meg ut på diktsamlinger. Hansson sendte meg den nye diktsamlingen sin, og jeg kastet meg uti det.

Samlingen innledes med følgende dikt:

Til gruppa

Med dere
vil jeg fortsette samtalene
i mitt indre

Ikke med en skarp
og argumentativ
tone

Men med en undrende
søken

mot det som alltid ligger bakenfor
ordene

Det skulle ikke så mye fantasi til for å forestille seg at dette er en gruppeterapi-gruppe, og at resten av samlingen antageligvis vil ta for seg temaer det kan være naturlig å sette i nettopp denne sammenhengen. Over de neste noen-og-femti sidene tas leseren med gjennom depresjon, tomhetsfølelse, maktesløshet, rastløshet og angst.

Store klokker ser ned på meg
hvor enn jeg går

Sekundene jager
i hodet

Jeg opplever med denne – som jeg gjorde med Emolusjon – at dikteren er flink til å sette ord på de store følelsene. Særlig de mørke følelsene. Tiden som bare går og går, og som «[…] klorer seg bare truende fast / i koala positur / Bak adamseplet» (fra Adamseplet). I diktet Lyset hører vi ikke om et livnærende og varmt lys. Dikteren skildrer et gledesløst, skarpt lys som representerer maktesløshet mens det skjærer i øynene. Så kommer Et liv i skyggen:

Det skjedde gradvis
Ikke plutselig

At jeg ble min egen skygge

At jeg i stedet for å følge verden
med blikket

begynte å følge Mennesket
blindt

Med den mest nøyaktige presisjon
lot jeg meg dag etter dag
forme

av dette stolte vesenet
med løftet hode, og blikket mot fremtiden
alltid

Som aldri ser seg tilbake
til der dets fotspor har trampet
til de landskaper det har passert
til der hvor jeg er
nå:

En forflatet sjel
som jevnet med jorden
følger Mennesket
uten ansikt

Etter en rekke dikt med et dypt mørke kommer et Pusterom, der dikteren finner mening og tilknytning i nettopp ordene som handler om mangelen på det: Han kjente overfor disse små lappene / en hittil ukjent følelse av tilknytning /
At de betydde noe for han / At de var meningsfulle / I motsetning til alt det / han tidligere hadde måttet gi mening / ved tankens kraft.

Så tas leseren videre til del 3, som har fått den dystre tittelen Morgenstund er tung i bunn, og vi beveger oss i stor grad tilbake til de tunge tankene i den første delen:

Hodet over vannet

Livet mitt
har alltid fremstått som lett og uproblematisk
Tilsynelatende
Men i bunn og grunn tungt og uunngåelig

Som om kroppen min
som i et monument over Mennesket
vokste ut
av sement blokker

og deretter
ble sluppet løs i havet
hvor den fritt og uhemmet skulle leke seg

i skummet og boblene

på overflaten

Dikteren beskriver kroppen sin som en tung rustning han må slepe med seg mot høst og vinter (Årstider), at han kaster forfjamsede blikk mellom verandadøra og hagla (Morgenstund), og at det ikke er plass til ham i de positivt ladde ordene (Besøk). I Høyreist stolthet forteller han sin kjære at det ikke er hennes skyld – at til tross for at han stadig gir uttrykk for at det er henne det er noe galt med, stammer det hele fra at han selv «kryper» og «puster i en pose».

Det er altså i det hele tatt de tunge følelsene som står i fokus her; de følelsene man gjerne jobber med i gruppeterapi. Det er allikevel ikke helt uten håp og optimisme, som det nevnte pusterommet, og som i Vårløsning der blomsten til slutt strekker seg mot sola som et resultat av en prosess som krever mot til å møte sin egen frykt. Flere av diktene skildrer lengsel. Som vanlig snublet jeg over flere dikt jeg enten ikke fikk tak på, eller som jeg ikke kjente igjen meg selv i, men stort sett likte jeg samlingen. Stemningen er velkjent. Dersom du er allergisk mot mørke, er nok ikke denne samlingen noe for deg, men jeg tror nok at ganske mange vil kunne finne seg selv i allefall et par av diktene hans. Om du er nysgjerrig på diktene til Ole Jørgen Hansson, bør du kikke innom bloggen hans, der han legger ut mange av tekstene sine.

Forfatter-bio:
Ole Jørgen Hansson (f. 1980) er en norsk dikter, litteraturstudent og det han selv kaller en «dikt-idealist». Han har tidligere gitt ut diktsamlingen Emolusjon. I 2010 vant han Reaktors (Deichmanske bibliotek) tekstkonkurranse med temaet kontraster. Mørkerom: en psykoterapeutisk prosess er hans nyeste utgivelse.
Blogg (bildekilde) | goodreads

Reklamer

4 Responses to “Mørkerom: en psykoterapeutisk prosess – Ole Jørgen Hansson”


  1. 1 astridterese august 20, 2012, kl. 19:24

    Jeg falt for «Et liv i skyggen». Jeg er ingen fast diktleser, men kikker da på de ulike diktsamlingene vi får inn på jobb. Da kan jeg finne alt fra det nydelige til det totalt uforståelige. Jeg har også krotet ned noen dikt selv og synes vel egentlig at det er en ok måte å uttrykke seg på.
    Ole Jørgen Hansson var et ukjent navn for meg, men jeg vil gjene se mer av det han har skrevet. Takk for fint tips!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 318,951 hits

Instagram

New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon. #bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: