Har du tips til asiatisk film? Eller vil du ha et tips, kanskje?

Dette blir litt på sidelinjen av bokblogging, men det får ikke hjelpe. Jeg er nemlig på jakt etter tips til asiatisk film som er verdt å se. Da tenker jeg først og fremst på sør/øst-Asia, men inkluderer gjerne Midtøsten om du har forslag derifra også. Også kunne jeg tenke meg filmer med litt andre temaer enn akkurat kampsport. Ikke for det, både Hero og House of Flying Daggers (begge kinesiske) er veldig, veldig vakre filmer, men jeg tenkte å bevege meg forbi dem. Her kommer noen av dem jeg har sett, om du ikke har noe tips til meg kan det jo hende at du kan plukke med deg et par herfra!

Castaway on the Moon og I’m a Cyborg, but That’s OK er begge fra Sør-Korea, og fantastisk fine begge to. Førstnevnte (regissert av Hae-jun Lee) handler om en fyr som forsøker å ta sitt eget liv ved å hoppe i Han-elven som renner gjennom Seoul, bare for å våkne opp igjen på en av øyene. Han kan ikke svømme, og er bokstavelig talt fanget på en øde øy midt i storbyen. Parallelt får vi historien til ei jente som lever livet sitt gjennom falske profiler på nettet, og som aldri forlater rommet sitt. I’m a Cyborg (Chan-Wook Park) handler om kjærlighet og vennskap på en psykiatrisk institusjon, og vi får historien til en rekke av pasientene der mens de hjelper hverandre gjennom det de sliter med. Den er så fin, så fin…


De to neste er også fra Sør-Korea. Memories of Murder (Bong Joon-Ho) er basert på en sann historie, og tar for seg jakten på den første kjente seriemorderen i Sør-Korea. Han drepte og voldtok 10 kvinner, og det er naturligvis et sjokk for småbyen det skjer i. Ikke engang etterforskeren som blir sendt over fra Seoul har sett noe lignende. Save the Green Planet (Lee Kang-bok) er noe helt annet. Her møter vi en kar som finner ut at verden er i fare, og tar opp kampen mot de alienene som har infiltrert samfunnet. Eller er han bare gal? Burde han egentlig vært på en institusjon isteden, kanskje? Eller..? Tja. En film som rommer veldig mye, stimulerer til alt fra høy latter til dyp tristhet.


Nå beveger vi oss til Japan. Casshern og Goemon er begge regissert av samme fyr (Kazuaki Kiriya), og det kommer godt til uttrykk i stilen, som passer perfekt for de av dere som liker anime. Casshern er satt til et dystopisk fremtidssamfunn der The Eastern Federation (Asia) har bekjempet Europa etter 50 års krig. Freden er dog ikke noe å skryte av, for verden lider under følgene av krigen: Naturkatastrofer og sykdommer herjer. Så får genetikeren Dr. Azuma sitt gjennombrudd når han finner en måte å regenerere mennesker. I Goemon reiser vi derimot drøye 400 år tilbake i tid og følger mestertyven Goemon. Etter at keiseren har blitt myrdet, er landet i politisk kaos, og det blir hett i hælene til Goemon når han får fingrene i en mystisk eske som også jaktes av noen av Japans mest dødelige krigere og ninjaer.


De aller fleste bokelskere kjenner til Norwegian Wood, basert på romanen av Haruki Murakami. Filmen er satt til Japan på 60-tallet, og er på japansk, men er regissert av vietnamesiske Tran Anh Hung, som var den eneste Murakami stolte på at kunne klare oppgaven. Plottet sirkler rundt kjærligheten mellom Watanabe og innadvendte Naoko, som begge bærer på skyldfølelse for at hans venn og hennes kjæreste tok livet av seg. Når livlige Midori dukker opp i Watanabes liv blir han tvunget til å tenke seg godt om. Japanske Confessions (Tetsuya Nakashima) handler om hevn mer enn noe annet. Når en lærerinne på en ungdomsskole finner sin 4 år gamle datter livløs, blir hun knust. Helt til hun får det for seg at to av elevene hennes gjorde det. Hun er rimelig hevnlysten, for å si det mildt. Psykologisk thriller som er temmelig guffen.


En liten tur tilbake til Sør-Korea med disse to, som begge er regissert av Kim Ki-Duk. 3 Iron er en kjærlighetshistorie som vipper over i magisk realisme rett som det er. Tae-suk er en ung mann som lever som et spøkelse, der han i hemmelighet bor i huset til fremmede mens de er på ferie. Så en dag snubler han over den tause og mishandlede Sun-hwa, tidligere modell, og tar henne med seg videre. Time handler på sin side om den vakre Seh-hee som knuses av lav selvtillit. Hun takler ikke at kjæresten Ji-woo hverken ser eller snakker med andre kvinner, og opplever at det er det kjedelige ansiktet hennes som er problemet. En dag forsvinner hun sporløst for å bli en ny kvinne, uten et ord til kjæresten, som blir knust. Filmen kaster et skarpt blikk på moderne kulturs besettelse av skjønnhet og plastisk kirurgi.


Her i vesten har vi kanskje først og fremst blitt kjent med Mulan gjennom Disney-filmen, men i Kina har den blitt spilt inn også, regissert av Jingle Ma. Vel verdt å se fortellingen om kvinnen som utga seg for å være en mann i hæren for å unngå at den gamle faren hennes ble sendt ut i krig. Den japanske filmen Briller (norsk tittel) er derimot noe helt annet. Det er Naoko Ogigami som har regien på denne feelgood-filmen som handler om en kvinne som besøker en av de subtropiske øyene i Okinawa for å komme vekk fra storbyen. I begynnelsen sliter hun med å falle inn i de (for henne) merkelige rutinene på øya, men kanskje det er nettopp det hun trengte?


Japanske Shinobi (av Ten Shimoyama) er en eventyrlig film med fine spesialeffekter litt a la de vi ser i Crouching Tiger, Hidden Dragon. Den handler om et kjærestepar som kommer fra rivaliserende ninja-klaner som blir beordret til å bekjempe hverandre. Litt Romeo og Julie med en tvist. Edge of the Empire fra Thailand, regissert av Nirattisai Kaljareuk, har en helt annen tematikk: her handler det om en befolkning som blir behandlet dårlig av keiseren i det kinesiske Han-dynastiet, som på denne tiden strakk seg over thai-områder. Spenningen stiger, kjærester blir drept og rebeller stiger frem. Tenk litt Troy/300.


Til slutt er det på sin plass å ta med sør-koreanske Oldboy og Lady Vengeance. De er begge regissert av Chan-Wook Park (som også har laget I’m a Cyborg, som jeg nevnte), og er film to og tre i den berømte hevn-trilogien hans (historiene i seg selv har ingenting med hverandre å gjøre, hevn er den røde tråden). Jeg har sett Oldboy, og har Lady Vengeance i hylla enn så lenge. Den første filmen, Sympathy for Mr. Vengeance skal også ses en dag. Trilogien passer til deg som liker Quentin Tarantino.


Runder av der, men nevner i farta at jeg har planer om å se Poesi (norsk tittel) av Lee Changdong og The Good, The Bad, The Weird av Kim-Jee Woon – begge fra Sør-Korea. Ellers har jeg sett diverse andre filmer som i hovedsak dreier seg om kampsport/kampsportaktig action, deriblant kinesiske Crouching Tiger, Hidden Dragon (Ang Lee), Fearless (Ronny Yu) og The Promise (Chen Kaige), japanske Ichi (Sori) og Gojoe (Ishii Sogo) og den sør-koreanske blockbusteren Woochi (Choi Dong-hoon). Og en masse Jackie Chan-filmer. Å jo, jeg glemte nesten Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv av Apichatpong Weerasethakul, fra Thailand. Ikke kampsport vel og merke. Vet ikke egentlig helt hva den var, ble mest forvirret… Battle Royale fra Japan burde jo også nevnes. Har ikke tatt med noen skrekkfilmer, men kom gjerne med forslag der også.

Mitt spørsmål til deg er altså: Har jeg gått glipp av noe stort? Jeg er klar over at det egentlig er lite variasjon i land som er representert her, stort sett Sør-Korea, Japan og Kina, med et par thailandske unntak. Det er en fordel om forslaget ditt er å få tak i, og jeg er avhengig av engelsk eller skandinavisk tekst. Eller har jeg kanskje listet opp så mange at ingen av dere har noe å føye til… Håper ikke det. Få høre. 🙂

Advertisements

14 Responses to “Har du tips til asiatisk film? Eller vil du ha et tips, kanskje?”


 1. 1 Mari august 3, 2012, kl. 12:20

  Du nevner jo allerede en del filmer av Park Chan-wook, men jeg synes definitivt at du bør føye til «Thirst», som er en ganske frisk vampyraffære.

  Kim Ki-duk må også med. «Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring» er en av de nydeligste filmene jeg vet om. Så poetisk og atmosfærisk at man kan miste pusten av mindre. Om den faller i smak, bør du også vurdere å se «3-Iron» av samme mann.

  Wong Kar-wai er trolig min favorittregissør, og har laget svært mange severdige filmer, men du bør i alle fall få med deg «Chungking Express» og «Happy Together», og aller helst også «In the Mood for Love» og «Days of Being Wild».

  Edward Yang er også fantastisk dyktig, men filmene han kan være litt vanskelige å få tak i. «Yi Yi» tror jeg du skal klare å få fatt i, og om den gir memrsmak, er det absolutt verdt å bruke litt tid på å finne en utgave av «A Brighter Summer Day» også.

  «Last Life in the Universe» av Pen-Ek Ratanaruang må du også se. Helt ufattelig nydelig.

  Ellers kan jeg anbefale Jeong Jae-euns «Take Care of My Cat», Bong Joon-hos «The Host», Seijun Suzukis «Tokyo Drifter», Shunji Iwais «All About Lily Chou-Chou» og Gen Sekiguchis «Survive Style 5+». I tillegg synes jeg du bør se et utvalg Kurosawa-filmer, og gjerne også litt Studio Ghibli og helst også litt annen animasjon (f.eks. ting som Katsuhiro Otomos «Akira», Satoshi Kons «Paprika» og Makoto Shinkais «5 Centimeters Per Second».

  • 2 Julie august 3, 2012, kl. 13:10

   Hurra. Takk for tips. 🙂 3-Iron nevner jeg allerede i posten, og Spring, Summer, Autumn, Winter… and Spring har jeg fått med meg. Thirst og The Host har jeg også kikket på, men ellers var det mye jeg ikke hadde hørt om her. 😀

   • 3 Mari august 3, 2012, kl. 13:43

    Heh, jeg trodde jeg sjekket at jeg ikke nevnte noe du allerede hadde nevnt, men sånn kan det gå. Da kan jeg kanskje anbefale en film fra Midtøsten i stedet. Abbas Kiarostamis «Taste of Cherry» er veldig solid. Man kan trygt si at Gullpalmer den vant i 1997 var velfortjent.

   • 4 Julie august 3, 2012, kl. 13:47

    Den noteres ned!

 2. 5 Elin august 3, 2012, kl. 13:16

  Her var det mange fine tips. Elsker asiastiske filmer. The forbidden kingdom er jo en fin film med blant annet Jackie Chan, Jet Li og Michael Angarano:)

 3. 7 Mari - Flukten fra virkeligheten. august 4, 2012, kl. 08:33

  Jeg har ikke sett så veldig mange asiatiske filmer, det er fler enn én film men i farten kommer jeg bare på Crouching Tiger, Hidden Dragon, som du allerede har nevnt. Supre tips, Julie! Tusen takk for det 🙂

 4. 8 siljeblomst august 4, 2012, kl. 14:10

  Tusen takk for spennende tips! Jeg elsker 3 Iron, den er helt ubeskrivelig vakker, ellers så er jeg veldig glad i asiatisk skrekk og gru. Ringu og Ju – On filmene er blandt favorittene 🙂

 5. 10 kasiopeiia august 4, 2012, kl. 19:54

  Her så det ut til å være flere fine filmer jeg kunne tenkt meg å se 🙂

 6. 12 Marielle august 5, 2012, kl. 13:46

  the road home med Zhang Ziyi, Kikujiro no Natsu med Takeshi Kitano, og A scene at the sea. Nydelige filmer!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 284,729 hits

Instagram

Currently reading: A House at the Bottom of a Lake, by Josh Malerman. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn #joshmalerman #coffee #kaffe #cappuccino #coffeeporn #ahouseatthebottomofalake #currentlyreading I still have not seen Fantastic Beasts and Where to Find Them (I know 😵), but I will soon!

#fantasticbeasts #newtscamander #fabeldyr #jkrowling #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur bookporn #literature #tea #te #teaporn @shanedawson is one of those people that manages to make me laugh on a crappy day. His gallows humour and self-depreciation appeals to me. 😋😅 I've laughed until I've cried at some of his content. In a good way.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #bookcoverlove #coverlove #shanedawson #itgetsworse Ugh. Spiders. 😐

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #thehatching #ezekielboone #horror #spiders #edderkopp I tend to gravitate towards Asian literature by default, and recently picked up this anthology of "visions of the future from China". #InvisiblePlanets is edited and translated by #KenLiu. 
#books #bøker #book #bok #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #bookish #instabook #anthology #sciencefiction #scifi #china #coffee #kaffe #noveller #kina #novellesamling We Found a Hat by Jon Klassen is the last book in the hat trilogy. It's a stylistically simple series for children, and where in the previous two books a bear and a fish have to deal with hat-problems, this time two turtles find one. They decide to put it back where they found it, because there's just one hat, and two turtles. But one of the turtles can't quite stop thinking about the hat... Where the previous two sports some dark humour, this one is surprisingly sweet. I like the simple and clean art work - this one is just as enjoyable as the previous books! 🙂

Den er nylig utgitt på norsk, og jeg har fått mitt eksemplar av forlaget.

#leseeksemplar #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #jonklassen #hattrilogy #mangschou #wefoundahat #vifantenhatt New book! Obviously had to get Neil Gaiman's new book, #NorseMythology as soon as possible. 🤓

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #neilgaiman #myth #newbook #bookhaul Two new books, both by Yuri Herrera: Signs Preceding the End of the World, and The Transmigration of Bodies. Love the covers!

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #yuriherrera #fiction #skjønnlitteratur #lisadillman #mexico #coverlove #bookhaul #newbook #bookcoverlove In celebration of the new Sherlock season fiiiiiiinally being released a few days ago, here is a picture of one of my most beautifully bound books. It is part of the Barnes & Noble Collectible Editions series. Bit too big and heavy to comfortably carry around with you, unfortunately.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn #sherlock #sherlockholmes #barnesandnoble #collectible #arthurconandoyle #sherlocked Aaaand here is the result of this year's NaNoWriMo. I finally printed it a few days ago, but I've yet to actually read through it. Primarily because I remember all the little issues with the plot. There's no time to fix stuff like that as the madness is happening...
I've sort of promised my #writingbuddy @kavehrashidi, who wrote his own novel at the same time, that he gets to read it. So I figured I'd do something about some of the issues... It's just such an effort. 😅
But yeah, it's quite the achievement to manage to put together something that resembles a novel in one month! 🎉🎖 #NaNoWriMo #novel #roman #book #bøker #books #bok #scifi #sciencefiction #tea #te #papers #words #ord #writing #editing #redigering #bookstagram #bookish #instabook #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: