Skjulte liv – Louise Penny

Bok 1 om Armand Gamache
Sjanger: Krim
Først utgitt: 2005
Originaltittel: Still Life
Denne utgaven utgitt: 2012
Oversetter: Astrid Eggesvik
Forlag: Silke
Format: Innbundet
ISBN: 9788282700252
Sider: 336
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Om boka: I grålysningen våkner maleriske Three Pines, en engelsktalende småby midt i den fransktalende delen av Canada, ikke langt fra Quebec. Den er en by med gamle røtter, som har tiltrukket seg kunstnere og eksentrikere på leting etter trygghet og ro. Dagen i dag er en vanlig dag for alle byens borgere unntatt én. Jane Neal blir funnet død i skogen, med en jaktpil gjennom hjertet. Det må ha vært en jaktulykke, for hvem kunne vel med vilje tatt livet av Jane? I sin tid som lærer oppdro hun generasjoner av småbyens innbyggere og var aktiv i foreningslivet. Hun kjente alle, også deres hemmeligheter. Førstebetjent Armand Gamache ved Sûreté du Quebec har lært seg at det finnes en slange i de fleste paradis. Han forstår snart at ikke alt er som det bør være i den stille småbyen. Noe farlig ligger på lur, og han må finne sannheten før mørket senker seg.
****

Denne gangen har jeg (litterært sett, altså) tatt turen til en engelskspråklig småby midt i franske Canada for å oppdage om Armand Gamache klarer å løse gåten om hvem som skjøt den gamle og elskelige damen i hjertet med en utdatert pil og bue. Det viste seg å bli et riktig så sjarmerende besøk.

Three Pines er altså en sånn type småby der alle kjenner alle. Ingen låser dørene, for det er jo ingen kriminelle der. De har ikke engang eget politi. De få tilreisende som dukker opp nå og da, ender gjerne med å bli værende der for alltid. Sjokket er derfor enormt når Jane Neal blir funnet drept i skogen. Det kan jo ikke være noen som har gjort dette med vilje? Ikke mot Jane, som kjente og hadde et godt forhold til alle? Det må jo være en jaktulykke.

Tja…

Jeg falt raskt for forteller-stilen til Louise Penny. Hun legger tidlig opp til en skikkelig kosekrim. Ikke blod og gørr og kinky sex – men et mord i en småby der vi lærer alle å kjenne. Det er ikke ekkelt og skummelt. Det er sjarmerende og tidvis spennende å følge førstebetjent Gamache i sin jakt på morderen (enten hun ble drept ved et uhell eller ei). Jeg lot meg fenge av alle de løse trådene og hemmelighetene som kommer til overflaten etterhvert som vi blir kjent med landsbybeboerne. Spesielt interessant er det når både vi og Gamache finner ut at Jane Neal aldri inviterte noen lengre inn i huset enn til gangen og kjøkkenet. Selv hennes aller beste venner (Clara, Petter, Ruth, Ben, Myrna, Gabri og Oliver) har aldri sett huset hennes. Hva er det hun skjuler? Hvorfor får ingen se hvordan hun bor?

Og hvorfor har vennene heller aldri sett maleriene hennes, som hun har holdt på med i mange år? Frem til rett før hun ble drept, når hun bestemte seg for å stille et av dem ut…

Forfatteren holder en lett og ledig tone hele veien igjennom. Av og til fikk hun meg til å humre, som smakebiten jeg delte med dere på søndag. Hun klarte å vekke interessen min for persongalleriet, og jeg likte godt å bli kjent med dem. En av dem må være en morder, enten de mente det eller ikke. Hvem kan det være?

Men perfekt er den ikke. Oversettelsen haltet litt både her og der. Ord og vendinger som antageligvis gjør seg godt på engelsk klinger ikke like rent på norsk, og de snublet jeg over rett som det var. Jeg vet ikke om språket er sånn i originalen også, men jeg har på følelsen at det kom med oversettelsen. Om du har lest den på engelsk, fortell gjerne hvordan du opplevde språket. Det er litt slitsomt å måtte lese linjer om igjen fordi enkeltord og hele setninger høres rare ut. Så selv om den overordnede tonen er fin, blir det en tidvis humpete tur på detaljnivå. Synd, for det satt kjepper i hjulene for flyten.

Jeg fant dog ganske raskt tonen med førstebetjenten, som er en stillferdig kar med et godt øye for detaljer og stor evne til å få med seg ting (selv om metodene hans kanskje er litt treige i blant). Dynamikken mellom han og kollega Jean Guy Beauvoir er god, og kontrasten til ferskingen Yvette Nichol er stor. Hun finnes ikke fintfølende og tramper igjennom alt Gamache og Beauvoir legger opp til. Hun representerte en fin kontrast, men irriterte meg grenseløst. Jeg hadde sympati for henne i begynnelsen, men hun ble på ingen måte bedre.

Som nevnt likte jeg også å bli kjent med lokalbefolkningen. Her er det en rekke forskjellige mennesker som alle har klart å falle inn i et mønster og passe inn akkurat slik de er. Dette er en serie jeg faktisk har litt lyst til å følge videre. Kanskje fordi det ikke føltes helt som en krim. Det føltes mer som en roman med en krimgåte. Det er kanskje ikke det mest rystende jeg har lest, og det endrer neppe livet mitt, men jeg koste meg med den allikevel.

Skjulte liv er første bok om Gamache på norsk, og gis ut av Silke Forlag. På engelsk har det allerede rukket å komme snart 8 bøker i serien, og jeg regner med at de vil komme som perler på en snor på norsk fremover. Anbefales til deg som liker krim med klassiske vibber (og som eventuelt har tålmodighet til de nevnte språkproblemene). Eller kanskje til deg som ikke nødvendigvis er sååå glad i krim, men som setter pris på en gåte nå og da. Sjarmerende og lett underholdning.

Andre bloggere om boka:
Pervoluto
Groskro’s verden

Forfatter-bio:
Louise Penny (f. 1958) er en kanadisk forfatter. Før hun tok fatt på sin skjønnlitterære karriere, jobbet hun som journalist og programleder i radio (CBC). Hun har lenge hatt sansen for krim, og er blant annet fan av Agatha Christie og Dorothy L. Sayers. I jobben som journalist ble hun kjent med sjarmen ved småbyer, og dette tok hun med seg inn i serien om Armand Gamache. Skjulte liv (Still Life) er hennes debut. Hun har vunnet flere priser for serien.
Wikipedia | hjemmeside | goodreads | bildet er herfra

8 Responses to “Skjulte liv – Louise Penny”


 1. 1 Askeladden juli 25, 2012, kl. 17:54

  Jeg er sååå glad for at jeg har den liggende for denne boka virke jo kjempespennende!!!

 2. 3 Beathe Solberg juli 25, 2012, kl. 19:20

  Har jo begynt på denne boken jeg og ikke lest den ferdig så straks jeg er ferdig med «Naken i hijab» skal jeg fullføre denne for jeg liker boken godt. Tusen takk for fin omtale av boken og ha en fin kveld:-)

 3. 5 Groskro juli 27, 2012, kl. 14:18

  Fin omtale, av en bok jeg ikke likte så godt, men det er bare bra!! gøy å se at folk har forskjellig smak 🙂 Takk for link!

 4. 7 Synne Fredriksen juli 28, 2012, kl. 22:06

  Du skriver veldig bra, Julie! Poengtert, godt, innholdsrikt uten å være overlessa. Takk.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s




Besøk siden 12. mars '10

 • 316,471 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: