Siste mann i tårnet – Aravind Adiga

Sjanger: Roman
Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2012
Forlag: Cappelen Damm
Format: Innbundet
ISBN: 9788202329266
Sider: 473
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Om boka: I Vishram Housing Society bor en samling borgere av alle slag, alle religioner og yrkesretninger er representert i denne middelklasseblokka. Problemene er små: Vannet virker bare et par timer om dagen og taket står stadig i fare for å blåse av, men alt i alt er det et fredelig og lykkelig hjørne av Mumbai. Blokkas ubestridte leder er Masterji, en pensjonert lærer som gir blokkas unger spesialundervisning i ledige stunder.
Men idyllen skal ikke vare. Shah har bestemt seg for at blokka skal jevnes med jorda og et nytt Shanghai skal reise seg som en fugl Føniks fra støvet. Dette skal være et monument over hans liv. Han forlot landsbyen der han ble født for å ‘bli til noe i byen’, og han har steget til topps i giftstøvet som omgir indisk byggebransje. Nå er helsen hans ødelagt, men han har et siste mål: Shanghai i Mumbai. Bare Masterji står i veien, han nekter nemlig å godta den svimlende summen Shah tilbyr og dermed er slangen kommet inn i paradis.
Naboer og venner blir raskt fiender i kampen om rikdommen Shah har lovet dem og høyt respekterte Masterji er ingenting lenger annet enn en sta og dum gammel mann som står i veien for fellesskapets beste…
****

Denne boka falt ned i postkassa mi for en tid tilbake, og konseptet fristet. Aravind Adiga, som vant Bookerprisen for romanen Hvit tiger i 2008, har her skrevet en roman om hva penger kan gjøre med forholdet mennesker i mellom. Dessverre føltes det som om denne boka var altfor lang i forhold til det som faktisk ble fortalt.

Vi befinner oss altså i et fattigere strøk i utkanten av slummen i Mumbai, India. I borettslaget Vishram Housing Society finnes en rekke mennesker som kommer godt overens. Til tross for at de ikke har tilgang til vann hele dagen, og for at vannskader kryper inn i leilighetene samtidig som at risikoen for at taket skal fly av, er livet helt greit. Ungene i blokkene får privatundervisning av gamle Masterji i 3A, og Masterji spiser middag med Mr. og og Mrs. Pinto i leiligheten under etter at kona hans døde for nærmere et år siden. Mr. og Mrs. Rego i 3C har en tilbakestående sønn, Ramu, men prøver å gjøre det beste ut av det. I 3B, vis-a-vis Masterji bor unge Ms Meenakshi, som man tror er journalist. Eiendomsmekleren Mr. Ajwani bor med familien sin i 2C. Nettkafé-eieren Ibrahim Kudwa bor i 4c med familien sin, mens  I 4A bor borettslagets formann og hans familie. I tillegg er vaktmannen Ram Khare og vaskedamen Mary med i bildet. Det er altså en salig blanding mennesker her.

Så kommer et lukrativt tilbud om å kjøpe opp borettslaget fra eiendomsbaronen Mr. Shah. Han er syk, og vil forvandle området til selve livsverket sitt, så han tilbyr beboerne en svimlende sum på omkring 2 millioner norske kroner per leilighet. Det er ikke akkurat hverdagskost i et fattig strøk som dette, og de fleste hiver seg på idéen av ulike grunner. Men Masterji, den gamle læreren som har høstet stor respekt fra de andre beboerne, motsetter seg tilbudet. Han har ikke lyst. Og jo mer folk presser, jo mindre har han lyst, og jo mer desperate blir de andre beboerne. Siste mann i tårnet er en studie i medmenneskelighet og det penger kan gjøre med menneskers prioriteringer.

Og dette kunne ha blitt riktig så bra. Det kunne ha vært overraskende, hjerteskjærende, morsomt, skummelt og guffent. Men det ble ikke sånn. Jeg fikk litt problemer med flere ting. Det første var at over halvparten av boka var lite mer enn en lengre gjennomgang av vaskeseddelen, og at det ikke ble noen overraskelser underveis. Joda, vi ble riktignok litt bedre kjent med de forskjellige beboerne, men i og med at boka også har en liste over karakterene helt i begynnelsen, så faller det litt igjennom. Utifra det jeg allerede har lest på vaskeseddelen, vet jeg at Masterji motsetter seg tilbudet. Jeg vet også at Shah har et personlig ønske om akkurat dette området, og at desperasjon blant de andre beboerne er et faktum. Så hvorfor brukes det rundt 250 sider på dette?

På dette punktet kan vi selvsagt skylde på vaskeseddelen og ikke fortellingen. Men det var ikke det eneste problemet mitt. Jeg slet nemlig med å få sympati for Masterji. Absolutt alt lå til rette for at Masterji skulle kunne vekke sympati med sitt vanskelig forhold til sønnen, og minnene om den avdøde kona og datteren, men… sånn ble det ikke. Jeg fikk mer sympati med alle de andre, jeg – og det er jo litt kjipt med tanke på at boka handler om den siste mannen i tårnet. Jeg forstår hvorfor han blir vrang, men jeg tar nesten ikke hans parti i det hele tatt. Og det synes jeg var litt feil i forhold til tematikken.

Det blir dermed noe uheldig når jeg både opplever at fortellingen er forutsigbar OG at den siste mannen i tårnet er en selvopptatt og vanskelig gammel gubbe. Det sentrale spørsmålet Adiga tar for seg må vel kunne sies å være hvor langt man er villig til å gå på bekostning av en annen når det finnes en enorm belønning der ute. Svaret på det får du eventuelt lese deg til selv, men min konklusjon er at denne boka er omtrent dobbelt så lang som den trenger å være og halvparten så slagkraftig som den kunne ha vært. Men det er mulig det er meg det er noe galt med, for den har relativt gode tilbakemeldinger på for eksempel goodreads.

På den positive siden liker jeg forfatterens sans for humor, og han kan uten tvil skrive. Her og der sender han ut sleivspark til korrupsjon, og tematikken er definitivt interessant. Potensialet for en sterk, tragikomisk fortelling er tilstede, og den er verdt et forsøk. Mulig det bare er jeg som er vanskelig. Jeg hadde vel håpet på en eller annen form for tvist, eller overraskelse, eller en sterk sympati for den ene eller den andre. Kanskje du finner det?

Andre bloggere om boka:
S. Krishna’s Books
Tia’s Book Musings

Forfatter-bio:
Aravind Adiga (f. 1974) er en indisk forfatter som har bodd i Australia, USA og Storbritannia i tillegg til India. Han studerte engelsk litteratur ved Columbia University og Magdalen College. Han mottok Bookerprisen for romanen Hvit tiger i 2008, og gav ut romanen Mellom attentatene i 2010.
Hjemmeside | Wikipedia | goodreads

Reklamer

11 Responses to “Siste mann i tårnet – Aravind Adiga”


 1. 1 labben juni 12, 2012, kl. 18:15

  Nei, dette var trist. Hvit Tiger ga meg ganske store forhåpninger til andre bøker av Adiga, men etter denne omtalen tror jeg nok at jeg venter litt med Siste Mann i Tårnet. En eller annen gang blir den nok lest.

  • 2 Julie juni 12, 2012, kl. 18:42

   Ja, jeg synes absolutt du skal prøve deg på den en dag, spesielt når du likte Hvit tiger. Men jeg synes vel ikke at det haster voldsomt… 😛

 2. 3 Nina C. juni 12, 2012, kl. 20:32

  Bra og grundig anmeldelse:) Synd når selve historien til boka kan fortelles på mindre sider og alt trekkes ut. Har vært borti sånne bøker og det gjør at noe leser opplevelsen faller litt bort.

 3. 5 Ingalill juni 13, 2012, kl. 07:47

  Hvit tiger har stått høyt på leselista lenge, så jeg trakk pusten før jeg gikk inn her, forberedet på nok ei bok jeg burde lese snarest, men ikke har tid til.
  Synd at du ikke likte den (sa hun politisk korrekt), men for egen del var det en lettelse at leselysten ikke ble vekket -)
  Hvit Tiger skal derimot leses – SNAREST.
  (Vaskesedler er en uting)

  • 6 Julie juni 13, 2012, kl. 15:49

   Jeg må nok lese Hvit tiger en dag, jeg også. Lar meg ikke skremme helt av denne romanen. 😉 Men som sagt, ser på goodreads at mange andre liker den, så det kan hende det er meg det er noe galt med…

 4. 7 Isabella juni 13, 2012, kl. 09:02

  God anmeldelse av boken:) Hørtes ikke ut som en særlig spennende bok, så tror jeg ligger unna denne. Synd når bøker blir for forutsigbare:) Ha en herlig dag:)

 5. 9 Mari - Flukten fra virkeligheten, en bokblogg. juni 13, 2012, kl. 13:05

  Jeg tror jeg vil si meg enig med Isabella jeg 🙂 Bøker som er for lange for sitt eget beste mister meg underveis(vel jeg pinte meg igjennom en Marian Keys roman som var 400 sider for lang en gang, aldri mer).

  Flott omtale, Julie!

  • 10 Julie juni 13, 2012, kl. 15:47

   Jeg er litt for sta til å legge den fra meg om den ikke fenger. Har ført til litt bortkastet tid. Men denne var ikke bare ille da, glimtet til her og der. 400 sider for lang høres kjipt ut, ja… 😛

 6. 11 Clementine juni 13, 2012, kl. 20:54

  Nok en veldig interessant omtale, som viser mange sider av boken. Har også fått boken av Cappelen Damm, og har tenkt å lese den i sommer. Det blir ekstra interessant å ha din omtale i bakhodet 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 320,863 hits

Instagram

I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: