Siste mann i tårnet – Aravind Adiga

Sjanger: Roman
Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2012
Forlag: Cappelen Damm
Format: Innbundet
ISBN: 9788202329266
Sider: 473
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Om boka: I Vishram Housing Society bor en samling borgere av alle slag, alle religioner og yrkesretninger er representert i denne middelklasseblokka. Problemene er små: Vannet virker bare et par timer om dagen og taket står stadig i fare for å blåse av, men alt i alt er det et fredelig og lykkelig hjørne av Mumbai. Blokkas ubestridte leder er Masterji, en pensjonert lærer som gir blokkas unger spesialundervisning i ledige stunder.
Men idyllen skal ikke vare. Shah har bestemt seg for at blokka skal jevnes med jorda og et nytt Shanghai skal reise seg som en fugl Føniks fra støvet. Dette skal være et monument over hans liv. Han forlot landsbyen der han ble født for å ‘bli til noe i byen’, og han har steget til topps i giftstøvet som omgir indisk byggebransje. Nå er helsen hans ødelagt, men han har et siste mål: Shanghai i Mumbai. Bare Masterji står i veien, han nekter nemlig å godta den svimlende summen Shah tilbyr og dermed er slangen kommet inn i paradis.
Naboer og venner blir raskt fiender i kampen om rikdommen Shah har lovet dem og høyt respekterte Masterji er ingenting lenger annet enn en sta og dum gammel mann som står i veien for fellesskapets beste…
****

Denne boka falt ned i postkassa mi for en tid tilbake, og konseptet fristet. Aravind Adiga, som vant Bookerprisen for romanen Hvit tiger i 2008, har her skrevet en roman om hva penger kan gjøre med forholdet mennesker i mellom. Dessverre føltes det som om denne boka var altfor lang i forhold til det som faktisk ble fortalt.

Vi befinner oss altså i et fattigere strøk i utkanten av slummen i Mumbai, India. I borettslaget Vishram Housing Society finnes en rekke mennesker som kommer godt overens. Til tross for at de ikke har tilgang til vann hele dagen, og for at vannskader kryper inn i leilighetene samtidig som at risikoen for at taket skal fly av, er livet helt greit. Ungene i blokkene får privatundervisning av gamle Masterji i 3A, og Masterji spiser middag med Mr. og og Mrs. Pinto i leiligheten under etter at kona hans døde for nærmere et år siden. Mr. og Mrs. Rego i 3C har en tilbakestående sønn, Ramu, men prøver å gjøre det beste ut av det. I 3B, vis-a-vis Masterji bor unge Ms Meenakshi, som man tror er journalist. Eiendomsmekleren Mr. Ajwani bor med familien sin i 2C. Nettkafé-eieren Ibrahim Kudwa bor i 4c med familien sin, mens  I 4A bor borettslagets formann og hans familie. I tillegg er vaktmannen Ram Khare og vaskedamen Mary med i bildet. Det er altså en salig blanding mennesker her.

Så kommer et lukrativt tilbud om å kjøpe opp borettslaget fra eiendomsbaronen Mr. Shah. Han er syk, og vil forvandle området til selve livsverket sitt, så han tilbyr beboerne en svimlende sum på omkring 2 millioner norske kroner per leilighet. Det er ikke akkurat hverdagskost i et fattig strøk som dette, og de fleste hiver seg på idéen av ulike grunner. Men Masterji, den gamle læreren som har høstet stor respekt fra de andre beboerne, motsetter seg tilbudet. Han har ikke lyst. Og jo mer folk presser, jo mindre har han lyst, og jo mer desperate blir de andre beboerne. Siste mann i tårnet er en studie i medmenneskelighet og det penger kan gjøre med menneskers prioriteringer.

Og dette kunne ha blitt riktig så bra. Det kunne ha vært overraskende, hjerteskjærende, morsomt, skummelt og guffent. Men det ble ikke sånn. Jeg fikk litt problemer med flere ting. Det første var at over halvparten av boka var lite mer enn en lengre gjennomgang av vaskeseddelen, og at det ikke ble noen overraskelser underveis. Joda, vi ble riktignok litt bedre kjent med de forskjellige beboerne, men i og med at boka også har en liste over karakterene helt i begynnelsen, så faller det litt igjennom. Utifra det jeg allerede har lest på vaskeseddelen, vet jeg at Masterji motsetter seg tilbudet. Jeg vet også at Shah har et personlig ønske om akkurat dette området, og at desperasjon blant de andre beboerne er et faktum. Så hvorfor brukes det rundt 250 sider på dette?

På dette punktet kan vi selvsagt skylde på vaskeseddelen og ikke fortellingen. Men det var ikke det eneste problemet mitt. Jeg slet nemlig med å få sympati for Masterji. Absolutt alt lå til rette for at Masterji skulle kunne vekke sympati med sitt vanskelig forhold til sønnen, og minnene om den avdøde kona og datteren, men… sånn ble det ikke. Jeg fikk mer sympati med alle de andre, jeg – og det er jo litt kjipt med tanke på at boka handler om den siste mannen i tårnet. Jeg forstår hvorfor han blir vrang, men jeg tar nesten ikke hans parti i det hele tatt. Og det synes jeg var litt feil i forhold til tematikken.

Det blir dermed noe uheldig når jeg både opplever at fortellingen er forutsigbar OG at den siste mannen i tårnet er en selvopptatt og vanskelig gammel gubbe. Det sentrale spørsmålet Adiga tar for seg må vel kunne sies å være hvor langt man er villig til å gå på bekostning av en annen når det finnes en enorm belønning der ute. Svaret på det får du eventuelt lese deg til selv, men min konklusjon er at denne boka er omtrent dobbelt så lang som den trenger å være og halvparten så slagkraftig som den kunne ha vært. Men det er mulig det er meg det er noe galt med, for den har relativt gode tilbakemeldinger på for eksempel goodreads.

På den positive siden liker jeg forfatterens sans for humor, og han kan uten tvil skrive. Her og der sender han ut sleivspark til korrupsjon, og tematikken er definitivt interessant. Potensialet for en sterk, tragikomisk fortelling er tilstede, og den er verdt et forsøk. Mulig det bare er jeg som er vanskelig. Jeg hadde vel håpet på en eller annen form for tvist, eller overraskelse, eller en sterk sympati for den ene eller den andre. Kanskje du finner det?

Andre bloggere om boka:
S. Krishna’s Books
Tia’s Book Musings

Forfatter-bio:
Aravind Adiga (f. 1974) er en indisk forfatter som har bodd i Australia, USA og Storbritannia i tillegg til India. Han studerte engelsk litteratur ved Columbia University og Magdalen College. Han mottok Bookerprisen for romanen Hvit tiger i 2008, og gav ut romanen Mellom attentatene i 2010.
Hjemmeside | Wikipedia | goodreads

11 Responses to “Siste mann i tårnet – Aravind Adiga”


 1. 1 labben juni 12, 2012, kl. 18:15

  Nei, dette var trist. Hvit Tiger ga meg ganske store forhåpninger til andre bøker av Adiga, men etter denne omtalen tror jeg nok at jeg venter litt med Siste Mann i Tårnet. En eller annen gang blir den nok lest.

  • 2 Julie juni 12, 2012, kl. 18:42

   Ja, jeg synes absolutt du skal prøve deg på den en dag, spesielt når du likte Hvit tiger. Men jeg synes vel ikke at det haster voldsomt…😛

 2. 3 Nina C. juni 12, 2012, kl. 20:32

  Bra og grundig anmeldelse:) Synd når selve historien til boka kan fortelles på mindre sider og alt trekkes ut. Har vært borti sånne bøker og det gjør at noe leser opplevelsen faller litt bort.

 3. 5 Ingalill juni 13, 2012, kl. 07:47

  Hvit tiger har stått høyt på leselista lenge, så jeg trakk pusten før jeg gikk inn her, forberedet på nok ei bok jeg burde lese snarest, men ikke har tid til.
  Synd at du ikke likte den (sa hun politisk korrekt), men for egen del var det en lettelse at leselysten ikke ble vekket -)
  Hvit Tiger skal derimot leses – SNAREST.
  (Vaskesedler er en uting)

  • 6 Julie juni 13, 2012, kl. 15:49

   Jeg må nok lese Hvit tiger en dag, jeg også. Lar meg ikke skremme helt av denne romanen.😉 Men som sagt, ser på goodreads at mange andre liker den, så det kan hende det er meg det er noe galt med…

 4. 7 Isabella juni 13, 2012, kl. 09:02

  God anmeldelse av boken:) Hørtes ikke ut som en særlig spennende bok, så tror jeg ligger unna denne. Synd når bøker blir for forutsigbare:) Ha en herlig dag:)

 5. 9 Mari - Flukten fra virkeligheten, en bokblogg. juni 13, 2012, kl. 13:05

  Jeg tror jeg vil si meg enig med Isabella jeg🙂 Bøker som er for lange for sitt eget beste mister meg underveis(vel jeg pinte meg igjennom en Marian Keys roman som var 400 sider for lang en gang, aldri mer).

  Flott omtale, Julie!

  • 10 Julie juni 13, 2012, kl. 15:47

   Jeg er litt for sta til å legge den fra meg om den ikke fenger. Har ført til litt bortkastet tid. Men denne var ikke bare ille da, glimtet til her og der. 400 sider for lang høres kjipt ut, ja…😛

 6. 11 Clementine juni 13, 2012, kl. 20:54

  Nok en veldig interessant omtale, som viser mange sider av boken. Har også fått boken av Cappelen Damm, og har tenkt å lese den i sommer. Det blir ekstra interessant å ha din omtale i bakhodet🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 273,844 hits

Instagram

The League of Regrettable Superheroes by Jon Morris is a fun look at superheroes who never made it into the big leagues. Some of them missed their chance simply because they just vanished in the crowd, but others were downright weird. Ever heard of Doll Man? Jigsaw? Fatman the Human Flying Saucer..? #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #superhero #jonmorris #theleagueofregrettablesuperheroes #lootcrate #comics #comicbooks #tegneserie In celebration of being completely done with this year's Christmas shopping: here is an unrelated shelfie. I'm not actually giving away any books this year. I know. It's sad. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #shelfie #bookshelf #bokhylle #bookshelfporn #bookshelfie #personallibrary #privatelibrary New book! I've seen this book around for a while, and finally decided to pick it up - even though it seems to be slightly outside what I usually read. The Wrath & The Dawn by Renée Ahdieh. Have you read it? What did you think?

#newbook #thewrathandthedawn #reneeahdieh #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn New book! Every Anxious Wave by Mo Daviau. It's being described as "High fidelity with time travel". I was intrigued.

Here's the publisher's description: Good guy Karl Bender is a thirty-something bar owner whose life lacks love and meaning. When he stumbles upon a time-travelling worm hole in his closet, Karl and his best friend Wayne develop a side business selling access to people who want to travel back in time to listen to their favorite bands. It's a pretty ingenious plan, until Karl, intending to send Wayne to 1980, transports him back to 980 instead. Though Wayne sends texts extolling the quality of life in tenth century "Mannahatta," Karl is distraught that he can't bring his friend back.

Enter brilliant, prickly, overweight astrophysicist, Lena Geduldig. Karl and Lena's connection is immediate. While they work on getting Wayne back, Karl and Lena fall in love -- with time travel, and each other. Unable to resist meddling with the past, Karl and Lena bounce around time. When Lena ultimately prevents her own long-ago rape, she alters the course of her life and threatens her future with Karl.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #sciencefiction #modaviau #everyanxiouswave #bookstagram #bookish #instabook #bookporn #coffeeporn #coffee #bookcoverlove #coverlove #bookhaul #newbook New children's book!

Rallskanken er den nye barneboka til Aleksander L. Nordaas, med nydelige illustrasjoner av Sandra Steffensen. Den følger samme struktur som Nordaas' forrige barnebok, Mister Mjukis, med rim og store illustrasjoner. Fin og stemningsfull!

#leseeksemplar #bok #book #bøker #books #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #lesehest #lesetips #nrklesetips #aleksanderlnordaas #sandrasteffensen #illustrasjoner Have you read The Universe Versus Alex Woods, by Gavin Extence? Here's what I wrote on goodreads after having listened to the audio version: "Wow. I laughed. I cried. I laughed while I cried. What a quirky, beautiful, funny, heartbreaking and overall incredibly touching book." #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #theuniverseversusalexwoods #gavinextence #fiction #skjønnlitteratur #youngadult #bookcoverlove #coverlove Hi guys. I've not posted for a couple of weeks, and the main reason for that is that I'm doing #NaNoWriMo this year. If you don't know what that is: November is the month when thousands of people set out to write a novel (each...). 50000 words in 30 days. 1667 words a day.

I have hit the halfway mark (25000 words) a couple of days early, and have only failed to hit the daily minimum once. I'm vaguely optimistic that I might in fact get through this madness. 👍I can assure you that I have made a few of the mistakes listed in the book in the picture though!

#books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #sakprosa #writing #skrive #write I found this paperback from 1952 at a local flea market, and I bought it because of the adorable cover... Tarjei Vesaas is of course also one of Norway's greatest authors, probably the most famous for his novel Is-slottet (The Ice Palace). The Black Horses, as seen in the photo, was first published in 1928.

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #tarjeivesaas #deisvartehestane #theblackhorses #vintage #bokmarked #fleamarket #loppemarked #loppis My friend @kavehrashidi went to Paris and brought back this signed book from Shakespeare and Co for me. Thank you!

It's a somewhat weird novella about a guy talking about a particular author and the books she has written. I'm not entirely sure what to say about it. Certainly a strange read... #bythesameauthor #jackrobinson #shakespeareandco #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #signedbook #novella #shortstory #novelle New book! The Queue by Vladimir Sorokin.

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #te #tea #teaporn #vladimirsorokin #køen #thequeue
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: