You Are Not So Smart: Why You Have Too Many Friends on Facebook, Why Your Memory Is Mostly Fiction, and 46 Other Ways You’re Deluding Yourself – David McRaney

Sjanger: Populærvitenskap/sakprosa
Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Gildan Media, via Audible
Format: Lydbok (mp3)
Lest av: Don Hagen
ISBN (papirutgaven): 9781592406593
Spilletid:  8 t, 24 min
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka: An entertaining illumination of the stupid beliefs that make us feel wise. You believe you are a rational, logical being who sees the world as it really is, but journalist David McRaney is here to tell you that you’re as deluded as the rest of us. But that’s OK – delusions keep us sane. You Are Not So Smart is a celebration of self-delusion. It’s like a psychology class, with all the boring parts taken out, and with no homework. Based on the popular blog of the same name, You Are Not So Smart collects more than 46 of the lies we tell ourselves everyday
****

Du er ikke en del av majoriteten. Du er litt bedre. Litt smartere, du tar litt klokere valg, og du har litt bedre begrunnelser enn majoriteten. Når du er bekymret for effekten enkelte ting, holdninger eller mennesker har på andre (enten det er voldelige filmer og dataspill eller politiske ideologier) har på folk flest, er det i bunn og grunn fordi du mener å ha sett hvorfor det er skadelig – men majoriteten har ikke sett dette enda. Det er deg og de andre, og du er bittelitt (eller mye) mer rasjonell. Er det ikke da ironisk at ved undersøkelser svarer majoriteten at de ikke tilhører majoriteten?

You are not so smart tar på seg oppgaven å gjøre deg bevisst på løgnene du forteller seg selv hver eneste dag. Bare tittelen er nok til å såre egoet som menneske-individet er så opptatt av å beskytte (det er en av hovedprioriteringene våre). For du er jo smart! Du er jo litt mer opplyst enn resten av massene. Denne boka handler om folk flest, om gjennomsnittspersonen, om majoriteten. Og du hører jo ikke til der.

Feil.

Boka tar for seg nesten 50 av løgnene vi forteller oss selv, og beviser at mange av overbevisningene våre slett ikke oppstod i den rekkefølgen du liker å tro. Mål? Å gjøre deg bevisst. En av de tingene jeg må gå med på at passer på meg selv er confirmation bias, eller bekreftelsesbias på godt norsk. Folk flest mener selv at de stadig er på jakt etter ny informasjon – du vil lære mer, om alt! Tja… Det er ikke egentlig helt sånn. Mennesker er på jakt etter å bekrefte det de allerede tror, og utvikle dette. Og da tenker du kanskje først at det ikke gjelder deg (det var dette egoet igjen, da). Men det her er meg: Jeg er ikke religiøs, og generelt skeptisk til det meste. Jeg abonnerer på Illustrert vitenskap, jeg kjøper i blant National Geographic og Scientific American. Jeg har sett hauger av skeptiske dokumentarer og intervjuer. Jeg har hylla og ønskelista full av bøkere av Michael Shermer, Richard Dawkins, Christopher Hitchens og andre psykologer, skeptikere og ateister.

Med andre ord: jeg menger meg med de som passer oppfattelsen min. Jeg har riktignok Bibelen stående i bokhylla, men jeg har ikke lest hele. Jeg kjøper ikke religiøse blader, jeg følger ikke blogger om (bare) religion, jeg går ikke i kirken og jeg ser ikke på kristne dokumentarer eller intervjuer med mindre det kommer fra et skeptisk eller historisk standpunkt. Dette betyr ikke at jeg ikke tåler trynet på religiøse mennesker. Det betyr heller ikke at jeg absolutt ikke er åpen for andre synspunkter, eller blir spinnvill i en diskusjon med en troende. Det betyr bare at jeg, og du, er mest komfortabel blant de som deler de samme synspunktene som meg, og deg. Altså, confirmation bias; jeg har en naturlig trang til å søke bekreftelse på mine synspunkter, og risikerer å føle meg malplassert og alene f. eks. som eneste ikke-troende blant mange troende i samme rom.

En annen ting man ser (over alt, hele tiden) på nettet, er folk som diskuterer merker. Det første som slår meg er den eeevige konflikten mellom Apple og, vel, alle som ikke er Apple, f.eks. Microsoft. Det skal bare en bitteliten tekst om mp3-spillere, datamaskiner eller mobiltelefoner til før kampen er i gang. Side opp og side ned i kommentarfeltet er dedikert til hardbarkede fans av enten den ene eller andre. Apple er stiligere, mer brukervennlig, mer tilpasset diverse designprodukter; Microsoft (og andre) er billigere, kan justeres og tilpasses til eget behov og er bedre egnet til gaming. Det hagler med argumenter. Også begynner de personlige angrepene: Apple er for hipstere. Microsoft er for nerder. Du har helt sikkert kommet over krangelen om du bare leser minimalt av artikler om teknologi.

Du har kanskje til og med kranglet selv? Om ikke om teknologi, så kanskje om hva som er best av Coca Cola og Pepsi? Tine melk og Q melk? Starbucks og lokale kaffesjapper? Faktum er at du har blitt branded, eller merket på godt norsk. Undersøkelser (detaljer om de finnes i boka) viser at når folk som hevder å være diehard fans av f.eks. Coca Cola over Pepsi blir utsatt for en blindtest, klarer de ikke å skille de to fra hverandre. Når vinsmakere blir utsatt for en blindtest klarer de ikke å skille dyrt fra billig – spesielt om den billig vinen er i en dyr flaske, og den dyre vinen er i en billig flaske. Forventningene justerer smaksopplevelsen. Dersom du liker Coca Cola best, så vil Coca Cola faktisk oppleves som bedre når du vet hva du drikker. Billig vin vil smake dyrt om du tror du drikker dyrt. Forventningene er faktisk kraftige nok til å justere opplevelsen.

Og dette går på mange måter hånd i hånd med branding, for du har opparbeidet deg en positiv forventning til hva du nå enn foretrekker, og søker å beskytte dette med nebb å klør. Dette er spesielt aktuelt om produktet ditt er dyrt. Som for eksempel ved kjøp av enten Android/Windows-telefon eller iPhone. Du har betalt mye, og du må både overfor ditt eget ego og andre overbevise om at ditt valg ikke bare var bedre, men også mer rasjonelt. Lyder det kjent?

Denne boka er stappfull av en hel masse slike ting. Og selv om hjernen din har en naturlig trang til å fortelle deg at alt det her gjelder alle andre (du er tross alt rasjonell og bevisst), så forteller hjernene til alle andre dem akkurat det samme. Og det er nok sånn at enkelte av disse løgnene lyder mer kjent enn enkelte andre. Forfatteren tar opp diverse grunner til at du skulle skille deg ut fra de forskjellige gjennomsnittsreaksjonene (enten det er depresjon eller andre mentale problemer, hjerneskader eller fysisk handicap), i tillegg til den lille prosenten som faktisk gjør det alle tror vi hadde gjort. Den lille prosenten som ærlig innrømmer at de ikke smaker forskjell på coca cola og pepsi, den lille prosenten som ikke påvirkes av the bystander-effect (tilskuer-effekten), som ikke begår self-handicapping (selvhemming) og som ikke faller inn under learned helplessness (innlært hjelpeløshet).

Egoet ditt vil sloss for å fortelle deg at du alltid befinner deg i den lille prosenten. Men det gjør du nok ikke, nei. Målet med bøker som denne er å gjøre deg bevisst over prosessene. Bevisst valgene du tror du tar, bevisst illusjonene du skaper for deg selv. På denne måten kan du begrense og kanskje til og med smette ut av de forskjellige typene bias, effekter, reaksjoner og alt mulig annet. Men når alt kommer til alt er du ikke det rasjonelle mennesket du tror du er. Og takk og pris for det, for vi er fullstendig avhengig av følelsene våre og illusjonene vi skaper for å fungere i hverdagen. I You are not so smart kan du for eksempel lese om pasienter som ved hjerneskade som forstyrrer evnen deres til å føle ikke lenger klarer å velge noen ting. Hvilken tannkrem skal du velge når følelsene dine ikke eksisterer? Du hadde blitt stående i butikken i en evighet, sammenlignet næringsinnhold, prisforskjeller, kalorier, ingredienser, tuber, merkenavn, osv. Og hvilke skjorte skal du velge når du ikke føler noe hverken fra eller til når det gjelder merke, farger eller materiale?

Anbefales videre til alle som er åpne for at de kanskje må se alt de har av meninger og preferanser i et nytt, og litt mindre rasjonelt, lys. Hvorfor gikk dietten din til helvete? Hvorfor er bokhylla di full av bøker du har planer om å lese (senere). Hvorfor panikkleser du til eksamen når du har hatt et helt semester å forberede deg på? Hvorfor har du merkelige ritualer når du kaster terninger eller ser på fotballkamp? Hvorfor er det vanskelig å forklare akkurat hvor godt du likte favorittboka di? Hvordan oppstår konspirasjonsteorier? Boka har faktisk logiske svar på det her…

(Morsom og veldig representativ) boktrailer:

Forfatter-bio:
David McRaney er en amerikansk journalist, blogger og forfatter. Han har blant annet jobbet i en skinnjakke-butikk og i restaurantbransjen, men har alltid elsket psykologi, teknologi og internett ved siden av. Nå jobber han som direktør i et TV-firma. Han bor i Mississippi med kona Amanda.
Hjemmeside | blogg | goodreads

8 Responses to “You Are Not So Smart: Why You Have Too Many Friends on Facebook, Why Your Memory Is Mostly Fiction, and 46 Other Ways You’re Deluding Yourself – David McRaney”


 1. 1 astridterese april 11, 2012, kl. 15:06

  En fantastisk omtale av noe som høres ut som en bok jeg bør lese. Jeg ble fascinert av bok traileren også.
  Jeg har kanskje tenkt på at jeg er branded på noen få områder, men jeg har ikke tenkt at det er en stor del av mitt liv. Og selv om jeg vet at jeg utsetter ting og tenker jeg skal få gjort dem i fremtiden, i morgen eller i neste uke. Så har jeg ikke forstått hvorfor det er sånn, eller at jeg lurer meg selv.
  Det må være spennende å lære litt mer om dette, så kjempetakk for tips om denne boken!

 2. 3 labben april 11, 2012, kl. 15:45

  Hitchens og Dawkins knuser alle religiøse i debatter.

  Apple over Microsoft.

  Cola og Pepsi, nei takk til begge. Jeg liker ikke svart brus presterte jeg en gang å si. Men jeg gjør jo ikke det…

  Bare for å avkrefte alt du skrev. Eller var det bekrefte det het? Du får dømme selv.

  Btw, Fanta er bedre enn Solo. Det handler ikke om branding men om smak. Og det er fakta. Selv om Fanta smaker rart i utlandet.

  Også kan jeg tilføye et par ting:

  – Britisk humor er bedre enn amerikansk humor.
  – Parlamentarisme er bedre enn presidentsystem.
  – American Idol er bedre enn norsk idol.
  – Kakao er bedre enn kaffe.
  – Yoghurt er best uten klumper (dog noe urelevant i denne sammenhengen)
  – Bergen er bedre enn Oslo.
  – Brann er bedre enn alle (neida, kan aldri motbevises).
  – Mytologi over «moderne» religioner.
  – Bestselgere (bøker) er kun hakket bedre enn kiosklitteratur. Som oftest…

  Fordommer, jeg? Ikke en eneste en. Lyver til meg selv? Pøh! Dette er da etablerte sannheter. Alle jeg vet om er enig med meg. Så det så!

  Nei, det er nok et poeng i å utfordre egne ideer en gang iblant. Jeg tror neppe du blir mer positiv til religion av å lese bibelen, men det går jo an å plukke opp en bok skrevet som et svar til Hitchens, Dawkins, Dennett osv. en gang for å få et annet perspektiv. Jeg må innrømme at selv om dette innlegget er satt på spissen er det basert på egne meninger. Og jeg tror det skal mye til for å endre de meningene. Kanskje er det nettopp derfor jeg burde få med meg argumenter som ikke er i tråd med mine egne.

  Interessant omtale!

  • 4 Julie april 11, 2012, kl. 15:54

   Hehehe. Ja, sånn kan det sies!

   Man skal absolutt ha egne meninger, det er ingenting i veien med det. Men det kan være kjekt å være bevisst hvorfor man har disse meningene. Og ikke minst hva som kom først – kjøper man merket fordi man liker det, eller liker man merket fordi man kjøpte det (evt etter å ha blitt utsatt for overbevisende markedsføring osv)? Både Michael Shermer og David McRaney støtter jo teorien om at forklaringen kommer etter overbevisningen/troen/valget… Men det er ikke sånn vi husker det… Det går jo egentlig hånd i hånd med hindsight bias… : P

 3. 5 Nina C. april 11, 2012, kl. 21:20

  Bra skrevet omtale:) Ble nysjerrig på boka.:)

 4. 7 Haruhi april 16, 2012, kl. 20:04

  Au. Denne vet jeg ikke om jeg tør å lese gitt. Må vente til etter studieslutt i så fall, kjenner jeg. Trenger det overdrevne egoet mitt ennå en liten stund.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 273,844 hits

Instagram

The League of Regrettable Superheroes by Jon Morris is a fun look at superheroes who never made it into the big leagues. Some of them missed their chance simply because they just vanished in the crowd, but others were downright weird. Ever heard of Doll Man? Jigsaw? Fatman the Human Flying Saucer..? #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #superhero #jonmorris #theleagueofregrettablesuperheroes #lootcrate #comics #comicbooks #tegneserie In celebration of being completely done with this year's Christmas shopping: here is an unrelated shelfie. I'm not actually giving away any books this year. I know. It's sad. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #shelfie #bookshelf #bokhylle #bookshelfporn #bookshelfie #personallibrary #privatelibrary New book! I've seen this book around for a while, and finally decided to pick it up - even though it seems to be slightly outside what I usually read. The Wrath & The Dawn by Renée Ahdieh. Have you read it? What did you think?

#newbook #thewrathandthedawn #reneeahdieh #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn New book! Every Anxious Wave by Mo Daviau. It's being described as "High fidelity with time travel". I was intrigued.

Here's the publisher's description: Good guy Karl Bender is a thirty-something bar owner whose life lacks love and meaning. When he stumbles upon a time-travelling worm hole in his closet, Karl and his best friend Wayne develop a side business selling access to people who want to travel back in time to listen to their favorite bands. It's a pretty ingenious plan, until Karl, intending to send Wayne to 1980, transports him back to 980 instead. Though Wayne sends texts extolling the quality of life in tenth century "Mannahatta," Karl is distraught that he can't bring his friend back.

Enter brilliant, prickly, overweight astrophysicist, Lena Geduldig. Karl and Lena's connection is immediate. While they work on getting Wayne back, Karl and Lena fall in love -- with time travel, and each other. Unable to resist meddling with the past, Karl and Lena bounce around time. When Lena ultimately prevents her own long-ago rape, she alters the course of her life and threatens her future with Karl.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #sciencefiction #modaviau #everyanxiouswave #bookstagram #bookish #instabook #bookporn #coffeeporn #coffee #bookcoverlove #coverlove #bookhaul #newbook New children's book!

Rallskanken er den nye barneboka til Aleksander L. Nordaas, med nydelige illustrasjoner av Sandra Steffensen. Den følger samme struktur som Nordaas' forrige barnebok, Mister Mjukis, med rim og store illustrasjoner. Fin og stemningsfull!

#leseeksemplar #bok #book #bøker #books #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #lesehest #lesetips #nrklesetips #aleksanderlnordaas #sandrasteffensen #illustrasjoner Have you read The Universe Versus Alex Woods, by Gavin Extence? Here's what I wrote on goodreads after having listened to the audio version: "Wow. I laughed. I cried. I laughed while I cried. What a quirky, beautiful, funny, heartbreaking and overall incredibly touching book." #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #theuniverseversusalexwoods #gavinextence #fiction #skjønnlitteratur #youngadult #bookcoverlove #coverlove Hi guys. I've not posted for a couple of weeks, and the main reason for that is that I'm doing #NaNoWriMo this year. If you don't know what that is: November is the month when thousands of people set out to write a novel (each...). 50000 words in 30 days. 1667 words a day.

I have hit the halfway mark (25000 words) a couple of days early, and have only failed to hit the daily minimum once. I'm vaguely optimistic that I might in fact get through this madness. 👍I can assure you that I have made a few of the mistakes listed in the book in the picture though!

#books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #sakprosa #writing #skrive #write I found this paperback from 1952 at a local flea market, and I bought it because of the adorable cover... Tarjei Vesaas is of course also one of Norway's greatest authors, probably the most famous for his novel Is-slottet (The Ice Palace). The Black Horses, as seen in the photo, was first published in 1928.

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #tarjeivesaas #deisvartehestane #theblackhorses #vintage #bokmarked #fleamarket #loppemarked #loppis My friend @kavehrashidi went to Paris and brought back this signed book from Shakespeare and Co for me. Thank you!

It's a somewhat weird novella about a guy talking about a particular author and the books she has written. I'm not entirely sure what to say about it. Certainly a strange read... #bythesameauthor #jackrobinson #shakespeareandco #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #signedbook #novella #shortstory #novelle New book! The Queue by Vladimir Sorokin.

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #te #tea #teaporn #vladimirsorokin #køen #thequeue
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: