You Are Not So Smart: Why You Have Too Many Friends on Facebook, Why Your Memory Is Mostly Fiction, and 46 Other Ways You’re Deluding Yourself – David McRaney

Sjanger: Populærvitenskap/sakprosa
Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Gildan Media, via Audible
Format: Lydbok (mp3)
Lest av: Don Hagen
ISBN (papirutgaven): 9781592406593
Spilletid:  8 t, 24 min
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka: An entertaining illumination of the stupid beliefs that make us feel wise. You believe you are a rational, logical being who sees the world as it really is, but journalist David McRaney is here to tell you that you’re as deluded as the rest of us. But that’s OK – delusions keep us sane. You Are Not So Smart is a celebration of self-delusion. It’s like a psychology class, with all the boring parts taken out, and with no homework. Based on the popular blog of the same name, You Are Not So Smart collects more than 46 of the lies we tell ourselves everyday
****

Du er ikke en del av majoriteten. Du er litt bedre. Litt smartere, du tar litt klokere valg, og du har litt bedre begrunnelser enn majoriteten. Når du er bekymret for effekten enkelte ting, holdninger eller mennesker har på andre (enten det er voldelige filmer og dataspill eller politiske ideologier) har på folk flest, er det i bunn og grunn fordi du mener å ha sett hvorfor det er skadelig – men majoriteten har ikke sett dette enda. Det er deg og de andre, og du er bittelitt (eller mye) mer rasjonell. Er det ikke da ironisk at ved undersøkelser svarer majoriteten at de ikke tilhører majoriteten?

You are not so smart tar på seg oppgaven å gjøre deg bevisst på løgnene du forteller seg selv hver eneste dag. Bare tittelen er nok til å såre egoet som menneske-individet er så opptatt av å beskytte (det er en av hovedprioriteringene våre). For du er jo smart! Du er jo litt mer opplyst enn resten av massene. Denne boka handler om folk flest, om gjennomsnittspersonen, om majoriteten. Og du hører jo ikke til der.

Feil.

Boka tar for seg nesten 50 av løgnene vi forteller oss selv, og beviser at mange av overbevisningene våre slett ikke oppstod i den rekkefølgen du liker å tro. Mål? Å gjøre deg bevisst. En av de tingene jeg må gå med på at passer på meg selv er confirmation bias, eller bekreftelsesbias på godt norsk. Folk flest mener selv at de stadig er på jakt etter ny informasjon – du vil lære mer, om alt! Tja… Det er ikke egentlig helt sånn. Mennesker er på jakt etter å bekrefte det de allerede tror, og utvikle dette. Og da tenker du kanskje først at det ikke gjelder deg (det var dette egoet igjen, da). Men det her er meg: Jeg er ikke religiøs, og generelt skeptisk til det meste. Jeg abonnerer på Illustrert vitenskap, jeg kjøper i blant National Geographic og Scientific American. Jeg har sett hauger av skeptiske dokumentarer og intervjuer. Jeg har hylla og ønskelista full av bøkere av Michael Shermer, Richard Dawkins, Christopher Hitchens og andre psykologer, skeptikere og ateister.

Med andre ord: jeg menger meg med de som passer oppfattelsen min. Jeg har riktignok Bibelen stående i bokhylla, men jeg har ikke lest hele. Jeg kjøper ikke religiøse blader, jeg følger ikke blogger om (bare) religion, jeg går ikke i kirken og jeg ser ikke på kristne dokumentarer eller intervjuer med mindre det kommer fra et skeptisk eller historisk standpunkt. Dette betyr ikke at jeg ikke tåler trynet på religiøse mennesker. Det betyr heller ikke at jeg absolutt ikke er åpen for andre synspunkter, eller blir spinnvill i en diskusjon med en troende. Det betyr bare at jeg, og du, er mest komfortabel blant de som deler de samme synspunktene som meg, og deg. Altså, confirmation bias; jeg har en naturlig trang til å søke bekreftelse på mine synspunkter, og risikerer å føle meg malplassert og alene f. eks. som eneste ikke-troende blant mange troende i samme rom.

En annen ting man ser (over alt, hele tiden) på nettet, er folk som diskuterer merker. Det første som slår meg er den eeevige konflikten mellom Apple og, vel, alle som ikke er Apple, f.eks. Microsoft. Det skal bare en bitteliten tekst om mp3-spillere, datamaskiner eller mobiltelefoner til før kampen er i gang. Side opp og side ned i kommentarfeltet er dedikert til hardbarkede fans av enten den ene eller andre. Apple er stiligere, mer brukervennlig, mer tilpasset diverse designprodukter; Microsoft (og andre) er billigere, kan justeres og tilpasses til eget behov og er bedre egnet til gaming. Det hagler med argumenter. Også begynner de personlige angrepene: Apple er for hipstere. Microsoft er for nerder. Du har helt sikkert kommet over krangelen om du bare leser minimalt av artikler om teknologi.

Du har kanskje til og med kranglet selv? Om ikke om teknologi, så kanskje om hva som er best av Coca Cola og Pepsi? Tine melk og Q melk? Starbucks og lokale kaffesjapper? Faktum er at du har blitt branded, eller merket på godt norsk. Undersøkelser (detaljer om de finnes i boka) viser at når folk som hevder å være diehard fans av f.eks. Coca Cola over Pepsi blir utsatt for en blindtest, klarer de ikke å skille de to fra hverandre. Når vinsmakere blir utsatt for en blindtest klarer de ikke å skille dyrt fra billig – spesielt om den billig vinen er i en dyr flaske, og den dyre vinen er i en billig flaske. Forventningene justerer smaksopplevelsen. Dersom du liker Coca Cola best, så vil Coca Cola faktisk oppleves som bedre når du vet hva du drikker. Billig vin vil smake dyrt om du tror du drikker dyrt. Forventningene er faktisk kraftige nok til å justere opplevelsen.

Og dette går på mange måter hånd i hånd med branding, for du har opparbeidet deg en positiv forventning til hva du nå enn foretrekker, og søker å beskytte dette med nebb å klør. Dette er spesielt aktuelt om produktet ditt er dyrt. Som for eksempel ved kjøp av enten Android/Windows-telefon eller iPhone. Du har betalt mye, og du må både overfor ditt eget ego og andre overbevise om at ditt valg ikke bare var bedre, men også mer rasjonelt. Lyder det kjent?

Denne boka er stappfull av en hel masse slike ting. Og selv om hjernen din har en naturlig trang til å fortelle deg at alt det her gjelder alle andre (du er tross alt rasjonell og bevisst), så forteller hjernene til alle andre dem akkurat det samme. Og det er nok sånn at enkelte av disse løgnene lyder mer kjent enn enkelte andre. Forfatteren tar opp diverse grunner til at du skulle skille deg ut fra de forskjellige gjennomsnittsreaksjonene (enten det er depresjon eller andre mentale problemer, hjerneskader eller fysisk handicap), i tillegg til den lille prosenten som faktisk gjør det alle tror vi hadde gjort. Den lille prosenten som ærlig innrømmer at de ikke smaker forskjell på coca cola og pepsi, den lille prosenten som ikke påvirkes av the bystander-effect (tilskuer-effekten), som ikke begår self-handicapping (selvhemming) og som ikke faller inn under learned helplessness (innlært hjelpeløshet).

Egoet ditt vil sloss for å fortelle deg at du alltid befinner deg i den lille prosenten. Men det gjør du nok ikke, nei. Målet med bøker som denne er å gjøre deg bevisst over prosessene. Bevisst valgene du tror du tar, bevisst illusjonene du skaper for deg selv. På denne måten kan du begrense og kanskje til og med smette ut av de forskjellige typene bias, effekter, reaksjoner og alt mulig annet. Men når alt kommer til alt er du ikke det rasjonelle mennesket du tror du er. Og takk og pris for det, for vi er fullstendig avhengig av følelsene våre og illusjonene vi skaper for å fungere i hverdagen. I You are not so smart kan du for eksempel lese om pasienter som ved hjerneskade som forstyrrer evnen deres til å føle ikke lenger klarer å velge noen ting. Hvilken tannkrem skal du velge når følelsene dine ikke eksisterer? Du hadde blitt stående i butikken i en evighet, sammenlignet næringsinnhold, prisforskjeller, kalorier, ingredienser, tuber, merkenavn, osv. Og hvilke skjorte skal du velge når du ikke føler noe hverken fra eller til når det gjelder merke, farger eller materiale?

Anbefales videre til alle som er åpne for at de kanskje må se alt de har av meninger og preferanser i et nytt, og litt mindre rasjonelt, lys. Hvorfor gikk dietten din til helvete? Hvorfor er bokhylla di full av bøker du har planer om å lese (senere). Hvorfor panikkleser du til eksamen når du har hatt et helt semester å forberede deg på? Hvorfor har du merkelige ritualer når du kaster terninger eller ser på fotballkamp? Hvorfor er det vanskelig å forklare akkurat hvor godt du likte favorittboka di? Hvordan oppstår konspirasjonsteorier? Boka har faktisk logiske svar på det her…

(Morsom og veldig representativ) boktrailer:

Forfatter-bio:
David McRaney er en amerikansk journalist, blogger og forfatter. Han har blant annet jobbet i en skinnjakke-butikk og i restaurantbransjen, men har alltid elsket psykologi, teknologi og internett ved siden av. Nå jobber han som direktør i et TV-firma. Han bor i Mississippi med kona Amanda.
Hjemmeside | blogg | goodreads

Reklamer

8 Responses to “You Are Not So Smart: Why You Have Too Many Friends on Facebook, Why Your Memory Is Mostly Fiction, and 46 Other Ways You’re Deluding Yourself – David McRaney”


 1. 1 astridterese april 11, 2012, kl. 15:06

  En fantastisk omtale av noe som høres ut som en bok jeg bør lese. Jeg ble fascinert av bok traileren også.
  Jeg har kanskje tenkt på at jeg er branded på noen få områder, men jeg har ikke tenkt at det er en stor del av mitt liv. Og selv om jeg vet at jeg utsetter ting og tenker jeg skal få gjort dem i fremtiden, i morgen eller i neste uke. Så har jeg ikke forstått hvorfor det er sånn, eller at jeg lurer meg selv.
  Det må være spennende å lære litt mer om dette, så kjempetakk for tips om denne boken!

 2. 3 labben april 11, 2012, kl. 15:45

  Hitchens og Dawkins knuser alle religiøse i debatter.

  Apple over Microsoft.

  Cola og Pepsi, nei takk til begge. Jeg liker ikke svart brus presterte jeg en gang å si. Men jeg gjør jo ikke det…

  Bare for å avkrefte alt du skrev. Eller var det bekrefte det het? Du får dømme selv.

  Btw, Fanta er bedre enn Solo. Det handler ikke om branding men om smak. Og det er fakta. Selv om Fanta smaker rart i utlandet.

  Også kan jeg tilføye et par ting:

  – Britisk humor er bedre enn amerikansk humor.
  – Parlamentarisme er bedre enn presidentsystem.
  – American Idol er bedre enn norsk idol.
  – Kakao er bedre enn kaffe.
  – Yoghurt er best uten klumper (dog noe urelevant i denne sammenhengen)
  – Bergen er bedre enn Oslo.
  – Brann er bedre enn alle (neida, kan aldri motbevises).
  – Mytologi over «moderne» religioner.
  – Bestselgere (bøker) er kun hakket bedre enn kiosklitteratur. Som oftest…

  Fordommer, jeg? Ikke en eneste en. Lyver til meg selv? Pøh! Dette er da etablerte sannheter. Alle jeg vet om er enig med meg. Så det så!

  Nei, det er nok et poeng i å utfordre egne ideer en gang iblant. Jeg tror neppe du blir mer positiv til religion av å lese bibelen, men det går jo an å plukke opp en bok skrevet som et svar til Hitchens, Dawkins, Dennett osv. en gang for å få et annet perspektiv. Jeg må innrømme at selv om dette innlegget er satt på spissen er det basert på egne meninger. Og jeg tror det skal mye til for å endre de meningene. Kanskje er det nettopp derfor jeg burde få med meg argumenter som ikke er i tråd med mine egne.

  Interessant omtale!

  • 4 Julie april 11, 2012, kl. 15:54

   Hehehe. Ja, sånn kan det sies!

   Man skal absolutt ha egne meninger, det er ingenting i veien med det. Men det kan være kjekt å være bevisst hvorfor man har disse meningene. Og ikke minst hva som kom først – kjøper man merket fordi man liker det, eller liker man merket fordi man kjøpte det (evt etter å ha blitt utsatt for overbevisende markedsføring osv)? Både Michael Shermer og David McRaney støtter jo teorien om at forklaringen kommer etter overbevisningen/troen/valget… Men det er ikke sånn vi husker det… Det går jo egentlig hånd i hånd med hindsight bias… : P

 3. 5 Nina C. april 11, 2012, kl. 21:20

  Bra skrevet omtale:) Ble nysjerrig på boka.:)

 4. 7 Haruhi april 16, 2012, kl. 20:04

  Au. Denne vet jeg ikke om jeg tør å lese gitt. Må vente til etter studieslutt i så fall, kjenner jeg. Trenger det overdrevne egoet mitt ennå en liten stund.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 321,131 hits

Instagram

I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: