Empty – Suzanne Weyn

Sjanger: Dystopi/YA
Først utgitt: 2010
Denne utgaven utgitt: 2010
Forlag: Scholastic
Format: Heftet
ISBN: 9780545172790
Sider: 183
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka: A dystopic look at what happens to one American town when all the fossil fuels run out… Civilization has just run out. It’s the future – the very near future – and the fossil fuels are running out. No gas. No oil. Which means no driving. No heat. Supermarkets are empty. Malls have shut down. Life has just become more local than we ever knew it could be. Nobody expected the end to come this fast. And in the small town of Sage Valley, decisions that once seemed easy are quickly becoming matters of life and death. There is hope – there has to be hope – but there are also sacrifices that need to be made, and a society that needs to be rethought. Niki, Tom, and Gwen may find what they need to survive. But their lives are never going to be the same again.
****

Premisset er dessverre aktuelt som bare det: Vi er skummelt avhengig av ikke-fornybar energi, og kanskje viktigst er oljen. Suzanne Weyn har tatt på seg spådomsbrillene sine og forutser at det er tomt. Om ti år. Og skal vi være like pessimistiske som henne, kommer oljetørken som et sjokk på alle.

Gwen bor i et gammelt, falleferdig hus med storebroren Luke. Moren deres stakk for en god stund siden, og faren har de aldri kjent, men de fortsetter livet som best de kan allikevel. Og Gwen tilbringer kveldene sine på taket, der hun har utsikt til Toms hage. Tom er på fotball-laget, høy og kjekk og bredskuldret, mens Gwen er litt mer gotisk av seg. Mørke klær, mørk sminke, tørr humor og en sarkastisk kommentar til alt. De er egentlig ganske forskjellige. Men Gwen har allikevel et godt øye til Tom, selv om hun er sikker på at han ikke engang vet hvem hun er. Også er jo han forelsket i Niki, da. Den vakre, slanke, blonde heiagjenglederen Niki, som kommer fra en rik familie og som lenge har datet Brock – en annen og bedre fotballspiller. Men Gwen har i det minste Hector, et annet utskudd. Problemet er bare at selv om han liker Gwen, får ikke Gwen seg til å føle noe mer enn vennlige følelser overfor ham.

Livet går altså absolutt sin vante gang i Sage Valley og nabobyen Marietta. Bensinprisene har blitt stadig høyere i det siste, men folk flest ser ikke helt varsellampene. Så erklærer USA krig mot Venezuela, som har slått seg opp som en stor oljenasjon etter at Canada, USA og Midtøsten en etter en har gått tom (verken Skottland eller Norge nevnes, så jeg aner ikke når Nordsjøoljen ble brukt opp). Og selv om folk flest synes det er skammelig å måtte betale minst 150 kr for under 4 liter bensin, blir det verre når alle ressursene skal gå til soldatene som kjemper i Sør-Amerika. Plutselig slutter butikkene å fungere (de får jo ingen leveranser lenger). Plutselig må folk la bilene stå. Strømnettet og mobilnettet blir uforutsigbart. Toppen av kransekaka blir når en superorkan sveiper over området og etterlater seg mange tusen mennesker i akutt nød.

Pessimistisk? Ja. Realistisk? Tja. Altså, ikke misforstå. Verden er skummelt avhengig av olje slik det er nå. Og jeg tror neppe at verden er uavhengig av olje om bare 10 år. Men det er litt i detaljene til Weyn at det skurrer litt. For eksempel i samtalen mellom Gwen og Hector, når de lurer på hva i all verden de skal ta seg til uten strøm. Gwen klager over at lesebrettet hennes er tomt for batteri, og undrer deretter på om det fortsatt finnes «ekte» bøker. Hector trekker på skuldrene og mener at de befinner seg i nasjonale arkiver.

Hæ?

Mener Weyn at bøkene er borte fra det private hjem om ti år? Ingen tvil om at e-bøker blir stadig mer vanlig, og det er ikke engang sikkert at papirbøker produseres av forlagene lenger, men at alle papirbøkene som har blitt produsert de siste flere hundre årene alle stues bort i mørke (de er neppe mørke, men du vet), offentlige arkivkjellere? Det har jeg vanskelig for å tro. Veldig vanskelig. Hvis det kommer en eller annen dust i løpet av de neste ti årene og forsøker å samle inn papirbøkene mine, får han i beste fall døra midt i trynet, og i verste fall må jeg finne et lurt sted og grave ham ned på. Det å spå at papirbøkene er borte om ti år burde lett kunne motbevises ved hjelp av alle mulig andre «avlegs» ting, som f.eks. plater og platespillere, som fortsatt lever videre gjennom entusiaster. Mamma har en knall-rosa platespiller (fra 80-tallet, ja, men det skjønte du vel på fargen) stående hos seg, og hun er ikke engang noen plate-entusiast.

Jeg synes også det er litt merkelig at oljekrisen kommer som et sjokk på absolutt alle. Jeg hadde vel egentlig forventet at enkelte sjeler (men definitivt et mindretall) hadde hatt vett nok til å forberede seg litt på en tid med alternative energikilder, f.eks ved å installere solcellepaneler eller noe sånt. Sol-energi er fortsatt dyrt å ta i bruk for privatpersoner, men Marietta er full av rikinger. Er det virkelig ingen i disse to byene som i det hele tatt har tenkt på alternative energikilder? Og da mener jeg ikke at de skal få all energien fra ikkefornybare-kilder, så optimistisk er jeg ikke, men jeg trodde vel kanskje at enkelte husstander f.eks. benyttet seg av litt solenergi. Ingen som kjører el-bil, engang? Kanskje merkeligst av alt er kona til lærer Curtin, som faktisk har en doktorgrad innen bioingeniørvitenskap med fokus på nettopp denne problematikken. Hvordan kan det komme like uventa som julekvelden på kjerringa for folk som henne?

Er vi virkelig sløve?

Og det er vel det Suzanne Weyn prøver å oppmuntre oss til å unngå med denne boka her. Den blir tidvis litt vel moraliserende, men det er nå forsåvidt innen et tema jeg synes det er helt ok å vifte litt med pekefingeren. Noe klisjéaktig blir det i blant, og det er jo utgjort at konsekvensene av global oppvarming skal slå til akkurat når det gjør. Karakterene er troverdige, synes jeg, og det gjør ingenting at forfatteren prøver å gjøre folk flest mer bevisst på akkurat hvor avhengige vi faktisk er av oljen. Og jeg har ingen vanskeligheter med å tro at USA går til krig for å sikre olje, det er vel bare å forvente… 😉

Det er en ganske kort bok, og forfatteren har valgt å legge inn nyhetsreportasjer innimellom. Det funker fint, selv om jeg ikke synes forfatteren er noen overbevisende nyhetsreporter (det høres fortsatt litt for skjønnlitterært ut i blant). På denne måten får vi det generelle bildet samtidig som at vi får det på micronivå gjennom karakterene. Godt trekk. Alt i alt en god bok, men med enkelte ting som trekker litt ned. Vi får bare håpe at vi ikke er så sløve som vi fremstilles i denne boka, for da blir dette farlig realistisk.

Andre bloggere om boka:
Amaterasu Reads
Luxury Reading
Dreaming In Books
Okbo Lover
Wendi’s Book Corner
Escape Through the Pages

Forfatter-bio:
Suzanne Weyn (f. 1955) er en amerikansk barne- og ungdomsforfatter, bosatt på en gammel gård i New York. Hun har over 50 bøker på samvittigheten, og blant dem er kanskje den dystopiske Barcode-trilogien og hesteserien Wildwood Stables av de mest kjente. Hun har gått på Nassau Community College og Binghamton University, og har jobbet som lærer ved New York University og City College of New York.
Hjemmeside | Wikipedia | goodreads

Reklamer

4 Responses to “Empty – Suzanne Weyn”


  1. 1 Nina C. mars 28, 2012, kl. 15:52

    Flott omtale Julie!:) Virker som en bra bok foruten de småtingene du nevner du stusser på:)

  2. 3 Mari - Flukten fra virkeligheten - en bokblogg mars 28, 2012, kl. 22:28

    Empty har jeg tittet på tidligere men tilbakemeldingene var såpass varierende at jeg bestemte meg for at det holder med de bøkene jeg har stående ulest her foreløpig. Etter å ha lest din omtale står jeg fortsatt ved den avgjørelsen selv om tematikken er både aktuell og interesant.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 323,431 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: