The Believing Brain: From Ghosts and Gods to Politics and Conspiracies – How We construct beliefs and reinforce them as truths – Dr. Michael Shermer

Sjanger: Populærvitenskap/sakprosa
Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: John Wagner Studios
Format: Lydbok
Lest av: Michael Shermer
ISBN papirutgaven: 9780805091250
Spilletid: 13 t, 34 min
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka: In this work synthesizing thirty years of research, psychologist, historian of science, and the world’s best-known skeptic Michael Shermer upends the traditional thinking about how humans form beliefs about the world. Simply put, beliefs come first and explanations for beliefs follow. The brain, Shermer argues, is a belief engine. From sensory data flowing in through the senses, the brain naturally begins to look for and find patterns, and then infuses those patterns with meaning. Our brains connect the dots of our world into meaningful patterns that explain why things happen, and these patterns become beliefs. Once beliefs are formed the brain begins to look for and find confirmatory evidence in support of those beliefs, which accelerates the process of reinforcing them, and round and round the process goes in a positive-feedback loop of belief confirmation. Shermer outlines the numerous cognitive tools our brains engage to reinforce our beliefs as truths.
****

Hvorfor tror vi på ting? Hvorfor er det sånn at det har eksistert tusenvis av guder, men alle mener at den guden de tror på er den eneste rette, og at alle andre tar feil – til tross for at de fleste kjenner til at det finnes en hel masse religioner som alle selv mener de har like rett? Hvorfor insisterer et enormt stort antall mennesker på at en rekke konspirasjoner er i spill hele tiden, blant annet at det var Bush-administrasjonen som stod bak 9/11, eller at myndighetene følger etter deg, at et eller annet sted sitter det en gruppe mennesker og styrer absolutt alt? Hvorfor er mange mennesker 100% overbevist om at de ble bortført av aliens, tatt med til moderskipet og undersøkt gjennom alle kroppsåpninger og det hele? Hvorfor har vi fordommer mot andre? Hvorfor ser vi mønstre der det egentlig ikke er noe, som det berømte Face of Mars?

Kort sagt: Hvorfor tror vi på noe som helst i det hele tatt, og hvorfor krever vi minimalt bevis for at noe eksisterer, men en masse bevis for å gå vekk fra hva vi nå enn tror på – om vi er villige til det i det hele tatt?

Michael Shermer, kjent for mange gjennom blant annet opptreden på skeptikerserien Penn & Teller: Bullshit!, og ikke minst som skribent for Scientific American og grunnlegger av Skeptic Magazine. Med andre ord, kanskje verdens mest kjente skeptiker. Verdens mest kjente skeptiker var kristen fundamentalist i sine yngre dager, og brukes derfor av ateister som et eksempel på hvordan utdannelse kan bekjempe «sånt tull», og av kreasjonister som et eksempel på hvorfor ikke-kristelig utdannelse er skadelig og misvisende.

Dersom du selv er en troende, enten det gjelder religion eller konspirasjonsteorier eller spøkelser, er det en viss risiko for at du vil føle at Shermer trår på tærne dine med denne teksten. Han forklarer troen din utifra biologi og psykologi, og gjør rede for at du tror fordi det er naturlig for deg, ikke fordi det du tror på er virkelig. Han tar til orde for at vitenskapen må ligge til grunn nettopp fordi mennesker på mange (alle) måter styres av biologiske prosesser, og dermed er det vanskelig for oss å skille mellom det virkelige og det uvirkelige. Samtidig gjør han det klart at vitenskapen er i stadig endring, og at vitenskapen for 500 år siden mente å kunne bevise og motbevise andre ting enn vi gjør i dag.

Jeg må bare vedgå at jeg selv befinner meg godt inne i skeptiker-standen hva tro på hva som helst angår, og jeg kan dermed identifisere meg med veldig mye av Michael Shermers syn på livet. Jeg tror for eksempel ikke på noen sjel utenfor hjernen; for meg er personligheten «bare» (og jeg mener at det ikke er bare-bare!) et resultat av koblinger og kombinasjoner i vår ytterst kompliserte hjerne. Tanken på et liv etter døden, spøkelser, reinkarnasjon og sjelevandring er dermed helt gresk for meg, for når hjernen dør, dør altså sjelen slik jeg tolker den også. Også brukes atomene våre til noe nytt, fullstendig uten minner om at de en gang var et menneske.

Som du skjønner passer dermed Shermers forklaringer helt perfekt inn i mitt eget verdensbilde. Han er utdannet psykolog, og bruker dette for å forklare tesen sin om at troen kommer før vi danner en forklaring på troen vår. Jeg synes han gjør godt rede for tesen, og synes hans forklaringer er langt, langt mer logiske enn det å for eksempel tro på et religiøst vesen eller at noen er ute etter å ta deg (selv om det så berømt heter at selv om man er paranoid, betyr ikke det at de ikke er ute etter å ta en) utifra mer eller mindre lugubre beviser og forestillinger.

Boka får allikevel ikke full pott av meg, mye fordi jeg synes han av og til «tar litt av». I kapitlet om politikk bruker han en litt for stor del (etter min mening) til å, tja, nesten reklamere for sitt eget politiske syn. Og siden hans hjerne ikke er noe annerledes enn din eller min, og at han også da går innunder alle argumentene han bruker for hvorfor vi tror, blir det litt merkelig (han er overbevist om sitt av samme grunn som at andre er overbevist om andre partier). Men det er interessant allikevel, og fint å få bekreftet mye av det jeg selv mener fra eksterne kilder. Jeg liker at han tar opp den hårfine linjen mellom kreativitet og galskap, om hvordan man blir sett på som sinnsyk om man ser «for mange» mønstre, at etterpåklokskap former oss mer enn vi tror, og at dopamin gjør en forskjell ift hva man tror på.

Så dersom du lurer på hvorfor så mange tror på Loch Ness-monsteret eller ufoer selv om det bare finnes uklare, kornete bilder og annet bevis som faktisk kan forklares gjennom mer normale hendelser, er dette boka for deg. Om du selv for eksempel er religiøs, vil boka neppe bli spesielt godt tatt i mot, da han forsøker å forklare at det er du som skaper gud, og ikke omvendt (og at det ligger helt naturlig for deg å gjøre dette). Jeg synes allikevel han gjør det på en respektabel måte: han er ikke noen spinnvill ateist som løper rundt og benekter alt og som er umulig å diskutere med. Han mener at tro absolutt kan være skadelig, men at det på ingen måte dreier seg om forskjeller i intelligens (det er for eksempel en myte at bare dumme og uutdannede mennesker er religiøse) – det dreier seg om biologi og evolusjon.

Michael Shermer om tesen sin:

Forfatter-bio:
Michael Shermer (f. 8. september, 1954) er en amerikansk forfatter, skribent og psykolog. Han står bak The Skeptics Society og Skeptic Magazine, og er for mange en av verdens mest berømte skeptikere, ofte på grunn av at han skriver for Scientific American, og som gjest i TV-serien Penn & Teller: Bullshit!. Han har flere bøker på samvittigheten, deriblant Why People Believe Weird Things (1997) og The Science of Good And Evil (2004). Som ung var han selv religiøs, og ellers er han glad i å sykle, og har deltatt i mange konkurranser. Han bor i California.
Hjemmeside | Wikipedia

11 Responses to “The Believing Brain: From Ghosts and Gods to Politics and Conspiracies – How We construct beliefs and reinforce them as truths – Dr. Michael Shermer”


 1. 1 labben mars 24, 2012, kl. 17:17

  Lurer på om jeg så ham nylig da Penn og Teller tok for seg Bibelen (gammel episode – så på Youtube). Men jeg er ikke helt sikker. Minner litt om boken jeg leste i februar, Paranormalitet, bare at den var litt mer snever enn boken til Shermer. Mulig jeg finner på å lese denne også. God omtale =)

 2. 3 Marielle mars 24, 2012, kl. 19:08

  Denne vil jeg lese!^^

 3. 5 Heidi mars 24, 2012, kl. 20:04

  Jeg har vært innom lignende teorier i forbindelse med religionsvitenskapstudiene, bl.a. Pascal Boyer. Det er mye interessant i disse teoriene, men jeg savner alltid en poengtering av at det å være biologisk programmert for å tro / se mønstre ikke derved betyr at alt vi kan tro på er uriktig. Og tilsvarende at mangfoldet av religioner ikke derved betyr at ingen av dem samsvarer med den objektive virkeligheten. (De færreste fremmer for øvrig det samme poenget knyttet til filosofiske retninger.) Og så har vi jo hele problemet med den menneskelige faktor i vitenskapen. Og bla bla. Hvordan er Shermer her?

  • 6 Julie mars 24, 2012, kl. 21:23

   Shermer er absolutt bevisst svakhetene i dette med vitenskap. Han poengterer at vitenskapen alltid endrer seg, og at en god vitenskapsmann alltid er villig til å forandre meningene sine om han eller hun finner beviser for noe annet enn det de først trodde. Den menneskelige faktoren er naturligvis tilstede hos, vel, alle mennesker, uansett hva slags overbevisning man har.

   Det han prøver å fortelle her er at vi er biologisk programmert til å tro, og at vi dermed må være bevisst at vi hele tiden vil oppleve tendenser til å finne sannhet og mønstre der det i utgangspunktet bare er tilfeldigheter. Han foreslår nullhypotesen («null hypothesis») som utgangspunkt: Man skal være åpen for mønstre (slik er man uansett født), men ikke ta det som en sannhet før det er mulig å bevise det: «Jaså, du mener at det finnes en Gud? Helt i orden, men jeg vil ha bevis.» Han bruker f.eks. dette med at ingen medisiner kommer godkjent på markedet før det har blitt bevist at de virker på de riktige problemene som eksempel på nullhypotese-tankegang.

   Han snakker om påvirkning fra samfunnet, og om diverse typer bias – f.eks. at man ser mønstrene i ettertiden og mener at det dreier seg om en konspirasjon fordi f.eks. USA hadde blitt advart om at bin Ladens menn kunne komme til å kjøre et fly inn i bygninger, selv om de fikk inn tusenvis av slike advarsler hele tiden, og ikke kunne ane hvem som var viktigst.

   Så jeg kan vel si det sånn at han ikke rett ut sier at det ikke finnes noen Gud, han sier bare at inntil noen faktisk kan bevise det (og mye tyder på at man aldri kan klare å bevise eller motbevise det), forholder han seg negativ til Gud, på samme måte som alt annet.

   • 7 Heidi mars 25, 2012, kl. 11:06

    Takk for svaret!

    Etter at jeg kommenterte går, kom jeg på at jeg har vært borti Shermer før, da han gikk ut mot ansettelsen av Francis Collins i National Institute of Health i USA. Det gjør meg litt skeptisk (!) til at Shermer klarer å holde orden på sine egne bias/for-dommer. Men jeg lurer på om jeg ikke skal lese mer av Shermer, for jeg er nysgjerrig på om han klarer å gi en god begrunnelse for at nullhypotesen til fulle er gjennomførbar i praksis 😉

   • 8 Julie mars 25, 2012, kl. 13:15

    Hehe, ja. Det er sånn sett vanskelig å forsvare posisjonen hans når han også per definisjon må se det fra et naturlig fordomsfullt ståsted. Men som sagt, sånn jeg opplever ham, er det først og fremst det å spre bevissthet rundt temaet han driver med. Sånn at man skal vite at man er tilbøyelig til å tro på ting som ikke finnes, osv. 🙂

 4. 9 Nina C. mars 26, 2012, kl. 14:43

  Flott omtale Julie:) Virker som en bok som er veldig interessant. Jeg er litt her og der når det kommer til «livet etter døden» ettersom moren min og andre jeg kjenner har opplevd merkelig ting.Men jeg er ikke den person som hopper til et konklusjon at det f.eks spøker hvis noen ting detter i gulvet eller døra knirker,men det trengst litt mer. hehe.

  Litt babling her ser. Men det er nok mye mellom himmel og jord som vi kan forklare(og noen ting ikke.)

  • 10 Julie mars 26, 2012, kl. 20:04

   Ja, Shermer skriver endel om dette med folk som er helt 100% sikre på at de har opplevd merkelige ting, men han forklarer det gjennom biologi. Han argumenterer for at selv om opplevelsen er virkelig for den det gjelder, dreier det seg ikke om noe overnaturlig eller paranormalt.

   Jeg kan i allefall anbefale boka videre. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,471 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: