Batman: Arkham Asylum – Grant Morrison og Dave McKean

Sjanger: Tegneserieroman
Først utgitt: 1989
Denne utgaven utgitt: 2004
Forlag: Titan Books
Format: Heftet
ISBN: 9781845760229
Sider: 216
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka: In this painted graphic novel, the inmates of Arkham Asylum have taken over Gotham’s mental illness detention center on April Fool’s Day and demand Batman in exchange for their prisoners. Accepting their demented challenge, Batman is forced to live and endure the personal hells of the Joker, Scarecrow, The Mad Hatter, Two Face and many other of his sworn enemies in order to save the innocents and retake the prison. During his run through this absurd gauntlet, the Darknight Detective’s own sanity is in jeopardy.
****

Batman er den tøffeste superhelten. Mye fordi han ikke egentlig er noen superhelt, han har jo ingen superkrefter. Men han bekjemper kriminalitet allikevel, selv om han på grunn av fortiden sin like gjerne kunne ha blitt en av skurkene. Og han har enkelte skurkeaktige kvaliteter. Han er ingen flat karakter. Sånt liker jeg. Så hvordan farer han når han må bevege seg inn på galehuset til alle pasientene han selv har plassert der?

The Mad Hatter

Dette er ikke en typisk comic book-aktig superhelt-tegneserie. Dave McKean er langt, langt unna den typiske «POW!», «KABOOM!» og «WHACK!»-stilen vi gjerne finner i for eksempel DC- og Marvel-tegneserier (Batman kommer fra DC-universet). Dette er noe annet. Og det kan lett by på problemer for fans av klassiske superhelt-tegneserier, som nok ikke bare kan få problemer med den kunstneriske og tidvis allegoriske stilen til McKean, men også måten Batman oppfører seg på.

Vi kjenner Batman som en bekjemper av alle Gothams kriminelle. Bruce Wayne, mannen bak masken, som mistet foreldrene da han var ung og arvet en enorm formue, bruker midlene sine til å beskytte de uskyldige og rydde opp i gatene i Gotham. Ja, det er han som har sørget for at mange av skurkene befinner seg i nettopp Arkham Asylum. Men hvordan The Joker og resten av dem havnet der, er irrelevant i denne fortellingen. Det handler ikke om heltedådene til Batman – snarere tvert imot. Hva er det egentlig som skiller ham fra resten av gærningene?

Dette er altså en setting der Batman ufrivillig blir litt mentalt sårbar, midt i blant de verste av de verste i Gotham i tillegg til blant annet en psykriater som i et lite øyeblikk gir både oss og Batman innsyn i psyken hans. Dermed opptrer han nok litt annerledes enn det vi kanskje forventer. Vi kan kanskje se på Batman: Arkham Asylum som et unntak i serien? Med stilen til McKean og fortellingen til Morrison blir dette mer en marerittaktig opplevelse for Batman.

The Joker

Det har seg jo sånn at jeg elsker Dave McKean. Fyren er fantastisk. Han er også særegen: leken i stilen, men allikevel lett å kjenne igjen. Og slik jeg ser det bærer han mye av denne romanen også. Teksten til Morrison hadde neppe fremstått som like bra med noen andre enn McKean. Det er det grafiske som løfter det fra «helt grei» til «wow!» Galskapen (eller er det egentlig galskap?) på Arkham Asylum, Batmans personlige demoner og ikke minst dagboken til Amadeus Arkham (som utgjør en stor del av historien) skildres bedre i bildene enn det gjøres i handlingen.

Jeg kan derfor på en måte forstå det om hardcore Batman-fans ikke kjenner seg helt igjen. Nå er det ikke sånn at denne får spesielt dårlige tilbakemeldinger – tvert imot er den av mange regnet for å være «the most successful graphic novels of all time». Men at den faller utenfor «det vanlige», er det ingen tvil om. For meg funker det best på grunn av McKean, og helt ok på grunn av Morrison. Jeg mener å ha hørt et sted at Heath Ledger brukte denne Jokeren da han forberedte seg til rollen i The Dark Knight. Det tviler jeg ikke på.

En kan vel oppsummere med å si at hvis man er på jakt etter noe representativt for hele serien om Batman, er dette på ingen måte riktig sted å begynne. Men den er god allikevel. Såfremt man liker stilen til McKean. Gjør man ikke det, kommer man nok bare til å bli sliten og lei av Batman: Arkham Asylum. Men det ble i allefall ikke jeg!

Forfatter-bio:
Grant Morrison (f. 1960) er en skotsk tegneserieforfatter, dramatiker og selverklært okkultist. Han debuterte som tegneserieforfatter med stripene om Gideon Stargrave i bladet Near Myths i 1978. De mest kjente titlene hans i tillegg til Batman: Arkham Asylum er blant annet Animal Man, The Invisibles og New X-Men.


Dave McKean (f. 1963) er en engelsk illustratør, tegneserieskaper, fotograf, grafisk designer, filmskaper og musiker. Han har en rekke grafiske romaner på samvittigheten, blant annet Sandman, Mr. Punch, Ulvene i Veggen og Coraline med Neil Gaiman og The Savage med David Almond. I tillegg har han gitt ut soloprosjektet Cages. Han jobbet også som konseptillustratør på to av Harry Potter-filmene.

Reklamer

7 Responses to “Batman: Arkham Asylum – Grant Morrison og Dave McKean”


 1. 1 Mai Lene mars 17, 2012, kl. 16:24

  Høyrtes ut som ei fin bok =)

 2. 3 Nina C. mars 17, 2012, kl. 18:37

  De illustrasjonene så fine ut:) Liker godt batman som superhelt selv.:D

 3. 5 Mari mars 17, 2012, kl. 18:45

  Jeg kjenner en del Batman-fans, og så vidt jeg vet har ingen av dem noen problemer med å kjenne seg igjen her. Batman-tegneserier har generelt en helt utrolig spennvidde, så store variasjon er noe man blir fort vant med, og som oftest er det også noe man setter stor pris på. De beste Batman-tegneseriene er svært ofte de som skiller seg ut på ulike måter. Denne er heller ikke noe unntak i så måte, til tross for at den er ganske uviktig i den overordnede hovedfortellingen, er dette en av de beste Batman-historiene som finnes.

  Om du liker superhelt-greia til McKean, er Black Orchid også veldig verdt å lese. Den kommer i ny utgave i mai.

  • 6 Julie mars 17, 2012, kl. 18:52

   Ja, jeg er enig at denne er god. Men jeg har allikevel sett at blant de som ikke liker den (og de er riktignok i mindretall), er det nettopp det at den er litt annerledes som plager dem. Det går ofte igjen at de ikke har sansen for McKean, også. Du kan jo kikke litt på hva andre sier her, for eksempel: http://www.goodreads.com/book/show/22374.Batman Hvis du bruker filteret, kan du velge å se de mest negative.

   Sånn jeg ser det, kommer det helt an på hva slags forventninger du åpner boka med. Den innfridde mine forventninger, og jeg likte den godt. 🙂

   • 7 Mari mars 18, 2012, kl. 12:49

    Ja, jeg har også sett en og annen lunken anmeldelse, men stort sett tror jeg at Batman-fans liker den. Jeg virket kanskje litt bister, for jeg tror vel egentlig at vi er mer eller mindre enige. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 318,952 hits

Instagram

New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon. #bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: