Chobits 1 og 2 – CLAMP

Samlebok 1 i Chobits-serien
Sjanger: Manga/grafisk roman
Først utgitt som serie: 2001-2002, Japan
Denne samleutgaven utgitt: 2010
Forlag: Dark Horse Comics
Oversetter: Shirley Kubo
Format: Heftet
ISBN: 978159582451
Sider: 720
Kilde: Kjøpt selvSamlebok 2 i Chobits-serien
Sjanger: Manga/grafisk roman
Først utgitt som serie: 2001-2002, Japan
Denne samleutgaven utgitt: 2010
Forlag: Dark Horse Comics
Oversetter: Shirley Kubo
Format: Heftet
ISBN: 9781595825148
Sider: 688
Kilde: Kjøpt selv

****
Om serien: Hideki Motosuwa, a poor student struggling to pass his college-entrance exams, discovers lying in an alley something he could never afford to buy – a «persocom,» the personal computers of the future that looks like people! Taking it home, he discovers the persocom is cute, affectionate – and seems to have had its memory completely wiped. She is able at first to say only «Chi», so that’s what Hideki names her. But who is this strange new persocom in his life? Instead of being his digital assistant, Hideki finds himself having to teach Chi how to get along in the everyday world, even while he and his friends try to solve the mystery of her origins. Is she one of the urban-legendary Chobits – persocoms built to have the riskiest functions of all: real emotions and free will?
****

Jeg kan ikke skryte på meg å være kjempebevandret innen japanske tegneserier, eller manga om du vil, men Chobits oppdaget jeg for første gang da jeg gikk på ungdomsskolen. Det skulle ikke mange sidene til før jeg forelsket meg fullstendig i persocom-en Chi (egentlig Chii om man bruker det originale navnet), hun må være noe av det søteste som har eksistert innen tegneserier noen sinne. I disse to bøkene, på til sammen drøye 1400 sider, kan vi lese hele fortellingen om Chi og Hideki.

Hideki er en typisk bondegutt som har flyttet til Tokyo for å studere. Han er helt elendig med datamaskiner, og sliter i tillegg med å henge med på skolen fordi han ikke alltid klarer å betale for skolebøkene, til tross for at han nesten jobber helsen av seg på fritiden for å få hjulene til å gå rundt. Ikke har han noen kjæreste heller, og blir vanligvis stemplet som en «nice guy» av typen «du er snill og søt, men…» Rundt ham har en stadig større del av befolkningen gått til innkjøp av noe han bare kan drømme om: persocom-ene, en form for personlig datamaskin designet til å se ut og oppføre seg som mennesker.

Men så en kveld når han tusler hjemover etter jobb, både sliten og ensom, ser han det han først antar er ei død jente, men snart oppdager er en persocom slengt på en søppelhaug i en bakgate. Fra seg av glede tar han henne med seg hjem, overbevist om at det ikke kan være særlig vanskelig å reparere henne. Dette til tross for at han knapt skjønner hvordan man gjør et søk på nettet altså… Derfor viser det seg at han trenger hjelp fra blant annet den meget rike og datakyndige Minoru. Og selv med Minorus kunnskaper virker det umulig å finne ut noe som helst om Chi – om man kobler henne til andre persocom-er, avvises de blankt (kan det være et heftig sikkerhetsprogram, kanskje?) og de klarer ikke engang å finne ut hva slags operativsystem hun kjører. Kan det være at Chi faktisk er en av de legendariske Chobits som sies å inneha både ekte følelser og fri vilje..? Hvorfor i all verden ville noen i såfall kaste henne i søpla?!

Hideki må uansett starte på scratch med sin nye persocom. Selv om minnet hennes er helt blankt, viser hun stor evne til å lære og en kraftig lojalitet til sin nye eier. Men hvor søt hun nå engang er (veldig!), er hun vel bare en datamaskin? Hun kan jo ikke erstatte virkelige mennesker, og datamaskiner føler jo bare det de er programmert til å føle. Eller..?

Hideki undrer seg over et av de mest sentrale spørsmålene i mange SciFi-fortellinger: Hva er et menneske?

Som du skjønner er dette en fortelling som legger seg på samme linje som veldig mange andre futuristiske/science fiction-fortellinger: hva er egentlig et menneske? En maskin som ser ut som oss, som ler, smiler, gråter, husker, klemmer og i det hele tatt oppfører seg akkurat som oss VS mennesker. Og hva skjer om maskinene får evnen til fri vilje? Er de fortsatt annerledes, eller rettere sagt underlegne oss, til tross for at de ikke eldes, husker alt, er feilfri kalkulatorer og generelt sett bedre? Hva er personlighet, og hvorfor er det forskjellig fra programmering?

Hideki blir stadig mer klar over at mennesker i større grad ser ut til å være sammen med maskiner fremfor andre mennesker, og blir kjent med flere forskjellige skjebner som involverer både positive og negative erfaringer med persocom-relasjoner. En har designet sin persocom til å både se ut og oppføre seg som søsteren han mistet, en annen har mistet ektemannen sin til en persocom, en føler seg usikker rundt persocom-ene og tror ikke at noen vil ønske å være sammen med ei menneske-jente fremfor de overlegne maskin-jentene, og kanskje den mest påfallende skjebnen er han som forelsket seg i og giftet seg med sin persocom (av en eldre modell) for så å bli fullstendig knust når minnet hennes begynner å svikte (litt som Alzheimer hos mennesker, i grunn) før hun blir totalvraket (drept?) i en voldsom ulykke.

Er det tabu/forbudt/patetisk/latterlig/sinnsykt å forelske seg i en maskin som er designet til å se ut og oppføre seg akkurat som mennesker?

Chobits er en fin fortelling om kjærlighet og hva det vil si å være menneske, for ikke å snakke om innskuddene av konspirasjonsteorier, mysterier og krim. Den bærer dog i blant litt preg av det vi ofte ser i japanske tegneserier: veldig unge, søte, uskyldige og naive jenter som kler seg i små (kanskje ikke fullt så uskyldige) antrekk og som ser opp til bokens mannlige karakterer. Jeg ser ikke på dette som noe spesielt problem, det kommer ofte med sjangeren og er for det meste ganske morsomt, men andre kan kanskje reagere på dette? Jeg vet ikke. Videre tipper både dialog og tematikk i blant inn i både klisjéer og svulstigheter, men heller ikke dette plager meg nevneverdig. Chobits-serien er lettlest, morsom og søt, og selv om den lar enkelte løse tråder ligge, er dette god underholdning som kan inspirere til ettertanke. Om ikke annet bør du lese den for Chi sin skyld. Hjertet mitt blir dobbelt så stort når jeg leser om henne, det er jeg sikker på.

Og sånn i tilfelle du skulle undre, så er det en grunn til at de heter «persocom» fremfor «robot». Du er kanskje kjent med Isaac Asimovs Three Laws of Robotics? Der har du svaret.

Forfatter-bio:
CLAMP er et japansk manga-studio bestående av bare kvinner; Satsuki Igarashi, Mokona, Tsubaki Nekoi og Nanase Ohkawa i dag. De startet på 80-tallet og har siden da produsert en rekke populære tegneserier som senere har blitt animert. Chobits er den første serien de har produsert som er rettet mot et litt eldre publikum fra begge kjønn, mens de tidligere hovedsaklig var rettet mot unge jenter. Andre titler de har på samvittigheten er f.eks. Clover, Cardcaptor Sakura og Legal Drug.
Wikipedia | Hjemmeside

Reklamer

8 Responses to “Chobits 1 og 2 – CLAMP”


 1. 1 Nina C. januar 28, 2012, kl. 15:50

  Flott omtale:) denne her må jeg anbefale for venninnen min . hun elsker manga =)

 2. 3 siljeblomst januar 28, 2012, kl. 15:51

  Chi ser utrolig søt ut, og dette høres ut som en serie jeg bør sjekke ut. God og grundig omtale!

 3. 5 kasiopeiia januar 28, 2012, kl. 21:17

  Jeg har lest minimalt med Manga, men dette er noe av det lille jeg har lest – og jeg mener også å huske jeg likte det riktig så godt 🙂 Nå om dagen ser jeg forøvrig noen anime-filmer, type Chihiro og heksene, inspirert av siste utgave av K. Anbefales!

 4. 7 Marielle januar 29, 2012, kl. 02:13

  Chobits er søt, og imponert over dybden i anmeldelsen 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 324,034 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: