Himmelslør – May Grethe Lerum

Bok 1 i Solstorm-trilogien
Sjanger: Thriller/dystopi/endetid (ungdom)
Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Aschehoug
Format: Innbundet
ISBN: 9788203253881
Sider: 309
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka: Glem alt du tar for gitt. Samfunnet fungerer ikke. Ingenting er som før. Det er like før jul. Kulda har satt seg. Solstormen rammer. Butikkene stenges, banksystemene slukner. Sykehus og fengsler bryter sammen. Mobiltelefoner, kringkasting og alle former for GPS-navigering går i svart. Men forelskelser dør ikke, selv om denne høsten blir iskald og mørk. Det gjør ikke fiendskap, desperasjon eller terror heller.
****

Det var gjennom bokelskere at jeg først fikk med meg denne boka. Nå er ikke Norge det landet som produserer flest bøker av denne typen akkurat, så jeg hadde meget lav terskel for å plukke den opp. Det var på ingen måte noe bomkjøp, og det er det ikke bare jeg som synes: Den ble nylig nominert til UPrisen 2011, sammen med blant annet Jan Henrik Nielsens Høsten.

Vi treffer altså en familie som befinner seg på en ferge. Plutselig bryter en ekstra nyhetssending ut på TV-skjermen som surrer og går i bakgrunnen, og der informeres det om at en solstorm er i ferd med å ramme de fleste områdene nord for ekvator. Mamma Johanna, sønnen Thomas og datteren Maja ser med stigende gru at de sender en tydeligvis flere måneder gammel beskjed fra statsministeren om effektene av dette. Så går alt i svart. Kampen for å overleve uten butikker, banker, strøm, TV, telefoner og Facebook er i gang.

Jeg har valgt å legge den til oversikten min over dystopisk litteratur, men dette er egentlig en bok som ligger litt i de frynsete yttergrensene for hva dystopi er. Dette er nemlig i større grad en katastrofefortelling; en apokalypsefortelling, dommedagsfortelling, endetidsfortelling. You name it. Vi er der når katastrofen skjer, og vi ser at samfunnet faller sammen rundt oss. Bokens kapitler skilles ofte med et begrep om hvilken tid vi befinner oss i, for eksempel slik: 23 døgn, 14 timer, 31 minutter E.S (Etter Solstormen). Historien fortelles i tredjeperson av en allvitende narratør, og vi veksler derfor mellom å få litt innsikt i alle de viktige karakterenes tankegang.

Som i sånn cirka alle ungdomsbøker er det naturligvis forelskelse og kjærlighetsproblemer i fokus, men i motsetning til mange av de amerikanske bøkene, er det ikke i denne boka heltinnen som velger og vraker i gutter som alle vil ha henne. Her er Maja en av dem som konkurrerer om oppmerksomheten til drømmegutten Andreas. Det var en fin variasjon. I det hele tatt blir forelskelsen dog litt slitsomt i lengden, men… det gjør kanskje hele greia mer realistisk? 😉

Redaktøren vinket henne med seg, de grå øynene var bestemte og beroligende. På visne ben gikk Maja over terskelen. Hun prøvde å holde pusten mens hun forberedte seg på å strekke hånden frem for å hilse på vesenet som satt dykt nede i en gammel, turkis saccosekk.
Redaktøren rettet den sterke lommelykten sin rett i ansiktet på mannen og avslørte to store mørke øyne i et villniss av skjegg og hår.

Det er endel ting man kan pirke på i denne boka, men jeg understreker at mer enn noe annet er dette en thriller. Det skal være heseblesende, spennende og alltid i bevegelse. Allikevel merker jeg meg for eksempel noen logiske brister á la at Maja putter lussekatten i sekken, men tar den opp av lomma rett etterpå. I tillegg synes jeg at forfatteren lar endel problematikk ligge urørt, som for eksempel dette med mamma Johannas diabetes og hvorfor det er hemmelig, eller greia med Andreas’ foreldre (mulig dette blir tatt tak i i de neste bøkene). Jeg ble også sittende igjen med endel spørsmål vedrørende de faktiske effektene av solstormen, og synes at forfatteren gjør det litt for enkelt i blant. Det er vel og bra at den lille familien er snartenkte og får tak i mat og andre nødvendigheter, men jeg mistenker at det ikke ville være så enkelt i virkeligheten, der jeg antar at flere mennesker (inkludert meg selv) ville ha vært klar over de potensielt langvarige konsekvensene av solstormer.

Språklig har jeg ingenting å si på i denne fortellingen, jeg synes Lerums litt, tja, råe språk kler fortellingen utrolig godt. Karakterene gis troverdige stemmer, og forfatteren legger ikke fingrene i mellom når det gjelder verken realistiske skildringer, banning eller tanker som spinner rundt i hodene deres.

Bakerst i boka finnes en strekkode og teksten «Skann og les mer om solstormer», men den tar oss bare til Aschehoug sin side om boka. Der har de riktignok lagt ut tre linker til andre sider om solstormer (jeg har lest alle før), men jeg hadde ønsket meg at de laget en helt egen side tilpasset denne boka når de først gidder å legge ved en strekkode. 3096 Dager av Natascha Kampusch har gjort det slik, og det er langt mer interessant. Selv om informasjonen hadde vært mer eller mindre den samme som i linkene de har lagt ut, ville jeg ha sittet igjen med følelsen av at de har gjort en innsats, og at jeg har lest noe bare de som har lest denne boka vet om.

Alt i alt er dette uansett en skikkelig pageturner som det er vanskelig å legge fra seg. Jeg leste den antageligvis i den mest perfekte helgen så langt denne vinteren, med snø og vind utenfor og karakterer som prøver å komme gjennom vinteren uten strøm og kommunikasjon i boka foran nesa mi. Pirkingen, de små bristene og spørsmålene jeg i blant satt igjen med etter at forfatteren hastet av sted i et heseblesende tempo kan jeg leve med, for denne boka prøver ikke å være mer enn en thriller. Den er lettlest, spennende og skummel (solstormer kan være skummelt og er på ingen måte oppspinn. Solstormen i 1859 satt telegrafkontorer i brann, og de kan prise seg lykkelig over at de ikke var så avhengig av elektrisitet og teknologi som vi er). Anbefales videre.

Les mer om solstormer:
Wikipedia
National Geographic (videoklipp)
Aftenposten
VG
Forskning.no
European Space Agency (ESA)

Andre om boka:
Barnebokkritikk

Forfatter-bio:
May Grethe Lerum (f. 1965) er en norsk forfatter og journalist som antageligvis er best kjent for de enormt populære bokseriene (for voksne) Livets Døtre og Solgudens Krukke. Hun kan smykke seg med flere millioner solgte eksemplarer av seriebøkene sine, både her i Norge og i utlandet, men Himmelslør (og resten av den planlagte Solstorm-trilogien) er den første ungdomsboka hun har gitt ut.
Wikipedia | Blogg

Reklamer

9 Responses to “Himmelslør – May Grethe Lerum”


 1. 1 Nina C. januar 23, 2012, kl. 01:51

  Bra omtale Julie!
  Virker som en spennende bok:) Må skrive opp denne på «må-lese-listen» min. Liker at du også linker til ulike sidene hvor vi kan lese om solstormer.

 2. 3 Silje januar 23, 2012, kl. 08:36

  Denne har jeg ikke hørt om. Min terskel for denne type bøker er nok også en del lavere når det er på norsk. Godt at det kommer flere. Denne må jeg selvfølgelig lese:-)

 3. 7 Isabella januar 24, 2012, kl. 11:48

  Bra omtale, hørtes spennende ut:)

 4. 8 Mari - Flukten fra virkeligheten januar 24, 2012, kl. 12:10

  Veldig flott omtale av boken, Julie. Jeg må skaffe meg boken, jeg kjenner et sterkt behov for akkurat det nå 🙂

  Amerikanske og britiske forlag er langt flinkere med å gjøre noe ekstra ut av bøkene side med hjemmesider og ekstra stoff enn hva de norske forlagene er. Skjønner godt at det var en litt skuffende overraskelse.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 323,431 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: