Himmelslør – May Grethe Lerum

Bok 1 i Solstorm-trilogien
Sjanger: Thriller/dystopi/endetid (ungdom)
Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Aschehoug
Format: Innbundet
ISBN: 9788203253881
Sider: 309
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka: Glem alt du tar for gitt. Samfunnet fungerer ikke. Ingenting er som før. Det er like før jul. Kulda har satt seg. Solstormen rammer. Butikkene stenges, banksystemene slukner. Sykehus og fengsler bryter sammen. Mobiltelefoner, kringkasting og alle former for GPS-navigering går i svart. Men forelskelser dør ikke, selv om denne høsten blir iskald og mørk. Det gjør ikke fiendskap, desperasjon eller terror heller.
****

Det var gjennom bokelskere at jeg først fikk med meg denne boka. Nå er ikke Norge det landet som produserer flest bøker av denne typen akkurat, så jeg hadde meget lav terskel for å plukke den opp. Det var på ingen måte noe bomkjøp, og det er det ikke bare jeg som synes: Den ble nylig nominert til UPrisen 2011, sammen med blant annet Jan Henrik Nielsens Høsten.

Vi treffer altså en familie som befinner seg på en ferge. Plutselig bryter en ekstra nyhetssending ut på TV-skjermen som surrer og går i bakgrunnen, og der informeres det om at en solstorm er i ferd med å ramme de fleste områdene nord for ekvator. Mamma Johanna, sønnen Thomas og datteren Maja ser med stigende gru at de sender en tydeligvis flere måneder gammel beskjed fra statsministeren om effektene av dette. Så går alt i svart. Kampen for å overleve uten butikker, banker, strøm, TV, telefoner og Facebook er i gang.

Jeg har valgt å legge den til oversikten min over dystopisk litteratur, men dette er egentlig en bok som ligger litt i de frynsete yttergrensene for hva dystopi er. Dette er nemlig i større grad en katastrofefortelling; en apokalypsefortelling, dommedagsfortelling, endetidsfortelling. You name it. Vi er der når katastrofen skjer, og vi ser at samfunnet faller sammen rundt oss. Bokens kapitler skilles ofte med et begrep om hvilken tid vi befinner oss i, for eksempel slik: 23 døgn, 14 timer, 31 minutter E.S (Etter Solstormen). Historien fortelles i tredjeperson av en allvitende narratør, og vi veksler derfor mellom å få litt innsikt i alle de viktige karakterenes tankegang.

Som i sånn cirka alle ungdomsbøker er det naturligvis forelskelse og kjærlighetsproblemer i fokus, men i motsetning til mange av de amerikanske bøkene, er det ikke i denne boka heltinnen som velger og vraker i gutter som alle vil ha henne. Her er Maja en av dem som konkurrerer om oppmerksomheten til drømmegutten Andreas. Det var en fin variasjon. I det hele tatt blir forelskelsen dog litt slitsomt i lengden, men… det gjør kanskje hele greia mer realistisk? 😉

Redaktøren vinket henne med seg, de grå øynene var bestemte og beroligende. På visne ben gikk Maja over terskelen. Hun prøvde å holde pusten mens hun forberedte seg på å strekke hånden frem for å hilse på vesenet som satt dykt nede i en gammel, turkis saccosekk.
Redaktøren rettet den sterke lommelykten sin rett i ansiktet på mannen og avslørte to store mørke øyne i et villniss av skjegg og hår.

Det er endel ting man kan pirke på i denne boka, men jeg understreker at mer enn noe annet er dette en thriller. Det skal være heseblesende, spennende og alltid i bevegelse. Allikevel merker jeg meg for eksempel noen logiske brister á la at Maja putter lussekatten i sekken, men tar den opp av lomma rett etterpå. I tillegg synes jeg at forfatteren lar endel problematikk ligge urørt, som for eksempel dette med mamma Johannas diabetes og hvorfor det er hemmelig, eller greia med Andreas’ foreldre (mulig dette blir tatt tak i i de neste bøkene). Jeg ble også sittende igjen med endel spørsmål vedrørende de faktiske effektene av solstormen, og synes at forfatteren gjør det litt for enkelt i blant. Det er vel og bra at den lille familien er snartenkte og får tak i mat og andre nødvendigheter, men jeg mistenker at det ikke ville være så enkelt i virkeligheten, der jeg antar at flere mennesker (inkludert meg selv) ville ha vært klar over de potensielt langvarige konsekvensene av solstormer.

Språklig har jeg ingenting å si på i denne fortellingen, jeg synes Lerums litt, tja, råe språk kler fortellingen utrolig godt. Karakterene gis troverdige stemmer, og forfatteren legger ikke fingrene i mellom når det gjelder verken realistiske skildringer, banning eller tanker som spinner rundt i hodene deres.

Bakerst i boka finnes en strekkode og teksten «Skann og les mer om solstormer», men den tar oss bare til Aschehoug sin side om boka. Der har de riktignok lagt ut tre linker til andre sider om solstormer (jeg har lest alle før), men jeg hadde ønsket meg at de laget en helt egen side tilpasset denne boka når de først gidder å legge ved en strekkode. 3096 Dager av Natascha Kampusch har gjort det slik, og det er langt mer interessant. Selv om informasjonen hadde vært mer eller mindre den samme som i linkene de har lagt ut, ville jeg ha sittet igjen med følelsen av at de har gjort en innsats, og at jeg har lest noe bare de som har lest denne boka vet om.

Alt i alt er dette uansett en skikkelig pageturner som det er vanskelig å legge fra seg. Jeg leste den antageligvis i den mest perfekte helgen så langt denne vinteren, med snø og vind utenfor og karakterer som prøver å komme gjennom vinteren uten strøm og kommunikasjon i boka foran nesa mi. Pirkingen, de små bristene og spørsmålene jeg i blant satt igjen med etter at forfatteren hastet av sted i et heseblesende tempo kan jeg leve med, for denne boka prøver ikke å være mer enn en thriller. Den er lettlest, spennende og skummel (solstormer kan være skummelt og er på ingen måte oppspinn. Solstormen i 1859 satt telegrafkontorer i brann, og de kan prise seg lykkelig over at de ikke var så avhengig av elektrisitet og teknologi som vi er). Anbefales videre.

Les mer om solstormer:
Wikipedia
National Geographic (videoklipp)
Aftenposten
VG
Forskning.no
European Space Agency (ESA)

Andre om boka:
Barnebokkritikk

Forfatter-bio:
May Grethe Lerum (f. 1965) er en norsk forfatter og journalist som antageligvis er best kjent for de enormt populære bokseriene (for voksne) Livets Døtre og Solgudens Krukke. Hun kan smykke seg med flere millioner solgte eksemplarer av seriebøkene sine, både her i Norge og i utlandet, men Himmelslør (og resten av den planlagte Solstorm-trilogien) er den første ungdomsboka hun har gitt ut.
Wikipedia | Blogg

9 Responses to “Himmelslør – May Grethe Lerum”


 1. 1 Nina C. januar 23, 2012, kl. 01:51

  Bra omtale Julie!
  Virker som en spennende bok:) Må skrive opp denne på «må-lese-listen» min. Liker at du også linker til ulike sidene hvor vi kan lese om solstormer.

 2. 3 Silje januar 23, 2012, kl. 08:36

  Denne har jeg ikke hørt om. Min terskel for denne type bøker er nok også en del lavere når det er på norsk. Godt at det kommer flere. Denne må jeg selvfølgelig lese:-)

 3. 7 Isabella januar 24, 2012, kl. 11:48

  Bra omtale, hørtes spennende ut:)

 4. 8 Mari - Flukten fra virkeligheten januar 24, 2012, kl. 12:10

  Veldig flott omtale av boken, Julie. Jeg må skaffe meg boken, jeg kjenner et sterkt behov for akkurat det nå 🙂

  Amerikanske og britiske forlag er langt flinkere med å gjøre noe ekstra ut av bøkene side med hjemmesider og ekstra stoff enn hva de norske forlagene er. Skjønner godt at det var en litt skuffende overraskelse.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 364 802 hits

Instagram

I am participating in SFF180's Space Opera September, and I chose Becky Chambers' To Be Taught if Fortunate as my first book. The quest I am on is to read at least 4 books. The challenges are: 1: read a space opera novella (which is what I'm reading now) 2A: read two space operas by women 2B: read a space opera by a diverse author and/or with a diverse main character 3: read a space opera from before you were born 4: read a space opera with 500 pages or more. There are unlocks for each challenge, and the path you follow is decided by whether you pick 2A or 2B. Look up SFF180's YouTube channel for more information, and search for "SSF180 presenters Space Opera September 2019" on goodreads to find the group. Among other things, you will find a huge list of women and non-binary space opera authors there. #spaceoperaseptember2019 #sff180 #readathon #readingchallenge #soseptember2019 #sos2019 #tobetaughtiffortunate #beckychambers #scifi #sciencefiction #spaceopera #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #currentlyreading
(I'll do this one in Norwegian). Leste nylig Linnéa Myhres nyeste bok, Meg meg meg. Likte den! Synes @linniiie får til den skildringen av... Hva skal jeg si... unnvikende retningsløshet og angst veldig bra. Protagonisten er med den eldre kjæresten sin til LA mens han jobber, uten å egentlig ha noe spesielt å ta seg til. Så hun klamrer seg fast til det samme ankeret hun klamret seg fast i da hun var yngre, nemlig Britney Spears. Anbefales videre! #megmegmeg #linnéamyhre #linneamyhre #book #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #ebok #ebook #bookporn #bookshelf #kindle #ereader #bookstagrammers #reading #bookreview #britneyspears
The Gift of Fear by Gavin de Becker is one of those books that has kept popping up everywhere for years. Last time that happened was when I watched the movie Unsane. And now I've finally read it (it's been in my library for years). I thought it was quite interesting, there are a lot of harrowing statistics and anecdotes. I'm still not sure if I'm able to separate genuine fear, which according to de Becker is a good thing, from general worry and anxiety, which is not very helpful. But still! I'd recommend this one, as have many, many people before me. #thegiftoffear #gavindebecker #ebook #book #books #classic #nonfiction #sakprosa #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #lesetips #bokorm #bookworm #lesehest #welovebooks
I recently read "Bad Blood" by John Carreyrou. The story of Theranos and Elizabeth Holmes is so weird - and it's shocking that something like this could and did happen. If you're not familiar with this case, I'd recommend the HBO documentary "The inventor", as well as this book. Holmes will be on trial in 2020. #badblood #theranos #elizabethholmes #johncarreyrou #books #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #ebook #bookporn #bookshelf #newbook #bookhaul #documentsary #nonfiction #sakprosa
Very happy to have gotten my hands on 'Plantelykke' by Anders Røyneberg, aka @arcticgardener. 🌱 It's a beautiful book, full of helpful advice for beginners and experienced plant lovers alike. It was a gift from @kavehrashidi and @ainahaugr, and it's signed (with an awkward inside joke). Thank you! ❤ The plants featured in this picture, not including the ones on the actual cover: Begonia Maculata, Fittonia Verschaffeltii, String of Hearts, String of Pearls, Peperomia Prostrata, Begonia Rex, Alocasia Polly, Kalanchoe Thyrsiflora, Monstera Adansonii #plantelykke #andersrøyneberg #arcticgardener #sakprosa #nonfiction #coffeetable #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #nrklesetips #lesehest #bokorm #bookworm #bookish #bookstagram #bookporn #plantporn
[Leseeksemplar fra forlaget // ARC from the publisher] When I finished reading the first half of of the story about Vei earlier this year, I was sad to discover that the last half wasn't out yet. So imagine my excitement when the publisher sent it to me without me knowing not too long ago. I'm not sure if this story exists in English yet, but it should. Vei by the Swedish authors Sara B. Elfgren and Karl Johnsson consists of 11 chapters split into two books. The story follows the young woman Vei in a world based on norse mythology, where her destiny is not for her to decide. I must say I liked the first half better than the second one, but I happily recommend it! Beautiful artwork, I remember a couple of pages with a lot of red and tangled hair in particular. 🥰 #vei #sarabelfgren #karljohnsson #graphicnovel #comicbook #newbook #bookhaul #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #nrklesetips #lesehest #bokorm #bookworm #teaporn #bookporn #egmont
Emily Eternal by M.G. Wheaton has been showing up in recommendations all over the place recently, and when I found it on the recommended shelf at @outlandkirkegata, I went for it. About the book: Emily is an artificial consciousness, designed in a lab to help humans process trauma, which is particularly helpful when the sun begins to die 5 billion years before scientists agreed it was supposed to. So, her beloved human race is screwed, and so is Emily. That is, until she finds a potential answer buried deep in the human genome. But before her solution can be tested, her lab is brutally attacked, and Emily is forced to go on the run with two human companions - college student Jason and small-town Sheriff, Mayra. As the sun's death draws near, Emily and her friends must race against time to save humanity. But before long it becomes clear that it's not only the species at stake, but also that which makes us most human. #emilyeternal #mgwheaton #book #books #newbook #bookhaul #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #nrklesetips #lesehest #bokorm #bookworm #scifi #sciencefiction #bookstagrammers #bookporn #coffeeporn #plantporn
I first saw Elisabeth (@elbakken) recommend Planetfall by Emma Newman earlier this year, and since then it has been making the rounds on Norwegian bookish social media. Obviously couldn't let that one pass me by, I trust her taste! About Planetfall: Renata Ghali believed in Lee Suh-Mi’s vision of a world far beyond Earth, calling to humanity. A planet promising to reveal the truth about our place in the cosmos, untainted by overpopulation, pollution, and war. Ren believed in that vision enough to give up everything to follow Suh-Mi into the unknown. More than twenty-two years have passed since Ren and the rest of the faithful braved the starry abyss and established a colony at the base of an enigmatic alien structure where Suh-Mi has since resided, alone. All that time, Ren has worked hard as the colony's 3-D printer engineer, creating the tools necessary for human survival in an alien environment, and harboring a devastating secret. Ren continues to perpetuate the lie forming the foundation of the colony for the good of her fellow colonists, despite the personal cost. Then a stranger appears, far too young to have been part of the first planetfall, a man who bears a remarkable resemblance to Suh-Mi. The truth Ren has concealed since planetfall can no longer be hidden. And its revelation might tear the colony apart… #planetfall #emmanewman #sciencefiction #scifi #gollancz #book #books #newbook #bookhaul #litteratur #literature #bookish #bookstagram #bookstagrammers #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #plants #bookporn #plantporn #begoniamaculata
Hunger (Sult) by Knut Hamsun is one of my favourite books. Obviously had to read this new graphic novel adaptation by Martin Ernstsen. I'd happily recommend it, I find the text and illustrations perfectly compliment each other. Ernstsen captured the protagonist's inner turmoil very well! #knuthamsun #sult #hunger #martinernstsen #book #classic #klassiker #bok #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #nrklesetips #lesehest #bokorm #bookworm #graphicnovel #tegneserie #bookporn
One of my favourite hobbies, aside from reading, is embroidery. So obviously, when I came across "Threads of Life" by Clare Hunter, which claims to offer "A history of the world through the eye of a needle", I had to get it. #threadsoflife #clarehunter #books #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #bokorm #bookworm #nonfiction #history #historybook #embroidery #crafts
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 75 andre følgere

Bloggurat

%d bloggere like this: