Nomansland – Lesley Hauge

Bok 1 i Nomansland-serien
Sjanger: Dystopi (YA)
Først utgitt: 2010
Denne utgaven utgitt: 2010
Forlag: Henry Holt and Company
Format: Innbundet
ISBN: 9780805090642
Sider: 243
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka:
Sometime in the future, after wars and fires have devastated the earth, a lonely, windswept island in the north is populated soley by women. The women have survived against all odds by working hard in their fields. Their lives tough. Among these women is a group of teenage Trackers – expert equestrians and archers – who are in training to protect their shores from the enemy. The enemy, they’ve been told, is men.
When these girls come upon a partially buried home from the distant past, they are fascinated by the strange objects – high heeled shoes, teen magazines, makeup – found there. What are they to make of these mysterious things, which introduce a world they have never known? And what does it mean for their strict society where friendship is forbidden and rules must be obeyed – at all costs?
****

Nå begynner jeg i grunn å bli ganske vel bevandret innen dystopi for unge voksne… Nomansland av Lesley Hauge hørte jeg allikevel ikke om før for en ukes tid siden. Men jo flere slike bøker jeg leser, jo vanskeligere blir det for hver forfatter å si noe jeg ikke har hørt før. Og selv om denne debuten absolutt har gode kvaliteter, sliter den litt med å skille seg ut. Ja, den blir rett og slett utkonkurrert av bedre markedsførte titler gitt ut etter den.

På en værbitt øy som går under navnet Foundland finner vi altså et jordbruks-samfunn bestående av bare kvinner. Kvinnene er delt inn i ulike deler av samfunnet, og Keller, Laing, Carrow og endel andre er i ferd med å bli Trackers. Deres viktigste jobb? Beskytte havnegrensene mot de forferdelige mennene som finnes der ute – de som bare er ute etter å voldta og bruke kvinner for alt de er verdt (eller?). Det finnes syv pitfalls – feller man må unngå: Sensuality (sensualitet), decoration (dekorasjoner/pynting), triviality (trivialitet), reflection (refleksjon), coquetry (flørting), vivacity (livlighet) og compliance (underkastelse/tilfredstille andres behov). Man skal bare gjøre jobben sin, ikke tenke på trivielle, overfladiske ting. Det var det som tok knekken på De Gamle Menneskene. De Nye vet bedre. Men så finner jentene huset…

Dette huset er selvsagt strengt forbudt, og finner man noe fra Tiden Før, er man strengt forpliktet til å melde i fra til Kommiteen, ledet av Ms. Windsor. Man skal ikke ha venner, alt som er av følelser og hemmeligheter skal, uten forbehold, deles utelukkende med hver kvinnes utdelte konfidante. Vennskapelige forhold kvinnene i mellom er ikke ok, og det er heller ikke trender (ord, uttrykk, kroppsspråk, klesstiler, osv). Brytes reglene venter en fysisk avstraffelse (som må bevitnes av hele samfunnet, uten at de får lov til å ytre så mye som en eneste lyd) – i verste fall blir man byttet bort til monstrene der ute. Etter at man har blitt gjort gravid (kvinnene har en løsning på dette som de har lånt fra Tiden Før), om det er mulig. Det å måtte bære frem et barn og føde er Kellers verste mareritt.

Det legges opp til en bok til ettertanke: spesielt når jentene finner huset med alle skattene fra Tiden Før. Klær, smykker, sminke – og ikke minst blader med smilende, blanke, lykkelige, lettkledde jenter, og i blant dem like glossy menn. Vi betrakter på mange måter vårt eget samfunn fra utsiden i denne boka. Viktor Shklovsky mente at en av kunstens viktigste kjennetegn og grep er underliggjøring – det å hjelpe oss å «gjenoppdage» ting etter at vi har blitt vant til dem (det å for eksempel tørke støv blir automatisert når man gjør det for ofte, men en forfatter kan skrive om det og tørke støv, og så legger vi merke til det igjen). Det synes jeg er en litt fin, om enn en hullete formalistisk teori, og jeg ble minnet på denne teorien da jeg leste de stadige skildringene av oss. Jentene er fullstendig outsidere, de vet ingenting om «oss», annet enn at det var vår egen feil at verden tok slutt. Det eneste de har, er motebladene, sminken, klærne og skoene.

Suddenly I am falling, tumbling over and over, a blur of knowing which end is up. By the time I come to a standstill, I have fallen more than halfway down to the sea and there is a sharp pain shooting through my right ankle. I curse loudly and, for a terrible moment, almost give way to tears, more out of frustration than pain. I get up, swallow hard, and keep going.

Dette er også en fortelling med en feministisk moral. En av bokas største styrker er protagonisten Keller. Hun er i stor grad akkurat slik jeg vil at en heltinne skal være, og jeg plasserer henne i min imaginære boks sammen med Katniss fra Hunger Games og Deuce fra Enclave. Alle disse jentene er dyktige bueskyttere. Både Deuce og Keller har jobbet hele livet for å jobbe som henholdsvis Hunter og Tracker. Katniss skal egentlig ikke jakte, men hun gjør det allikevel. Tankene flyr videre til Tris fra Divergent, men dette er mest på grunn av noe av settingen. Verken Tris eller Keller skal se seg selv i speilet, som vi ser i de syv pitfalls som preger samfunnet i Nomansland. Vi kjenner igjen tanken om et samfunn uten menn i Eve-serien til Anna Carey, men takk og pris for at Keller ikke er av samme hjelpeløse kaliber som Eve…

There is only one thing it could be – the enemy.
It has to be the enemy. And it is then I realize that I am unarmed. Like a complete fool, I left my bow and quiver behind a rock way down at the other end of the beach. I can hear Amos already, the scorn curdling her voice. In the dark I feel my cheeks flush with shame. I look out again – two more flashes, then nothing. I wait and try to think clearly.

Men som dere nå altså ser, har jeg trukket en hel haug av linjer til andre steder. Nomansland sliter litt med å overraske meg. Keller er – til tross for at hun er en strålende heltinne – ikke veldig ulik mange andre heltinner, og et samfunn bygget rundt å unngå synder/feller og menn kan vi lese om andre steder. I det hele tatt drukner den litt bort. Jeg hadde ikke engang hørt om denne da den kom ut i 2010, og jeg mistenker at den kanskje ikke fikk spesielt mye markedsføring.

Is weeping a sin? Are my headaches, which I have to work so hard to hide, such a weakness? Is fatigue something so terrible it must never be admitted? We are strong, but we are lonely.
There is solitude and then there is loneliness. What was Amos trying to tell me?

Er det egentlig rettferdig av meg å dømme denne utifra andre bøker i samme sjanger når mange av disse bøkene ikke kom ut for etter denne? Nei, egentlig ikke… Hadde jeg lest denne uten å lese de andre, hadde jeg likt den bedre, det er jeg ikke i tvil om. Konklusjonen må vel da bli at uerfarne lesere innen sjangeren har en bedre opplevelse i vente enn det jeg fikk. En god, men ikke spesielt minneverdig opplevelse. Alt ligger til rette for at det kommer en oppfølger, og jeg kommer helt sikkert til å bli med Keller videre.

Boktrailer (ikke offisiell):

Andre bloggere om boka:
The Compulsive Reader
Presenting Lenore
Dangers Untold and Hardships Unnumbered
Reading for Sanity
Great Kid Books

Forfatter-bio:
Lesley Hauge ble født i England, men vokste opp i Afrika, hovedsaklig i Zimbabwe. Etter å ha fullført en bachelorgrad ved Universitetet i Manchester, bodde hun flere år i Norge, der hun jobbet både hos PRIO og som engelsklærer. Hun har også en mastergrad i journalistikk ved Columbia University, og har skrevet flere spalter og artikler. Nå bor hun i New York sammen med mannen og deres to sønner.

6 Responses to “Nomansland – Lesley Hauge”


 1. 1 Nina C. januar 16, 2012, kl. 23:12

  Bra bokomtale! Liker at du sammeligner med andre bøker.🙂 Var nysjerrig på boken etter du nevnte den i smakebit på søndag:)

  Har ikke fått somlet meg til å lese bøkene om Katniss.Men jeg gleder meg til å gjøre det=)

 2. 3 Isabella Danielsen januar 17, 2012, kl. 18:49

  God du er å skrive, bra omtale:)

 3. 5 Mari - Flukten fra virkeligheten januar 19, 2012, kl. 17:21

  Nomansland har stått på ønskelisten min siden første gang jeg hørte om den, omtrent et halvt år før den ble utgitt🙂 En veldig fin anmeldelse av boken, Julie. Selv om den ikke nådde helt til topps hos deg er jeg fortsatt nysgjerrig og spesielt på heltinnen. Hun høres ut som en protagonist jeg kan komme til å like.

  • 6 Julie januar 20, 2012, kl. 09:35

   Jeg synes absolutt du skal gi den et forsøk. Den var fin, men for meg så ble det altså veldig mye jeg følte jeg hadde lest før. «Alle» har lest Divergent, Delirium, Hunger Games, Matched og alle disse her, men Nomansland har det vært relativt stille rundt til sammenligning. Men det er mulig det er litt tilfeldig at jeg ikke fikk den med meg, for all del, hehe.🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 273,326 hits

Instagram

The League of Regrettable Superheroes by Jon Morris is a fun look at superheroes who never made it into the big leagues. Some of them missed their chance simply because they just vanished in the crowd, but others were downright weird. Ever heard of Doll Man? Jigsaw? Fatman the Human Flying Saucer..? #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #superhero #jonmorris #theleagueofregrettablesuperheroes #lootcrate #comics #comicbooks #tegneserie In celebration of being completely done with this year's Christmas shopping: here is an unrelated shelfie. I'm not actually giving away any books this year. I know. It's sad. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #shelfie #bookshelf #bokhylle #bookshelfporn #bookshelfie #personallibrary #privatelibrary New book! I've seen this book around for a while, and finally decided to pick it up - even though it seems to be slightly outside what I usually read. The Wrath & The Dawn by Renée Ahdieh. Have you read it? What did you think?

#newbook #thewrathandthedawn #reneeahdieh #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn New book! Every Anxious Wave by Mo Daviau. It's being described as "High fidelity with time travel". I was intrigued.

Here's the publisher's description: Good guy Karl Bender is a thirty-something bar owner whose life lacks love and meaning. When he stumbles upon a time-travelling worm hole in his closet, Karl and his best friend Wayne develop a side business selling access to people who want to travel back in time to listen to their favorite bands. It's a pretty ingenious plan, until Karl, intending to send Wayne to 1980, transports him back to 980 instead. Though Wayne sends texts extolling the quality of life in tenth century "Mannahatta," Karl is distraught that he can't bring his friend back.

Enter brilliant, prickly, overweight astrophysicist, Lena Geduldig. Karl and Lena's connection is immediate. While they work on getting Wayne back, Karl and Lena fall in love -- with time travel, and each other. Unable to resist meddling with the past, Karl and Lena bounce around time. When Lena ultimately prevents her own long-ago rape, she alters the course of her life and threatens her future with Karl.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #sciencefiction #modaviau #everyanxiouswave #bookstagram #bookish #instabook #bookporn #coffeeporn #coffee #bookcoverlove #coverlove #bookhaul #newbook New children's book!

Rallskanken er den nye barneboka til Aleksander L. Nordaas, med nydelige illustrasjoner av Sandra Steffensen. Den følger samme struktur som Nordaas' forrige barnebok, Mister Mjukis, med rim og store illustrasjoner. Fin og stemningsfull!

#leseeksemplar #bok #book #bøker #books #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #lesehest #lesetips #nrklesetips #aleksanderlnordaas #sandrasteffensen #illustrasjoner Have you read The Universe Versus Alex Woods, by Gavin Extence? Here's what I wrote on goodreads after having listened to the audio version: "Wow. I laughed. I cried. I laughed while I cried. What a quirky, beautiful, funny, heartbreaking and overall incredibly touching book." #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #theuniverseversusalexwoods #gavinextence #fiction #skjønnlitteratur #youngadult #bookcoverlove #coverlove Hi guys. I've not posted for a couple of weeks, and the main reason for that is that I'm doing #NaNoWriMo this year. If you don't know what that is: November is the month when thousands of people set out to write a novel (each...). 50000 words in 30 days. 1667 words a day.

I have hit the halfway mark (25000 words) a couple of days early, and have only failed to hit the daily minimum once. I'm vaguely optimistic that I might in fact get through this madness. 👍I can assure you that I have made a few of the mistakes listed in the book in the picture though!

#books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #sakprosa #writing #skrive #write I found this paperback from 1952 at a local flea market, and I bought it because of the adorable cover... Tarjei Vesaas is of course also one of Norway's greatest authors, probably the most famous for his novel Is-slottet (The Ice Palace). The Black Horses, as seen in the photo, was first published in 1928.

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #tarjeivesaas #deisvartehestane #theblackhorses #vintage #bokmarked #fleamarket #loppemarked #loppis My friend @kavehrashidi went to Paris and brought back this signed book from Shakespeare and Co for me. Thank you!

It's a somewhat weird novella about a guy talking about a particular author and the books she has written. I'm not entirely sure what to say about it. Certainly a strange read... #bythesameauthor #jackrobinson #shakespeareandco #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #signedbook #novella #shortstory #novelle New book! The Queue by Vladimir Sorokin.

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #te #tea #teaporn #vladimirsorokin #køen #thequeue
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: