Beauty Queens – Libba Bray

Sjanger: Dystopi/humor (YA)
Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Scholastic Press
Format: Innbundet
ISBN: 9780439895972
Sider: 396
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka: Teen beauty queens. A Lost-like island. Mysteries and dangers. No access to email. And the spirit of fierce, feral competition that lives underground in girls, a savage brutality that can only be revealed by a journey into the heart of non-exfoliated darkness. Oh, the horror, the horror! Only funnier. With evening gowns. And a body count.
****

Libba Bray har skrevet om en bok om en voldsom flystyrt på en tilsynelatende helt øde øy som tar livet av piloter, diverse kabinpersonell, film-crewet og 37 tenåringsjenter på vei til en skjønnhetskonkurranse for å representere sin stat. Med et deprimerende, dystopisk bakteppe som jeg skal komme tilbake til, klarer Bray likevel å få meg til å le høyt igjen og igjen.

De overlevende jentene er Taylor (Miss Texas) Adina (Miss New Hampshire), Mary Lou (Miss Nebraska), Petra (Miss Rhode Island), Sosie (Miss Illinois), Jennifer (Miss Michigan), Nicole (Miss Colorado), Tiara (Miss Mississippi), Brittani (Miss Alabama), Shanti (Miss California) og firkløveret Miss New Mexico, Miss Ohio, Miss Arkansas og Miss Montana, som så vidt jeg kan huske ikke deler sitt egentlige navn med leserne.

The girls had lost track of how long they had been on the island. During the daylight hours, they dove into the surf with abandon, emerging tanned and sure-footed, as if they were selkies who had let their timidity float out on the tide like a false skin. Only Taylor remained vigilant in her pageant work, getting up every morning, rain or shine, to go through the paces of her routine, from first entrance to the final interview.
«When we get rescued, I guess I’m the only one who’ll be in fighting form,» she’d say while circle-turning and practicing a stiff wave.

Taylor er den vakre, intelligente og målbevisste jenta fra Texas som med sine 18 år ikke får flere sjanser til å vinne Miss Teen Dream etter denne gangen. Hun tar derfor med en gang lederrollen og insisterer på at jentene må fortsette å trene til showet, fordi hun genuint mener at dette er langt viktigere enn noe annet. Når de blir reddet, for det blir de jo selvsagt, er det viktig at de er helt 100% klare til showet. Flere titalls døde og trusselen om sult er bare en bagatell i forhold til å ikke være klar når kamerafolkene og heltinnen hennes Ladybird Hope (tidligere misse-dronning og håpefull presidentkandidat) dukker opp for å redde dem.

Adina er ikke overbevist. Hun ble med i Miss Teen Dream i ren feministisk protest. Vanligvis holder hun på med skoleavis og spiller bass i et punkrock-band, og hun føler avsky over hvordan disse jentene fokuserer på helt feil ting. Hun starter et noe usannsynlig vennskap med Mary Lou og etterhvert også Petra, som har sine egne sjokkerende hemmeligheter og agendaer. Nicole og Shanti ser umiddelbart på hverandre som konkurrenter i den vanligvis relativt rasistiske konkurransen (Nicole er afroamerikansk, Shanti indisk innvandrer), men til tross for konkurranseinnstinktene blomstrer et vennskap her også. Jennifer er lesbisk og får raskt et godt øye til døve Sosie, mens Britanni og firkløveret bare gjør det de kan for å overleve på så vakkert vis som mulig.

«Tiara . . .» Adina had lost all steam. «What’s your favourite colour?»
Tiara’s eyes darted left and right in fear and her smile was strained. «Um. Thank you, Fabio. I personally believe that we have a duty such as . . . as Americans . . . to help other people who are not Americans such as the peoples of the China and the Alaska and the freedoms we enjoy in our great nation and such and that is my opinion which I personally believe will make us a stronger nation. Thank you.»
Adina squeezed her hands against her head.

Og Tiara? Hun er selve stereotypien av en misse-kanditat slik vi liker å forestille oss dem. Hun som smiler bredt og fremstår som om hun ikke har annet enn luft mellom ørene, som spør helt latterlige spørsmål, gir helt latterlige svar og som har lett for å fornærme både den ene og den andre uten å i det hele tatt merke det – for hun er jo egentlig snill. Og hun har egentlig mer å tilby om hun bare får sjansen.. Jeg tviler på at jeg tar helt feil når jeg gjetter at hun for eksempel er basert på denne noe uheldige jenta her:

Det er ikke til å unngå å trekk paralleller til William Goldings Lord of the Flies når man leser denne boka her. Det legger forfatteren ikke skjul på, boka nevnes både i fortellingen og i etterordet. Det er dog endel helt vesentlige forskjeller i disse to fortellingene. I Lord of the Flies er det bare gutter, og etterhvert som tiden går på øya synker de gradvis inn i det forferdelige mørket vi for eksempel også finner igjen i Joseph Conrads Heart of Darkness. I Beauty Queens er det bare jenter (i begynnelsen), men moralen i historien her er noe ganske annet enn den hos Golding og Conrad.

Dermed kommer vi til det dystopiske bakteppet jeg nevnte innledningsvis. Her får vi nemlig en relativt solid innføring i verden slik den har blitt. Fortellingen er skrevet med fotnoter og oppdiktede reklamepauser, samt klassifiserte dokumenter, som gjør at vi får et veldig godt bilde av verden selv om vi er helt isolert fra den. Vi får innblikk i en samfunn der et voldsomt skjønnhetsregime dominerer det meste, og der det verste som finnes er å være stygg. Fotnotene refererer til populære TV-serier som handler om sexy og tingliggjorte menn og kvinner (eller gutter og jenter, for å være litt mer spesifikk). Reklamene handler om diverse skjønnhetsprodukter som gjør det mulig for en å bli så vakker som overhode mulig. Dette er omgivelsene disse misse-dronningene har vokst opp i, og de er selve spydspissen i skjønnhetsregimet.

Above them, a bird screeched. Another answered. The trees echoed.
«And what did you find?»
«I love myself. They make it so hard for us to love ourselves.»
Taylor stared off into the dark. Her face gleamed with tears. Snot ran over her lips. «The judges won’t like that answer.»
«Nobody’s judging you.»
Taylor choked a sob. «Always,» she whispered.

Mens vi følger disse jentene gjennom diverse kriser som brukne negler, hårete bikinilinjer, manglende sminke og matbrett fra flyet som har skjært seg dypt inn i pannen til Miss New Mexico, blir vi også kjent med jentene som befinner seg under alt glitteret. Og det er her moralen i historien kommer inn i bildet.

Forfatteren har skrevet en satire som i hovedsak langer ut et realt spark til to forskjellige ting: 1) Et stadig mer utseendefiksert forbrukersamfunn som nedvurderer personlighet og som fremmer usunne overfladiske idealer, og 2) Folk som ikke ser jentene (og evt guttene…) under all sminken i rollen de har blitt plassert i – de som nekter å gå med på at man kan være både vakker OG smart. Libba Bray kritiserer rollene både jenter og gutter blir pålagt utenfra, og hun kritiserer de som dømmer mennesker utifra akkurat de rollene. Du skal ikke skue hunden på hårene, og enten du tror det eller ei er du god nok som du er.

«Little clue: wasted on me.»
«What?»
«I’m into girls.»
«Oh. Oh!» Chu said. «Right. Got it. That’s cool. I’ve got a cousin who’s gay. Amy Liu. Know her?»
Jennifer laughed. «Oh, sure. I’ll just look her up in the Big Book of Lesbians. We get a copy of that with the purchase of our first flannel shirt.»
«Really?»
Jennifer stared. «No. That was a joke. Come on, dude. […]»

Og ja… Dette er satirisk: Humoren er der av en grunn, og enkelte ting er overdrevet og satt fryktelig på spissen. Hun har til og med klart å inkludere en skikkelig klassisk skurk (i ekte James Bond stil, av typen som forteller planen sin og setter på en timer før han dreper heltene slik at de kommer seg unna i siste liten). Det at humoren har en så viktig plass i fortellingen, betyr at man må like den formen for humor – og her kan nok boka falle litt igjennom for mange. Uansett: Jeg tror at denne boka her hadde blitt en meget god film.

Om jeg skal pirke, synes jeg det er litt merkelig at jentene faktisk ikke utforsker øya mer enn de gjør. Taylor setter riktignok en stopper for det med sine insisteringer om at jentene fortsetter å øve på rutinene sine til misse-konkurransen, men litt mer utforskertrang hadde jeg forventet fra jentene. Det overrasker meg også litt at enkelte av jentene holder tilbake helt essensiell informasjon. Spesielt når dagene går over i uker uten at de blir reddet… Men stort sett anbefaler jeg Beauty Queens varmt videre.

Boktrailer:

Andre bloggere om boka:
Alison’s Book Marks
Talking About Teen Books
Jen Robinson’s Book Page

Forfatter-bio:
Libba Bray er en amerikansk YA-forfatter fra Texas, med utdannelse innen teater. Som 18-åring var hun i en voldsom bilulykke som skulle komme til å kreve 13 rekonstruktive operasjoner i ansiktet og et glassøye hun liker å skremme folk med. Nå bor hun i New York med ektemannen og sønnen deres, og hun har i tillegg til Beauty Queens gitt ut blant annet A Great and Terrible Beauty og Going Bovine.
Hjemmeside | Blogg | Wikipedia

Advertisements

6 Responses to “Beauty Queens – Libba Bray”


 1. 1 Nina C. januar 4, 2012, kl. 18:12

  Flott omtale Julie:)Må nok sette denne her opp på «må-kjøpe.-lista» mi 2012:)

  SV;Tusen takk 🙂 Skjønte ikke helt den parallellen til twilight sagaen,men kanskje på det elemntet at det hele foregår i en liten småby i Seattle.

 2. 2 Ann Kristin januar 4, 2012, kl. 19:04

  Fin omtale Julie. 🙂 Jeg likte og denne boka godt, av de samme grunnene som deg. 🙂

 3. 3 Haruhi januar 4, 2012, kl. 20:46

  Det virker som om den er akkurat like god som det smakebiten ga inntrykk av. Tror jeg må kjøpe denne når den kommer i pocket, ideen er jo helt genial, og når den i tillegg virker gjennomført. Gleder meg!

 4. 4 Silje januar 5, 2012, kl. 08:57

  Å, denne fikk jeg veldig lyst til å lese nå! Fikk også en påminnelse om at jeg må lese både Heart of Darkness og Lord of the Flies som jeg ikke har lest:-)

 5. 5 Marielle januar 8, 2012, kl. 21:05

  Siden jeg har lest over hundre blogginnlegg på etterskudd i dag ble jeg veldig glad for å se Kort sagt.+1 på skal lese!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 284,272 hits

Instagram

Currently reading: A House at the Bottom of a Lake, by Josh Malerman. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn #joshmalerman #coffee #kaffe #cappuccino #coffeeporn #ahouseatthebottomofalake #currentlyreading I still have not seen Fantastic Beasts and Where to Find Them (I know 😵), but I will soon!

#fantasticbeasts #newtscamander #fabeldyr #jkrowling #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur bookporn #literature #tea #te #teaporn @shanedawson is one of those people that manages to make me laugh on a crappy day. His gallows humour and self-depreciation appeals to me. 😋😅 I've laughed until I've cried at some of his content. In a good way.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #bookcoverlove #coverlove #shanedawson #itgetsworse Ugh. Spiders. 😐

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #thehatching #ezekielboone #horror #spiders #edderkopp I tend to gravitate towards Asian literature by default, and recently picked up this anthology of "visions of the future from China". #InvisiblePlanets is edited and translated by #KenLiu. 
#books #bøker #book #bok #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #bookish #instabook #anthology #sciencefiction #scifi #china #coffee #kaffe #noveller #kina #novellesamling We Found a Hat by Jon Klassen is the last book in the hat trilogy. It's a stylistically simple series for children, and where in the previous two books a bear and a fish have to deal with hat-problems, this time two turtles find one. They decide to put it back where they found it, because there's just one hat, and two turtles. But one of the turtles can't quite stop thinking about the hat... Where the previous two sports some dark humour, this one is surprisingly sweet. I like the simple and clean art work - this one is just as enjoyable as the previous books! 🙂

Den er nylig utgitt på norsk, og jeg har fått mitt eksemplar av forlaget.

#leseeksemplar #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #jonklassen #hattrilogy #mangschou #wefoundahat #vifantenhatt New book! Obviously had to get Neil Gaiman's new book, #NorseMythology as soon as possible. 🤓

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #neilgaiman #myth #newbook #bookhaul Two new books, both by Yuri Herrera: Signs Preceding the End of the World, and The Transmigration of Bodies. Love the covers!

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #yuriherrera #fiction #skjønnlitteratur #lisadillman #mexico #coverlove #bookhaul #newbook #bookcoverlove In celebration of the new Sherlock season fiiiiiiinally being released a few days ago, here is a picture of one of my most beautifully bound books. It is part of the Barnes & Noble Collectible Editions series. Bit too big and heavy to comfortably carry around with you, unfortunately.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn #sherlock #sherlockholmes #barnesandnoble #collectible #arthurconandoyle #sherlocked Aaaand here is the result of this year's NaNoWriMo. I finally printed it a few days ago, but I've yet to actually read through it. Primarily because I remember all the little issues with the plot. There's no time to fix stuff like that as the madness is happening...
I've sort of promised my #writingbuddy @kavehrashidi, who wrote his own novel at the same time, that he gets to read it. So I figured I'd do something about some of the issues... It's just such an effort. 😅
But yeah, it's quite the achievement to manage to put together something that resembles a novel in one month! 🎉🎖 #NaNoWriMo #novel #roman #book #bøker #books #bok #scifi #sciencefiction #tea #te #papers #words #ord #writing #editing #redigering #bookstagram #bookish #instabook #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: