Topp ti på tirsdag #7: Trender jeg vil se mer eller mindre av

Topp ti på tirsdag er et konsept jeg har lånt fra den engelskspråklige bokbloggen The Broke and the Bookish. Dette er en spalte de har hatt gående lenge, og jeg ser at de allerede har tatt opp noen temaer jeg kunne tenke meg å skrive om – så jeg plukker fritt fra lista. Dette betyr at det antageligvis er et annet tema du finner på originalbloggen – og vi skal ikke se bort ifra at jeg finner på mine egne temaer også.
Nå skal jeg snakke litt om trender som enten er bra eller dårlige. De som er bra vil jeg ha mer av, de som er dårlige vil jeg ha mindre av… Når jeg tenker på trender, er det ofte snakk om YA-bøker. Jeg tror bøker myntet på unge voksne er litt mer følsomme for generelle trender i samfunnet, og mange av de følgende punktene vil være spesielt rettet mot bøker med denne målgruppen.

Mer/flere:

1) Dystopi: Det har skjedd et lite skifte innen YA over de siste årene, og dystopisk litteratur er i vinden. Jeg sier ikke nei takk til det, men håper at kvaliteten holdes oppe. Det er ikke nok at en eller annen heltinne oppdager at staten er ond, så hun ødelegger den. Ferdig. Det må være mer dybde, spennende karakterer, og den må skille seg fra mengden på en eller annen måte. Gi meg en ny Orwell, ikke bare herm etter de som selger mest.

2) Norske forfattere innen f.eks fantasy og scifi: Jeg tror ikke jeg kan kalle dette en trend. Men jeg håper at det kan bli en trend. Hva sier dere, norske forfattere? Tør flere av dere å bevege dere utenfor «the comfort zone» innen krim, serie- og samtidsromaner? Vi som har så mye storslått natur, vi da kunne finne inspirasjon til i allefall fantasy? Eller er det noe annet som holder oss tilbake, kanskje? Språket? Er ikke norsk like fantasy- og sci fi-vennlig som engelsk? For jeg skjønner ikke greia. Ikke skjønner jeg hvorfor for eksempel de oversatte bøkene i A Song of Ice and Fire-serien havner i ungdomshylla, heller, sånn som de gjorde i den siste kundeavisa til Haugen bok (den er merket med «14-16 år»). Men det er en annen sak.

3) Bokblogger: Er dette en trend? Samme kan det være, jeg vil se flere bokblogger, fra privatpersoner. Bokblogging er en av de fremste kildene til å oppdage nye bøker for min del, og jeg elsker å spionere på hva «folk flest» leser og kjøper av bøker.

4) Bokfestival: Da mener jeg i hovedsak lengre og større bokfestival, men flere hadde ikke gjort noe heller. Hva med en bokfestival i alle de store byene, slik at flere enn oss Oslo-og-nærområde-beboere får nyte godt av spennende forfattere og events..? Og når det gjelder lengre, synes jeg bokfestivalen i Oslo kunne vare en hel uke, høhø. Bokkaos en hel uke… Sukk. Den internasjonale bokfestivalen i Edinburgh varer tross alt i sånn ca 2 uker. Også ønsker jeg meg flere utenlandske forfattere på programmet. Da tenker jeg på litt lenger unna enn norden. Japan, Russland, Chile, New Zealand, Kenya. Men det er kanskje bra at den ‘bare’ varer en helg, for lommeboka lider store tap (og bokhylla nyter store seire) i løpet av de få dagene… (Og bare så det er klart: Jeg synes bokfestivalen er fantastisk. Klager ikke – vil bare ha mer.)

Mindre/færre:

5) Serier: Må alt være minimum en trilogi?! Nei, jeg synes ikke det. Fortellinger kan fortelles over bare en bok, de ikke smøres utover flere. Kan det være økonomiske strategier med i bildet her, mon tro..?

6) Trekantdramaer: Guh. Jeg blir så lei av dramatiske trekantdramaer, der den «stakkars» heltinnen må velge mellom to perfekte gutter. For det første hadde aldri jeg det problemet (hmph), og for det andre skjønner jeg ikke hvorfor det ser ut til å stå i YA-håndboka (finnes det en sånn?) at minst ett, men helst flere, guttehjerter må moses skikkelig.

7) Vampyrer: Snille vampyrer altså. De som glitrer i sola og forelsker seg (men som allikevel er «akk så skumle badboys»). Heldigvis ser det ut til at dette er en trend i ferd med å måtte gi tapt for dystopiske fortellinger.

8 ) Omslag som alle spiller på samme trend: Jenter i fine kjoler, for eksempel. Bokelskerinnen hadde et innlegg om dette for en tid tilbake. Hvor er de unike, selvstendige designene? Er det ikke kjedelig for de omslagsdesignerne som sitter og lager YA-omslag?

9) Krøll med e-bøker: Når jeg sier mindre krøll, mener jeg færre sperrer og begrensninger og mer, erh, format-mobilitet mellom lesebrettene. Jeg skulle ønske jeg kunne lese norske bøker på Kindle uten å måtte snike meg forbi sperrer, og jeg skulle ønske at det ikke var moms på e-bøker når det ikke er det på papirbøker. Det er bare tull.

10) Ubrukelige heltinner: Nå har jeg heldigvis ikke opplevd så veldig mange av disse, men jeg vet at de er der. Jeg mistenker for eksempel at Bella i Twilight er ganske ubrukelig. Og jeg vet at Eve i Eve-serien og Gaia i Birthmarked-serien er ganske slitsomt naive, i allefall i begynnelsen (har ikke lest mer enn de første bøkene). Det er ikke det at heltinner skal være perfekte fra begynnelsen av, dannelsesreiser er helt okei. Men noen er så ubrukelige at det er vanskelig å tro at de kan ha fått hovedrollen. I Eve er for eksempel Arden langt mer heltinne-aktig. Synd hun bare er en sidekarakter…

Hva med deg? Er det noen trender du vil se mer eller mindre av?

Reklamer

9 Responses to “Topp ti på tirsdag #7: Trender jeg vil se mer eller mindre av”


 1. 1 Silje november 15, 2011, kl. 11:29

  Jeg er veldig enig med det meste her faktisk både med det negative og det positive. Spesielt savner jeg gode nye norske fantasy/sci-fi-bøker. Jeg er ellers ofte misunnelig over alt som skjer i Oslo av arrangementer og festivaler, og jeg bor tross alt i Norges nest største by. Vi får se om Litteraturhuset kommer på plass, så blir det gjerne bedre.

  Jeg er også litt frustrert over dette med serier, så min liste denne uken er topp ti-serier jeg ikke har lest ferdig.

 2. 3 Silje november 15, 2011, kl. 12:52

  Det er i grunn flere gode ideer til lister på denne listen:-)

 3. 4 Nina C. november 15, 2011, kl. 16:03

  Likte dette innlegget! Må si meg enig i det du skriver!

 4. 5 Nina C. november 15, 2011, kl. 17:38

  SV;Ja, da har man jo en god unnskyldning å kose seg med kakao eller kaffe under et teppe:) Koselig tiden fremover til jul:)

 5. 6 Mari - Flukten fra virkeligheten november 15, 2011, kl. 19:44

  Jeg er så enig med deg i punktene dine, Julie. Spesielt ønsker jeg meg mer norsk sci-fi og fantasy siden det er blant mine favoritt sjangre:)

  Må si jeg også er dyktig lei av serier og trilogier men det stopper meg visst ikke fra å kaste meg over den ene etter den andre som høres fristende ut..

  Flott liste med en hel masse fornuftige punkter, Julie!

 6. 7 tussi november 15, 2011, kl. 20:54

  Enig! Mer norsk fantasy. Mener å huske Olav Havnes’ trilogi «Nattrkrigeren» vr ganske festlig. Men så er det jo nettopp en trilogi…

 7. 8 Elin november 15, 2011, kl. 22:47

  Er så inderlig enig med deg vedrørende e-bøker. Vil ha alt som e-bok, til en OK pris, NÅ!

 8. 9 Kathleen november 16, 2011, kl. 03:24

  Enig med alt det du vil se mindre av (selv om mange av de tingene ikke direkte plager meg).


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,229 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: