Topp ti på tirsdag #7: Trender jeg vil se mer eller mindre av

Topp ti på tirsdag er et konsept jeg har lånt fra den engelskspråklige bokbloggen The Broke and the Bookish. Dette er en spalte de har hatt gående lenge, og jeg ser at de allerede har tatt opp noen temaer jeg kunne tenke meg å skrive om – så jeg plukker fritt fra lista. Dette betyr at det antageligvis er et annet tema du finner på originalbloggen – og vi skal ikke se bort ifra at jeg finner på mine egne temaer også.
Nå skal jeg snakke litt om trender som enten er bra eller dårlige. De som er bra vil jeg ha mer av, de som er dårlige vil jeg ha mindre av… Når jeg tenker på trender, er det ofte snakk om YA-bøker. Jeg tror bøker myntet på unge voksne er litt mer følsomme for generelle trender i samfunnet, og mange av de følgende punktene vil være spesielt rettet mot bøker med denne målgruppen.

Mer/flere:

1) Dystopi: Det har skjedd et lite skifte innen YA over de siste årene, og dystopisk litteratur er i vinden. Jeg sier ikke nei takk til det, men håper at kvaliteten holdes oppe. Det er ikke nok at en eller annen heltinne oppdager at staten er ond, så hun ødelegger den. Ferdig. Det må være mer dybde, spennende karakterer, og den må skille seg fra mengden på en eller annen måte. Gi meg en ny Orwell, ikke bare herm etter de som selger mest.

2) Norske forfattere innen f.eks fantasy og scifi: Jeg tror ikke jeg kan kalle dette en trend. Men jeg håper at det kan bli en trend. Hva sier dere, norske forfattere? Tør flere av dere å bevege dere utenfor «the comfort zone» innen krim, serie- og samtidsromaner? Vi som har så mye storslått natur, vi da kunne finne inspirasjon til i allefall fantasy? Eller er det noe annet som holder oss tilbake, kanskje? Språket? Er ikke norsk like fantasy- og sci fi-vennlig som engelsk? For jeg skjønner ikke greia. Ikke skjønner jeg hvorfor for eksempel de oversatte bøkene i A Song of Ice and Fire-serien havner i ungdomshylla, heller, sånn som de gjorde i den siste kundeavisa til Haugen bok (den er merket med «14-16 år»). Men det er en annen sak.

3) Bokblogger: Er dette en trend? Samme kan det være, jeg vil se flere bokblogger, fra privatpersoner. Bokblogging er en av de fremste kildene til å oppdage nye bøker for min del, og jeg elsker å spionere på hva «folk flest» leser og kjøper av bøker.

4) Bokfestival: Da mener jeg i hovedsak lengre og større bokfestival, men flere hadde ikke gjort noe heller. Hva med en bokfestival i alle de store byene, slik at flere enn oss Oslo-og-nærområde-beboere får nyte godt av spennende forfattere og events..? Og når det gjelder lengre, synes jeg bokfestivalen i Oslo kunne vare en hel uke, høhø. Bokkaos en hel uke… Sukk. Den internasjonale bokfestivalen i Edinburgh varer tross alt i sånn ca 2 uker. Også ønsker jeg meg flere utenlandske forfattere på programmet. Da tenker jeg på litt lenger unna enn norden. Japan, Russland, Chile, New Zealand, Kenya. Men det er kanskje bra at den ‘bare’ varer en helg, for lommeboka lider store tap (og bokhylla nyter store seire) i løpet av de få dagene… (Og bare så det er klart: Jeg synes bokfestivalen er fantastisk. Klager ikke – vil bare ha mer.)

Mindre/færre:

5) Serier: Må alt være minimum en trilogi?! Nei, jeg synes ikke det. Fortellinger kan fortelles over bare en bok, de ikke smøres utover flere. Kan det være økonomiske strategier med i bildet her, mon tro..?

6) Trekantdramaer: Guh. Jeg blir så lei av dramatiske trekantdramaer, der den «stakkars» heltinnen må velge mellom to perfekte gutter. For det første hadde aldri jeg det problemet (hmph), og for det andre skjønner jeg ikke hvorfor det ser ut til å stå i YA-håndboka (finnes det en sånn?) at minst ett, men helst flere, guttehjerter må moses skikkelig.

7) Vampyrer: Snille vampyrer altså. De som glitrer i sola og forelsker seg (men som allikevel er «akk så skumle badboys»). Heldigvis ser det ut til at dette er en trend i ferd med å måtte gi tapt for dystopiske fortellinger.

8 ) Omslag som alle spiller på samme trend: Jenter i fine kjoler, for eksempel. Bokelskerinnen hadde et innlegg om dette for en tid tilbake. Hvor er de unike, selvstendige designene? Er det ikke kjedelig for de omslagsdesignerne som sitter og lager YA-omslag?

9) Krøll med e-bøker: Når jeg sier mindre krøll, mener jeg færre sperrer og begrensninger og mer, erh, format-mobilitet mellom lesebrettene. Jeg skulle ønske jeg kunne lese norske bøker på Kindle uten å måtte snike meg forbi sperrer, og jeg skulle ønske at det ikke var moms på e-bøker når det ikke er det på papirbøker. Det er bare tull.

10) Ubrukelige heltinner: Nå har jeg heldigvis ikke opplevd så veldig mange av disse, men jeg vet at de er der. Jeg mistenker for eksempel at Bella i Twilight er ganske ubrukelig. Og jeg vet at Eve i Eve-serien og Gaia i Birthmarked-serien er ganske slitsomt naive, i allefall i begynnelsen (har ikke lest mer enn de første bøkene). Det er ikke det at heltinner skal være perfekte fra begynnelsen av, dannelsesreiser er helt okei. Men noen er så ubrukelige at det er vanskelig å tro at de kan ha fått hovedrollen. I Eve er for eksempel Arden langt mer heltinne-aktig. Synd hun bare er en sidekarakter…

Hva med deg? Er det noen trender du vil se mer eller mindre av?

9 Responses to “Topp ti på tirsdag #7: Trender jeg vil se mer eller mindre av”


 1. 1 Silje november 15, 2011, kl. 11:29

  Jeg er veldig enig med det meste her faktisk både med det negative og det positive. Spesielt savner jeg gode nye norske fantasy/sci-fi-bøker. Jeg er ellers ofte misunnelig over alt som skjer i Oslo av arrangementer og festivaler, og jeg bor tross alt i Norges nest største by. Vi får se om Litteraturhuset kommer på plass, så blir det gjerne bedre.

  Jeg er også litt frustrert over dette med serier, så min liste denne uken er topp ti-serier jeg ikke har lest ferdig.

 2. 3 Silje november 15, 2011, kl. 12:52

  Det er i grunn flere gode ideer til lister på denne listen:-)

 3. 4 Nina C. november 15, 2011, kl. 16:03

  Likte dette innlegget! Må si meg enig i det du skriver!

 4. 5 Nina C. november 15, 2011, kl. 17:38

  SV;Ja, da har man jo en god unnskyldning å kose seg med kakao eller kaffe under et teppe:) Koselig tiden fremover til jul:)

 5. 6 Mari - Flukten fra virkeligheten november 15, 2011, kl. 19:44

  Jeg er så enig med deg i punktene dine, Julie. Spesielt ønsker jeg meg mer norsk sci-fi og fantasy siden det er blant mine favoritt sjangre:)

  Må si jeg også er dyktig lei av serier og trilogier men det stopper meg visst ikke fra å kaste meg over den ene etter den andre som høres fristende ut..

  Flott liste med en hel masse fornuftige punkter, Julie!

 6. 7 tussi november 15, 2011, kl. 20:54

  Enig! Mer norsk fantasy. Mener å huske Olav Havnes’ trilogi «Nattrkrigeren» vr ganske festlig. Men så er det jo nettopp en trilogi…

 7. 8 Elin november 15, 2011, kl. 22:47

  Er så inderlig enig med deg vedrørende e-bøker. Vil ha alt som e-bok, til en OK pris, NÅ!

 8. 9 Kathleen november 16, 2011, kl. 03:24

  Enig med alt det du vil se mindre av (selv om mange av de tingene ikke direkte plager meg).


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 362 329 hits

Instagram

The story OF this book might actually be more interesting than the story IN it. The Norwegian novel "The Song of the Red Ruby" from 1956 presents the story of the young man Ask Burlefot and his journey through shame and disappointment towards "a deeper understanding of himself." But the novel's sexually explicit descriptions actually landed both the author, Agnar Mykle, and his publisher, Gyldendal, in court. The case is known as the Mykle case. The book initially received pretty favourable reviews, but some thought the contents were pornographic, filthy and obscene. This eventually led to the book being confiscated on a court order, and the author and Gyldendal's managing director was on trial for writing and spreading obscene material (which was illegal at the time). They were both eventually acquitted, but all of the books were removed from the market. The decision to withdraw the books was overturned by the supreme court the next year. Although they won the case, the court case and the intense media attention weighed heavily on Agnar Mykle, turning him into a recluse who almost exclusively spent time with only the closest friends and family. His writing took a serious hit as well. The Song of the Red Ruby is actually the second book in a trilogy, the first one ("Lasso Around the Moon") was published in 1954. It would take 9 years before he finished the trilogy with "Rubicon" in 1965. No pictures were published of him after 1957. It's hard to imagine today, for a Scandinavian at least, that something like this could happen, but it did. And it's not even that long ago!
Into the Wild tells the true story of Chris McCandless, a young man from a privileged family who one day decided to get rid of everything he owned and set off alone into the Alaskan wilds. Four months later he was found starved to death. You may have seen the movie with the same title. I did, years ago, and the story seems to have stuck with me. So I finally decided to pick up the book. #intothewild #chrismccandless #christophermccandless #jonkrakauer #alaska #book #bok #bøker #litteratur #literature #nonfiction #sakprosa #newbook #bookhaul #bookstagrammers #bookstagram #booksofinstagram #lesetips #bokelsker #lesehest #bokorm #bookworm #instabook #bookish
Inn i naturen: 101 norske dikt is a collection of Norwegian poems relating to nature, and it is divided into seasons. I like that there are both old and familiar classics and new poems I've never read before. Also say hello to my snake plant. #inninaturen #samlaget #dikt #poetry #poems #snakeplant #svigemorstunge #julieholdalhansen #eirikvassenden #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #bok #book #bøker #bookstagrammers #bookhaul #newbook
You know what I like? Cephalopods. They are so wonderfully alien and intelligent (have you seen the Australian one who actually climbs on land to cross between bodies of water?). I like the giant squid in the lake outside of Hogwarts. I like the kraken. I like cthulhu and the other lovecraftian old gods. Here are three books about cephalopods that I'm looking forward to reading: Squid Empire by Danna Staaf, The Soul of an Octopus by Sy Montgomery and Other Minds by Peter Godfrey-Smith. 🐙🦑 #squidempire #dannastaaf #thesoulofanoctopus #symontgomery #otherminds #petergodfreysmith #cephalopod #tentacle #octopus #squid #aloevera #plantporn #seamonster #cthulhu #kraken #giantsquid #bok #book #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #booksofinstagram #bookworm #bookporn
Currently reading a book that I don't think has been translated to English yet? The author is Swedish, and the title roughly translates to Men show me their dick. It's about dickpics and the men who send them, and the discrepancy between what men feel when they're sending them and women feel when they receive them. Like the cover says: Everything about dickpics - except pictures. #mennviserframpikkensin #mänvisarkukenförmig #carolinehainer #book #currentlyreading #newbook #bookhaul #bookstagram #bookstagrammers #instabook #bookish #booksofinstagram #bookworm #bokorm #feminisme #feminism #nonfiction #sakprosa #plantporn #bookporn #cactus
I was drawn in by the cover and the title on this one! 🥰 The Monsters We Deserve by Marcus Sedgwick. Apparently it's an 'ambitious and original take on the gothic'. An author in a remote house broods over Mary Shelley's Frankenstein... Very intriguing! #themonsterswedeserve #marcussedgwick #gothic #maryshelley #frankenstein #book #books #bookhaul #newbook #bookstagrammers #bookstagram #bookish #instabook #ilovebooks #booknerd #booksofinstagram #flatlay #aesthetic #coffeeporn #bookporn
Yesterday was #freecomicbookday, and Outland, my local geeky store, also offered 20% off all other comic books and graphic novels. This is one of the ones I picked up at a discount! "Shuri vol 1: The Search For Black Panther" is written by Nnedi Okorafor and illustrated by Leonardo Romero and Jordie Bellaire. #shuri #nnediokorafor #leonardoromero #jordiebellaire #blackpanther #wakanda #comicbook #comics #graphicnovel #litteratur #literature #bookstagram #bookstagrammers #instabook #bookish #booksofinstagram #bookworm #aesthetic #booknerd #coffeeporn #plantporn #bookporn #marvel
Recently picked up this book, after hearing about it through @siljeblomst and @elbakken: Medieval Bodies by Jack Hartnell. #medievalbodies #jackhartnell #newbook #bookhaul #book #bok #bøker #bokelsker #lesehest #bookworm #bokorm #bookish #instabook #bookstagram #bookstagrammers #coverlove #bookcoverlove #litteratur #literature #nonfiction #sakprosa #plants #greenplants #plantporn #tea #teaporn
New book! The Hunger by Alma Katsu is based on a true story, and according to Stephen King's blurb on the cover, it's 'Deeply, deeply disturbing'. . About the book: Evil is invisible, and it is everywhere. Tamsen Donner must be a witch. That is the only way to explain the series of misfortunes that have plagued the wagon train known as the Donner Party. Depleted rations, bitter quarrels, and the mysterious death of a little boy have driven the pioneers to the brink of madness. They cannot escape the feeling that someone--or something--is stalking them. Whether it was a curse from the beautiful Tamsen, the choice to follow a disastrous experimental route West, or just plain bad luck--the 90 men, women, and children of the Donner Party are at the brink of one of the deadliest and most disastrous western adventures in American history. While the ill-fated group struggles to survive in the treacherous mountain conditions--searing heat that turns the sand into bubbling stew; snows that freeze the oxen where they stand--evil begins to grow around them, and within them. As members of the party begin to disappear, they must ask themselves "What if there is something waiting in the mountains? Something disturbing and diseased...and very hungry?" . #thehunger #AlmaKatsu #newbook #bookhaul #horror #skrekk #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #lesetips #nrklesetips #nrkbok #lesehest #bokorm #bookworm #plant #succulent #ilovebooks #bookporn
I love this cover! 🥰 And the plot seems very interesting, too. About the book: Britain has lost the Falklands war, Margaret Thatcher battles Tony Benn for power and Alan Turing achieves a breakthrough in artificial intelligence. In a world not quite like this one, two lovers will be tested beyond their understanding. Machines Like Me occurs in an alternative 1980s London. Charlie, drifting through life and dodging full-time employment, is in love with Miranda, a bright student who lives with a terrible secret. When Charlie comes into money, he buys Adam, one of the first batch of synthetic humans. With Miranda’s assistance, he co-designs Adam’s personality. This near-perfect human is beautiful, strong and clever – a love triangle soon forms. These three beings will confront a profound moral dilemma. Ian McEwan’s subversive and entertaining new novel poses fundamental questions: what makes us human? Our outward deeds or our inner lives? Could a machine understand the human heart? This provocative and thrilling tale warns of the power to invent things beyond our control. #machineslikeme #ianmcewan #alternativehistory #sciencefiction #scifi #newbook #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #bokelsker #booklover #lesetips #nrklesetips #boktips #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn #coffeeporn
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 75 andre følgere

Bloggurat

%d bloggere like this: