Hvis ingen snakker om utrolige ting – Jon McGregor

Sjanger: Roman
Originaltittel: If nobody speaks of remarkable things
Først utgitt: 2002
Denne utgaven utgitt: 2011

Forlag: Perleblekk
Format: Innbundet
ISBN: 9788299846042

Sider: 275
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Om boka: I en gate i en by i Nord-England er vanlige mennesker opptatt med hverdagslige sysler som gatecricket, grillfester og maling av vinduer. En ung mann er forelsket i en nabo som ikke engang vet hva han heter. Et gammelt ektepar er på vei til nærmeste busstopp. Men så skjer det noe fryktelig som knuser stillheten i den tidlige sommerkvelden. Dette treffer de som så hva som skjedde hardt og sjokkerende. Det kommer til å forandre livene deres for alltid. Og samtidig blir det ikke engang nevnt på lokalnyhetene!
****

Det er ikke så veldig ofte jeg opplever at forfatteren virkelig setter en høy, språklig standard allerede på de første sidene, men det gjør McGregor. Jeg har lyst til å sitere alt fra de første 6 sidene, men det går jo nesten ikke. Eller..? Nei. Nei, jeg skal ikke det. Jeg skal skryte av det i steden. McGregor gjør på de første sidene noe som ligger hjertet mitt nært: Han skildrer byen som en kropp; som et sammenhengende maskineri, og han gjør det med en kjærlig hånd. Jeg synes selv det er noe poetisk og vakkert i alt det stygge som vi mennesker har laget, og McGregor setter gode ord på følelsen.

Hvis du lytter, kan du høre det.
Byen, den synger.
[…]
Den lave, beroligende duren fra klimaanleggene, som vifter varmen og luktene ut av butikker og kafeer og kontorer i hele byen, som starter og stopper, med lange, lagvise pust i en voggevise som nynnes gjennom trøtte gater.
Bruset av trafikken som fremdeles passerer på motorveibroene, en jevn buldrende dur selv i de mørke timene, dekkene som ruller over asfalten, og motorene som drønner, løse avsløpsrør og kumlokk klaprer som smijernskastanjetter.
Veiarbeiderne som arbeider, de velger tidspunkter da de forstyrrer minst mulig, skjærer gjennom den kjølige kveldsluften med driller og trykkluftsbor og pneumatiske pumper, svetter kraftig under hvesende og fresende flomlys og roper til hverandre lik trommeslagere i et rockeband som roper ut rytmen, de fester ny hud på storbyens årer.

McGregor inviterer leseren inn i en gate i en engelsk by. Det er ingenting ekstraordinert med denne gaten, det er en gate som kunne vært hvor som helst. Og han inviterer oss helt inn. Det er som om han tar veggen av leilighets- og rekkehuskompleksene, som i et dukkehus, og han viser oss hvem som bor der. Som usynlige inntrengere bevitner vi menneskenes dagligliv, og vi vet hva de tenker. Men vi vet ikke hva de heter, eller hvor gamle de er. Nei, vi vet ikke hvor de er fra, vi får nesten ikke vite hvordan de ser ut, heller. Vi er fremmedgjorte i all intimiteten.

Det er ansikter i vinduene langs hele gaten, ansikter innrammet som portretter i et galleri.

Han med de ødelagte hendene, datteren til han med de ødelagte hendene, gutten i nummer atten med de såre øynene, de rampete tvillingene, søsteren til tvillingene, foreldrene til tvillingene, det gamle ekteparet, gutten på trehjulssykkelen, mannen med veltrimmet bart, og de andre naboene jeg ikke kommer på i farten. Naboene til bokens jeg. Når jeg ser på måten McGregor forteller på, tenker jeg på José Saramago. Jeg har riktignok bare lest En beretning om blindhet, men den er til gjengjeld en av favorittbøkene mine. McGregor har det samme forholdet til tegnsetting som Saramago, og markerer aldri når dialogen begynner og slutter. Det overlater han til leseren å finne ut av, og det skaper en utrolig god flyt i teksten.

Hun var høy, og sterk, hun hadde håret i en stram knute i bakhodet og hun hadde innviklede malerier på de hemmelige delene av kroppen sin. Hun var en vidunderlig kvinne, men det var ikke nok til at han kunne hjelpe henne. Han elsket henne dypt, men det var ikke nok til at han kunne hjelpe henne. Vær så snill, elskede, hadde hun ropt til han, gjennom døren, den lukkede døren. Vær så snill elskede kan du ikke hjelpe meg ropte hun. Han kunne ikke nå henne, han var ikke nok.

Det er en saktegående fortelling vi hører, men det er til gjengjeld mange mennesker. Denne hendelsen, denne rystende hendelsen som påvirker alle sammen, den nevnes helt i begynnelsen av boka. Eller, det vil si, alt rundt hendelsen nevnes. Alt bortsett fra den forferdelige tingen skildres i inngående detalj, og leseren får bare hint. Så hører vi ikke mer om det på en stund, som om det aldri skulle ha skjedd. I allefall for noen. Det tok en stund før jeg skjønte hvilken tid jeg befant meg i, og at vinklene ikke var fra samme tid. Men det gjorde bare hele opplevelsen sterkere.

Når hendelsen plukkes opp igjen helt til slutt, vet leseren at det er forferdelig. Det er noe av det første vi får høre om. Allikevel satt jeg med hjertet i halsen, og fikk nesten ikke navigert meg gjennom teksten fort nok, selv om språket til McGregor er både drivkraften og kjernen i historien. Og jammen snubler vi ikke over en tvist også, som rister litt i forventningene våre og som i allefall klarte å røre meg til tårer.

Og så utpå ettermiddagen, uten grunn, knuste jeg alle de skitne tallerkenene og koppene i oppvaskkummen.
Noe kom over meg, kom over meg og strømmet gjennom meg, noe ustoppelig, som vann som fosset fra en ødelagt kran, og flommet ut over kjøkkengulvet.

Dette er potensielt en ny favorittbok, jeg må bare la den kverne rundt i meg litt til for å se hva som skjer. Det er så mye mer jeg kunne ha sagt, så mange flere setninger jeg kunne ha vist frem, men jeg lar være.

Han sier hvis ingen snakker om utrolige ting, hvordan kan de da kalles utrolige? Han ser på henne og han vet at hun ikke forstår, han tror ikke engang at hun kommer til å huske det slik at hun kan forstå det når hun blir eldre. Men han sier likevel disse tingene til henne, det er godt å si dem høyt, dette er ting mennesker ikke tenker på og han vil få dem ut i luften.

Så nå skal jeg snakke om utrolige ting:
– Da jeg leste ferdig ble jeg sittende å stirre på siste siden ganske lenge, mens jeg prøvde å slå meg til rette med nå var det over. Så hadde jeg lyst til å bla rett tilbake til første siden og begynne på nytt. Det skjer ikke ofte.
– Hvorfor ble ikke denne snappet opp av et av de norske kjempeforlagene allerede i 2002-2003?
– Den vant ikke Bookerprisen. Den ble slått av Yann Martells Life of Pi. Den vinneren har stått i hylla mi siden omtrent da, og den må jammen være god!
– Boka finnes bare i 39 samlinger på bokelskere. Det er på grensen til tragisk.

Reklamer

12 Responses to “Hvis ingen snakker om utrolige ting – Jon McGregor”


 1. 1 Nina C. november 14, 2011, kl. 00:43

  Kjempe bra skrevet bokomtale:) Fikk nesten litt lyst å bestille boka nå,hehe. Har begynt å like mer og mer bøker som setter leseren litt på prøve. At det blir en fin leseopplevelse. Kanskje den etterhvert vil finnes i flere boksamlinger.

 2. 2 Bokelskerinnen november 14, 2011, kl. 01:11

  Nå gleder jeg meg skikkelig til å gå i gang med denne! Det blir definitivt ikke lenge til! Og jeg liker bokomtalene dine kjempegodt, du legger listen høyt for oss andre som skal følge etter 🙂

 3. 3 Lena november 14, 2011, kl. 08:52

  Denne må jeg notere meg. Veldig fin omtale.

 4. 4 Silje november 14, 2011, kl. 09:03

  Nå er den i 41 samlinger på bokelskere;-) Jeg har nettopp oppdaget denne selv og skaffet meg den. Jeg fikk ikke mindre lyst til å lese den etter å ha lest dette. Takk for fin omtale:-)

 5. 5 siljeblomst november 14, 2011, kl. 18:16

  Fantastisk omtale, Julie!

 6. 6 Julie november 14, 2011, kl. 22:31

  Takk for hyggelige tilbakemeldinger, folkens. 🙂

 7. 7 Nina C. november 14, 2011, kl. 23:28

  SV;Bare hyggelig:) Hadde lyst å anbefale bloggen din!

 8. 8 Marielle november 17, 2011, kl. 14:04

  oj,denne må leses!

 9. 9 Morten desember 5, 2011, kl. 11:32

  Siden det står såpass mye om språket i denne omtalen, hadde det kanskje vært rimelig å nevne navnet på oversetteren som har sørget for at vi kan lese boka på norsk?

 10. 11 hege mars 20, 2013, kl. 22:39

  Helt enig med omtalen din, Julie. Og jeg har nettopp samme følelsen som deg – denne boka vil jeg lese på nytt med en gang. Blir vondt å gi den tilbake til biblioteket på Rikshospitalet hvor jeg oppdaget den på bibliotekarens anbefaling. Fantastisk leseropplevelse. Hadde aldri hørt om boka før og måtte inn hit for å se om andre hadde funnet fram til denne poetiske og utfordrende boka som holder leseren i ånde til siste side, og det hadde altså du!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 321,131 hits

Instagram

I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: