Aarons Maskin – Sverre Knudsen

Sjanger: Ungdomsroman
Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Cappelen Damm
Format: Innbundet
ISBN: 9788202363734

Sider: 506
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Denne anmeldelsen er en del av Cappelen Damms bokbloggturné. Dette går ut på at Cappelen Damm sender aktuelle bøker til diverse bokbloggere rundt om i landet, og vi skriver om dem på en gitt dato. Denne runden har det blitt litt tull med utsending av bøkene, men stikk innom turnébloggen og se hva de andre bloggerne sier.

****
Om boka: Aaron tror det er pappas nye jobb som gir familien en drømmeleilighet i Libercasa, men snart er det Aaron selv som befinner seg i sentrum for et uhyggelig drama. Den mektige oppfinneren Julian Libermal, som jobber med en maskin som skal gjøre mennesker 100% gode, har av en mystisk grunn bruk for nettopp ham. Samtidig blir Aaron trukket mot en hemmelig underverden i den gigantiske bygningen, der han avslører lag på lag med løgner og konspirasjoner. Og etter hvert som Aaron prøver å få oversikt over hvem og hva han kan stole på, oppdager han at maskinen også har en dyster skyggeside.
****

Aarons maskin er litt av en murstein, og med sine over 500 sider skiller den seg litt ut fra andre ungdomsbøker. Det gjør forsåvidt også vaskeseddelen, dette gir inntrykk av en slags futuristisk, smådystopisk og samfunnskritisk spennings-roman for ungdom. Eller, for å bruke forfatterens egne ord, en «retrofuturistisk thriller» for ungdom fra 12 år. Og han har mer rett enn meg, denne romanen er nemlig ikke spesielt dystopisk, slik jeg fikk inntrykk av. Det er ikke staten som er i fokus – det er verdens største konsern, nemlig Libercorp. I hvilken grad slike konsern får kontroll over mennesket er selvfølgelig et av temaene her, og joda, dette kan i og for seg bli dystopisk – men det følte jeg ikke egentlig at denne ble.

Aaron er altså 15 år, og flytter fra «landet» og inn i byen, der alt er moderne og perfekt. På overflaten i allefall. Når han blir kjent med Gina, Georg, Ia og Ai får han et litt mer nyansert bilde av konsernet faren jobber for. Under overflaten skjuler det seg stygge hemmeligheter som Libercorp ikke vil at noen skal finne. Det er nemlig om og gjøre å følge markedskreftene. Og markedet er ikke moralsk, dermed kaster Libercorp moralen ut av vinduet også.

Det var noe skremmende ved Libermal. Noe gjennomført utilregnelig. Aaron tenkte at det sikkert var best å holde seg unna loftet, men likevel håpet han at neste gang betydde at han kunne få komme tilbake.

Dette er jo uten tvil en samfunnskritisk roman. Og hvem kritiseres? De store konsernene, aksjonærene, kapitalistene og økonomene som lar penger styre teknologisk fremdrift og som ettersigende lar moral, medmenneskelighet og etikk ligge. Ved flere av skildringene så jeg rett og slett for meg Occupy Wall Street-demonstrantene og det de prøver å få frem. Romanen er veldig idealistisk – så idealistisk at det nesten blir slitsomt. Den føles fryktelig ensidig i sin sak, og det er ikke tvil om at forretningsfolka er de slemme og de litt mer, tja, sosialistiske menneskene er de gode. For all del… Det finnes mye rusk oppover i finansverdenen, og mange styres av penger – men dette ble litt vel ensidig. Det er ikke sånn «godt» og «ondt» fungerer i virkeligheten.

Aaron hadde lyst til å spørre dem en hel masse, men visste ikke om det var noen vits. Først all noiaen og alle konspirasjonsteoriene, og nå snakket de om Libercorp som en slags fiende. Hvorfor var de så negative til absolutt alt?

Og etter denne nokså ensidige fortellingen kom en slutt som slo meg som fryktelig banal. For ikke å snakke om langt mer idealistisk enn realistisk. Selv om jeg kan gå med på at med enkelte, gigantiske konserner kan det gå fryktelig galt, så klarer jeg ikke gå med på hvor enkelt det går an å rette det opp igjen. Jeg skulle gjerne pekt på problemet, men da hadde jeg spoilet hele romanen for dere andre, så det lar jeg være. Men det ble en urealistisk avslutning på en roman som jeg allerede synes var litt for lang i forhold til det den fortalte.

Det er mye snakk om filosofi i romanen, men den er ikke filosofisk nok til å bli tankevekkende (som for eksempel en annen ungdomsroman, Genesis av Bernard Beckett), og den er ikke spennende nok til å bli en thriller heller. Konspirasjonene er ikke store nok til å bli en konspirasjonsroman, ungdomsproblemene er ikke tydelige nok til at det blir en typisk ungdomssroman. Maskinene er ikke episke nok til å bli science fiction, heller, og fienden er ikke skummel nok til at det blir dystopisk. I det hele tatt har forfatteren kjempestore ambisjoner og tar med litt av alt istedenfor mye av litt. Det er ganske mye dveling ved hva som er rett og galt, men som sagt: ikke nok til at det ble tankevekkende. Den tidligere nevnte Genesis er på 136 sider og var langt mer tankevekkende på dette feltet enn Aarons maskin var.

«Hvorfor skryter folk av deg, da?» spurte Aaron for å gjenopprette kontakten.
«Jeg kan datamaskiner,» sa Gina. «Og så er jeg et skolelys.»
«Ja ha, » sa Aaron. Svaret var ikke helt som han hadde tenkt.
«Dessuten løper jeg fortest,» fortsatte hun, stoppet og så på Aaron. «Og så, ikke sant, ser jeg sånn ut…»
«Men du er jo veldig pen!» sa Aaron.
«Nettopp,» sa Gina, sukket og gikk videre, inn i strømmen av ungdommer som gikk langs fortauet.
«Spiller du saksofon også?» spurte Aaron, to skritt bak henne. Han følte seg snytt. Han hadde virkelig tatt sats da han sa at hun var pen, og så visste hun det allerede. Uflaks.

Men det er ikke bare ille, jeg skal gå med på det. Til tross for at den i mine øyne er for lang, for idealistisk og tidvis ganske banal, har den sine øyeblikk. Jeg smilte og lo både her og der, særlig av Aarons tolkninger av situasjoner. Spesielt når det gjelder jenter. Han er morsom når han kløner seg bort og mister alt han skulle si – ja, rett og slett når han er en helt vanlig tenåring i puberteten som har et godt øye til en eller flere jenter. På disse områdene er dialogen glitrende, men på andre områder synes jeg ikke dialogen passer i det hele tatt. Den er for voksen, eller for mekanisk ganske mange steder. Kan det være lengden på boka som forringer kvaliteten?

Uansett: Dette er nok ikke den mursteinen jeg ville ha prioritert høyest, for å si det sånn. Den er ensidig og idealistisk, og sliter med å holde spenningen oppe, til tross for at den glimter til litt her og litt der. Jeg føler meg ikke mer filosofisk beriket etter å ha lest den – snarere tvert i mot. Det er ikke avansert nok, ei heller er tankene som presenteres unike nok. Dessverre.

Andre bloggere om boka:
Askeladden

Reklamer

5 Responses to “Aarons Maskin – Sverre Knudsen”


 1. 1 Mari - Flukten fra virkeligheten november 4, 2011, kl. 19:54

  Jeg hadde tenkt til å lese «Aarons maskin» fordi den er nominert til Brageprisen… men nå fikk jeg mest lyst til å hoppe over den. Har så mye annet jeg vil lese 🙂

  • 2 Julie november 4, 2011, kl. 20:03

   Tja, kan jo hende jeg er litt vel streng, hehe. Jeg så nemlig også at den var nominert, men jeg synes nå ikke egentlig at denne var så veldig bra, da…

 2. 3 ithil november 5, 2011, kl. 22:33

  Interessant å lese anmeldelsen din! Jeg korrekturleste «Aarons maskin» i august, men da er det naturlig nok skrivefeilene jeg er mest fokusert på, så det å kunne lese andres mening om boken gjør det lettere for meg å huske tilbake og reflektere mer over selve innholdet 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,938 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: