Ru – Kim Thúy

Sjanger: Selvbiografisk roman
Først utgitt: 2009
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Perleblekk
Format: Innbundet
ISBN: 9788299846059

Sider: 151
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Om boka: Ru betyr “vuggesang” eller “å vugge” på vietnamesisk, i tillegg til “bekk” på fransk. Det er også tittelen på Kim Thúys lovpriste selvbiografiske roman som kan beskrives som en liten bekk av minner som slynger seg frem fra barndommen i Sør-Vietnam til livet i eksil i Malaysia, tilbakekomsten til Vietnam som voksen samt mammarollens gleder og sjelekvaler. Alt skildres både med humor og alvor, og med et ufravikelig blikk for hverdagens små detaljer – som i ettertid kan vise seg å være livsavgjørende. Fortellingen er egenartet og har en spontan rytme som leseren vugges inn i. Thúy tar ikke hensyn til kronologi, men følger sin indre logikk der avslutningsavsnittet i hvert minnefragment gir opptakten til det neste. Når du har leste denne korte boken, har du besøkt verdener du ikke visste eksisterte.
****

Jeg ble litt varm om hjertet da Perleblekk forlag la merke til at jeg for tiden holder på med asiatisk litteratur, og lurte på om jeg kunne tenke meg å lese «Ru» av vietnamesiske Kim Thúy. Det kunne jeg absolutt tenke meg. Jeg leser ikke egentlig verken selvbiografier, biografier, historiske eller selvbiografiske romaner særlig ofte (det er kanskje merkelig, siden jeg studerer historie?), men dersom jeg snubler over slike bøker fra land som er veldig fjerne for meg lar jeg meg som oftest friste.

Nok en gang tar jeg meg selv i å sitte og stirre litt for lenge på et omslag fra Perleblekk (forrige gang var til Kan dere myrde min mann?). Det er ikke overraskende at det er samme designer på denne som det er på den andre: Sanna Sporrong. Jeg må skryte litt av disse designene, de appellerer virkelig til meg. Det er ikke så ofte jeg trekker frem omslagsdesignerens navn i omtalene mine, men dette fortjener hun virkelig. Veldig bra. Men… Det har seg jo sånn at det hjelper ikke at omslagsdesigneren er aldri så flink om forfatteren ikke skriver godt.

Vi glemmer ofte alle de kvinnene som bar Vietnam på ryggen mens ektemennene og sønnene deres bar våpen på ryggene sine. Vi glemmer dem fordi de ikke så himmelen under de kjegleformede hattene sine. De ventet bare på at solen skulle gå ned så de kunne falle i søvn – nei, snarere i svime. Hvis de hadde tatt seg tid til å la solen falle på ansiktene deres, ville de ha sett for seg sønnene sine skutt i filler eller likene av ektemennene flyte som vrakgods nedover en elv.

Heldigvis skriver denne forfatteren godt… 😉 Boka er bygget opp på en ganske fragmentarisk måte, og dette liker jeg veldig godt. Jeg er skeptisk til lange tekster som går i et om forfatterens fortid, for jeg tror ikke helt på det. Det vil si, jeg tror ikke man husker alt på den måten mange som skriver sine memoirer skriver det – jeg er overbevist om at de tar i bruk egen fantasi og trekker linjer der det kanskje ikke var noen linjer da det skjedde. Jeg tror det er helt nødvendig at man er ærlig nok til å vedgå at minner aldri er fullstendige og troverdige bilder inn i fortiden, og derfor setter jeg veldig pris på måten Kim Thúy forteller sin historie (og at merkelappen er selvbiografisk roman).

Et vietnamesisk ordspråk lyder: «Bare folk med langt hår er redde, for ingen kan lugge folk i hår som ikke finnes.» Altså forsøker jeg så langt det er mulig ikke å skaffe meg flere ting enn kroppens grenser tillater.

Det er ei lita flis av ei bok med sine drøye 150 sider, og det sier seg jo selv at det ikke er absolutt alt hun har opplevd som har fått plass på disse sidene – som i tillegg ofte er luftige, avhengig av hvor lange minnene hennes er (ofte ganske korte). Minnene knytes ofte sammen ved enkelte ord eller mennesker, og leseren tas virkelig inn i den rytmen som vaskeseddelen skryter av. Det er nesten som en strøm som tar oss gjennom en vuggesang. Det er ikke ofte jeg er enig i slike på grensen til svulstige beskrivelser av bokens innhold, men akkurat her synes jeg det passet.

Men jeg var jevngammel med henne. Nei, jeg har ikke rett til å si at jeg var jevngammel med henne – alderen hennes lot seg ikke telle i år og måneder og dager, men i antall stjerner hun hadde sett når slagene falt.

Ru er stillferdig. Det adjektivet fulgte meg gjennom hele boka. Jeg ble minnet på en engelsktime på ungdomsskolen, og av en eller annen grunn var klassen min ganske slitsom å ha med å gjøre. Hvisking og bråking og generell uro – noe som egentlig ikke var kjennetegnet til B-klassen. Uansett, engelsklæreren forsøkte å snakke litt videre, men da hun innså at det å heve stemmen ikke hjalp, senket hun den. Hun snakket stillere. Og det funket faktisk. Klassen måtte konsentrere seg for å høre hva hun sa. Kim Thúy er stillferdig når hun forteller. Hun hever ikke stemmen, roper ikke og sliter ikke for å klore til seg oppmerksomheten. Hun forteller ganske enkelt. I en rolig stemme.

Veiene var fulle av dype sprekker og hull. De kommunistiske opprørssoldatene minela veien hver natt, og hver dag ble minene fjernet av de proamerikanske militære. Det hendte at en mine eksploderte. Da måtte vi vente i timevis mens soldatene fylte igjen hullene og kjørte vekk rester av døde mennesker. En dag ble en kvinne sprengt i filler og ble liggende blant forrevne slintrer av gule gresskar som lå strødd rundt henne på veien. Hun hadde sikkert vært på vei til markedet for å selge dem. Kanskje fant de også liket av barnet hennes i veikanten. Kanskje ikke.

Noen av minnene hennes er relativt uhyggelig lesing. Det jeg bare får innsyn i gjennom fiksjon her i Norge, er eller har vært virkeligheten for mange andre. Andre minner er humoristiske, som da hun skildrer de tykke lårene til damen som møtte dem etter at de hadde kommet frem til Canada (hun ønsket seg også sånne lår, og øynet håp om å få dem nå). Mange minner har å gjøre med morsrollen og valg hun har tatt – noen hun ikke er helt sikker på om er riktige, andre hun er stolt av. Og alt dette skildrer hun i en myk, stødig og stillferdig stemme.

8 Responses to “Ru – Kim Thúy”


 1. 1 Nina C. oktober 22, 2011, kl. 11:56

  Kjempe flott bokomtale. Nå fikk jeg lyst å lese den boka. Er ikke så ofte jeg tar for meg selvbiografiske eller historiske romaner. Skal notere meg tittelen,og prøve å få lest denne her.

 2. 3 Ingalill oktober 22, 2011, kl. 13:08

  Den hørtes fin ut – og stillferdig, som du sier.
  Interessant det du sier om memoarer og hvordan vi husker fortiden. Jeg satt akkurat og tenkte på det samme da jeg leste Anne Enrights The gathering. Hun ser tilbake, forteller historien, men presiserer stadig, at slik kunne det jo ikke vært – etc etc. Det gjør at ting framstår mer autentisk, litterært grep eller faktiske minner.

  Veldig god omtale.

  • 4 Julie oktober 22, 2011, kl. 14:29

   Takk for det.
   Ja, det er litt vanskelig, dette med å hevde at man skriver sant når man skriver om fortiden sin. Ikke fordi man nødvendigvis mener å lyve eller luke ut/dytte inn enkelte elementer, men fordi det er sånn minnene er. Det er ytterst få mennesker, tror jeg, som klarer å huske alt slik det står i selvbiografier og memoarer…

   • 5 Båtflyktning oktober 23, 2011, kl. 23:16

    Jeg er nettopp ferdig med «Ru», og er helt enig med deg i at boka var godt skrevet. Som båtflyktning kjenner jeg igjen noen av de opplevelsene som Kim Thúy beskriver i boka, selv om jeg bor i Norge og hun i Canada.
    A propos å skrive om fortid og minner: et fortalt minne kan ha både beskrivende, avslørende og skapende sider (f.eks. beskriver forhold, avslører normer og verdier, og skaper/forsvarer normer, verdier, handlinger og levde liv…. (Ingar Kaldal, Historisk tidsskrift 2008)

   • 6 Julie oktober 23, 2011, kl. 23:26

    Hei du!
    Jeg forsøker ikke å avskrive verdien skildring av minner kan ha sånn sett, det jeg er skeptisk til er forfattere som fremstiller slike skildringer som 100% fakta. Særlig når de godt oppe i årene skriver i detalj om hendelser fra da de var unge. Da har de høyst sannsynlig trukket noen linjer som antageligvis ikke var der da det skjedde. Det er ikke noe problem i seg selv, men jeg synes man skal være klar over det når man leser selvbiografier. Det er også derfor jeg liker måten Thúy skriver fortellingen sin på: ganske så fragmentarisk. 🙂
    Hva forfatteren velger å ta med, og hvordan han eller hun skildrer det, kan absolutt si noe mer enn akkurat det han eller hun skriver, ingen tvil om det.

 3. 7 Sanna Sporrong oktober 25, 2011, kl. 11:21

  Hej Julie!

  Tusen tack för din fina kommentar om min bokformgivning 🙂
  Det gjorde min dag!

  Ska läsa vidare på din blogg 🙂

  Allt gott,
  Sanna


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,471 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: