Fete år – Chan Koonchung

Sjanger: Roman (dystopi)
Først utgitt: 2009
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Oktober
Format: Innbundet
ISBN: 9788249507962

Sider: 291

****
Om boka: Kina i en nær fremtid: En måned er forsvunnet på mystisk vis. Både i folks minne, i aviser og tidsskrifter er alle spor borte. Og folk er i så godt humør! Hovedpersonen i Fete år er Chen, en ganske populær forfatter som er tilbake i Bejjing etter mange år i Hongkong og Tawian. Han treffer på sin gamle flamme Xi, som han skjønner er ute av lage. Selv synes han Kina er et godt land å leve i. Men da Xi forsvinner, blir han urolig, for hans gamle forelskelse er vekket til live, og han forsøker å oppspore henne. Chens jakt på Xi – som han finner og mister igjen – fører ham bak samfunnets glade fasade. Han møter et par andre som er dypt fortvilet, og den lille gruppen tyr til en dramatisk kidnapping av en sentral politisk leser for å presse frem sannheten om hva som egentlig skjer i Kina.
****

Både forfatteren og Fete år var helt ukjent for meg helt til bokfestivalen tidligere i høst. Da så jeg på programmet at Chan Koonchung og Sofi Oksanen skulle samtale med Åsne Seierstad om totalitære regimer, måtte jeg selvsagt få med meg det, og da måtte jeg også få med meg denne boka… Den er dystopisk og den handler om Kina… Jeg var solgt allerede da. Men så skulle det dessverre vise seg at den ikke stod helt til forventningene.

Humøret var godt, men innvendig fikk jeg en merkelig fornemmelse av at jeg burde forlate stedet. Jeg gikk ut av festlokalet, og planla i samme i samme slengen å ta en runde rundt i bokhandelen. Først så jeg litt på kunstbøkene i andre etasje, deretter gikk jeg ned i første etasje for å se på bestselgerne, økonomibøkene og reisehåndbøkene. Bokhandelen var stappfull av mennesker den dagen, flott med så mange som leser bøker! Det minte meg på tanken om «det lesende samfunn».

Vi møter altså forfatteren Chen som synes Kina er et godt sted å leve. Han røres i blant til tårer over hvor fantastisk det er der – og alle andre ser ut til å føle det samme. Det vil si, nesten alle andre: vi treffer noen personer som ikke er lykkelige. Samtidig hevder de at det mangler en måned. Alle ser ut til å ha glemt en grusom måned i februar der det skjedde en voldsom opprensking. Chen husker den heller ikke, og han er egentlig ikke så veldig interessert i den heller – alt er jo så fint. Men da han gjenoppdager Xi for fullt, lar han seg til slutt rive med.

Historien høres veldig interessant ut, jeg liker at den spiller veldig på likhetene til virkelighetens Kina. Dette gjør Koonchung i så stor grad at boka nærmest er bygget opp som en fagbok. Den er delt inn i tre nesten like store deler, inkludert en epilog. Hver del er delt inn i kapitler, og hvert kapittel er delt inn i flere underkapitler. Dette fremstår for meg veldig fagbokaktig, og det er et interessant valg. Språket fremstår også veldig sakprosaisk – så mye at jeg tidvis glemte at det var en roman jeg satt å leste. Veldig store deler av boka går faktisk med på å snakke om samtidskina; om økonomi og politikk.

Jeg blir overvåket. Hvorfor blir jeg overvåket når jeg ikke har gjort noe?
Kanskje er det de frynsete nervene mine, kanskje dette ikke skjer i det hele tatt. Kanskje tvil og mistenksomhet spiller meg et puss.
Men om jeg blir overvåket, kan jeg garantere deg at det har noe med Wei Guo å gjøre. Hvordan satte jeg dette monsteret til verden?

Vi får dessuten ganske tidlig historien fortalt fra forskjellige personers perspektiv. Som et resultat av alle disse trekkene føler jeg at skjer veldig lite. Det er mye fakta om Kina, og lite handling. De gangene personene snakker, er det mye gjentakelser, og hvis vi ser på selve handlingen kunne antageligvis spenningskurven og høydepunktene hatt det komfortabelt med ca en tredjedel av lengden av denne boka. Hele fagbokpreget gjorde boka merkelig kjedelig, jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det ellers.

Dessuten ble jeg forvirret av at høydepunktet var lagt heeelt bakerst i boka, et stykke inn i epilogen. Svarene kunne ha kommet mye tidligere. Men jeg synes allikevel at dette er en modig skildring av det som egentlig ikke trenger å være så veldig annerledes fra Kina slik det fremstår i dag. Boka er såpass kontroversiell at den ikke har blitt gitt ut på Fastlandskina – den er ikke offisielt bannlyst, men ingen forlag der er villige til å ta den inn. Det har allikevel ikke stoppet at boka har funnet veien inn til fastlandet, og hver papirkopi som blir smuglet inn antas å bli lest av 6-7 stykker. I tillegg har den blitt spredd på det kinesiske internett, og boka har blitt heftig diskutert av kinesiske bloggere. Mange av dem støtter forfatteren fullt ut og mener han skriver om virkeligheten, samt at dette er tragisk. Andre igjen skulle ønske at det var slik – dette er ikke noe dystopi for dem. Det er et utopi.

Om man er på jakt etter en spennende og revolusjonerende dystopi som røsker i ryggraden, er kanskje ikke dette boka å lese. Den gir dog et bilde av Kina som er skummelt lik virkeligheten, og kan helt sikkert ses på som et viktig innspill i debatter om kommunistpartiets styre. Jeg fikk ikke helt det jeg håpet på, men det var et interessant innsyn allikevel.

«Alle! Disiplininspeksjonskomiteen, den offentlige og statlige sikkerhetstjenesten og Generalstaben i Frigjøringshæren – med alle disse avdelingene, og alle menneskene de fostrer, hvem kan si noe sikkert? Hvem har ikke fiender? Jeg overvåker folk og folk overvåker meg, jeg har noe på deg og du har noe på meg. Alle har en mappe, slik er spillet.»

Reklamer

3 Responses to “Fete år – Chan Koonchung”


  1. 1 Nina C. oktober 21, 2011, kl. 16:51

    Fint skrevet bokomtale. Virker som det er en bok man kanskje ikke velger å lese som «lettbok» eller noe.

  2. 3 siljeblomst oktober 21, 2011, kl. 22:39

    Fin og grundig omtale, Julie 🙂 Jeg må si jeg ble veldig nysgjerrig på denne da du begynte å lese den, men nå tror jeg at jeg skal ha den litt på vent. Kanskje en gang…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 321,131 hits

Instagram

I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: