Snowdrops – A.D. Miller

Sjanger: Roman
Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Whole Story Audio Books
Format: Lydbok
Lest av: Kevin Howarth
ISBN: 9781407471501
Lengde: 6 timer, 10 minutter (84.7 MB)

****
Om boka:
A riveting psychological drama that unfolds over the course of one Moscow winter, as a thirty-something Englishman’s moral compass is spun by the seductive opportunities revealed to him by a new Russia: a land of hedonism and desperation, corruption and kindness, magical dachas and debauched nightclubs: a place where secrets – and corpses – come to light only when the deep snows start to thaw…
****

Hvorfor i all verden gjør han dette mot sin kommende hustru? Siden det var en av de første og siste tankene jeg gjorde meg om denne boka, begynner jeg omtalen med det også…

Nicholas Platt er en britisk advokat som tilbragte over 4 år i Moskva i forbindelse med jobben. Her redder han tilfeldigvis søstrene Masha og Katya fra å bli ranet, og han innleder et forhold til den eldste av de to, Masha. Han blir stadig mer følelsesmessig involvert med den unge damen, og beskriver tiden med henne som det lykkeligste han har opplevd. Men så viser det seg at ikke alt er som det skal være; mens han hjelper søstrenes tante med å flytte til en ny bolig oppstår det stadig problemer av den ene og den andre sorten. Lykken han opplever i forholdet til Masha er urokkelig, selv om mystiske sprekker begynner å vokse frem i grunnmuren dem i mellom.

Alt dette er fortid nå, og skjedde før han møtte personen teksten er rettet mot. Nicholas Platt skriver nemlig denne fortellingen til kvinnen han skal gifte seg med. Vi får vite at hun har lurt på hvorfor han ikke har villet dele noe om livet hans i Moskva, og nå har han fått det for seg at han skal dele alt. Og han deler altfor mye til at hun ikke skal bli såret av det. Selv om han i blant kommenterer at han ikke har lyst til å såre henne, at hun ikke er av den sjalu typen, og beklager dersom han såret henne allikevel, holder han fast ved at han føler et behov for å fortelle denne historien. Ok, hvis min bedre halvdel hadde kommet til meg og sagt at han en gang i fortiden hadde vært i et lidenskapelig forhold med en kvinne han elsket, at han stadig har vært på strippeklubber og at han har kjøpt sex fra prostituerte, så er det en ting. Det er noe ganske annet hvis han skulle begynne å beskrive de spretne brystene, de myke kurvene, de lange gaselle-beina, den sultne energien hennes i senga, kjønnshåret (til begge søstrene!), Lolita-følelsene den yngste av de to vekker – alt i alt fremstår han som relativt objektiviserende og slibrig. Nicholas Platt beskriver lidenskapen mellom de to på en måte som hele tiden fikk meg til å lure på om han faktisk prøvde å såre kvinnen han er i ferd med å gifte seg med, uansett hvor lite sjalu hun er, og dette har ikke forfatteren noe å si til.

Selve fortellerstilen gjorde at det konstant skurret for meg; det gnagde på meg hele tiden, som en stein i skoen. Da han til slutt avslutter med at han savner både Masha og Moskva var det liksom toppen av kransekaka. Men om jeg skal være litt storsinnet å se forbi denne ganske lite troverdige fortellerstilen, er det ikke bare galt. Forfatteren skildrer Moskva på godt og vondt. Kanskje mest vondt. Her beskrives bestikkelser, vold, kriminalitet, prostitusjon og diverse andre mer eller mindre ulumskheter, kanskje helt på grensen til det klisjéaktige. Midt i alt dette opplever Platt en forelskelse og en lidenskap som gjør at han vender det døve øret og blinde øyet til alt som kan tyde på et skår i gleden.

Og da blir det jo som det blir…

Problemet blir uansett at selv om jeg later som at mottakeren av denne fortellingen er uspesifisert og dermed ser bort ifra det jeg har klaget på ovenfor, så legger denne måten å fortelle på helt til rette for hva som kommer til å skje. Han hinter konstant fremover, og det er så mye vi skjønner lenge før vi hører om det… Bare det at han ikke lenger befinner seg i Moskva (og skriver til kvinnen han er forlovet med), sier jo sitt om hvor lenge dette forholdet med Masha pågikk. Selv om det fantes overraskelser underveis, forstod jeg allerede ved begynnelsen rammefortellingen. Overraskelsene kom i detaljene – og det var ikke akkurat de aller største overraskelsene jeg har vært borti.

Dessuten fikk jeg ikke helt tak på språket. I det ene øyeblikket skildrer Miller ganske fint, men så ødelegger han hele greia rett etterpå – for eksempel når Platt beundrer de små, lyse hårene på Mashas rygg, som bader i månelys og som minner han om hemmelige kjærlighetsbrev, og der han i neste setning «had to piss». Han vakler dessuten ofte på grensen til å bli vulgær når han i slik detalj beskriver det han finner sexy ved kvinner (noe han gjør igjen og igjen og igjen – i en tekst til hun han skal gifte seg med!), og jeg får ikke dette til å passe inn i en ellers så god beskrivelse av omgivelsene og Moskva generelt – for han skal ha ros for stemningen og bildene han skaper.

Alt i alt ble dette altså en relativt middelmådig opplevelse. Jeg kommer ikke helt forbi de detaljene han legger i denne skildringen når han åpenbart skriver til en som løper en høy risiko for å bli skikkelig såret. Dette får Platt til å fremstå som veldig egoistisk totalt sett. Men forfatteren prøver antakeligvis å skildre de mindre pene sidene av menneskene på samme måte som han skildrer den mindre pene siden av Moskva, så dette valget kan garantert argumenteres godt for. Funker ikke helt for meg uansett, selv om en kan begrunne disse grepene aldri så godt i en analyse. Jeg ble bare sittende å syntes synd på forloveden som måtte høre på, tilsynelatende kun fordi Platt hadde et egoistisk behov for å fortelle om noe som burde være i fortiden (siden han har forlovet seg med en annen).

Oppleseren var ganske bra, da. Engasjert og entusiastisk i vekslingen mellom de forskjellige stemmene. Han legger an både russisk, italiensk, amerikansk og britisk aksent gjennom historien – uten at det høres altfor falskt ut.

Reklamer

6 Responses to “Snowdrops – A.D. Miller”


 1. 1 Ingalill oktober 3, 2011, kl. 08:57

  Veldig fin omtale, og så overbevisende at jeg står over. Ihvertfall kommer jeg ikke til å aktiv gå inn for anskaffelsen.
  Det jeg lurer på er om forlovden dumpet han, men det går vel under overraskelsen spoilerviten og bør vel holdes hemmelig.
  Ikke si det, ifall jeg finner den på loppis og mot alle odds tar den med hjem.

 2. 2 labben oktober 3, 2011, kl. 10:07

  Ingalill: Vi får aldri møte forloveden, eller vite noe som helst om henne, annet enn at hun er forlovet med ham.

  God omtale, Julie. Tror alle som har lest denne har de samme tankene, og kan trygt anbefale folk om å droppe å lese den.

 3. 3 Julie oktober 3, 2011, kl. 10:55

  Hadde jeg fått et så detaljert brev om min kjæres fortidige aktiviteter innen denne sjangeren, hadde jeg revurdert hele forlovelsen. 😉

  Dersom jeg hadde skjønt hvorfor Miller har tatt akkurat dette fortellergrepet, hadde det vært noe annet. Men vi får jo absolutt ingen grunn til at han gjør det. Boka hadde jo fungert om teksten ikke henvendte seg til noen i det hele tatt… Dette hadde gått helt fint som en dagbokroman. Eller i det minste som brev en venn eller noe sånt… Men neida.

 4. 4 Nina C. oktober 3, 2011, kl. 14:21

  Virker som en bok som ikke kommer til å bli lest av meg.hehe:)

  SV;Supert at du vil være med på giveawayen min!

 5. 6 Nina C. oktober 4, 2011, kl. 02:06

  SV;Takk Julie:) Håper jobbintervjuet går bra:)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,938 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: