Enclave – Ann Aguirre

Bok 1 i Razorland-serien
Sjanger: Dystopi/post-apokalyptisk fiksjon

Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Feiwel and Friends
Format: Innbundet
ISBN: 9780312650087
Sider: 259
Les første og andre kapittel her

****
Om boka: In Deuce’s world, an enclave deep underground, people earn the right to a name only if they survive their first fifteen years. By that point, each unnamed «brat» has trained to join one of three groups – Breeders, Builders, or Hunters, identifiable by the number of scars they bear on their arms. Deuce has wanted to be a Huntress for as long as she can remember.
As a Huntress, her purpose is clear – to brave the dangerous tunnel outside the enclave and bring back meat to feed the group while evading the ferocious monsters known as Freaks. She’s worked toward this goal her whole life, and nothing’s going to stop here, not even a brooding Hunter named Fade. When the mysterious boy becomes her partner, Deuce’s troubles are just beginning.
Fade doesn’t like following orders. Deuce has never known a boy like him before, someone as likely to touch her gently as use his knives with feral grace.
As Deuce’s perception shifts, so does the balance in the battle for survival. The mindless Freaks, once considered a threat due to their sheer numbers, now show signs of cunning and even strategy . . . but the elders refuse to heed any warnings. No matter how hard she tries, Deuce cannot stem the dark tide that carries her far from the only world she’s ever known.
****

Jeg har sakte, men sikkert jobbet meg igjennom dystopi og post-apokalyptiske historier for unge voksne den siste tiden – tidligere holdt jeg meg stort sett til de titlene som var forbeholdt en eldre målgruppe. Men etterhvert som sjangerens popularitet har vokst innen YA, har det dukket opp flere interessante titler, og jeg har hatt flere fine leseopplevelser. «For fans of the Hunger Games» blir Publishers Weekly sitert på i knall-hvite bokstaver på det ellers så mørke omslaget. Jeg kunne vel knapt ha sagt det bedre selv…

Vi treffer Deuce og blir kjent med verdenen slik hun kjenner den. De bor i en underjordisk bebyggelse der den eldste er 25 år – bare tanken på at noen kunne bli eldre er uvirkelig. Samfunnet er delt inn i tre deler (pluss de øverste lederne); de som formerer seg og har ansvar for å føre menneskeheten videre; de som bygger og skaper, og sørger for at alt som må lages blir laget; og de som jakter, både på mat og den uungåelige fienden som lusker rundt i tunnelene som omgir Enclave. Deuce blir lettet når hun får bli med i den siste gruppa, men det er i møte med partneren Fade at hun begynner å tenke utenfor boksen lederskapet har designet for dem.

Ann Aguirre introduserer oss for en mørk verden, både rent fysisk der nede i tunnelene og psykisk. Boka er delt i to, og del en bygger opp til et høydepunkt som forandrer livet til Deuce fullstendig. Det er det nye livet som skildres i del to. Jeg fryder meg over heltinnen Deuce! Hun er beintøff og målrettet, men ikke helt blottet for svake punkter. De av dere som likte Hunger Games-Katniss, vil elske Deuce. Gjennom et relativt minimalistisk (og godt!) språk, tar Aguirre oss med gjennom en tettpakket historie som gir akkurat nok detaljer til at fantasien til at leseren kan kose seg med å spekulere og fylle inn hullene.

As the Freaks charged us, I braced for the first wave. I didn’t expect to survive the fight, but the steel Silk had instilled in me wouldn’t let me roll over. I wheeled and cut one open. Its guts spilled out, slicking the ground. I danced backward, dodging an attack and leaping away from a snarling bite. These Freaks were angry – I saw it in their bloody eyes; they knew we’d killed their kin.

Freaks-ene minner meg litt om de monstrene vi kan se i filmen (og ikke boka) I Am Legend, men karakterene i Enclave er i allefall ikke helt alene… Dynamikken mellom hovedpersonene funker ganske fint; Deuce er oppdratt til å måtte synes at kjærlighet og kjærtegn mellom andre enn Breeders er unaturlig og farlig. Og dette hadde vel ikke vært en YA uten litt varme følelser og litt drama. Aguirre unngår dog alle mulige språklige klisjeer, og følelsene skildres like minimalistisk som resten av fortellingen. Og for meg funker det som bare det. Andre lesere vil kanskje kunne synes at det ble litt for lite følsomt? Jeg vet ikke… Jeg liker det best på denne måten.

Det var ikke før etter at jeg hadde lest Enclave at jeg oppdaget at det kommer en oppfølger. Det er både kjipt og fint: Kjipt fordi jeg synes denne boka står stødig på sine egne bein og fordi jeg er litt mett på at absolutt alt innen YA på død og liv skal være serier, og fint fordi jeg vil ha mer. Gi meg mer Deuce, mer Fade, mer Stalker, mer Tegan. Og gi meg mer freaks! Det var litt vemodig at det var slutt – men det var allikevel vemodig på en god måte. Jeg liker det godt når forfatteren ikke serverer alt av detaljer, spesielt når det gjelder post-apokalyptiske fortellinger. Det holder i massevis med et lite hint – et ørlite hint – om hva som kan skje i fremtiden. Men det var vemodig å lukke denne boka – jeg gleder meg masse til den neste og håper at forfatteren fortsetter i samme minimalistiske tone som nå. Mørkt, brutalt, dystopisk og skummelt, og den setter seg litt i ryggraden. Hurra!

Dette er absolutt for fans av Hunger Games-serien. Tøff heltinne som havner på kant med systemet, og som må tilpasse seg en situasjon hun aldri i verden kunne ha forestilt seg samtidig som at sterke krefter kjemper mot henne. Jeg er som sagt litt todelt når det gjelder det faktum at det kommer minst en oppfølger – mest fordi den står så fint på egne bein – men når bok nummer to, Outpost, er klar til utgivelse høsten 2012, er jeg rimelig sikker på at jeg kommer til å sluke den hel… Det er dessuten artig at forfatteren har tatt seg tid til å skrive litt om hvor hun har hentet inspirasjon helt til slutt, hun oppklarte til og med et av spørsmålene jeg satt igjen med. Denne anbefaler jeg gjerne videre (og den er bedre enn traileren…)!

 

På jakt etter lignende bøker for ungdommer og unge voksne? Jeg har lest disse:
The Hunger Games – Suzanne Collins
Catching Fire – Suzanne Collins
Mockingjay – Suzanne Collins
Gone – Michael Grant
Hunger – Michael Grant
Lies – Michael Grant
Across the Universe – Beth Revis
Divergent – Veronica Roth
Birthmarked – Caraigh O’Brien
Matched – Ally Condie
I dypet av en ruin – Kristin Oseth Gustavsen
Delirium – Lauren Oliver
Høsten – Jan Henrik Nielsen
Reklamer

7 Responses to “Enclave – Ann Aguirre”


 1. 1 Bokelskerinnen oktober 1, 2011, kl. 00:27

  Jeg har ventet i spenning på at du skulle anmelde denne, og etter det jeg leser skjønner jeg at jeg må bestille og lese boka. Når man sier at pitchen «For fans av The Hunger Games» stemmer, blir i hvertfall jeg påvirket til å kjøpe. Veldig grundig og fin anmeldelse.

  • 2 Julie oktober 1, 2011, kl. 10:50

   For min del fant jeg i allefall igjen den stemningen som er å finne i Hunger Games. Handlingen er jo ganske annerledes – men jeg opplevde at Deuce er en heltinne av samme type som Katniss. Enclave kan lettere puttes i en boks sammen med Hunger Games, enn den kan puttes sammen med Delirium, Matched, Divergent osv (selv om de også er gode)

   Jeg er som nevnt litt skeptisk til at det er en serie, og noe bekymret for at settingen i bok 2 kan komme til å trekke helheten ned. Men jeg venter i spenning og ser. 😉

 2. 3 siljeblomst oktober 1, 2011, kl. 11:29

  Flott og grundig omtale, Julie. Nå skal jeg sette den på ønskelista mi!

 3. 5 Mari - Flukten fra virkeligheten oktober 28, 2011, kl. 22:22

  Endelig har jeg fått tid til å lese denne anmeldelsen din, Julie. Jeg fikk nesten litt tårer i øynene da jeg leste den, en heltinne som Katniss sier du? Ja, takk!

  Ja, hvorfor må alt være del av en serie, det irriterer meg veldig(selv om jeg selvsagt leser de også).

 4. 6 ywea august 28, 2012, kl. 11:47

  Akkurta ferdig med den nå og boka skuffa virklig ikke! Deuce er tøff. Likte også at det blir tatt opp temaer som mange andre unge dystopiforfattere er litt redde for

  Boka anbefales


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 324,034 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: