Kan dere myrde min mann? – Maria Ernestam

Sjanger: Roman
Først utgitt: 2007
Denne utgaven utgitt: 2010
Forlag: Perleblekk
Format: Heftet
ISBN: 9788299846028
Sider: 319
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Om boka: Tre venner, en kafé og noen mord … Elsa Karlsten har blitt mishandlet på det groveste av ektemannen i årevis. Nå oppsøker hun det nystartede firmaet Kleopatras kam for å få dem til å løse problemet. Deres forretningsidé er jo å løse alle kunders problemer. Så hva med et lite drap? Elsa er villig til å betale meget godt. For hun orket ikke lenger det helvetet hun lever i…

Kan dere myrde min mann? er en spenningsroman for deg som liker overraskelser. Det er en psykologisk høyspenning om hevn. Om rett og galt, og om hvor langt man er villig til å gå bare betalingen er god nok.
****

Som dere allerede har fått hint om tidligere her på bloggen, er jeg betatt av omslaget og tittelen på denne boka (klikk på det for større utgave). Jeg fikk i utgangspunktet en mail fra forlaget med forespørsel om å lese to kommende bøker, men da jeg så denne boka på forlagets hjemmeside ble jeg umiddelbart nysjerrig. Hvem er de to på omslaget? Hvorfor ser kvinnen bort? Mannen ser autoritær ut – hvorfor? Hvorfor holder hun saksa, hvorfor er den åpen, hvorfor bruker hun hansker, hvem sitt blod ser vi i hjørnet der – og hvem er det egentlig hun spør om de kan myrde hennes mann?

Så mange spørsmål – så mye nysgjerrighet – kan et godt omslag generere, og da har forlaget absolutt gjort noe veldig riktig for at kunden skal plukke opp boka. All ære til omslagsdesigner Sanna Sporrong og Fuze Photography, som har tatt bildet. Men som med det meste her i verden er det ikke nok med et vakkert ytre. For at den skal være verdt å bruke tid på, må teksten være god…

Den lille, tynne skapningen som pustet så forsiktig, åndedrag for åndedrag, var så skrøpelig at det føltes som om hun kunne komme til å fly bort hvis man blåste på henne. Selv hadde hun alltid trodd at barneskrik var gjennomtrengende, men når Iris skrek, lød det skjørt og forsiktig, som om tonene fra en nattergal ble revet stykker.

«Kan dere myrde min mann?» spør Elsa Karlsten etter å ha trådd inn på Maris, Annas og Fredriks kontor. De tre uadskillelige vennene har samlet all sin kompetanse (som spenner bredt) og startet firmaet Kleopatras kam. Deres jobb er å løse problemer. De har selv definert dette, og Elsa Karlsten – en eldre dame som bare ønsker å leve de 10-15 siste årene uten å bli mishandlet – kan betale godt. Så godt at trekløveret kan løse sine egne problemer. Men til tross for at mannen har mishandlet kona si i flere tiår: kan man på noen som helst måte rettferdiggjøre og gjennomføre drapet på en gammel mann?

Bokens svenske originaltittel er Kleopatras kam. Her i Norge har altså boka fått den mer iøynefallende og fengende tittelen Kan dere myrde min mann? Allikevel er nok originaltittelen langt mer dekkende for handlingen vi føres gjennom. Dette er nemlig en fortelling som tar for seg langt mer enn Elsa Karlstens forstyrrende forespørsel. Både før og etter dette vendepunktet, fortelles mye, mye mer. Vi tas gjennom livene til hovedpersonene – bestevennene – som kanskje ikke kjenner hverandre så godt som de gikk utifra før de fikk tilbud om å bli leiemordere?

«[…] Forstår du hvor vanvittig dette er? At vi har havnet i en virkelighet som jeg ikke vil leve i? Hjelp meg å forstå, Mari. Hvordan kunne dette skje? Vi er normale mennesker, du og Fredrik og jeg. Det var vi i allefall for ikke så lenge siden. Nå kommer det mennesker hit som betrakter oss som en slags barmhjertighetens leiemordere. Hvilket vi ikke er, eller hva?»

Jeg kan ikke snakke noe særlig mer om handlingen uten å komme med spoilere, men det går an å si at Elsas forespørsel blir løst på en snedig måte. Problemet er bare at de tre vennene nå befinner seg i en veldig vanskelig virkelighet der hele tilværelsen deres blir rystet og full av tvil. Men det jeg skal snakke litt om, er hvordan forfatter Ernestam forteller historien.

Førsteinntrykket mitt var at dette var et kreativt konsept – et jeg ikke hadde kommet over tidligere. Det hadde jeg ganske så rett i, for dette er en bok som nesten danner sin egen sjanger. Det er ikke helt krim, men den har definitivt endel av elementene som bygger opp en krim-fortelling. Jeg velger å bare kalle den en roman, for de som er ute etter en krim á la Jo Nesbø, eller Agatha Christie for den saks skyld, blir skuffet. Men fortellingen er absolutt et friskt pust.

Jeg opplevde dialogen som litt platt. Språklig synes jeg generelt at Ernestam klarer å skrive poetisk uten å falle ned i uendelige klisjeer – men dialogen var ikke så veldig spennende. De fleste karakterene hørtes ut som hverandre, og om det ikke hadde vært et «sa Mari/Anna/Fredrik/noen andre» festet til utsagnet, hadde jeg hatt vanskelig for å identifisere hvem som egentlig snakket. Dialogen ble dermed nesten litt uinteressant, og da er vi jo avhengig av at handlingen imponerer.

For å si det kort: god start, treg midtpart, god avslutning. For å utbrodere det litt: de første kapitlene er spennende og forlokkende. Vi lurer naturligvis på om de kommer til å ta oppdraget. Men så får vi svar på det, og handlingen sakker farten. Vi tas med gjennom utallige tilbakeblikk i forskjellige liv, noen mer interessant en andre… Hele midtparten gjør oss så kjent med de tre i Kleopatras kam at det der og da virket unødvendig for meg, og det inspirerte ikke nok til å ligge våken halve natta fordi jeg bare måtte se hva som står på den neste siden.

Men så kom konklusjonen og slutten – og jeg føler behov for å sammenligne det med å lage salat. Når jeg skjærer grønnsaker, legger jeg de lagvis i bollen etterhvert som jeg gjør meg ferdig med hver enkelt. Relativt forutsigbart og uinteressant, men så til slutt stikker jeg to skjeer oppi og blander godt. Akkurat det tenkte jeg på da jeg nærmet meg slutten på boka. Ernestam blander godt, og plutselig ser vi ting litt annerledes: Det vi trodde vi forstod og skjønte var plutselig ikke sånn lenger. Plutselig var det ikke så tregt lenger – og plutselig forstod jeg hvorfor Ernestam brukte så mye tid på å forklare.

Og når enden er god, er vel allting godt?

Hvordan hadde hun noensinne kunnet innbille seg at det hun hadde gjort, ville sveve løsrevet rundt i universet, uten noen forbindelse til før og etter? Hvordan kunne noen noensinne forutse de fulle konsekvensene av en ond, eller for den del god, handling? Hvordan kunne noen tro at hensikt og gjerning var størrelser som tilga hverandre?

Reklamer

0 Responses to “Kan dere myrde min mann? – Maria Ernestam”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 324,028 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: