Maleren fra Shanghai – Jennifer Cody Epstein

Sjanger: (Biografisk) roman
Først utgitt: 2008
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Front Forlag
Format: Lydbok
Lest av: Ingrid Vollan
ISBN: 9788282600590
Spilletid: 12.7 timer (10 CDer)

****
Om boka: Yuliang er fjorten år den dagen onkelen selger henne til Herlighetens hus for å betale sin egen opiumsgjeld. Med seg i bagasjen har hun bare onkelens store kjærlighet til poesi. En dag forelsker en ung embetsmann seg i den prostituerte piken. Han kjøper henne fri, og som hans konkubine møter hun et nytt og glamorøst liv i 1920-årenes Shanghai. Her oppdager både hun selv og andre hennes spesielle talent som kunstmaler. Kina er i stadig endring, og Yuliangs malerier og spesielle bakgrunn vekker sterke reaksjoner. Yuliang blir tvunget til å velge mellom kjærligheten til mannen som reddet henne i sin egen kunstneriske frihet.
****

Pan Yuliang (1899-1977) huskes som den første kvinnen som malte i den vestlige stilen i Kina, og hennes fokus på akt-malerier var kontroversiell. Som om ikke det måtte føre til motstand som det er, hadde hun bakgrunnen som prostituert med seg i bagasjen. I et Kina som var preget av konflikten med Japan, påvirkning fra Vest-Europa og ikke minst tidlige kommunistiske strømninger var det ikke lett å være i denne kunstnerens sko. Jeg innleder med noen av maleriene hennes:

I denne romanen forteller altså Jennifer Cody Epstein en historie basert på Pan Yuliang. Den har høstet ros både her i Norge og lenger ute i verden. Med et spennende tema, en fin tittel og et vakkert omslag, slo jeg til da den var månedens hovedbok i Tanum Lydbok.

Joda… Historien om Pan Yuliang er, som alle de begeistrede anmeldelsene understreker, spennende. Men skal jeg gi forfatteren æren for dette..? Jeg har forsøkt å skrelle den biografiske romanen til beinet og å separere detaljer som Epstein har hentet utenifra fra for eksempel det språklige. Da klarer jeg ikke annet enn å komme frem til at jeg sitter igjen med noe relativt ordinært og lite revolusjonærende. Jeg opplever ikke denne boka som spesielt fantastisk hva kvaliteten gjelder, men det er jo ikke til å komme fra at forfatteren har gjort gode valg når hun satt sammen boka, og at hun ved hjelp av egen fantasi har på en ganske troverdig måte fylt inn de hullene hun ikke kan ha funnet i kildene etter kunstneren. (Man må for all del være klar over at det alltid er fri fantasi i sving i biografiske romaner, og det er ikke nødvendigvis like lett å skille fakta fra fiksjon – heller ikke i denne boka.)

Om ikke Epstein kunne bruke Yuliang som inspirasjon, tviler jeg på at denne forfatteren hadde havnet som hovedbok i en bokklubb. Jeg skal være freidig nok til å påstå at denne romanen antageligvis hadde solgt uavhengig av hvem forfatteren egentlig var, nettopp fordi Yuliangs liv vekker interesse i seg selv. Epstein fremstår i allefall ikke for meg som noen unik forfatter (er det litt ufint av meg å si det? Det føltes litt ufint å skrive…) Dessuten stusser jeg over at forfatteren innleder på den måten hun gjør, det fjerner vel noe av «overraskelsen» for de leserne som ikke vet noe om hovedpersonen fra før av…?

Men dette betyr ikke at det ikke går an å nyte denne boka for det den er (et lett underholdende innsyn i et liv), og at ikke forfatteren kan ha nådd ut til et publikum som kanskje aldri hadde hørt om Pan Yuliang ellers. Vi følger Yuliang gjennom hele livet hennes, med noen oppturer og mange nedturer, og et bilde av en meget sterk og sta kvinne vokser frem. I bakgrunnen får vi med oss endringene som foregikk i Kina på denne tiden, som er interessante i seg selv.

Dessverre fikk jeg deler av fortellingen servert i feil rekkefølge. Jeg oppdaget litt for sent (men slett ikke uten forvirring!) at på MP3en som fulgte med i lydboka hadde stokket om på enkelte av sporene. Jeg hoppet over flere kapitler uten å vite om det, og synes at forfatteren lot endel (uklare!) detaljer kun bli nevnt vagt ved at hovedpersonen var preget av det. Så plutselig hoppet jeg tilbake igjen i tid, og jeg skjønte at jeg hadde fått ca 6 av sporene i omvendt rekkefølge. Heldigvis var ikke dette problemet å se på CDene, men det ødela allikevel litt av det forfatteren forsøkte å bygge opp til. Jeg vet ikke om det gjelder bare meg eller alle, men det kan nok være kjekt å være klar over. Akkurat de kapitlene det var snakk om gjorde at det føles som om jeg hadde fått siste siden i en annen roman lest opp først. Og på toppen av det hele er jeg ikke helt fornøyd med forlagets klipping av innlesningen: mellom kapitler var det for eksempel tydelig klippet siden pustepausen var praktisk talt ikke-eksisterende. I hvilken grad slike ‘tekniske problemer’ påvirker leseopplevelsen og det endelige totalinntrykket kan man sikkert debattere inn i evigheten.

Alt i alt: Jeg er ikke like begeistret som ‘alle’ andre. Det er en spennende historie med rot i virkeligheten, men som jeg har følelsen av at hadde vært like spennende om jeg hadde lest om henne på nettet eller en hvilken som helst annen biografi. Forfatteren krydrer naturligvis med detaljer om for eksempel følelseslivet til maleren fra Shanghai som jeg nok ikke kan finne i virkelige kilder (derav sjangeren «biografisk roman»), og dette har hun forsåvidt gjort på en fin måte. En lett tilgjengelig tolkning av Yuliangs liv, men jeg tror at hvis jeg ikke hadde visst at Pan Yuliang var en virkelig person, ville jeg nok ikke vært særlig interessert…

Andre anmeldelser:
Rose-Maries litteratur- og filmblogg
Min Bokhylle
Lesestua mi
Solveig si side
Lesetips

Reklamer

6 Responses to “Maleren fra Shanghai – Jennifer Cody Epstein”


 1. 1 Nina C. august 26, 2011, kl. 00:04

  Har lenge fundert å lest den og har sett på den flere ganger når jeg har vært innom bokhandleren. Kanskje jeg utsetter å lese den litt og heller låner den på biblioteket når den tid kommer:)

  • 2 Julie august 26, 2011, kl. 13:16

   Det er mange som liker den godt, så det kan hende jeg er litt sær. 😛 Det er sikkert lurt av deg å gi den et forsøk en gang. 🙂

 2. 3 Mari - Flukten fra virkeligheten august 26, 2011, kl. 14:05

  Jeg kjenner jeg får en slags bismak i munnen av å lese anmeldelsen din, Julie. Det har ingenting med deg å gjøre men innholdet i boken.Jeg er litt usikker på hvordan jeg skal formulere meg uten å virke tåpelig, men det høres for meg ut at det hadde vært mer passende og kanskje vist kunstneren mer respekt om det hadde vært en ren biografi.

  • 4 Julie august 26, 2011, kl. 14:38

   Det er ikke tåpelig i det hele tatt. Tvert imot. Det diskuteres stadig av historikere og litteraturvitere. 🙂 Akkurat det med respekt er noe absolutt alle forfattere forholder seg til når de skriver romaner basert på andre mennesker. Noen gjør det på en respektfull måte, andre ikke i det hele tatt. Jeg synes ikke Epstein gjør noe utpreget feil i denne romanen. I allefall ikke så lenge alle lesere er klar over at slike biografier er preget av forfatterens egen fantasi.

 3. 5 Rose-Marie august 27, 2011, kl. 09:19

  Jeg er blant dem som likte denne boka, og som du også har laget en link til. 😉 Selv leste jeg papirutgaven og ikke lydbokutgaven. Men selv om vi er uenige om hva vi synes om denne boka, tror jeg du har rett i en ting: forfatteren bak boka kommer antakelig ikke til å utmerke seg i fremtiden. På den annen side begikk hun ikke store språklige blødmer som jeg gremmet meg over underveis – som f.eks. Cecilie Samartin som jeg så langt bare har giddet å lese en bok av … Markedet svømmer over av ålreite debuter som følges opp med bok nr. 2 i kiostlitteratur-genren … synes jeg … 😉

  • 6 Julie august 27, 2011, kl. 10:07

   Samartin har jeg ikke lest noe av i det hele tatt, nettopp fordi jeg er litt forutinntatt og ser for meg svulstig språk og klisjeaktig innhold. 😛 Jeg synes ikke at Epstein sliter med at det blir svulstig, språklig er hun helt ok! 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 321,131 hits

Instagram

I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: