Spørsmål om bøker og lesevaner

Mens jeg venter på at bolle-deigen på kjøkkenet skal heve, skriver jeg likegjerne et lite intervju med meg selv. Det er fritt frem å stjele spørsmålene om du vil skrive det samme på din blogg, og da er det fint om du legger igjen en kommentar så jeg finner svarene dine også!

'Young Woman Reading By A Window' av Delphin Enjolras. Linket til kilde.

Hvor leser du helst?
I leiligheten. Her har jeg full tilgang til et nesten endeløst lager av te og kan forsvinne inn i boka i ro og fred. Jeg leser også en del på for eksempel flyplasser, men jeg blir nesten alltid sittende å se på alle menneskene isteden. Det er i blant nesten like spennende som enkelte bøker.

Hvilke sjangre leser du helst?
Ikke så veldig kresen og leser i grunn både det ene og det andre, men foretrekker vel sci fi, dystopi og fantasy.

… og hvilke sjangre styrer du unna?
Jeg har høy terskel for å plukke opp krim, og når jeg gjør det må jeg nesten alltid høre den på lydbok, eller så har jeg fryktelig lav terskel for å legge den fra meg igjen… Ellers har jeg vanskelig for å finne chick-lit som funker for meg.

Har du oversikt over hvor mange bøker du eier akkurat nå?
Ikke helt, men ligger vel på rundt 500 bøker, om jeg skal gjøre et anslag basert på bokhylla mi på bokelskere.no. Det blir stadig trangere i studentboligen.

'Interrupted Reading' av Jean-Baptiste Camille Corot. Linket til kilde.

Nevn de fem siste bøkene du leste:
1. My Story – Marilyn Monroe/B. Hecht
2. Heart of Darkness – Joseph Conrad
3. Ondskapens Hjerte – Chelsea Cain
4. I de dødes fotspor – Jonas A. Larsen
5. Prosessen – Franz Kafka

Nevn fem bøker du har i hylla, som du kjøpte (eller lånte) med store planer om å lese, men som har blitt stående fordi det aldri passer seg sånn:
Det gjelder nesten samtlige av bøkene i hylla, men her er noen:
1. Neverwhere – Neil Gaiman
2. The suspicions of Mr Whicher – Kate Summerscale
3. Metro 2033 – Dmitry Glukhovsky
4. Trekkoppfuglen – Haruki Murakami
5. The Book Thief – Markus Zusak

Hvilken bok eller bøker har skuffet deg mest?
Jeg prøver vanligvis å ikke la forventningene mine bli skrudd altfor mye opp, men det skjer litt ufrivillig i blant allikevel. Jeg synes for eksempel at Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant av Jonasson er en morsom bok, men ikke så sinnsykt morsom og unik (det smakte Paasillinna for min del) som alle andre skulle ha det til. Skuffelsene mine er allikevel stort sett knyttet til de bøkene som gir et feilaktig førsteinntrykk av hva de handler om. Boka I Evigendt av Tobiassen sliter for eksempel ikke bare med at historien halter: forlagskonsultenten gir en misvisende beskrivelse av både målgruppe og kvalitet (den blir sammenlignet med Harry Potter, og forfatteren blir utnevnt til nord-Norges egen JK Rowling. Aldri før har beskrivelsen vært så langt unna sannheten. Den markedsføres også som en «bok som passer for alle», men her er det mye voksenhumor og voksen-situasjoner, siden hovedpersonen er i 40-åra).

'Reading by a Window' av Frederico Zandomeneghi. Linket til kilde.

… og hvilken bok eller bøker har du blitt mest positivt overrasket over?
De fleste bøkene jeg har opparbeidet meg en eller annen form for fordommer for, hehe. Dette gjelder i stor grad klassikere. Jeg var for eksempel bombesikker på at Jane Austen var klisjeaktig kliss, men etter å ha lest Stolthet og fordom måtte jeg innrømme at jeg hadde et litt feil inntrykk av henne. Fortsatt ikke helt min type bøker, men det var bedre enn jeg ventet. Ellers gjelder stort sett samme regler som for spørsmålet over: jeg forsøker å la være å ha forventninger til bøker (men får ikke alltid til), slik at de får tale for seg selv.

Hva synes du om folk som både skriver, skribler og bretter eselører i bøkene sine?
De må gjerne gjøre hva de vil i bøkene sine så lenge de holder seg unna mine. Jeg foretrekker å unngå sånt i mine egne bøker, og bruker aldri markeringspenn eller andre penner rett i boka. Ikke engang pensumbøkene. Jeg setter klistrelapper, som jeg fjerner når jeg ikke trenger dem mer. Så settes bøkene trygt tilbake i hyllene sine. Når det er sagt, synes jeg det er interessant å se hva en anonym annen person har skrevet i margen av bøker. Er litt gøy å se hva som foregikk i andre sine hoder da de leste den.

'Nude Woman Reading' av Howard Chandler Christy. Linket til kilde.

Er det viktig for deg å eie bøkene du leser?
Det har det blitt i økende grad, ja. Jeg tror jeg har blitt litt eiesyk, jeg. Da jeg gikk på ungdomsskolen var jeg lenge på biblioteket hver eneste skoledag, men siden videregående har jeg ikke lånt en eneste biblioteksbok. Jeg har ingen god forklaring på det.

Skal smussomslaget på den innbundne boken være på eller av?
På. Og det skal behandles så pent som mulig.

… og hvor viktig er det at boken har et fint omslag?
Lite viktig for om jeg velger å kjøpe den eller ei. Jeg handler stort sett på nettet der jeg ofte finner titler basert på søkeord og sjangre, og da bestemmer jeg meg stort sett for om jeg vil kjøpe eller ikke uten å i det hele tatt kikke nærmere på omslaget. Men når det er sagt, finnes det absolutt omslag jeg blir fryktelig svak for, og det har hendt noen ganger at jeg har kjøpt bøker basert på at jeg synes omslaget har fint design. Om jeg har flere alternativer til omslag på samme tittel, velger jeg det omslaget som ikke har virkelige mennesker avbildet. Jeg kjøpte denne fremfor denne, for eksempel.

'Man Reading' av John Singer Sargent. Linket til kilde.

Kan du kose deg med sakprosa (faglitteratur, dokumentarer, biografier osv) på samme måte som du koser deg med skjønnlitteratur?
Ja, jeg kan lese og kose meg med sakprosa med samme glede som skjønnlitteratur, men det forekommer sjeldnere. Selv om jeg for eksempel studerer noe som jeg synes er veldig spennende, kan påtvungen pensumlesing ha en kjedelig ettersmak, og da balanserer jeg det gjerne med skjønnlitteratur. Men jeg har egentlig ikke noe vanskelig for å plukke opp sakprosa til «lystlesing» – da helst i en ferie der jeg kan ta pause fra pensum. Det er dog ikke å komme fra at jeg leser laaaangt mer skjønnlitterært enn sakprosa på fritiden.

Har du noen gang opplevd at filmatiseringen av en bok har blitt bedre enn boka?
Jeg prøver stort sett å se på boka og filmen som to forskjellige tolkninger og medier, med den hensikt at jeg ikke måler de urettferdig opp mot hverandre. Dette klarte jeg absolutt ikke før, det er noe jeg har blitt flinkere til nå. Men det er stort sett alltid sånn at jeg foretrekker fortellinger i bokform, fordi det er rom for mer detaljer, bakgrunnsstoff og ikke minst fantasi. Ingen regel uten unntak, da: En av favorittfilmene mine, Big Fish, er basert på boka med samme navn, og jeg synes filmen var langt finere enn boka.

'Irish Girl Reading' av Daryl Price. Linket til kilde.

Hva skal til for at du avbryter en bok?
Så lenge jeg kan huske har jeg bare avbrutt en eneste bok. Det var klassikeren Pamela av Samuel Richardson. Jeg fullfører altså nesten alltid bøker, selv om jeg ikke liker dem. Mest for å se om det blir bedre, kanskje. Jeg vet ikke.

Hva var den forrige boka du gav bort i gave?
The Painted Man av Peter V. Brett

… og hva var den forrige boka du fikk i gave?
Chaos Walking-trilogien av Patrick Ness: The knife of never letting go, The ask and the answer og Monsters of men.

Finnes det noen bøker du er flau over å ha lest eller likt?
Hmmm… Nei, ikke egentlig. Jeg er en av dem som synes at Paulo Coelho ikke bare er overfladisk skvip (jeg likte Veronika vil dø godt), og da er det nesten så man blir sett på som overfladisk og ubelest selv, spesielt av enkelte litteratursnobber. Men det plager meg ikke. Les hva du vil, sier jeg bare.

'Mother and Child Reading' av Frederick Warren Freer. Linket til kilde.

… og finnes det bøker du er flau over å ikke ha lest eller likt?
Det er store mengder bøker jeg ikke har lest, som jeg teknisk sett burde ha lest. Mange flere enn jeg kan lese på et år, eller ti år for den saks skyld. Jeg sitter ikke her og er flau over det, men det er noen klassikere, og enkelte bestselgere, som det hadde vært kjekt å ha lest for å kunne ha noe nyttig å tilføye i en diskusjon. For et års tid siden kaklet absolutt alle om Min Kamp-bøkene til Knausgård. Jeg har ikke lest noen av dem, fordi jeg synes de høres dørgende kjedelige ut. Men jeg er ikke flau over ikke å ha lest dem. Det hadde bare hjulpet i enkelte diskusjoner…

Ja eller nei til e-bøker?
Stort JA! Jeg leser både på Kindle og på papir, og e-bøkene har en stor fordel når jeg for eksempel skal ut å reise. Det er bare så synd at det foreløpig er en litt slitsom jungel å komme seg gjennom når det gjelder hvilke bøker og formater som passer til hvilke lesebrett osv.

Nå tror jeg jammen bolle-deigen er ferdig hevet, jeg, så nå får selvransakelsen stoppe. Lesende mennesker, særlig kvinner, ser forøvrig ut til å være populært blant malere…

'Reading on a Sunlit Afternoon' av Allan R Banks. Linket til kilde.

Advertisements

5 Responses to “Spørsmål om bøker og lesevaner”


 1. 1 Wenche august 20, 2011, kl. 20:08

  Jeg tok utfordringen! 🙂 Mitt intervju er i lenken.

 2. 3 Nina C. august 20, 2011, kl. 22:36

  Kjempe fint bokintervju:) Kan hende jeg låner den en gang(skal selvsagt linke til dette innlegget:)

 3. 4 Rita Oline Nilsen august 22, 2011, kl. 18:30

  Jeg har ikke svart på alle spørsmålene siden de var så like noen andre.

  http://askeladden-askeladden.blogspot.com/2011/08/sprsmal-om-bker.html


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 284,272 hits

Instagram

Currently reading: A House at the Bottom of a Lake, by Josh Malerman. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn #joshmalerman #coffee #kaffe #cappuccino #coffeeporn #ahouseatthebottomofalake #currentlyreading I still have not seen Fantastic Beasts and Where to Find Them (I know 😵), but I will soon!

#fantasticbeasts #newtscamander #fabeldyr #jkrowling #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur bookporn #literature #tea #te #teaporn @shanedawson is one of those people that manages to make me laugh on a crappy day. His gallows humour and self-depreciation appeals to me. 😋😅 I've laughed until I've cried at some of his content. In a good way.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #bookcoverlove #coverlove #shanedawson #itgetsworse Ugh. Spiders. 😐

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #thehatching #ezekielboone #horror #spiders #edderkopp I tend to gravitate towards Asian literature by default, and recently picked up this anthology of "visions of the future from China". #InvisiblePlanets is edited and translated by #KenLiu. 
#books #bøker #book #bok #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #bookish #instabook #anthology #sciencefiction #scifi #china #coffee #kaffe #noveller #kina #novellesamling We Found a Hat by Jon Klassen is the last book in the hat trilogy. It's a stylistically simple series for children, and where in the previous two books a bear and a fish have to deal with hat-problems, this time two turtles find one. They decide to put it back where they found it, because there's just one hat, and two turtles. But one of the turtles can't quite stop thinking about the hat... Where the previous two sports some dark humour, this one is surprisingly sweet. I like the simple and clean art work - this one is just as enjoyable as the previous books! 🙂

Den er nylig utgitt på norsk, og jeg har fått mitt eksemplar av forlaget.

#leseeksemplar #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #jonklassen #hattrilogy #mangschou #wefoundahat #vifantenhatt New book! Obviously had to get Neil Gaiman's new book, #NorseMythology as soon as possible. 🤓

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #neilgaiman #myth #newbook #bookhaul Two new books, both by Yuri Herrera: Signs Preceding the End of the World, and The Transmigration of Bodies. Love the covers!

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #yuriherrera #fiction #skjønnlitteratur #lisadillman #mexico #coverlove #bookhaul #newbook #bookcoverlove In celebration of the new Sherlock season fiiiiiiinally being released a few days ago, here is a picture of one of my most beautifully bound books. It is part of the Barnes & Noble Collectible Editions series. Bit too big and heavy to comfortably carry around with you, unfortunately.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn #sherlock #sherlockholmes #barnesandnoble #collectible #arthurconandoyle #sherlocked Aaaand here is the result of this year's NaNoWriMo. I finally printed it a few days ago, but I've yet to actually read through it. Primarily because I remember all the little issues with the plot. There's no time to fix stuff like that as the madness is happening...
I've sort of promised my #writingbuddy @kavehrashidi, who wrote his own novel at the same time, that he gets to read it. So I figured I'd do something about some of the issues... It's just such an effort. 😅
But yeah, it's quite the achievement to manage to put together something that resembles a novel in one month! 🎉🎖 #NaNoWriMo #novel #roman #book #bøker #books #bok #scifi #sciencefiction #tea #te #papers #words #ord #writing #editing #redigering #bookstagram #bookish #instabook #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: