When Plague Strikes – James Cross Giblin

Sjanger: Faglitteratur
Først utgitt: 1995
Denne utgaven utgitt: 1995
Forlag: Harper Collins
Format: Heftet
ISBN: 9780064461955
Sider: 212

****
Om boka: Here is a fascinating study of three of the deadliest epidemics in human history: The Black Death, smallpox and AIDS. Though separated by centuries, these very different diseases evoked eerily similiar social, political and cultural reactions. Each disease led to new advances in science and medicine, yet each also brought out the tendency to blame and punish, as people sought an explanation for the horrible disaster around them. Written by award-winning author James Cross Giblin, this is a historical account of the havoc these three plagues have wrought and the heroic efforts of the scientists, doctors, and ministers who had the courage to care – and prevail.
****

Jeg har lenge vært interessert i og fascinert av sykdoms- og katastrofehistorie. Ikke bare er jeg kanskje litt over gjennomsnittet interessert i hva som forårsaker sykdommer (spesielt epidemier og pandemier), men jeg lar meg fascinere av hvordan menneskene reagerer i pressede situasjoner. Det er ofte da de «sanne fargene» kommer til syne, og det er vel få situasjoner som er så skremmende og fryktet som smittsomme, dødelige sykdommer… Svartedauden, kopper og AIDS er uten tvil tre skremmende sykdommer som har fått vedvarende konsekvenser for verden. Kun en av de tre er offisielt utryddet.

«Alle» kjenner vel til hvordan svartedauden herjet som verst i Europa på midten av 1300-tallet (jeg sier «som verst» fordi den har hatt en rekke oppsvinger igjen senere, blant annet «Barnedauden» her i Norge fra 1359-60 og «Pesten i London» i 1665). Europas befolkning havnet i krise – i den grad den ikke allerede var truet på grunn av skiftende klima og dårlig matforsyning som hersket i Europa på denne tiden – etter at svartedauden antageligvis ble med handelsmenn og omreisende fra Øst-Asia og hjem igjen. Det finnes mange tall og gjetninger på hvor mange som døde på verdensbasis, en av dem tilsier at verdensbefolkningen lå på ca 450 millioner før pesten og 350-375 millioner i 1400. Da teller de selvsagt ikke med alle de som døde under en av de senere utbruddene, eller det tidligere utbruddet som antas å ha tatt livet av ca 40% av befolkningen i Konstantinopel i det syvende århundret.

De som turde å behandle pestrammede (mange valgte å fjerne seg fra ofre), forsøkte forskjellige midler for å hindre å bli smittet. Dette antrekket er i dag kanskje mer kjent fra det venetianske karnevalet, men de hentet i sin tid inspirasjon fra nettopp svartedaudens leger.

Dette er store, voldsomme tall for de av oss som er født og oppvokst med vaksiner og medisin de slett ikke hadde på denne tiden. De hadde ikke kunnskap om virus og bakterier, og hva gjør man når man ikke vet hva eller hvor faenskapen er og kommer fra? Man finner syndebukker, skal vi tro på historien. Det var flere som fikk skylden for svartedauden, blant annet byenes funksjonshemmede eller «særinger» som slo seg til i utkanten og som før pesten ofte fikk et rykte på seg for å være gale og magikere av barna – og som etter pesten ble anklaget for å faktisk være onde hekser. Det var derimot ikke disse som fikk lide mest: Her ble jødene beskyldt for å ha en finger med i spillet, blant annet ved å forgifte vannforsyningene til byene. Denne boka omtaler situasjonen som the first holocaust.

Her, som i andre verdenskrig, måtte jødene bære et symbol på klærne som viste hva de var, og de ble raskt nektet kreditt og lån hos de fleste. Dette gjorde at de selv måtte drive prisene og rentene sine opp for å få hjulene til å gå rundt, og dette gjorde den øvrige befolkningen forbannet og enda mer tilbøyelige til å tro at jødene var ondskapen selv. 11 jøder ble i 1348 torturert til å tilstå at de hadde forgiftet en lokal brønn i en tysk småby, og de ble alle dømt til døden. I januar 1349 ble 200 sveitsiske jøder plassert i en trebygning og  levende brent. I februar 1349 ble 2000 jøder henrettet i Strassburg – flere uker før pesten nådde byen, fordi ordet om jødenes ugjerninger spredte seg raskere.

Nå vet vi at pesten blant annet (jeg sier «blant annet» fordi nyere forskning foreslår en rekke andre bakterier og virus som mulige syndere) skyldtes bakterien Yersinia pestis, som forårsaker lungepest og byllepest. Vi vet også at mange hadde lite mat, lite variert diett og et generelt tvilsomt forhold til hygiene. Yersinia pestis lever fortsatt i dag, men vi vet nå hvordan vi skal behandle rammede, og dødeligheten er lav.

Dr. Edward Jenner er i dag best kjent som "immunologiens far", og utviklet i sin tid den sårt trengte vaksinen mot kopper. Maleri av James Northcote.

Det siste tilfellet av kopper ble derimot registrert i Somalia i 1977. I dag er det dødelige viruset kun å finne ved enkelte laboratorier, og diskusjonen er så vidt meg bekjent fortsatt åpen rundt om man skal ødelegge alle prøver eller ei. Mange av dere kjenner til at urbefolkningen i Sør-Amerika ble fatalt hardt rammet av sykdommer spanjolene tok med seg fra Europa. Den mest dødelige av disse var nettopp kopper. Selv om mange europeere på denne tiden var blitt immune mot viruset, hadde sør-amerikanerne aldri vært i kontakt med de fleste av disse sykdommene, og immunforsvaret deres kunne naturligvis ikke være forberedt. Det var med god hjelp fra dette viruset at spanjolene relativt knirkefritt fikk kontroll over store områder tidligere dominert av blant annet Inkaene.

Det var i kampen mot kopper at Dr. Jenner på slutten av 1700-tallet arbeidet med det vi i dag er avhengig av mot mange sykdommer: nemlig vaksinen. Ordet «vaccine» stammer fra det latinske ordet for «obtained from a cow». Det var nettopp det Dr. Jenner gjorde da han forstod at bønder som hadde vært i kontakt med den langt mindre farlige, men lignende kopper-sykdommen som rammer kuer hadde blitt immune også mot kopper. Han måtte kjempe mot mange og sterke krefter som var uenige med han – men klarte til slutt å vinne frem med dette lille vidunderet.

Kampen mot kopper endte dermed opp med å revolusjonere menneskets forståelse for hvordan virus virker. Men vi har allikevel ikke klart å bekjempe HIV og AIDS, som er en av vår tids største kamper innen medisin. Denne mystiske sykdommen ble først registrert observert i danske Dr. Grethe Rask, som i 1974 returnerte til vesten fra Afrika fordi hun begynte å utvikle symptomer som diare og hovne lymfekjertler. Verken afrikanske eller vestlige leger hadde peiling på hva som hadde rammet kvinnen – men de visste at et eller annet hadde kraftig redusert immunforsvaret hennes.

Dr. Rask døde i slutten av 1977. Legene fant millioner av bakterien Pneumocystis carinii i lungene hennes. Dette er en bakterie som forårsaker en uvanlig form for lungebetennelse. De kunne ikke fatte og begripe hva som hadde gjort at immunforsvaret ikke kunne kjempe mot dette, slik det vanligvis klarte. Hadde det ikke vært for at lignende symptomer oppstod hos homofile menn i New York City i 1980, hadde mysteriet antageligvis forblitt et mysterium.

Dermed står vi igjen ovenfor mye av det samme problemet som vi gjorde under svartedauden og stigmatiseringen av jødene. Denne mystiske, nye sykdommen så bare ut til å ramme homofile menn (heterofile, kvinnelige Grethe Rask ble ignorert eller glemt). Da kan vi jo fort tenke oss selv at et konservativt Amerika under Ronald Reagan ikke var så fryktelig ivrige etter å hjelpe til. Mange hevdet at dette var intet mindre enn guds straff for den syndige livsstilen disse mennene førte. De forskerne og legene som desperat forsøkte å løse gåten fikk ytterst få midler, og den nye epidemien ble knapt nevnt i media. Før den ble kalt GRID (Gay-Related Immune Deficiency) og senere AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome), ble det ganske enkelt referert til som blant annet homse-kreft, dette til tross for at sykdommen også rammet rusmisbrukere og folk som var avhengige av blodoverføring.

Ryan White har i dag blitt et av ansiktene til AIDS-ofrene. Han fikk påvist sykdommen som trettenåring i 1984, og ble utvist fra skolen sin, frosset ut av lokalsamfunnet og offer for ondsinnede rykter.

Mens legene jobbet på spreng for å forstå trusselen, var folk preget av frykt. Dette var før folk flest visste hvordan viruset spredde seg, og mange nektet fysisk kontakt med mennesker med AIDS. Ronald Reagan snakket ikke om AIDS offentlig før i 1987, etter at hans gamle venn og skuespiller Rock Hudson hadde dødd av sykdommen. Innen denne tiden hadde 20849 amerikanere omkommet, og ofrene ble ofte stigmatisert. Dette rammet blant annet Ryan White, en tenåring som fikk påvist AIDS etter en blodoverføring han sårt var avhengig av fordi han led av hemofoli (blødersykdom).

Manglende informasjon var kanskje det største problemet denne helt vanlige, glade tenåringen støtte på. Etter at moren saksøkte selskapet ansvarlig for blodoverføringene, spredde ordet seg i småbyen som ild i tørt gress, og noe av det første familien måtte tolerere var at de måtte sitte på en benk for seg selv i kirken. Snart kom foreldrene til medelevene hans på banen og krevde at han ble utvist fordi han utgjorde en risiko mot barna deres. Ryan selv ønsket ikke at de skulle gi opp kampen, dette til tross for at ondsinnede rykter hadde startet å spre seg: Han ble oppringt av fremmede og spurt om det var sant at han spyttet på folk som var uenige med han. Han ble stadig kalt homse av forbipasserende som ropte, og hagen deres ble forsøplet. Etter en relativt forgjeves og hjerteskjærende kamp mot den lokale skolen, der foreldrene stod på sitt selv om en uavhengig dommer hadde avklart at skolen ikke hadde lov til å utestenge gutten, besluttet White å flytte til en annen by. Her hadde skolen innført omfattende informasjonskampanjer før han begynte, og han ble varmt tatt i mot. Han døde i 1990, og vi er i dag ikke i nærheten av å utrydde HIV og AIDS selv om legene har mye informasjon om hvordan det spres og utvikler seg.

De tre epidemiene jeg har nevnt blir altså skildret i When Plague Strikes. Dette er ikke en spesielt lang bok, ei heller er det en særlig vanskelig bok. Den tar for seg hvordan sykdommene sprer seg, men fokuserer for det meste på hvordan folk reagerer. Det er sjelden trivelig lesing, spesielt det å lese om Ryan White og jødene under svartedauden. Folk er snare til å finne syndebukker, og det illustrerer denne boka godt.

Den er derimot ikke særlig dyptgående, og den mangler fotnoter eller referanser. Jeg skulle gjerne ha hatt litt flere henvisninger til kildene han har brukt, selv om han nevner noen av dem helt til slutt i boka. Forfatter James Cross Giblin har ingen utdannelse innen historie sånn jeg forstår det, men han har allikevel endel kunnskap om det han skriver om. Han er kjent for å skrive faglitteratur for unge voksne, noe denne boken her også blir promotert som. Dessuten begynner den å bli gammel, og det er sikkert en del som kunne ha blitt lagt til nå, når det gjelder ny forståelse av sykdommene. Alt i alt er det en grei innføring til de tre epidemiene, men ingen fullstendig og dyptgående skildring.

Reklamer

2 Responses to “When Plague Strikes – James Cross Giblin”


  1. 1 Elisabeth juli 30, 2011, kl. 14:42

    Spennende å lese omtalen din, selv om det ser ut som boka i seg selv var mer så som så.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 303,239 hits

Instagram

Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore.  Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul  #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one  of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook New book: Dikt & forbannet løgn. This is a collection of Norwegian poetry - allegedly the best Norwegian poems.

#books #bøker #litteratur #literature #poetry #poem #anthology #antologi #newbook #nybok #bok #lesetips #diktogforbannetløgn #dikt #spartacus #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul Picked up Everything, Everything by Nicola Yoon a couple of hours ago, and am already half way through. I quite like it so far!

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #everythingeverything #nicolayoon #newbook #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #sommer I have had "The gigantic beard that was evil" by Stephen Collins in my shelves for quite some time, and finally decided to read it. It's a quirky story about a neat and tidy guy living in a neat and tidy place. Life is perfectly predictable until his beard starts growing. And growing. And growing... I quite liked it - not a new fave of mine, but an enjoyable read nonetheless.

#bøker #books #litteratur #literature #graphicnovel #tegneserie #thegiganticbeardthatwasevil #stephencollins #picador #coffeeporn #bookhaul #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips Kroppen er lol. Sitat: @kavehrashidi, lege.

#broderi #embroidery #crosstitching #crosstitch #geriljabroderi #subversivecrosstitch #stitch #colours A couple of months ago, a friend of mine bought me this book. It contains some... interesting inventions! Certainly a weird read. 
Sorry I have sort of abandoned this account recently, I have been posting on @saga_in_oslo. If you like dogs, you might want to follow my quirky husky-staffy-mix. If not, you better just stay here. ❤

#books #bøker #bookhaul #newbook #unuselessinventions #litteratur #literature #sakprosa #nonfiction #bookstagram #instabook #bookish #japan #bookporn #lesetips #nrklesetips
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggere like this: