A Game of Thrones – George R.R. Martin

Bok 1 i A Song of Ice and Fire
Sjanger: Fantasy
Først utgitt: 1996
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Bantam Books
Format: Heftet
ISBN: 9780553573404
Sider: 807 (+ omfattende ‘appendix’ og utdrag fra neste bok)

****
Om boka: In a land where summers can last decades and winters a lifetime, trouble is brewing. The cold is returning, and in the frozen wastes to the North of Winterfell, sinister and supernatural forces are massing beyond the kingdom’s protective Wall. At the center of the conflict lie the Starks of Winterfell, a family as harsh and unyielding as the land they were born to. Sweeping from a land of brutal cold to a distant summertime kingdom of epicurean plenty, here is a tale of lords and ladies, soldiers and sorcerers, assassins and bastards, who come together in a time of grim omens. Amid plots and counterplots, tragedy and betrayal, victory and terror, the fate of the Starks, their allies, and their enemies hangs perilously in the balance, as each endeavors to win that deadliest of conflicts: the game of thrones.

In A Game of Thrones, George R.R. Martin has created a genuine masterpiece, bringing together the best the genre has to offer. Mystery, intrigue, romance and adventure fill the pages of the first volume in an epic series sure to delight fantasy fans everywhere.
****

Jeg har nettopp fullført et mesterverk. Intet mindre enn et episk mesterverk. Hva mer kan jeg egentlig legge til når det er så klart som dagen?

It was her turn. Yet no sooner had she taken her first step than fear caught Catelyn in its jaws. She could feel the emptiness, the vast black gulfs of air that yawned around her. She stopped, trembling, afraid to move. The wind screamed at her and wrenched at her cloak, trying to pull her over the edge. Catelyn edged her foot backward, the most timid of steps, but the mule was behind her, and she could not retreat. I am going to die here, she thought.

Fantasysjangeren har lenge vært en av mine favoritter, men jeg har slitt litt med å finne motivasjonen til å begynne på disse store, ambisiøse seriene som ikke så rent sjelden strekker seg ut over flere tusen sider. Jeg leste Ringenes Herre av Tolkien rett etter den første filmen ble sluppet, og jeg forelsket meg fullstendig. Men det betyr ikke at det var en lett og ukomplisert bok. Tvert i mot. Tolkien er vel notorisk for sine detaljerte beskrivelse av enkelte ting, og det var mye å fordøye. Det er en av mine favorittbøker – men det var en lang ferd. Jeg plukket derfor etter en ganske lang tid opp A Game of Thrones med en forventning om at dette kom til å bli både tungvint og langtrukkent, men at det sikkert var en fantastisk begynnelse på en fantastisk serie.

Jeg hadde delvis rett. Det er en fantastisk begynnelse. Men jeg tok feil da jeg antok at den er tung, komplisert og vanskelig å komme igjennom. Jeg var litt usikker på hva jeg hadde i vente hva karakterer gjelder; spesielt med tanke på det å huske alle navn og alle roller. Det gikk overraskende greit. Bokens persongalleri er imponerende og omfattende – og måten Martin har valgt å fortelle på hjelper veldig. Boken er delt inn i mer eller mindre korte kapitler (det setter jeg pris på; da er det lettere å kunne legge fra seg boka midt i noe), og kapitlene representerer forskjellige karakterers synspunkter.

Then he saw it, a shadow in the shadows, sliding toward the inner door that led to Mormont’s sleeping cell, a man-shape in all black, cloaked and hooded … but beneath the hood, its eyes shone with an icy blue radiance …

Lord Eddard ‘Ned’ Stark hersker over Winterfell, sammen med sin Lady Catelyn, deres tre sønner Robb, Bran og Rickon, døtrene Sansa og Arya, samt ‘løsungen’ til Ned; Jon Snow. Det varer ikke lenge før Ned relativt ufrivillig blir dratt inn i et nett av intriger: Hans gamle venn (nå konge over alle the seven kingdoms) Robert er på jakt etter en ny Hand – kongens nærmeste – etter at hans forrige, Jon Arryn døde uventet av det de antok var en nedkjølelse av magesekken. Ned aner tidlig ugler i mosen, og det blir ikke bedre når Catelyn mottar en kodet beskjed fra sin søster – enke etter den avdøde hånden– Lysa Arryn. Hun mener nemlig at mannen hennes ble forgiftet, og alle vet jo at gift er en kvinnes drapsvåpen. Kan det kanskje være at Kong Robert også er i fare? Er det kanskje den kalde kone og dronning Cersei Lannister, eller noen av de andre i Lannister-slekta som planlegger å fjerne Kong Robert Baratheon og hans slekt fra the iron throne?

This was something else: poison in the dark, a knife thrust to the soul. This he could never forgive, no more than he had forgiven Rhaegar. He will kill them all, Ned realized.

Samtidig følger vi Daenerys ‘Dany’ Targaryen, den siste etterkommeren i en blodslinje som går helt tilbake til dragene. Slekten hennes ble frarøvet the iron throne av den nåværende kongen, og hennes bror Viserys har store ambisjoner om å ta tilbake tronen, koste hva det koste vil. Dany brukes som en brikke i hans spill da han gifter henne bort til Khal Drogo av Dothrakiene, et folkeslag som blir sett på som barbariske, brutale villmenn og som Viserys til gjengjeld ønsker lojalitet fra – han skal sitte på tronen, det er han som er den verdige etterkommeren; han er kongen og innehaveren av drageblod, søsteren er bare ei hore han gjør som han vil med.

Det er lite som går slik det skal for karakterene. Og det er jammen ikke bare-bare å gjette seg frem til hva som skal skje heller, dette er en forfatter som vet å bygge en uforutsigbar fortelling. Med alle de åtte vinklene vi får servert fortellingen fra, får vi dessuten forskjellige reaksjoner og synspunkter. Martin klarer å skille stemmene til karakterene, og det er uhyre viktig i en fortelling der vi for eksempel veksler mellom stemmen til en voksen lord og en åtte-åring.

Og noe av det fineste? Det er ikke svart-hvitt. Mange forfattere har en tendens til å skape karakterer som er enten gode eller onde, men det ser vi ikke noe til her. Martin skildrer personlighetene på godt og vondt, her er det ingen slem eller snill, god eller ond, verdig eller uverdig. Og det fungerer utmerket, for en fortelling som dette kunne raskt ha falt fra hverandre om vi som lesere umiddelbart så hvem den «snille» er, og dermed også bare vente på at han eller hun skulle beseire det onde.

The van was massing on the left. He saw the standard first, three black dogs on a yellow field. Ser Gregor sat beneath it, mounted on the biggest horse Tyrion had ever seen. Bronn took one look at him and grinned. «Always follow a big man into battle.»
Tyrion threw him a hard look. «And why is that?»
«They make such splendid targets. That one, he’ll draw the eyes of every bowman on the field.»

Selv om det ikke er åpenbart hvem man skal heie på, opparbeider man seg jo favoritter… Jeg personlig liker Arya Stark godt, der hun nekter å spille rollen som en fin frøken når hun kan sloss isteden. Videre har jeg sansen for Neds sønn Jon Snow – blant annet fordi han med verdighet aksepterer sin rolle som en slags mindreverdig – og ikke minst dvergen Tyrion Lannister, som mangler det meste som skal til for å være ridder, men som har desto mer kløkt. Dany Targaryen er en av de karakterene som utvikler seg mest, og jeg kan ikke unngå å like henne også. For ikke å snakke om Ned Stark, som innehar mange gode kvaliteter… Ja, som du ser er det ikke spesielt svart-hvitt…

«Oh, but it was, my lord,» Cersei insisted. «When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground.»

Dersom du er en av dem som fortsatt sitter på gjerdet og venter, synes jeg du skal gi den en sjanse. Det tok kun noen få sider før jeg skjønte at jeg var i ferd med å lese noe stort. Jeg gleder meg til å lese videre i serien, og jeg gleder meg til å se TV-serien.

Bøkene i A Song of Ice and Fire:
1: A Game of Thrones (1996)
2: A Clash of Kings (1998)
3: A Storm of Swords (2000)
4: A Feast for Crows (2005)
5: A Dance with Dragons (2011)
6: The Winds of Winter (ikke utgitt)
7: A Dream of Spring (ikke utgitt)

Andre anmeldelser:
ebokhylla mi
Migrating Coconuts
Christine Leser

9 Responses to “A Game of Thrones – George R.R. Martin”


 1. 1 Ladybug juli 27, 2011, kl. 19:02

  Ja! Disse bøkene skal jeg lese, har noen «credits» tilgjengelig på Audible kontoen min så første lydbok lastes ned i kveld. Tusen takk for en strålende anmeldelse, Julie🙂

 2. 3 knirk juli 27, 2011, kl. 20:45

  Ja nå må jo jeg også komme etter. Forstår det. :o)

 3. 5 siljeblomst juli 29, 2011, kl. 16:47

  Det høres fristende ut🙂 Super omtale Julie!

 4. 6 Haruhi juli 29, 2011, kl. 19:25

  ASoIaF skremte meg bort fra fantasy i ganske mange år. Slettes ikke fordi bøkene ga meg en dårlig leseropplevelse, tvert i mot, de var så gode at all annen fantasy syntes platt, klisjéfylt og unyansert etterpå! Helt fram til jeg nylig oppdaget The First Law av Joe Abercrombie.Mmm, virkelig i samme gata!

 5. 8 tussi september 26, 2011, kl. 00:43

  … og de andre bøkene i serien skuffer ikke heller for å si det sånn. Enig med deg, Haruhi. Kanskje jeg skal teste ut denne Abercrombie. Britisk er han også, i følge Wikipedia, hvilket ikke skader. Kan for øvrig anbefale The Dark Tower-serien av Stephen King. Utradisjonell fantasy iblandet western og horror.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 273,401 hits

Instagram

The League of Regrettable Superheroes by Jon Morris is a fun look at superheroes who never made it into the big leagues. Some of them missed their chance simply because they just vanished in the crowd, but others were downright weird. Ever heard of Doll Man? Jigsaw? Fatman the Human Flying Saucer..? #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #superhero #jonmorris #theleagueofregrettablesuperheroes #lootcrate #comics #comicbooks #tegneserie In celebration of being completely done with this year's Christmas shopping: here is an unrelated shelfie. I'm not actually giving away any books this year. I know. It's sad. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #shelfie #bookshelf #bokhylle #bookshelfporn #bookshelfie #personallibrary #privatelibrary New book! I've seen this book around for a while, and finally decided to pick it up - even though it seems to be slightly outside what I usually read. The Wrath & The Dawn by Renée Ahdieh. Have you read it? What did you think?

#newbook #thewrathandthedawn #reneeahdieh #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn New book! Every Anxious Wave by Mo Daviau. It's being described as "High fidelity with time travel". I was intrigued.

Here's the publisher's description: Good guy Karl Bender is a thirty-something bar owner whose life lacks love and meaning. When he stumbles upon a time-travelling worm hole in his closet, Karl and his best friend Wayne develop a side business selling access to people who want to travel back in time to listen to their favorite bands. It's a pretty ingenious plan, until Karl, intending to send Wayne to 1980, transports him back to 980 instead. Though Wayne sends texts extolling the quality of life in tenth century "Mannahatta," Karl is distraught that he can't bring his friend back.

Enter brilliant, prickly, overweight astrophysicist, Lena Geduldig. Karl and Lena's connection is immediate. While they work on getting Wayne back, Karl and Lena fall in love -- with time travel, and each other. Unable to resist meddling with the past, Karl and Lena bounce around time. When Lena ultimately prevents her own long-ago rape, she alters the course of her life and threatens her future with Karl.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #sciencefiction #modaviau #everyanxiouswave #bookstagram #bookish #instabook #bookporn #coffeeporn #coffee #bookcoverlove #coverlove #bookhaul #newbook New children's book!

Rallskanken er den nye barneboka til Aleksander L. Nordaas, med nydelige illustrasjoner av Sandra Steffensen. Den følger samme struktur som Nordaas' forrige barnebok, Mister Mjukis, med rim og store illustrasjoner. Fin og stemningsfull!

#leseeksemplar #bok #book #bøker #books #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #lesehest #lesetips #nrklesetips #aleksanderlnordaas #sandrasteffensen #illustrasjoner Have you read The Universe Versus Alex Woods, by Gavin Extence? Here's what I wrote on goodreads after having listened to the audio version: "Wow. I laughed. I cried. I laughed while I cried. What a quirky, beautiful, funny, heartbreaking and overall incredibly touching book." #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #theuniverseversusalexwoods #gavinextence #fiction #skjønnlitteratur #youngadult #bookcoverlove #coverlove Hi guys. I've not posted for a couple of weeks, and the main reason for that is that I'm doing #NaNoWriMo this year. If you don't know what that is: November is the month when thousands of people set out to write a novel (each...). 50000 words in 30 days. 1667 words a day.

I have hit the halfway mark (25000 words) a couple of days early, and have only failed to hit the daily minimum once. I'm vaguely optimistic that I might in fact get through this madness. 👍I can assure you that I have made a few of the mistakes listed in the book in the picture though!

#books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #sakprosa #writing #skrive #write I found this paperback from 1952 at a local flea market, and I bought it because of the adorable cover... Tarjei Vesaas is of course also one of Norway's greatest authors, probably the most famous for his novel Is-slottet (The Ice Palace). The Black Horses, as seen in the photo, was first published in 1928.

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #tarjeivesaas #deisvartehestane #theblackhorses #vintage #bokmarked #fleamarket #loppemarked #loppis My friend @kavehrashidi went to Paris and brought back this signed book from Shakespeare and Co for me. Thank you!

It's a somewhat weird novella about a guy talking about a particular author and the books she has written. I'm not entirely sure what to say about it. Certainly a strange read... #bythesameauthor #jackrobinson #shakespeareandco #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #signedbook #novella #shortstory #novelle New book! The Queue by Vladimir Sorokin.

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #te #tea #teaporn #vladimirsorokin #køen #thequeue
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: