A Game of Thrones – George R.R. Martin

Bok 1 i A Song of Ice and Fire
Sjanger: Fantasy
Først utgitt: 1996
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Bantam Books
Format: Heftet
ISBN: 9780553573404
Sider: 807 (+ omfattende ‘appendix’ og utdrag fra neste bok)

****
Om boka: In a land where summers can last decades and winters a lifetime, trouble is brewing. The cold is returning, and in the frozen wastes to the North of Winterfell, sinister and supernatural forces are massing beyond the kingdom’s protective Wall. At the center of the conflict lie the Starks of Winterfell, a family as harsh and unyielding as the land they were born to. Sweeping from a land of brutal cold to a distant summertime kingdom of epicurean plenty, here is a tale of lords and ladies, soldiers and sorcerers, assassins and bastards, who come together in a time of grim omens. Amid plots and counterplots, tragedy and betrayal, victory and terror, the fate of the Starks, their allies, and their enemies hangs perilously in the balance, as each endeavors to win that deadliest of conflicts: the game of thrones.

In A Game of Thrones, George R.R. Martin has created a genuine masterpiece, bringing together the best the genre has to offer. Mystery, intrigue, romance and adventure fill the pages of the first volume in an epic series sure to delight fantasy fans everywhere.
****

Jeg har nettopp fullført et mesterverk. Intet mindre enn et episk mesterverk. Hva mer kan jeg egentlig legge til når det er så klart som dagen?

It was her turn. Yet no sooner had she taken her first step than fear caught Catelyn in its jaws. She could feel the emptiness, the vast black gulfs of air that yawned around her. She stopped, trembling, afraid to move. The wind screamed at her and wrenched at her cloak, trying to pull her over the edge. Catelyn edged her foot backward, the most timid of steps, but the mule was behind her, and she could not retreat. I am going to die here, she thought.

Fantasysjangeren har lenge vært en av mine favoritter, men jeg har slitt litt med å finne motivasjonen til å begynne på disse store, ambisiøse seriene som ikke så rent sjelden strekker seg ut over flere tusen sider. Jeg leste Ringenes Herre av Tolkien rett etter den første filmen ble sluppet, og jeg forelsket meg fullstendig. Men det betyr ikke at det var en lett og ukomplisert bok. Tvert i mot. Tolkien er vel notorisk for sine detaljerte beskrivelse av enkelte ting, og det var mye å fordøye. Det er en av mine favorittbøker – men det var en lang ferd. Jeg plukket derfor etter en ganske lang tid opp A Game of Thrones med en forventning om at dette kom til å bli både tungvint og langtrukkent, men at det sikkert var en fantastisk begynnelse på en fantastisk serie.

Jeg hadde delvis rett. Det er en fantastisk begynnelse. Men jeg tok feil da jeg antok at den er tung, komplisert og vanskelig å komme igjennom. Jeg var litt usikker på hva jeg hadde i vente hva karakterer gjelder; spesielt med tanke på det å huske alle navn og alle roller. Det gikk overraskende greit. Bokens persongalleri er imponerende og omfattende – og måten Martin har valgt å fortelle på hjelper veldig. Boken er delt inn i mer eller mindre korte kapitler (det setter jeg pris på; da er det lettere å kunne legge fra seg boka midt i noe), og kapitlene representerer forskjellige karakterers synspunkter.

Then he saw it, a shadow in the shadows, sliding toward the inner door that led to Mormont’s sleeping cell, a man-shape in all black, cloaked and hooded … but beneath the hood, its eyes shone with an icy blue radiance …

Lord Eddard ‘Ned’ Stark hersker over Winterfell, sammen med sin Lady Catelyn, deres tre sønner Robb, Bran og Rickon, døtrene Sansa og Arya, samt ‘løsungen’ til Ned; Jon Snow. Det varer ikke lenge før Ned relativt ufrivillig blir dratt inn i et nett av intriger: Hans gamle venn (nå konge over alle the seven kingdoms) Robert er på jakt etter en ny Hand – kongens nærmeste – etter at hans forrige, Jon Arryn døde uventet av det de antok var en nedkjølelse av magesekken. Ned aner tidlig ugler i mosen, og det blir ikke bedre når Catelyn mottar en kodet beskjed fra sin søster – enke etter den avdøde hånden– Lysa Arryn. Hun mener nemlig at mannen hennes ble forgiftet, og alle vet jo at gift er en kvinnes drapsvåpen. Kan det kanskje være at Kong Robert også er i fare? Er det kanskje den kalde kone og dronning Cersei Lannister, eller noen av de andre i Lannister-slekta som planlegger å fjerne Kong Robert Baratheon og hans slekt fra the iron throne?

This was something else: poison in the dark, a knife thrust to the soul. This he could never forgive, no more than he had forgiven Rhaegar. He will kill them all, Ned realized.

Samtidig følger vi Daenerys ‘Dany’ Targaryen, den siste etterkommeren i en blodslinje som går helt tilbake til dragene. Slekten hennes ble frarøvet the iron throne av den nåværende kongen, og hennes bror Viserys har store ambisjoner om å ta tilbake tronen, koste hva det koste vil. Dany brukes som en brikke i hans spill da han gifter henne bort til Khal Drogo av Dothrakiene, et folkeslag som blir sett på som barbariske, brutale villmenn og som Viserys til gjengjeld ønsker lojalitet fra – han skal sitte på tronen, det er han som er den verdige etterkommeren; han er kongen og innehaveren av drageblod, søsteren er bare ei hore han gjør som han vil med.

Det er lite som går slik det skal for karakterene. Og det er jammen ikke bare-bare å gjette seg frem til hva som skal skje heller, dette er en forfatter som vet å bygge en uforutsigbar fortelling. Med alle de åtte vinklene vi får servert fortellingen fra, får vi dessuten forskjellige reaksjoner og synspunkter. Martin klarer å skille stemmene til karakterene, og det er uhyre viktig i en fortelling der vi for eksempel veksler mellom stemmen til en voksen lord og en åtte-åring.

Og noe av det fineste? Det er ikke svart-hvitt. Mange forfattere har en tendens til å skape karakterer som er enten gode eller onde, men det ser vi ikke noe til her. Martin skildrer personlighetene på godt og vondt, her er det ingen slem eller snill, god eller ond, verdig eller uverdig. Og det fungerer utmerket, for en fortelling som dette kunne raskt ha falt fra hverandre om vi som lesere umiddelbart så hvem den «snille» er, og dermed også bare vente på at han eller hun skulle beseire det onde.

The van was massing on the left. He saw the standard first, three black dogs on a yellow field. Ser Gregor sat beneath it, mounted on the biggest horse Tyrion had ever seen. Bronn took one look at him and grinned. «Always follow a big man into battle.»
Tyrion threw him a hard look. «And why is that?»
«They make such splendid targets. That one, he’ll draw the eyes of every bowman on the field.»

Selv om det ikke er åpenbart hvem man skal heie på, opparbeider man seg jo favoritter… Jeg personlig liker Arya Stark godt, der hun nekter å spille rollen som en fin frøken når hun kan sloss isteden. Videre har jeg sansen for Neds sønn Jon Snow – blant annet fordi han med verdighet aksepterer sin rolle som en slags mindreverdig – og ikke minst dvergen Tyrion Lannister, som mangler det meste som skal til for å være ridder, men som har desto mer kløkt. Dany Targaryen er en av de karakterene som utvikler seg mest, og jeg kan ikke unngå å like henne også. For ikke å snakke om Ned Stark, som innehar mange gode kvaliteter… Ja, som du ser er det ikke spesielt svart-hvitt…

«Oh, but it was, my lord,» Cersei insisted. «When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground.»

Dersom du er en av dem som fortsatt sitter på gjerdet og venter, synes jeg du skal gi den en sjanse. Det tok kun noen få sider før jeg skjønte at jeg var i ferd med å lese noe stort. Jeg gleder meg til å lese videre i serien, og jeg gleder meg til å se TV-serien.

Bøkene i A Song of Ice and Fire:
1: A Game of Thrones (1996)
2: A Clash of Kings (1998)
3: A Storm of Swords (2000)
4: A Feast for Crows (2005)
5: A Dance with Dragons (2011)
6: The Winds of Winter (ikke utgitt)
7: A Dream of Spring (ikke utgitt)

Andre anmeldelser:
ebokhylla mi
Migrating Coconuts
Christine Leser

Reklamer

9 Responses to “A Game of Thrones – George R.R. Martin”


 1. 1 Ladybug juli 27, 2011, kl. 19:02

  Ja! Disse bøkene skal jeg lese, har noen «credits» tilgjengelig på Audible kontoen min så første lydbok lastes ned i kveld. Tusen takk for en strålende anmeldelse, Julie 🙂

 2. 3 knirk juli 27, 2011, kl. 20:45

  Ja nå må jo jeg også komme etter. Forstår det. :o)

 3. 5 siljeblomst juli 29, 2011, kl. 16:47

  Det høres fristende ut 🙂 Super omtale Julie!

 4. 6 Haruhi juli 29, 2011, kl. 19:25

  ASoIaF skremte meg bort fra fantasy i ganske mange år. Slettes ikke fordi bøkene ga meg en dårlig leseropplevelse, tvert i mot, de var så gode at all annen fantasy syntes platt, klisjéfylt og unyansert etterpå! Helt fram til jeg nylig oppdaget The First Law av Joe Abercrombie.Mmm, virkelig i samme gata!

 5. 8 tussi september 26, 2011, kl. 00:43

  … og de andre bøkene i serien skuffer ikke heller for å si det sånn. Enig med deg, Haruhi. Kanskje jeg skal teste ut denne Abercrombie. Britisk er han også, i følge Wikipedia, hvilket ikke skader. Kan for øvrig anbefale The Dark Tower-serien av Stephen King. Utradisjonell fantasy iblandet western og horror.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,078 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: