Disgrace – J.M. Coetzee

Sjanger: Roman
Først utgitt: 1999
Denne utgaven utgitt: 2000
Forlag: Vintage
Format: Heftet
ISBN: 9780099289524
Sider: 220

****
Om boka:
After years teaching Romantic poetry at the Technical University of Cape Town, David Lurie, middle-aged and twice divorced, has an impulsive affair with a student. The affair sours; he is denounced and summoned before a commitee of inquiry. Willing to admit his guilt, but refusing to yield to pressure to repent publicly, he resigns and retreats to his daughter Lucy’s isolated smallholding.

For a time, his daughter’s influence and the natural rhythms of the farm promise to harmonise his discordant life. But the balance of power in the country is shifting. He and Lucy become victims of a savage and disturbing attack which brings into relief all the faultlines in their relationship.
****

Til høsten tar jeg et litteraturemne som tar for seg litteraturen fra 1900 til i dag, og denne boka er en av titlene på pensumlista, sammen med blant annet Proust, Kafka og Conrad. Disgrace rasket med seg Booker Prize i 1999 og intet mindre en nobelprisen i litteratur i 2003. Den britiske avisen the Observer har utnevnt den til «den beste romanen skrevet i løpet av de siste 25 årene» på engelsk utenfor USA (pussig avstemning, men samme det). Forfatteren er som de fleste vet av sør-afrikansk opprinnelse, og det er midt i tumultene der at settingen finner sted.

Disgrace, eller Vanære som den heter på norsk, er en fortelling med mange lag. Protagonisten David Lurie befinner seg i en jobb han ikke egentlig trives så veldig godt i; studentene hans er uentusiastiske, og lærerjobben er egentlig mest for å holde ham flytende mens han bedriver sin egentlige lidenskap: skrive bøker om døde poeter. Ikke at bøkene heller har vært særlig revolusjonærende, de har ikke skapt noen debatt eller fått noen som helst ringvirkninger. Bak seg har han to brutte ekteskap, og foran seg har han en tilværelse som ikke ser ut til å endre seg. Helt til han impulsivt innleder en affære med Melanie Isaacs, en av hans pene, men ganske gjennomsnittlige studenter.

Like falling in love. Do the young still fall in love, or is that mechanism obsolete by now, unnecessary, quaint, like steam locomotion? He is out of touch, out of date. Falling in love could have fallen out of fashion and come back again half a dozen times, for all he knows.

Jeg fikk tidlig et bilde av Mr Lurie som en litt… besatt person. I allefall når det kommer til kvinnene. Med Soraya, den prostituerte han har ukentlig avtale med i begynnelsen, så vel som Melanie. Han oppdager Soraya med sine to barn en dag hun ikke er på jobb, og forholdet mellom dem blir ikke det samme etter det – boblen sprekker og magien er borte. Soraya er plutselig en kvinne, en mor så vel som ei hore. Hun forlater Discreet Escorts, men Mr Lurie sporer henne opp. Der finnes det første tegnet på at han ikke har så veldig vanskelig for å tråkke over etiske grenser, hvor mye man enn kan diskutere etikken bak prostitusjon. Videre får han lyst på Melanie, og han får henne. Selv om han selv ved i allefall en anledning føler at hun ikke ville, gir han seg ikke. Han forteller at han ikke samler på kvinner, men han forteller også at alle kvinnene han har vært med har forbedret han på et vis – gjort ham rikere. Han hevder også at det ikke går an å lære en gammel hund som han selv nye triks.

Når affæren med studenten eksploderer, nekter han videre å vise offentlig ydmykhet. Han innrømmer skyld, men det er det hele. Han ser på seg selv som en brikke i Eros’ spill, for å bruke hans egne referanser. Han mister den ganske kjedelige, men allikevel ytterst stabile stillingen ved universitetet og flytter midlertidig ut på landet til datteren Lucy. Her er livet noe ganske annet, og han gjør nytte for seg der han kan; blant annet på dyreklinikken til Bev Shaw og hvor enn Lucy eller Petrus, naboen, måtte ønske hans hjelp. Når han og datteren blir brutalt overfalt blir han introdusert for virkeligheten datteren har valgt å leve i.

He was not taken to Bev Shaw, a dumpy, bustling little woman with black freckles, close-cropped, wiry hair and no neck. He does not like women who make no effort to be attractive. It is a resistance he has had to Lucy’s friends before. Nothing to be proud of: a prejudice that has settled in his mind, settled down. His mind has become a refuge for old thoughts, idle, idigent, with nowhere else to go. He ought to chase them out, sweep the premises clean. But he does not care to do so, or does not care enough.

Jeg nevnte at dette er en fortelling med mange lag. Over de 220 sidene tas temaer som personlig skam/vanære, dyremishandling, kommunikasjonsproblemer, kvinnemishandling/undertrykkelse/tinggjøring og politiske problemer i nåtidens Sør-Afrika opp, godt blandet sammen med referanser til romantisk litteratur og symbolismen deri. Det er altså en veldig rik fortelling, som jeg kan se gjør seg verdig til Nobels litteraturpris. Jeg synes ikke Mr Lurie introduserte seg selv som en særlig hyggelig kar, og jeg synes at unnskyldningene hans om at gamle hunder ikke kan lære nye triks blir litt for enkel. Men etter angrepet, særlig voldtekten av datteren, skjer det noe med han, og han får litt perspektiv på ting. Fallet hans var enormt, fra å være (en sånn passe respektert) professor, til å bli angrepet og tent på, for så å måtte leve med ettervirkningene. Hovedpersonen er vel på mange måter menneskelig, i all sin arroganse…

Det er mye man kan skrive om boka. Man kan for eksempel ta opp sammenligningen mellom mennesker og dyr, som gang på gang kommer frem i Coetzees tekst, og ironien i Mr Luries kommende ansvar på klinikken. Og man kan definitivt snakke om problematikken i Sør-Afrika, og om hvordan politiske endringer ikke nødvendigvis gjør det bedre for den vanlige «mannen i gata». Men det er temaer jeg tror jeg skal forbeholde analyser jeg eventuelt må skrive senere. Disgrace er en handlingsmettet fortelling som nok gjør inntrykk på mange. Verdt å lese.

Reklamer

6 Responses to “Disgrace – J.M. Coetzee”


 1. 1 Ingalill juli 8, 2011, kl. 15:03

  Har denne liggende klar til morgendagens lesemaraton, sånn sett, passet det egentlig litt dårlig at du skulle skrive om den akkurat nå (du må time bedre-), for selv om jeg prøver å unngå omtaler om bøker jeg ikke har lest, er det ikke allitd jeg får det til.

  – leste kun hva du synes, og har nå enda større forventninger til boka, den beste på 25år lizm. Det må jo bli bra, men det er nok tvilsomt hvor mange av disse lagene jeg får med meg, skal jo lese hele natta!
  Han rekker å pakke inn mye på 220s da -))

  Coetzee skal få æren av å gjenreise Sør Afrika for meg etter Gordimer la det øde og brakk. (enn så lenge).

 2. 3 Ingalill juli 8, 2011, kl. 16:16

  Ingen årsak -)
  , men omtalen var god da!

 3. 5 Vega Lind juli 11, 2011, kl. 10:03

  Boken «Vanære» synes jeg personlig ikke er Coetzee’s beste bok. Hans bok
  «Jernalder» har en nerve «Vanære» ikke er i nærheten av å treffe. Kanskje er det mitt «ubehag» for en hovedperson i forfall som skygger for historien i «Vanære», men jeg vil si at empatien han legger for dagen i «Jernalder» er dens styrke. Man blir så forbannet rørt, en bok som forandrer deg som menneske. Han har blitt kritisert for sin kvinneforakt. I sistnevnte bok viser han det motsatte der han skildrer en kvinnes fysiske og mentale kamp under urolighetene under apartheidregimet i Sør-Afrika. Anbefales sterkt!

  • 6 Julie juli 11, 2011, kl. 11:12

   Hmm, ja, hovedpersonen i Disgrace er ikke en spesielt likandes fyr – en av de litterære protagonistene det er vanskelig å få sympati for. Men da blir jo spørsmålet om man «må» like personene for å like boka – en stor debatt i seg selv. 🙂 Personlig synes jeg det er lettere å «komme inn i» boka om jeg finner en karakter jeg kan identifisere meg med – og jeg sier meg enig i det du sier med nerven. Disgrace er absolutt en velskrevet bok, men ikke en som filleristet sjelen min.

   Takk for tips om «Jernalder», jeg har ikke lest annet av Coetzee enn denne.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,922 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: