Divergent – Veronica Roth

Bok 1 i Divergent-trilogien
Sjanger: YA/Dystopi

Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Harper Collins
Format: Heftet
ISBN: 9780007420414
Sider: 487

****
Om boka: One choice decides your friends, defines your beliefs and determines your loyalities… forever. When sixteen-year-old Tris makes her choice, she cannot foresee how drastically her life will change. Or that the perfect society in which she lives is about to unfold into a dystopian world of electrifying decisions, stunning consequenses, heartbreaking betrayals and unexpected romance.
****

Da var enda en dystopisk YA-tittel slukt. Her er settingen: Samfunnet Beatrice lever i er delt inn i fem avdelinger – factions. En gang i fortiden ble det forsøkt å unngå at ødeleggende konflikter og kriger skulle oppstå igjen, og slik ble det nye samfunnet bygget opp. De som trodde at problemene stammet fra egoisme dannet Abnegation (de uselviske), de som mente problemene kom fra uredelighet og dobbeltmoral dannet Candor (de ærlige), mens de som heller trodde det dreide seg om konflikter dannet Amity (de fredelige). De som trodde problemene stammet fra uvitenhet dannet Erudite (de intelligente), og de som mente det var snakk om feighet dannet Dauntless (de modige). Dette er livet slik Beatrice kjenner det der hun vokser opp i Abnegation. Problemet er bare at det faller henne ikke naturlig å være uselvisk til de gradene denne avdelingen krever, og hun står fremfor et vanskelig valg året hun fyller seksten. Skal hun tilfredsstille foreldrene og bli i en avdeling som ikke passer henne – resten av livet! – eller skal hun skuffe foreldrene og velge seg vekk?

Du blir kanskje ikke overrasket når jeg forteller at hun valgte seg vekk? Beatrice velger til manges overraskelse Dauntless, bytter navn til Tris og er fast bestemt på å komme seg igjennom den tøffe innvielsesprosessen. Hun forlater foreldrene og broren sin til fordel for en avdeling som hopper av tog i fart, som har tattoveringer og piercinger, og som ikke så rent sjelden er å observere med store blåmerker og sår. Sånn er det når det ikke faller en naturlig å være fullstendig selvoppofrende.

Det skurret egentlig litt for meg i begynnelsen, det med en by delt inn i fem avdelinger som utelukkende støttet en egenskap. Hver gang jeg leser dystopisk litteratur vurderer jeg automatisk settingen i forhold til hvor sannsynlig det er at den har oppstått og hvor sannsynlig det er at den kan bestå. Og da skurrer det litt når folk i en alder av 16 velger å være enten uselvisk, ærlig, fredelig, intelligent eller modig for resten av livet (velger man ingenting, eller stryker de innledende testene, blir man «avdelingsløs» og mister de fleste muligheter til et «godt» liv). Jeg lurer på hvordan et slikt system kan bestå i lengden nettopp fordi jeg tror at alle mennesker innehar alle de kvalitetene de forskjellige avdelingene i en så stor grad at de ikke kan være utelukkende en av dem. Er man i Abnegation, skal man ikke gjøre noe som helst som kan minne om egen vinning, overfladiskhet, egoisme osv. Dette inkluderer at man ikke skal se seg selv i speilet. Man skal ikke kose seg, man skal ikke på noen som helst måte tilfredsstille seg selv, eller sette seg selv over andre. Å lese vil for eksempel falle under kategorien «egen vinning», slik jeg har forstått det utifra denne boka. Allikevel gikk Beatrice på skolen – det må jo dreie seg om egen vinning. Nå er det kanskje særlig Abnegation som skurrer for meg, for jeg kan ikke fatte og begripe hvordan en avdeling der menneskene er fullstendig uten tanker for seg selv kan fungere i det lange løp.

Med mindre det er snakk om selvbedrag. Eller bare bedrag. Og det er jo nettopp det som er kjernen i mye av den dystopiske fiksjonen: Man tror man lever i det perfekte samfunn fordi det er så blankpolert på overflaten, men så snubler man over ei ripe og oppdager plutselig hvor stygt det er rett under det vakre. Det er selvsagt ikke noe annerledes med Divergent, og jeg klarer å komme over det som først skurret av flere årsaker: For det første er hovedpersonen Tris ei jente med både feil og mangler som på mange måter illustrerer hvor skjørt systemet er. For det andre dreier naturligvis plottet seg nettopp om at det skurrer. All skepsis jeg først bygget opp gled dermed over i anerkjennelse.

I turn to my own target. My family would never approve of me firing a gun. They would say that guns are used for self-defense, if not violence, and therefore they are self-serving.

Forfatteren skal ha ros for karakterene sine. Jeg tror på Tris: hun er en flott, dystopisk heltinne (i motsetning til Gaia Stone) med både negative og positive sider. De fleste andre karakterene er av samme kvalitet, med mørke og lyse sider. Roth har ikke skrevet karakterene slik de burde være, hun har skrevet dem slik mennesker er. Videre synes jeg oppbyggingen var spennende. Måten vi beveger oss gjennom de innledende testene på, gir meg direkte assossiasjoner til Ender’s Game, som jeg elsker (og som forfatteren selv nevner som en favoritt på bloggen sin). Og det blir jo bare ikke feil.

My heart beats so hard it hurts, and I can’t scream and I can’t breathe, but I also feel everything, every vein and every fiber, every bone and every nerve, all awake and buzzing in my body as if charged with electricity. I am pure adrenaline.

Som man som sagt vet før man plukker opp en dystopisk bok, er ikke alt så fint som det først virker. Disse hintene dukker opp her og der, men når det først eksploderer i Divergent, så skjer det fort. Nesten litt for fort. Så fort at jeg skulle ønske boka var lenger, til tross for sine nesten 500 sider allerede. Jeg likte detaljrikdommen og beskrivelsene av innvielsesprosessen, og mot slutten gikk det nok en anelse fortere enn jeg hadde lyst til. Var det kanskje fordi jeg ikke ville at boka skulle ta slutt?

Kanskje… Dette er absolutt en forfatter som kan skrive, og hun har (sammen med et knøttlite knippe andre forfattere) igjen klart å overbevise meg om at det finnes gull blant gråstein i YA-sjangeren. Veronica Roth er dessuten født 5 dager etter meg. Hun er i skrivende stund 22 år. Jeg blir imponert. Den neste boka i serien antas gitt ut ca våren 2012, og den blir det nok absolutt til at jeg må få med meg. Likte du Hunger Games? Eller kanskje Matched? Les Divergent.

Andre anmeldelser:
Bokelskerinnen
Marias bokblogg

Reklamer

5 Responses to “Divergent – Veronica Roth”


 1. 1 Nina C. juli 7, 2011, kl. 00:27

  Har lest om denne her på goodreads.com bl.a og den har virket interessant. Liker dine bokanmeldelser pga de er grundige.=) Har nettopp begynt på Matched og har lest tja.. 3 kapitler nå.
  Har ikke lest så mye dystopisk YA , har egentlig mest holdt meg til Fantasy og kanskje krim.
  Høres kanskje litt smårart ut,men kunne du lage et lite innlegg om de ulike sjangrene eller typene man har innenfor litteratur. vet det er en del,men de mest populære:)

  • 2 Julie juli 7, 2011, kl. 00:40

   Oi, det var en stor, men interessant forespørsel. Det kan jeg kanskje få til å snekre sammen en dag. 🙂

   • 3 Nina C. juli 7, 2011, kl. 17:03

    hehe,var kanskje litt stor forespørsel:) Haster somsagt ikke med dette,bare hvis du har tid en gang så hadde det vært interessant å lese:)

 2. 4 frk.badegakk august 10, 2012, kl. 00:15

  Takk for tipset, begynte på boka i dag og elsker den så langt! Hekta!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 312,963 hits

Instagram

Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook New book: Dikt & forbannet løgn. This is a collection of Norwegian poetry - allegedly the best Norwegian poems.

#books #bøker #litteratur #literature #poetry #poem #anthology #antologi #newbook #nybok #bok #lesetips #diktogforbannetløgn #dikt #spartacus #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul Picked up Everything, Everything by Nicola Yoon a couple of hours ago, and am already half way through. I quite like it so far!

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #everythingeverything #nicolayoon #newbook #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #sommer
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: