Hotellet på hjørnet av bitter og søt – Jamie Ford

Sjanger: Roman
Først utgitt: 2009
Denne utgaven utgitt: 2009
Forlag: Pantagruel
Format: Innbundet
ISBN: 9788279004097
Sider: 342
Kilde: Jeg har mottatt og lest denne for forlaget

****
Om boka: Seattle 1942: Ungdomskjærestene Keiko og Henry blir skilt fra hverandre under dramatiske omstendigheter under krigen. En parasoll og en plate med jazzmusikk blir gjemt bort i kjelleren på Hotel Panama, sammen med minnene de har skapt sammen.
44 år senere har Henry blitt enkemann og bor fortsatt i Seattle. Plutselig en dag dukker tingene fra Hotel Panama opp. Henry begynner igjen å gruble over hva som egentlig skjedde med Keiko og familien hennes. Er hun fortsatt i live? Og hvis hun er det, husker hun ham?
****

USS Shaw eksploderer under det overraskende japanske angrepet på Pearl Harbor. Foto: ukjent

Den 7. desember 1941 angrep Japan brutalt Pearl Harbor, og amerikanerne ble kastet inn i hysteri og frykt for et nytt angrep. Amerikas president på denne tiden, Theodore Roosevelt, ble utsatt for press når det gjaldt alle japanerne som bodde i USA; mistanker om at de jobbet for fienden – at de var fienden – skylte over landet. Den 19. februar ’42 skrev presidenten under på Executive Order 9066, en signatur som sendte ca 120 000 personer av japansk opphav til arbeids- og interneringsleire. Det fikk ikke hjelpe at over 2/3 av de «evakuerte» var amerikanske borgere, at mange av dem var født i USA og ikke engang snakket japansk, og at store deler av dem var små barn. Så vidt meg bekjent ble det aldri bevist at en eneste en av de 120 000 var illojale mot USA.

Det ble ofte satt opp midlertidige leire av typen som skildres i denne boka, der familier ble inkvartert i gamle kvegtelt o.l., men de ble gjerne flyttet innover i USA. Leiren som fortelles om i Hotellet på hjørnet av bitter og søt, Minidoka i Idaho, eksisterte i virkeligheten og var åpen fra 10. august 1942-28. oktober 1945. På det meste bodde 9397 personer i de små brakkene de nå måtte kalle hjemme, mange etter å bare ha fått 48 timers varsel på at de skulle bli tvangsevakuert fra hjemmene sine.

I 1943 fikk alle de internerte over 17 år to spørsmål for å teste deres lojalitet til USA. Spørsmål en lurte på om de var villige til å gå inn i den amerikanske hæren og delta i kamp (på amerikansk side, naturligvis) når enn det måtte bli beordret (kvinner ble spurt om de var villige til å melde seg som frivillige som sykepleier eller i Women’s Army Corps). Spørsmål to spurte om de var villige til å sverge ubetinget troskap og trofast forsvare USA fra noen eller alle angrep fra utenlandske eller innenlandske krefter, og benekte enhver form for troskap og lydighet til den japanske keiseren, eller til en annen utenlandsk regjering, makt eller organisasjon.

Etterhvert som krigen i Europa tok slutt og Japan kapitulerte, ble leirene gradvis lagt ned, og de «evakuerte» fikk returnere til sitt gamle liv – som sjelden var noe å skryte av. Mange hadde desperat solgt unna eiendeler til sleipe kjøpere som vet å benytte seg av desperate situasjoner, og hjemmene deres var ofte solgt eller jevnet med jorden. Mange hadde forsøkt å gjemme sine kjæreste eiendeler på steder som for eksempel det omtalte Hotel Panama i Seattle, som eksisterer i virkeligheten. Mange av eiendelene er fortsatt å finne utstilt på hotellet; de ble aldri plukket opp igjen.

Selv om det ble hevdet at alle amerikanere av japansk herkomst ble evakuert for sin egen sikkerhets skyld, var de reelt sett fanger, og leirene var omgitt av vakttårn og piggtrådgjerder. Foto: ukjent

Det var dagens historietime, og jeg synes jeg måtte ta med akkurat den informasjonen der, for det er en situasjon jeg finner hjerteskjærende. I Hotellet på hjørnet av bitter og søt treffer vi Henry Lee. Vi følger to parallelle historier – en fra da han var 12 i 1942, og en fra da han i godt voksen alder sitter igjen som enkemann i 1986. De dramatiske omstendighetene som skiller Keiko og Henry som omtalt på vaskeseddelen, er nettopp i forbindelse med tvangsevakueringen. De to møttes som de eneste «utlendingene» på en skole for hvite, Henry med kinesiske foreldre og Keiko med japanske foreldre (dog født i Amerika). Henrys far hater alt Japan står for; Kina og Japan har kjempet mange brutale slag opp i gjennom tidene, og Henry må naturligvis holde det skjult at hans nye bestevenn(inne) har japanske forfedre. Henry tvinges til å bruke en button med påskriften «Jeg er kineser», spesielt i en tid der japanere blir sett på som fienden, og der amerikanere flest ikke ser forskjell på en kineser og en japaner (eller en koreaner og vietnameser for den saks skyld). Keiko sier selv med stolthet at «Jeg er amerikaner». Det hjelper selvsagt ikke når tvangsevakueringene settes i gang.

Settingen i denne boka har derfor et kjempepotensiale. Vi har ikke bare andre verdenskrig som bakteppe, med en masse raseri rettet mot japanere, men vi har også konfliktene som oppstår når en kinesisk gutt fra en tradisjonell, kinesisk familie faller for en japansk (dog amerikansk) jente. Derfor var det synd at boka ikke gjorde det helt store inntrykket på meg. Den er lettlest, med ikke de helt store språklige, positive overraskelsene. Mye av det jeg pirket på kan ha kommet med oversettelsen, ikke vet jeg, men jeg blir for eksempel ikke helt komfortabel med språkføringen til 12-årige Henry. Her er et utdrag fra hvordan han snakker:

Hun tittet på ham, og et lite smil ble til et skjevt flir. Han var nervøs og snublet over ordene.
«Jeg var bekymret for skolegangen,» sa Henry. «Vi må for all del ikke sakke akterut, især fordi lærerne uansett ikke ofrer mye oppmerksomhet på oss…»

Først prøvde jeg å se for meg en moderne 12-åring snakke sånn. Ikke tale om! Så prøvde jeg å se for meg en 12-åring i 1942 snakke sånn, og jeg fikk det fortsatt ikke til å stemme helt. Da synes jeg heller at rivjernet av ei kantinedame, Mrs. Beatty, har en mer troverdig talemåte for ungdom – og da er det noe som skurrer. Jeg tror allikevel at det kan være noe som har oppstått i oversettelsen, for jeg kan ser for meg hvordan utdraget kan ha sett ut på engelsk, og det er med et ikke så ille.

Men det er for all del en fin historie. Selv om jeg ikke er helt fornøyd med gjennomføringen, setter den i sving de små grå – i allefall hos lesere som ikke vet så mye om interneringsleirene i USA under krigen. Ford tar opp problematikken rundt det å være «utlending» og stå med en fot i foreldrenes tradisjoner og en annen i den kulturen de har flyttet inn i, både gjennom Henry og Keiko. Jeg likte best historien fra 1942-45, og skumleste nok litt igjennom den fra 1986, men synes som sagt at Henry er fryktelig voksen for alderen. Nå måtte han riktignok være voksen i de situasjonene han ender i, men allikevel. Enkel og grei sommerlektyre som ikke veier så veldig tungt, og som desverre ikke tar i bruk alt potensialet forfatteren legger til rette for.

Eksempel på plakater og løpesedler som varslet at personer av japansk herkomst ikke fikk befinne seg i enkelte områder. Andre plakater inneholdt instruksjoner rundt tvangsevakueringer.

Vil du lese mer om interneringsleirene under andre verdenskrig?
Wikipedia
Infoplease
PBS
History on the net

Det finnes mange filmsnutter om temaet på youtube, blant annet denne:

Reklamer

7 Responses to “Hotellet på hjørnet av bitter og søt – Jamie Ford”


 1. 1 Elida juli 2, 2011, kl. 13:43

  Denne står på leselista, og blir mest sannsynlig lest neste lørdag:-) Spennande med parallelle historier, og blir interessant å sjå om forfatteren får til denne måten å skrive på.

 2. 3 Nina C. juli 2, 2011, kl. 13:46

  Holder på å lese den boka nå og kan si meg enig det du skriver. Kan hende det er noe som har gått tapt i oversettelsen. Enkel og fin lesestoff,og jeg synes det er en søt historie.Særlig mellom Keiko og Henry. Nå har jeg ikke kommet mer en 50 sider eller så.

 3. 6 astridterese juli 6, 2011, kl. 16:08

  Dette var en utrolig flott og grundig gjennomgang av historien bak boken! Jeg visste svært lite om interneringen av japanere og var glad for å lære mer om det i boken. Jeg er enig med deg at det er en lettlest bok og at ikke alt er like bra. Men jeg likte boken. Den ble lest på bassengkanten på Tenerife og er som du sier; perfekt sommerlektyre 🙂

  • 7 Julie juli 7, 2011, kl. 00:27

   Ja, den gjør seg godt som sommerlektyre; når man ikke ønsker seg noe tungt og stort. Men jeg synes jo allikevel at det er litt trist at en bok om det temaet der (som jeg synes er hjerteskjærende) blir overfladisk og lett. Men, men – sånne bøker finnes det om de fleste historiske hendelser. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Reklamer

Besøk siden 12. mars '10

 • 312,579 hits

Instagram

Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook New book: Dikt & forbannet løgn. This is a collection of Norwegian poetry - allegedly the best Norwegian poems.

#books #bøker #litteratur #literature #poetry #poem #anthology #antologi #newbook #nybok #bok #lesetips #diktogforbannetløgn #dikt #spartacus #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul Picked up Everything, Everything by Nicola Yoon a couple of hours ago, and am already half way through. I quite like it so far!

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #everythingeverything #nicolayoon #newbook #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #sommer
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggere like this: