Hotellet på hjørnet av bitter og søt – Jamie Ford

Sjanger: Roman
Først utgitt: 2009
Denne utgaven utgitt: 2009
Forlag: Pantagruel
Format: Innbundet
ISBN: 9788279004097
Sider: 342
Kilde: Jeg har mottatt og lest denne for forlaget

****
Om boka: Seattle 1942: Ungdomskjærestene Keiko og Henry blir skilt fra hverandre under dramatiske omstendigheter under krigen. En parasoll og en plate med jazzmusikk blir gjemt bort i kjelleren på Hotel Panama, sammen med minnene de har skapt sammen.
44 år senere har Henry blitt enkemann og bor fortsatt i Seattle. Plutselig en dag dukker tingene fra Hotel Panama opp. Henry begynner igjen å gruble over hva som egentlig skjedde med Keiko og familien hennes. Er hun fortsatt i live? Og hvis hun er det, husker hun ham?
****

USS Shaw eksploderer under det overraskende japanske angrepet på Pearl Harbor. Foto: ukjent

Den 7. desember 1941 angrep Japan brutalt Pearl Harbor, og amerikanerne ble kastet inn i hysteri og frykt for et nytt angrep. Amerikas president på denne tiden, Theodore Roosevelt, ble utsatt for press når det gjaldt alle japanerne som bodde i USA; mistanker om at de jobbet for fienden – at de var fienden – skylte over landet. Den 19. februar ’42 skrev presidenten under på Executive Order 9066, en signatur som sendte ca 120 000 personer av japansk opphav til arbeids- og interneringsleire. Det fikk ikke hjelpe at over 2/3 av de «evakuerte» var amerikanske borgere, at mange av dem var født i USA og ikke engang snakket japansk, og at store deler av dem var små barn. Så vidt meg bekjent ble det aldri bevist at en eneste en av de 120 000 var illojale mot USA.

Det ble ofte satt opp midlertidige leire av typen som skildres i denne boka, der familier ble inkvartert i gamle kvegtelt o.l., men de ble gjerne flyttet innover i USA. Leiren som fortelles om i Hotellet på hjørnet av bitter og søt, Minidoka i Idaho, eksisterte i virkeligheten og var åpen fra 10. august 1942-28. oktober 1945. På det meste bodde 9397 personer i de små brakkene de nå måtte kalle hjemme, mange etter å bare ha fått 48 timers varsel på at de skulle bli tvangsevakuert fra hjemmene sine.

I 1943 fikk alle de internerte over 17 år to spørsmål for å teste deres lojalitet til USA. Spørsmål en lurte på om de var villige til å gå inn i den amerikanske hæren og delta i kamp (på amerikansk side, naturligvis) når enn det måtte bli beordret (kvinner ble spurt om de var villige til å melde seg som frivillige som sykepleier eller i Women’s Army Corps). Spørsmål to spurte om de var villige til å sverge ubetinget troskap og trofast forsvare USA fra noen eller alle angrep fra utenlandske eller innenlandske krefter, og benekte enhver form for troskap og lydighet til den japanske keiseren, eller til en annen utenlandsk regjering, makt eller organisasjon.

Etterhvert som krigen i Europa tok slutt og Japan kapitulerte, ble leirene gradvis lagt ned, og de «evakuerte» fikk returnere til sitt gamle liv – som sjelden var noe å skryte av. Mange hadde desperat solgt unna eiendeler til sleipe kjøpere som vet å benytte seg av desperate situasjoner, og hjemmene deres var ofte solgt eller jevnet med jorden. Mange hadde forsøkt å gjemme sine kjæreste eiendeler på steder som for eksempel det omtalte Hotel Panama i Seattle, som eksisterer i virkeligheten. Mange av eiendelene er fortsatt å finne utstilt på hotellet; de ble aldri plukket opp igjen.

Selv om det ble hevdet at alle amerikanere av japansk herkomst ble evakuert for sin egen sikkerhets skyld, var de reelt sett fanger, og leirene var omgitt av vakttårn og piggtrådgjerder. Foto: ukjent

Det var dagens historietime, og jeg synes jeg måtte ta med akkurat den informasjonen der, for det er en situasjon jeg finner hjerteskjærende. I Hotellet på hjørnet av bitter og søt treffer vi Henry Lee. Vi følger to parallelle historier – en fra da han var 12 i 1942, og en fra da han i godt voksen alder sitter igjen som enkemann i 1986. De dramatiske omstendighetene som skiller Keiko og Henry som omtalt på vaskeseddelen, er nettopp i forbindelse med tvangsevakueringen. De to møttes som de eneste «utlendingene» på en skole for hvite, Henry med kinesiske foreldre og Keiko med japanske foreldre (dog født i Amerika). Henrys far hater alt Japan står for; Kina og Japan har kjempet mange brutale slag opp i gjennom tidene, og Henry må naturligvis holde det skjult at hans nye bestevenn(inne) har japanske forfedre. Henry tvinges til å bruke en button med påskriften «Jeg er kineser», spesielt i en tid der japanere blir sett på som fienden, og der amerikanere flest ikke ser forskjell på en kineser og en japaner (eller en koreaner og vietnameser for den saks skyld). Keiko sier selv med stolthet at «Jeg er amerikaner». Det hjelper selvsagt ikke når tvangsevakueringene settes i gang.

Settingen i denne boka har derfor et kjempepotensiale. Vi har ikke bare andre verdenskrig som bakteppe, med en masse raseri rettet mot japanere, men vi har også konfliktene som oppstår når en kinesisk gutt fra en tradisjonell, kinesisk familie faller for en japansk (dog amerikansk) jente. Derfor var det synd at boka ikke gjorde det helt store inntrykket på meg. Den er lettlest, med ikke de helt store språklige, positive overraskelsene. Mye av det jeg pirket på kan ha kommet med oversettelsen, ikke vet jeg, men jeg blir for eksempel ikke helt komfortabel med språkføringen til 12-årige Henry. Her er et utdrag fra hvordan han snakker:

Hun tittet på ham, og et lite smil ble til et skjevt flir. Han var nervøs og snublet over ordene.
«Jeg var bekymret for skolegangen,» sa Henry. «Vi må for all del ikke sakke akterut, især fordi lærerne uansett ikke ofrer mye oppmerksomhet på oss…»

Først prøvde jeg å se for meg en moderne 12-åring snakke sånn. Ikke tale om! Så prøvde jeg å se for meg en 12-åring i 1942 snakke sånn, og jeg fikk det fortsatt ikke til å stemme helt. Da synes jeg heller at rivjernet av ei kantinedame, Mrs. Beatty, har en mer troverdig talemåte for ungdom – og da er det noe som skurrer. Jeg tror allikevel at det kan være noe som har oppstått i oversettelsen, for jeg kan ser for meg hvordan utdraget kan ha sett ut på engelsk, og det er med et ikke så ille.

Men det er for all del en fin historie. Selv om jeg ikke er helt fornøyd med gjennomføringen, setter den i sving de små grå – i allefall hos lesere som ikke vet så mye om interneringsleirene i USA under krigen. Ford tar opp problematikken rundt det å være «utlending» og stå med en fot i foreldrenes tradisjoner og en annen i den kulturen de har flyttet inn i, både gjennom Henry og Keiko. Jeg likte best historien fra 1942-45, og skumleste nok litt igjennom den fra 1986, men synes som sagt at Henry er fryktelig voksen for alderen. Nå måtte han riktignok være voksen i de situasjonene han ender i, men allikevel. Enkel og grei sommerlektyre som ikke veier så veldig tungt, og som desverre ikke tar i bruk alt potensialet forfatteren legger til rette for.

Eksempel på plakater og løpesedler som varslet at personer av japansk herkomst ikke fikk befinne seg i enkelte områder. Andre plakater inneholdt instruksjoner rundt tvangsevakueringer.

Vil du lese mer om interneringsleirene under andre verdenskrig?
Wikipedia
Infoplease
PBS
History on the net

Det finnes mange filmsnutter om temaet på youtube, blant annet denne:

Reklamer

7 Responses to “Hotellet på hjørnet av bitter og søt – Jamie Ford”


 1. 1 Elida juli 2, 2011, kl. 13:43

  Denne står på leselista, og blir mest sannsynlig lest neste lørdag:-) Spennande med parallelle historier, og blir interessant å sjå om forfatteren får til denne måten å skrive på.

 2. 3 Nina C. juli 2, 2011, kl. 13:46

  Holder på å lese den boka nå og kan si meg enig det du skriver. Kan hende det er noe som har gått tapt i oversettelsen. Enkel og fin lesestoff,og jeg synes det er en søt historie.Særlig mellom Keiko og Henry. Nå har jeg ikke kommet mer en 50 sider eller så.

 3. 6 astridterese juli 6, 2011, kl. 16:08

  Dette var en utrolig flott og grundig gjennomgang av historien bak boken! Jeg visste svært lite om interneringen av japanere og var glad for å lære mer om det i boken. Jeg er enig med deg at det er en lettlest bok og at ikke alt er like bra. Men jeg likte boken. Den ble lest på bassengkanten på Tenerife og er som du sier; perfekt sommerlektyre 🙂

  • 7 Julie juli 7, 2011, kl. 00:27

   Ja, den gjør seg godt som sommerlektyre; når man ikke ønsker seg noe tungt og stort. Men jeg synes jo allikevel at det er litt trist at en bok om det temaet der (som jeg synes er hjerteskjærende) blir overfladisk og lett. Men, men – sånne bøker finnes det om de fleste historiske hendelser. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 327,162 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: