Smaragdatlaset – John Stephens

Bok 1 i Begynnelsens Bøker-trilogien
Sjanger: Fantasy
Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Cappelen Damm
Format: Innbundet
ISBN: 9788202341930
Sider: 464

Denne anmeldelsen er en del av Cappelen Damms bokbloggturné. Dette går ut på at Cappelen Damm sender aktuelle bøker til diverse bokbloggere rundt om i landet, og vi skriver om dem på en gitt dato. I går var det Mia Flom som dro i gang turneen, og i morgen skal Hobitt si sitt – men nå er det min tur!

****
Om boka: En snøtung vinternatt blir tre små barn jaget hjemmefra av mørke og nådeløse krefter. Ti år senere vet Kate, Michael og Emma fortsatt ikke hva det var som tvang dem på flukt.
Svaret finnes i et magisk atlas.
Atlasets voldsomme krefter slippes fri, og barna sendes til et land som regjeres av en grevinne med gyllent hår og en hær av sjelløse. Snart kastes Kate og søsknene inn i et utrolig eventyr. De møter barn som blir holdt fanget, allierte de ikke visste om, blodtørstige ulver, en skimrende, spøkelsesaktig kule og sverdsvingende kjemper. Og viktigst av alt: De får høre om tre bøker med unevnelige krefter.
Smaragdatlaset er full av spenning, humor og sterke følelser. Den første etappen på Kate, Michael og Emmas magiske reise fører dem til underlige og farlige land, og til steder dypt inne i dem selv.
Dette er begynnelsen på historien om tre barn som prøver å redde familien sin, og som underveis får i oppdrag å redde hele verden.

John Stephens har jobbet i ti år med tv og har vært medprodusent for Gossip Girl, Gilmore Girls og The O.C. Han er utdannet ved Universitetet i Virginia. John og kona hans har en hund om heter Bug. De bor i Los Angeles.

****

Vi begynner ytterst, med omslaget. Jeg er egentlig litt svak for sånne omslag, sånne malte omslag med hint om hva som venter oss mellom permene. Her ser vi tre barn som hopper over noen steiner i et fossefall. I bakgrunnen er et stort og skummelt hus, over dem flyr en gul fugl. I skogen bak dem står mørke skikkelser med fryktinngytende sverd, og med gullbokstaver får vi høre tittelen; Smaragdatlaset. Det malte bildet ligger så oppå et atlas, med små illustrasjoner rundt omkring. En masse fiffige detaljer med andre ord! Sånt setter jeg pris på når jeg er i ferd med å introduseres for en helt ny fantasy-trilogi.

Vi treffer altså på Kate, Michael og Emma. Kate er den eldste, og den eneste av de tre som kan huske foreldrene den skjebnesvangre dagen for 10 år siden. Hun gav moren sitt ord om å passe på broren og søsteren til foreldrene en dag kommer tilbake. I midten finner vi bokormen Michael, en liten og hengslete gutt som blir mobbet på hvert eneste barnehjem de er og har vært på. Av de tre søsknene er det han som er mest opptatt av fantasy-historier, og det er de staute dvergene som er favorittene hans. Til slutt finner vi råtassen Emma, en beintøff, liten kranglefant som ikke lar seg pille på nesa. Hun havner i slåsskamp stadig vekk, men stort sett bare om hun føler at hun eller søsknene blir krenket. Selv om hun er lojal tvers igjennom, krangler hun konstant med nerden Michael, og synes stort sett han er utrolig teit.

Kate tok søsteren i hånden. Emmas ansikt var en stivnet maske, grimet av tårer.
«Det er ikke Michael,» hvisket hun. «Det er den heksa. Hun har kastet en eller annen slags trolldom over han. Det er ikke Michael. Husk på det, det er ikke ham.»
Emma nikket, men tårene fortsatte å trille nedover kinnene.

Ja, ok da. Så er ikke rammen for dette eventyret det mest unike en kan tenke seg. Foreldreløse barn på en quest for å redde familien og verden. Men gjør det noe? Nei! Det gjør ingenting! Jeg lot meg underholde til de grader, og det var utrolig dumt at jeg på død og liv skulle begynne å lese denne midt i siste innspurten av eksamenslesingen. Til Bloksberg med gamle grekere og antikkens politikk – gi meg udøde soldater, æresfulle dverger, hårete villmenn, vakre hekser og sjokkerende tidsreiser!

John Stephens har funnet en god oppskrift: En generøs dæsj med Harry Potter, en klype Ringenes Herre og Hobitten, to deler Narnia, tre deler Lemony Snicket og strø over et eller flere valgfrie fantasy-spill. Bland så godt sammen med hovedingrediensen; Stephens egen tolkning av god fantasy for barn og unge, og smak til slutt til med Spiderwick-krønikene. Et voilá!

Det jeg blir nødt til å pirke litt på er det faktum at alle ser ut til å ha den samme dialekten, enten de bor langt under jorda, eller oppi fjellet i en liten landsby. Oversetteren er ingen ringere enn Torstein Bugge Høverstad, mannen som også oversatte blant annet Harry Potter til norsk. Jeg vet ikke om dette med dialektene er noe som kom med oversettelsen eller ei, men jeg kan ikke unngå å legge merke til det. Dessuten synes jeg kanskje at det er litt drøyt at Kate som fire-åring lovet å ta vare på søsknene. Fire år er ikke store greiene, og det er kanskje litt ambisiøst å gå utifra at hun kan klare å forstå omfanget av dette da. Utover dette har jeg ikke noe særlig å gnu på. Jeg synes ikke man skal lese denne med forventninger om at det er fantasy for voksne. Det er det ikke, ikke slik jeg ser det. Cappelen Damm skriver «9-14 år» på målgruppe, og det er ganske passende, tror jeg. Ni-til-fjorten-åringen i meg var i allefall begeistret.

Jeg ser for meg at dette kommer til å være en bok som kommer til å høste mange kommentarer a la «Ja, jo, men han er jo ingen J.K. Rowling…» osv. Nei, det stemmer, det. Han er ingen J.K. Rowling, og jeg sitter heller ikke med noe inntrykk av at han prøver å være det, selv om han (som de fleste andre fantasy-forfattere) freidig låner fra både den ene og den andre boka i samme sjanger. Til tross for at jeg elsker Harry Potter av hele mitt hjerte synes jeg faktisk ikke det er nødvendig å måle absolutt alt opp etter dette. Jeg har ikke noe problem med å se denne boka i lys av seg selv. Forfatteren er John Stephens, og han har nettopp gitt ut begynnelsen på det jeg tror vil være en av årets store utgivelser rettet mot barn og unge.

Boka har også en hjemmeside, og her kan du se flere trailere og lære mer om karakterene.

Flere anmeldelser:
Mia Flom
Hobitt
Signe Elise
Nekiam

En verden full av bøker
Lesehesten fra Sørlandet
Ikke bare ei bok
Harry Potter Fan

Reklamer

3 Responses to “Smaragdatlaset – John Stephens”


 1. 1 May Brit juni 14, 2011, kl. 13:10

  Artig å lese din omtale:)
  Jeg rakk ikke å bli med i bokbloggturneen i denne omgang, men har allikvel skrevet omtale av boken:
  http://ikkebareeibok.blogspot.com/2011/06/smaragdatlaset-john-stephens.html

  Har en litt annen oppfatning enn deg;)

  • 2 Julie juni 14, 2011, kl. 13:37

   Ja, har sett et par omtaler som ikke var like positive som min. Smak og behag, heldigvis! 😀 Er nok en sånn bok man enten liker eller ikke liker – den har ikke så fryktelig mye nytt å komme med, og det vil antageligvis trekke den ned for mange. 🙂

 2. 3 May Brit juni 14, 2011, kl. 14:59

  Ja, jeg har også inntrykk av at det er en slik «enten-eller»-bok. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,938 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: