Skorpionene – Tore Grønlien

Sjanger: Roman
Først utgitt: 2011
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Font
Format: Innbundet
ISBN: 9788281691094
Sider: 317
Kilde: Jeg har lest og anmeldt denne boka for Litteratur i Vestfold.

****
Om boka: I kjølvannet av tre brutte ekteskap, et omfattende alkoholmisbruk og et generelt sammenbrudd lar Tor Grønhovd seg lokke til innleggelse på den danske klinikken Roligheden. Der utsettes han for et fascinerende utvalg av eksentriske medpasienter, men også en rekke uforklarlige og uhyggelige hendelser som kanskje – og kanskje ikke – bare finner sted i hans fortumlede hode. Samtidig må han forholde seg til klinikkens utfordrende personale, særlige Jeanette, som han gradvis får et nært forhold til. Dette går ikke upåaktet hen hos Jeanettes kollegaer som også har sitt å skjule. Og over dem alle henger den største hemmeligheten, den som skiller et liv i løgn fra et liv i sannhet, kjærlighet fra svik, det mulige fra det umulige.
Tore Grønlien har skrevet et språklig fyrverkeri av en roman om en mann som uten forbehold satser alt på det han trenger mest, nemlig en opplevelse av en trygg, helbredende kjærlighet – til tross for at han aldri vil få vite om han har valgt rett eller satset feil. Skorpionene er en foruroligende og sprakende kjærlighetsroman om mennesker som våger en lidenskap de er ute av stand til å forestille seg konsekvensene av.

Tore Grønlien (født 1950) er oppvokst i Oslo, utdannet i markedskommunikasjon ved BI, og har i mange år jobbet som industrimarkedsfører. Grønlien har tidligere utgitt romanen Andrea Steins planeter (1997). Han bor i Horten med sin kone Harriet og er en aktiv hobbymusiker i rocke- og danseband.
****

Jeg åpner denne omtalen med at det du er i ferd med å lese er fryktelig subjektivt. Dette er nemlig en av de bøkene som jeg tror peiler seg inn på en spesiell type lesere, og da synes jeg det er vanskelig å sitte å hevde noe helt bastant. Derfor er det sånn at noe av det jeg fremhever som problematisk med Skorpionene antageligvis går rett hjem hos andre lesere. Du har blitt advart.

Vi treffer på Tor Grønhovd, en middelaldrende mann med rusmisbruk, flere ekskoner, unger han gav blaffen i og selvmordsforsøk i bagasjen. Han lar seg motvillig legge inn på Roligheden, som skal komme til å endre livet hans fullstendig. Han treffer på Jeanette – og blir hodestups forelsket i den endel yngre pleieren på Roligheden. I tillegg blir han kjent med flere eksentriske personer, både blant personalet og klientene. Etterhvert hintes det om at det har skjedd mystiske ting med tidligere pasienter, med forsvinninger og snart også et selvmord. Det er ikke fullt så rolig på Roligheden som Tor hadde håpet på, men han finner trygghet i kjærligheten til Jeanette.

Omslaget (som forøvrig er veldig fint!) skryter av at dette er et språklig fyrverkeri av en roman. Nja, jeg vet ikke helt, jeg. På den ene siden skriver Grønlien stilsikkert og gjennomført. Han har en egen stemme, og det er ikke tvil om at han kan skrive. På den annen side passer ikke stilen hans til meg. Litt for ofte vipper teksten over i det vulgære, synes jeg, både handlingsmessig og språklig. Her er et eksempel på en av de mange, mange skildringene av sex i denne boka:

– Er dette godt for deg? hvisket hun i munnen min.
Jeg skulle lagd flere ompalyder, men alt raknet, og jeg var dum nok til å åpne øynene. Kollisjonen – nei, det er feil, vi kolliderte ikke, stjernegnistregnet svelget meg i et langtrukkent jafs – blokkerte det jeg ville si, at ord ikke fantes for å beskrive nytelsen, at vettet hadde meldt pass, at hun ikke måtte slutte, at jeg elsket henne slik bare en gal mann kan elske. I stedet presset jeg hånda inn mellom lårene våre og kjælte forsiktig der viltre nerveimpulser badet i nektar som luktet dampet hummer.

Jeg synes den skildringen starter ganske fint, vi får en intens beskrivelse av hva han føler for henne, også faller korthuset sammen når han drar inn den dampede hummeren. Og det er et gjennomgående problem for meg i denne boka; skildringer jeg egentlig kunne synes var ganske fine, men som preges av diverse innstikk jeg ikke faller for. Saken er allikevel den at det er gjennomført, og at jeg tror problemet helst ligger i at jeg faller utenfor målgruppa.

For meg er det også vanskelig å slå seg til ro med at romanen gir inntrykk av å ha et aldri så lite identitetsproblem: Er det krim? Eller er det en kjærlighetsroman? Tja. Vi vikles ufrivillig inn i alt mulig rart på Roligheden, og som leser er det tidvis vanskelig å forstå hva forfatteren egentlig vil fortelle. Er det sånn at vi skal samle tråder å følge etter mysteriene på Roligheden, eller skal vi la det gå sin gang og heller konsentrere oss om den intense kjærligheten mellom Jeanette og Tor?

Dette identitetsproblemet gjorde i det hele tatt at jeg satt igjen litt forvirret mot slutten av Skorpionene. Romanen gav inntrykk av at hendelsene på Roligheden og hendelsene ellers var fjerne fra hverandre; at det egentlig kunne være to forskjellige romaner – en krimfortelling og en kjærlighetsfortelling. Joda, jeg forstår at mer henger sammen enn det forfatteren skildrer svart på hvitt, for det fortelles i jeg-form, og jeg-et plages av angst og paranoia. De frynsete nervene hans har definitivt innvirkning på hvordan vi hører fortellingen. Allikevel skurrer det altså litt for meg.

Tor Grønhovds kjærlighet til Jeanette er intens, og han satser alt på henne og datteren hennes – dette til tross for at han nesten ikke vet noen ting om henne. Det finnes bare to jenter i hans liv, men han legger allikevel, stort sett hele tiden, merke til andre kvinner – være seg duftene deres, utringingene deres, øynene deres. Hva i all verden alle disse damene er så tiltrukket av, er en av de tingene jeg ikke helt forstår. En pasient med problemer med både angst, rus og depresjon, og allikevel legger damene seg villig etter han, uten å egentlig forklare det noe særlig. Men for all del, det er greit for meg. Hovedpersonen virker også forvirret angående dette. Jeg mistenker at det er musikeren i han de faller for. Uansett: alt fokus på damer og sex fører til en liten overdose for min del.

Skorpionene, det er ikke deg. Jeg tror det er meg. Det språklige fyrverkeriet det refereres til på vaskeseddelen går ikke hjem hos meg. Jeg følte dessuten at jeg helt til slutt satt igjen med litt for mange løse tråder. Dette er dog en intens kjærlighetsfortelling, og skildringen av mannen som gir slipp på alt og gir seg hen til ei kvinne han ikke vet noen ting om, er gjennomført. Angsten hans når ting truer med å skjære seg er meget godt skrevet, og «urovekkende» er en god beskrivelse av deler av forholdet dem i mellom, med Tor Grønhovds blinde kjærlighet og de noe skumle detaljene vi etterhvert karrer til oss om Jeanette.

Reklamer

2 Responses to “Skorpionene – Tore Grønlien”


  1. 1 Jan-Olav Selfors desember 21, 2011, kl. 08:51

    Jeg er helt enig i at dette var en skivebom av de store. Fyrverkeri. jeg synes anmeldelsen av boka på denne plassen er bedre skrevet enn selve boka. (Ok, satt litt på spissen). Jeg kom til mange av de samme konklusjonene som anmelder. Hvorfor legger alle seg etter Tor? Alle vil ha ham, inkludert en lesbisk bestyrer som er 15 år yngre

    • 2 Julie desember 21, 2011, kl. 11:32

      Takk for det! 🙂 Jeg fikk vel i grunn litt inntrykk av at Tore Grønlien designer Tor Grønhovd med ønsketenkning på egne vegne i bakhodet… Det høres sikkert greit ut for han, men blir klisjéaktig for meg, dessverre.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 321,131 hits

Instagram

I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: