The Snow Child – Eowyn Ivey

Sjanger: Roman
Norsk tittel: Snøbarnet
Gis ut (i Norge): september, 2011
Gis ut (i USA): februar, 2012
Forlag (i Norge): Pantagruel
Format: Innbundet
ISBN (i USA): 9780316175678
ISBN (i Norge): 9788279004776
Sider: ca 400
Kilde:
Jeg har lest denne boka på forespørsel fra forlaget.

****
Om boka: Jack og Mabel har én stor sorg i livet – deres eneste barn var dødfødt. Det er en sorg de aldri har greid å bearbeide, og det har alltid siden vært en kløft mellom dem. I et forsøk på å begynne et helt nytt liv, flytter de fra den veldrevne storgården på Amerikas østkyst til Alaska for å rydde ny jord og vriste en gård ut av ødemarken. Arbeidet er hardt, den lange mørke vinteren tar på. Men så dukker en liten jente opp i skogkanten, en sky skapning som alltid har følge med en rev. Med uendelig tålmodighet vinner de to hennes vennskap, og hun blir et lyspunkt i tilværelsen deres. Hvem er hun? Er hun virkelig, eller en eventyrskikkelse, eller – slik de jordnære naboene mener – bare en hallusinasjon, skapt av de to ensomme menneskenes mørketidsdepresjon? For når våren kommer, blir hun borte …
****

Det fine med bokblogging er at her oppdaget jeg noe jeg nok hadde oversett ellers. En historie om et stadig eldre ektepar som grunnet barnløshet vokser fra hverandre? Njaaaa, det høres ikke forlokkende ut når jeg sier det på den måten. Tenk om jeg hadde gått glipp av denne. Da hadde jeg vært en fantastisk opplevelse fattigere.

Fortellingen begynner i 1920, ved Wolverine River i Alaska. Det er en (bokstavelig talt) mørk situasjon vi introduseres for. Gapet mellom Mabel og Jack er så stort som det får blitt, og kulda og den brutale stillheten kryper stillferdig inn gjennom vinduene og dypt inn i hjertene deres. Drømmen om å drive egen gård i Alaska har vist seg å være akkurat det: en drøm. Mabel sliter med ensomhet, selv om hun selv har valgt å isolere seg. Hun sliter med skyldfølelse og sorg for at de mistet barnet de gledet seg sånn til, og vintermørket tærer på henne. Kanskje hun bare skulle «falle» i elva og drukne… Jack sliter med den samme usikkerheten; sorgen over barnet, bekymringer knyttet til jordbruket som viste seg å være mer arbeid enn den stadig eldre mannen kan takle alene. Allikevel klarer ikke de to å snakke sammen – kløfta mellom dem har blitt enorm.

All her life she had believed in something more, in the mystery that shape shifted at the edge of her senses. It was the flutter of moth wings on glass and the promise of river nymphs in the dappled creek beds. It was the smell of oak trees and the summer evening she fell in love, and the way dawn threw itself across the cow pond and turned the water to light.
Mabel could not remember the last time she caught such a flicker.

Det er vanskelig å tro at dette er Eowyn Iveys debutroman. Hun fører pennen (eller tastaturet, da) med en slags poetisk eleganse. Når hun skildrer Mabel på isen, er det akkurat som om jeg står der selv: den eneste lyden er knirkingen av isen og en hul vind, og jeg kan formelig se det bunnløse mørket som befinner seg under meg. Når Jack sitter på handelen nede i småbyen, sitter jeg på bordet vedsiden av. Det er som om jeg selv stryker fingrene over det røffe treverket i bordet, og jeg observerer at han føler seg ukomfortabel der han ser ned i kaffekoppen sin. Jeg kan lukte paiene Mabel har bakt, og jeg kan se frostrøyken stå ut av munnen på de som beveger seg utenfor vinduet. Jeg vet akkurat hvordan Mabel, Jack, Faina, George, Esther og Garrett ser ut – dette til tross for at forfatteren slett ikke skriver kjempelange beskrivelser. Ikke vet jeg hvordan hun får det til, men det er lenge siden jeg så til de grader har følt meg så involvert i historien. Det er juni, og jeg følte nesten kuldegradene fra Alaska på 1920-tallet.

Jeg begynte på boka med den hensikt at jeg skulle lese noen sider innimellom alt pensumet. Det ble til at jeg leste noen sider pensum innimellom sidene i denne boka. Jeg ble liggende våken halve natta, jeg måtte bare lese mer. Hvem er egentlig dette snøbarnet? Er det som i det russiske folkeeventyret, der det gamle ekteparet laget et barn av snø, som så kom i live? Er det faktisk snakk om magi, eller er det en helt logisk forklaring bak det hele? Kommer det til å ende som i eventyret? Hvem er dette barnet?!

It was beautiful, Mabel knew, but it was a beauty that ripped you open and scoured you clean so that you were left helpless and exposed, if you lived at all. She turned her back to the river and walked home.

Som jeg nevnte innledningsvis er jeg i blant overstrømmende takknemlig for at jeg begynte å blogge om bøker. Her har jeg fått det privilegium å lese et manus fra ei bok som ikke enda er utgitt, noe sted, og det var intet mindre enn en helt fantastisk nydelig bok. Eowyn Ivey, forøvrig oppkalt etter Ringenes Herre-karakteren med samme fornavn, har skrevet en aldeles fabelaktig historie som inneholder de fleste ingrediensene som må til for å danne en vellykket bok (i mine øyne i allefall). Hun balanserer skjør magi og Alaskas brutale realitet med en overraskende eleganse. Selv med alle de billedlige skildringene, klarer hun å unngå at det blir svulstig, og jeg lot meg forføre. Jeg, som helst leser fantasy og science fiction, lot meg fullstendig forføre av en historie om et barnløst ektepar som bygger livet sitt i Alaska på 1920-tallet. Utrolig, men sant!

Denne er det bare å glede seg til, jeg har i allefall alle mulige planer om å snakke høl i huet om denne til alle rundt meg. Les, les, les!

Her er forøvrig omslaget den gis ut med her i Norge:

12 Responses to “The Snow Child – Eowyn Ivey”


 1. 1 labben juni 6, 2011, kl. 13:53

  Jeg blir nesten litt lei meg av å lese denne omtalen. Der er jo så lenge til boken kommer ut =(

  Jeg har lært meg at det er dumt å ignorere slike begeistrede omtaler, håper bare jeg husker boken når den endelig publiseres.

  • 2 Julie juni 6, 2011, kl. 13:57

   Jeg ble litt lei meg selv, jeg, da jeg innså at jeg ikke kunne løpe ut å overtale hele verden til å kjøpe den. Hehehe. Vet om i allefall et par stykker innad i familien som skal få denne boka så fort den gis ut. 🙂

 2. 3 Nina Christine juni 6, 2011, kl. 14:16

  Så utrolig spennende:) spennende å få lest bøker før de kommer ut:) tror jeg skal se å få lest den når den kommer ut! vet du når den kommer ut (datomessig?)?

 3. 5 Kathleen juni 6, 2011, kl. 14:52

  Denne fikk jeg lyst til å lese bare pga coveret. Det var helt nydelig.

 4. 7 May Brit juni 7, 2011, kl. 15:14

  For en utrolig flott omtale:) Denne har jeg også lyst til å lese!

 5. 9 siljeblomst juni 9, 2011, kl. 17:13

  Dette høres ut som en bok jeg vil like! Så spennende å få mulighet til å lese en bok som ikke er utgitt ennå, og jeg er helt enig med andre her; nydelig cover 🙂

  • 10 Julie juni 10, 2011, kl. 15:54

   Jah. Jeg liker riktignok det amerikanske, eller hva det nå er, omslaget best. Synes illustrasjonen var så fin. Men det norske er slett ikke verst, det heller. 🙂

 6. 11 Bokelskerinnen juni 11, 2011, kl. 13:28

  Denne må definitivt settes på leselisten til høsten 🙂

 7. 12 Tone august 24, 2011, kl. 13:52

  Har lest den jeg også nå, og sier meg enig i alt det du har skrevet. Magisk, oppslukende, vakker og … og… og! På forhånd trodde jeg ikke at den ville slå til så godt som den gjorde; et barnløst ektepars liv i kalde og fjerne Alaska er kanskje ikke det som først slår en som hverken eventyrlig eller spennende, men gjett om jeg måtte bite i meg ordene.
  Har allerede valgt meg ut minst ett «offer» som vil få den under treet i år 😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 363 113 hits

Instagram

I'll be honest, I bought this one mostly because of the cover... 🥰 Thankfully the plot seems very interesting too! Something has infected the world, and a bunch of girls have been left to fend for themselves. One of the blurbs say the following: "A feminist, LGBT+, sci-fi horror story with all the tantalizing elements of gore, mystery, war, and love you can ask for. Real, flawed, brave girls against a world gone mad. A shudderingly good read!" #wildergirls #rorypower #books #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesehest #bokorm #bookworm #nybok #newbook #bookhaul
I've meant to read this book for so long. Have you read The Vegetarian, or another one of Han Kang's books? #thevegetarian #hankang #bok #book #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #lesetips #boktips #lesehest #bokorm #bookworm #manbookerinternationalprize #bookstagrammers
The story OF this book might actually be more interesting than the story IN it. The Norwegian novel "The Song of the Red Ruby" from 1956 presents the story of the young man Ask Burlefot and his journey through shame and disappointment towards "a deeper understanding of himself." But the novel's sexually explicit descriptions actually landed both the author, Agnar Mykle, and his publisher, Gyldendal, in court. The case is known as the Mykle case. The book initially received pretty favourable reviews, but some thought the contents were pornographic, filthy and obscene. This eventually led to the book being confiscated on a court order, and the author and Gyldendal's managing director was on trial for writing and spreading obscene material (which was illegal at the time). They were both eventually acquitted, but all of the books were removed from the market. The decision to withdraw the books was overturned by the supreme court the next year. Although they won the case, the court case and the intense media attention weighed heavily on Agnar Mykle, turning him into a recluse who almost exclusively spent time with only the closest friends and family. His writing took a serious hit as well. The Song of the Red Ruby is actually the second book in a trilogy, the first one ("Lasso Around the Moon") was published in 1954. It would take 9 years before he finished the trilogy with "Rubicon" in 1965. No pictures were published of him after 1957. It's hard to imagine today, for a Scandinavian at least, that something like this could happen, but it did. And it's not even that long ago!
Into the Wild tells the true story of Chris McCandless, a young man from a privileged family who one day decided to get rid of everything he owned and set off alone into the Alaskan wilds. Four months later he was found starved to death. You may have seen the movie with the same title. I did, years ago, and the story seems to have stuck with me. So I finally decided to pick up the book. #intothewild #chrismccandless #christophermccandless #jonkrakauer #alaska #book #bok #bøker #litteratur #literature #nonfiction #sakprosa #newbook #bookhaul #bookstagrammers #bookstagram #booksofinstagram #lesetips #bokelsker #lesehest #bokorm #bookworm #instabook #bookish
Inn i naturen: 101 norske dikt is a collection of Norwegian poems relating to nature, and it is divided into seasons. I like that there are both old and familiar classics and new poems I've never read before. Also say hello to my snake plant. #inninaturen #samlaget #dikt #poetry #poems #snakeplant #svigemorstunge #julieholdalhansen #eirikvassenden #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #bok #book #bøker #bookstagrammers #bookhaul #newbook
You know what I like? Cephalopods. They are so wonderfully alien and intelligent (have you seen the Australian one who actually climbs on land to cross between bodies of water?). I like the giant squid in the lake outside of Hogwarts. I like the kraken. I like cthulhu and the other lovecraftian old gods. Here are three books about cephalopods that I'm looking forward to reading: Squid Empire by Danna Staaf, The Soul of an Octopus by Sy Montgomery and Other Minds by Peter Godfrey-Smith. 🐙🦑 #squidempire #dannastaaf #thesoulofanoctopus #symontgomery #otherminds #petergodfreysmith #cephalopod #tentacle #octopus #squid #aloevera #plantporn #seamonster #cthulhu #kraken #giantsquid #bok #book #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #booksofinstagram #bookworm #bookporn
Currently reading a book that I don't think has been translated to English yet? The author is Swedish, and the title roughly translates to Men show me their dick. It's about dickpics and the men who send them, and the discrepancy between what men feel when they're sending them and women feel when they receive them. Like the cover says: Everything about dickpics - except pictures. #mennviserframpikkensin #mänvisarkukenförmig #carolinehainer #book #currentlyreading #newbook #bookhaul #bookstagram #bookstagrammers #instabook #bookish #booksofinstagram #bookworm #bokorm #feminisme #feminism #nonfiction #sakprosa #plantporn #bookporn #cactus
I was drawn in by the cover and the title on this one! 🥰 The Monsters We Deserve by Marcus Sedgwick. Apparently it's an 'ambitious and original take on the gothic'. An author in a remote house broods over Mary Shelley's Frankenstein... Very intriguing! #themonsterswedeserve #marcussedgwick #gothic #maryshelley #frankenstein #book #books #bookhaul #newbook #bookstagrammers #bookstagram #bookish #instabook #ilovebooks #booknerd #booksofinstagram #flatlay #aesthetic #coffeeporn #bookporn
Yesterday was #freecomicbookday, and Outland, my local geeky store, also offered 20% off all other comic books and graphic novels. This is one of the ones I picked up at a discount! "Shuri vol 1: The Search For Black Panther" is written by Nnedi Okorafor and illustrated by Leonardo Romero and Jordie Bellaire. #shuri #nnediokorafor #leonardoromero #jordiebellaire #blackpanther #wakanda #comicbook #comics #graphicnovel #litteratur #literature #bookstagram #bookstagrammers #instabook #bookish #booksofinstagram #bookworm #aesthetic #booknerd #coffeeporn #plantporn #bookporn #marvel
Recently picked up this book, after hearing about it through @siljeblomst and @elbakken: Medieval Bodies by Jack Hartnell. #medievalbodies #jackhartnell #newbook #bookhaul #book #bok #bøker #bokelsker #lesehest #bookworm #bokorm #bookish #instabook #bookstagram #bookstagrammers #coverlove #bookcoverlove #litteratur #literature #nonfiction #sakprosa #plants #greenplants #plantporn #tea #teaporn
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 75 andre følgere

Bloggurat

%d bloggere like this: