The Snow Child – Eowyn Ivey

Sjanger: Roman
Norsk tittel: Snøbarnet
Gis ut (i Norge): september, 2011
Gis ut (i USA): februar, 2012
Forlag (i Norge): Pantagruel
Format: Innbundet
ISBN (i USA): 9780316175678
ISBN (i Norge): 9788279004776
Sider: ca 400
Kilde:
Jeg har lest denne boka på forespørsel fra forlaget.

****
Om boka: Jack og Mabel har én stor sorg i livet – deres eneste barn var dødfødt. Det er en sorg de aldri har greid å bearbeide, og det har alltid siden vært en kløft mellom dem. I et forsøk på å begynne et helt nytt liv, flytter de fra den veldrevne storgården på Amerikas østkyst til Alaska for å rydde ny jord og vriste en gård ut av ødemarken. Arbeidet er hardt, den lange mørke vinteren tar på. Men så dukker en liten jente opp i skogkanten, en sky skapning som alltid har følge med en rev. Med uendelig tålmodighet vinner de to hennes vennskap, og hun blir et lyspunkt i tilværelsen deres. Hvem er hun? Er hun virkelig, eller en eventyrskikkelse, eller – slik de jordnære naboene mener – bare en hallusinasjon, skapt av de to ensomme menneskenes mørketidsdepresjon? For når våren kommer, blir hun borte …
****

Det fine med bokblogging er at her oppdaget jeg noe jeg nok hadde oversett ellers. En historie om et stadig eldre ektepar som grunnet barnløshet vokser fra hverandre? Njaaaa, det høres ikke forlokkende ut når jeg sier det på den måten. Tenk om jeg hadde gått glipp av denne. Da hadde jeg vært en fantastisk opplevelse fattigere.

Fortellingen begynner i 1920, ved Wolverine River i Alaska. Det er en (bokstavelig talt) mørk situasjon vi introduseres for. Gapet mellom Mabel og Jack er så stort som det får blitt, og kulda og den brutale stillheten kryper stillferdig inn gjennom vinduene og dypt inn i hjertene deres. Drømmen om å drive egen gård i Alaska har vist seg å være akkurat det: en drøm. Mabel sliter med ensomhet, selv om hun selv har valgt å isolere seg. Hun sliter med skyldfølelse og sorg for at de mistet barnet de gledet seg sånn til, og vintermørket tærer på henne. Kanskje hun bare skulle «falle» i elva og drukne… Jack sliter med den samme usikkerheten; sorgen over barnet, bekymringer knyttet til jordbruket som viste seg å være mer arbeid enn den stadig eldre mannen kan takle alene. Allikevel klarer ikke de to å snakke sammen – kløfta mellom dem har blitt enorm.

All her life she had believed in something more, in the mystery that shape shifted at the edge of her senses. It was the flutter of moth wings on glass and the promise of river nymphs in the dappled creek beds. It was the smell of oak trees and the summer evening she fell in love, and the way dawn threw itself across the cow pond and turned the water to light.
Mabel could not remember the last time she caught such a flicker.

Det er vanskelig å tro at dette er Eowyn Iveys debutroman. Hun fører pennen (eller tastaturet, da) med en slags poetisk eleganse. Når hun skildrer Mabel på isen, er det akkurat som om jeg står der selv: den eneste lyden er knirkingen av isen og en hul vind, og jeg kan formelig se det bunnløse mørket som befinner seg under meg. Når Jack sitter på handelen nede i småbyen, sitter jeg på bordet vedsiden av. Det er som om jeg selv stryker fingrene over det røffe treverket i bordet, og jeg observerer at han føler seg ukomfortabel der han ser ned i kaffekoppen sin. Jeg kan lukte paiene Mabel har bakt, og jeg kan se frostrøyken stå ut av munnen på de som beveger seg utenfor vinduet. Jeg vet akkurat hvordan Mabel, Jack, Faina, George, Esther og Garrett ser ut – dette til tross for at forfatteren slett ikke skriver kjempelange beskrivelser. Ikke vet jeg hvordan hun får det til, men det er lenge siden jeg så til de grader har følt meg så involvert i historien. Det er juni, og jeg følte nesten kuldegradene fra Alaska på 1920-tallet.

Jeg begynte på boka med den hensikt at jeg skulle lese noen sider innimellom alt pensumet. Det ble til at jeg leste noen sider pensum innimellom sidene i denne boka. Jeg ble liggende våken halve natta, jeg måtte bare lese mer. Hvem er egentlig dette snøbarnet? Er det som i det russiske folkeeventyret, der det gamle ekteparet laget et barn av snø, som så kom i live? Er det faktisk snakk om magi, eller er det en helt logisk forklaring bak det hele? Kommer det til å ende som i eventyret? Hvem er dette barnet?!

It was beautiful, Mabel knew, but it was a beauty that ripped you open and scoured you clean so that you were left helpless and exposed, if you lived at all. She turned her back to the river and walked home.

Som jeg nevnte innledningsvis er jeg i blant overstrømmende takknemlig for at jeg begynte å blogge om bøker. Her har jeg fått det privilegium å lese et manus fra ei bok som ikke enda er utgitt, noe sted, og det var intet mindre enn en helt fantastisk nydelig bok. Eowyn Ivey, forøvrig oppkalt etter Ringenes Herre-karakteren med samme fornavn, har skrevet en aldeles fabelaktig historie som inneholder de fleste ingrediensene som må til for å danne en vellykket bok (i mine øyne i allefall). Hun balanserer skjør magi og Alaskas brutale realitet med en overraskende eleganse. Selv med alle de billedlige skildringene, klarer hun å unngå at det blir svulstig, og jeg lot meg forføre. Jeg, som helst leser fantasy og science fiction, lot meg fullstendig forføre av en historie om et barnløst ektepar som bygger livet sitt i Alaska på 1920-tallet. Utrolig, men sant!

Denne er det bare å glede seg til, jeg har i allefall alle mulige planer om å snakke høl i huet om denne til alle rundt meg. Les, les, les!

Her er forøvrig omslaget den gis ut med her i Norge:

Reklamer

12 Responses to “The Snow Child – Eowyn Ivey”


 1. 1 labben juni 6, 2011, kl. 13:53

  Jeg blir nesten litt lei meg av å lese denne omtalen. Der er jo så lenge til boken kommer ut =(

  Jeg har lært meg at det er dumt å ignorere slike begeistrede omtaler, håper bare jeg husker boken når den endelig publiseres.

  • 2 Julie juni 6, 2011, kl. 13:57

   Jeg ble litt lei meg selv, jeg, da jeg innså at jeg ikke kunne løpe ut å overtale hele verden til å kjøpe den. Hehehe. Vet om i allefall et par stykker innad i familien som skal få denne boka så fort den gis ut. 🙂

 2. 3 Nina Christine juni 6, 2011, kl. 14:16

  Så utrolig spennende:) spennende å få lest bøker før de kommer ut:) tror jeg skal se å få lest den når den kommer ut! vet du når den kommer ut (datomessig?)?

 3. 5 Kathleen juni 6, 2011, kl. 14:52

  Denne fikk jeg lyst til å lese bare pga coveret. Det var helt nydelig.

 4. 7 May Brit juni 7, 2011, kl. 15:14

  For en utrolig flott omtale:) Denne har jeg også lyst til å lese!

 5. 9 siljeblomst juni 9, 2011, kl. 17:13

  Dette høres ut som en bok jeg vil like! Så spennende å få mulighet til å lese en bok som ikke er utgitt ennå, og jeg er helt enig med andre her; nydelig cover 🙂

  • 10 Julie juni 10, 2011, kl. 15:54

   Jah. Jeg liker riktignok det amerikanske, eller hva det nå er, omslaget best. Synes illustrasjonen var så fin. Men det norske er slett ikke verst, det heller. 🙂

 6. 11 Bokelskerinnen juni 11, 2011, kl. 13:28

  Denne må definitivt settes på leselisten til høsten 🙂

 7. 12 Tone august 24, 2011, kl. 13:52

  Har lest den jeg også nå, og sier meg enig i alt det du har skrevet. Magisk, oppslukende, vakker og … og… og! På forhånd trodde jeg ikke at den ville slå til så godt som den gjorde; et barnløst ektepars liv i kalde og fjerne Alaska er kanskje ikke det som først slår en som hverken eventyrlig eller spennende, men gjett om jeg måtte bite i meg ordene.
  Har allerede valgt meg ut minst ett «offer» som vil få den under treet i år 😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 319,121 hits

Instagram

New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon. #bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: