Til Salgs: Mariana, 15 år – Iana Matei

Sjanger: Faglitteratur/dokumentar
Først utgitt: 2010
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Pantagruel
Format: Innbundet
ISBN: 9788279004561
Sider: 272

Jeg har mottatt denne boka fra forlaget Pantagruel.

****
Om boka:
Det begynte med tre unge jenter på en politistasjon. Hittil har Iana Matei egenhendig reddet 420 ofre fra menneskehandel og tvungen prostitusjon i Europa. Til Salgs: Mariana, 15 år forteller om Matei og jentenes kamp frem til i dag, og om det arbeidet som fortsatt gjenstår. Matei gir tenåringsjentene husrom, omtanke og stabilitet i en periode i deres liv hvor resten av verden har lukket øynene. Innenfor arbeidet mot denne formen for moderne slaveri er Iana Matei en heltinne. Hun har mottatt flere internasjonalt tungtveiende humanitære priser for sitt arbeid og som forvalter av sitt krisesenter i Romania. Blant annet ble hun kåret til Årets europeer 2010 av Reader’s Digest og mottok Hero of the Year award av US State Department. Dette er en sterk dokumentar som belyser et økende problem også i Norge.

Royaltien fra denne boken går til Mateis krisesenter for unge jenter, utsatt for menneskehandel.
****

Rumenske Iana Matei er det tøffeste mennesket jeg har hørt om på lenge. På omslaget står det «én fryktløs kvinnes kamp mot menneskehandel», og «fryktløs» passer definitivt for å beskrive henne. Hun er ei lita, blond dame som egenhendig har lekset opp det hun omtaler som kriminelle «bøller» – menneskehandlerne. Hun har snappet opp ofre rett foran øynene på forbryterne, hun har deltatt i flere biljakter, og hun har bokstavelig talt stilt seg i mellom jentene og de kriminelle. I et land gjennomsyret av korrupsjon har hun gjort ofrenes kamp til sin egen.

Den første delen av boka er tilegnet hennes egen oppvekst. Først synes jeg dette var litt «beside the point», jeg trodde at dette i første gang var en bok om hennes kamp mot moderne slaveri. Nå i ettertid tenker jeg at de innledende kapitlene fungerer godt som bakgrunn for kapitlene hun skriver om det politiske problemet ved saken. Dessuten sier selvsagt engasjementet hennes under Ceausescus fall noe om hennes vilje til å forandre ting til det bedre. Romania har en komplisert og vanskelig historie, og Matei er heller ikke her redd for å lange ut noen spark mot korrupsjonen og det evinnelige byråkratiet som ikke leder noen vei.

I virkeligheten er hele det rumenske rettsvesnet råttent. Hele maskineriet er gjennomsyret av korrupsjon på lokalplanet. EU på sin side driver strutsepolitikk, de støtter falske regjeringstiltak og sier seg tilfreds med tall som de vet er forfalsket. Og når det ikke er korrupsjon om å gjøre, er det kommunikasjonssvikt mellom de ulike aktørene.
(…)
Hva de som er høyere plassert angår, er de fortsatt gjennomsyret av kommunistisk arroganse og lefler for sine overordnede med røykteppe-tiltak, skriver rapporter som gir et positivt bilde av kampen mot sexhandel, og gir stort sett blaffen i hva som foregår i virkeligheten.

Til salgs: Mariana, 15 år er mer enn noe annet en appell til alle oss vanlige mennesker. Det er nemlig ikke bare et elendig rettssystem som er problemet: Stigmatiseringen som disse jentene ofte blir utsatt for gjør bare problemet verre. Selv de som sitter og synes synd på jentene – de som sitter på sin høye hest og ser ned på de «stakkars, naive jentene» er med på å gjøre det vanskelig for de som klarer å komme seg ut av menneskehandlernes klør. Og når de ikke blir sett på som dumme, går det ofte andre veien: Mannen i gata hevder liberalt at om en kvinne vil selge kroppen sin, må hun få lov til det. Og dette er Iana Matei enig i. Kampen hennes dreier seg ikke om frivillig prostitusjon, hun har ingenting i mot dette. Men når vi ser en frivillig prostituert og dermed går utifra at 100% er der av egen, fri vilje, stikker vi kjepper i hjulene for de som tvinges til det.

Kort sagt, det finnes ingen ideell modell. Til gjengjeld må det så absolutt skjelnes mellom frivillig prostitusjon og seksuell utnytting av kvinner mot deres vilje. Forby salg av sex, som i Frankrike og Storbritannia? Forby kjøp av sex, som i Sverige, Norge, Island og Storbritannia? Hvorfor ikke. Men disse tiltakene kan ikke erstatte en global politikk mot menneskehandel.

Ofrene risikerer altså ikke bare å bli sett ned på på grunn av det vi tror er naivitet, men vi ser ofte på prostitusjon som noe ensidig, og slaveri, det har vi i allefall ikke her i det moderne vesten! Feil. Iana Matei skriver til folk flest om at vi må åpne øynene for det som foregår. Vi er opptatt av skandaler, vi er fornøyde hver gang noen stakkars unge jenter blir reddet fra den store, stygge halliken – men i alt sensasjonsjaget er mediene mest opptatt av hvor mye hun solgte seg for, hvor mishandlet hun ble, hvor mange kunder hun hadde, hvor glad hun var for å bli reddet av de flotte redningsmennene sine. I skandalen forsvinner bakmennene og kan gjenta prosessen med nye jenter. Matei mener at vi må slutte å være så nysgjerrige på offeret: Vi må ta bakmannen, og det så det svir.

Nå vel, så er ikke dette den beste boka jeg har lest dersom jeg kikker på oppbygging og språkføring. Men det betyr ikke at den ikke er viktig. Den kan antageligvis gi mange av oss stolte og liberale nordmenn en liten vekker, i og med at det er forespørselen fra land som nettopp Norge som holder menneskehandelen i gang. Til Salgs: Mariana, 15 år er ikke en bok som gir oss inngående detalj i en hores liv. Det er en bok om å vekke oss passive tilskuere. Og det er en bok om en kvinne verden gjerne skulle hatt flere av.

Når jeg blir ferdig med å arbeide med ofrene for sexhandel, skal jeg ta fatt på eldreproblemet i Romania.

Iana Matei. Foto: Lucian Munteanu

Les mer om menneskehandel hos ROSA-prosjektet, opprettet i 2005 som et ledd i regjeringens handlingsplan mot handel med kvinner og barn. Som jeg nevnte innledningsvis, støtter du også Iana Mateis kamp ved å kjøpe denne boka.

Les flere omtaler av boken:
The Witch of the North
Tulleruska’s blog

5 Responses to “Til Salgs: Mariana, 15 år – Iana Matei”


  1. 3 Elin mai 31, 2011, kl. 12:04

    Den boka må jeg få lest:) Virker lærerikt å få med seg:)

  2. 4 May Brit mai 31, 2011, kl. 12:59

    God anmeldelse:)Har selv vært tre ganger i Romania.

    Litt sånn besides the point; syns hun dama var veldig lik Erna Solberg. Trodde det var hun først:D


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 363 673 hits

Instagram

Hunger (Sult) by Knut Hamsun is one of my favourite books. Obviously had to read this new graphic novel adaptation by Martin Ernstsen. I'd happily recommend it, I find the text and illustrations perfectly compliment each other. Ernstsen captured the protagonist's inner turmoil very well! #knuthamsun #sult #hunger #martinernstsen #book #classic #klassiker #bok #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #nrklesetips #lesehest #bokorm #bookworm #graphicnovel #tegneserie #bookporn
One of my favourite hobbies, aside from reading, is embroidery. So obviously, when I came across "Threads of Life" by Clare Hunter, which claims to offer "A history of the world through the eye of a needle", I had to get it. #threadsoflife #clarehunter #books #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #bokorm #bookworm #nonfiction #history #historybook #embroidery #crafts
If you haven't checked out Postal yet, I thoroughly recommend it! It was the cover of the first volume that first caught my eye at my local comic book store, and once I'd devoured that one, I had to go get the remaining volumes. It consists of 7 volumes (27 issues) in total. The series is about a town where almost everyone is a criminal, either hiding out or looking to start fresh. The main character is the postman, who also happens to be the mayor's son. He has asperger's, and even though there are certain things he should just leave alone, he can't. Well worth a read! #postal #matthawkins #bryanhill #isaacgoodhart #books #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #nrklesetips #comicbook #bookworm #bookporn
Looking forward to reading this one! Lovecraft had some shitty opinions, but I love the universe he created, where the mere idea of the horrifying old gods turn people mad left, right and centre. "Carter & Lovecraft" by Jonathan L. Howard apparently features a disgraced detective and a bookseller who also happens to be Lovecraft's last known descendant. When people start dying in weird ways, it might turn out that Lovecraft's stories were more than fiction... 🐙 #carterandlovecraft #jonathanlhoward #books #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #lesehest #cthulhu #lovecraft #hplovecraft #horror #tentacles #newbook #bookhaul #aloevera
I'll be honest, I bought this one mostly because of the cover... 🥰 Thankfully the plot seems very interesting too! Something has infected the world, and a bunch of girls have been left to fend for themselves. One of the blurbs say the following: "A feminist, LGBT+, sci-fi horror story with all the tantalizing elements of gore, mystery, war, and love you can ask for. Real, flawed, brave girls against a world gone mad. A shudderingly good read!" #wildergirls #rorypower #books #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesehest #bokorm #bookworm #nybok #newbook #bookhaul
I've meant to read this book for so long. Have you read The Vegetarian, or another one of Han Kang's books? #thevegetarian #hankang #bok #book #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #lesetips #boktips #lesehest #bokorm #bookworm #manbookerinternationalprize #bookstagrammers
The story OF this book might actually be more interesting than the story IN it. The Norwegian novel "The Song of the Red Ruby" from 1956 presents the story of the young man Ask Burlefot and his journey through shame and disappointment towards "a deeper understanding of himself." But the novel's sexually explicit descriptions actually landed both the author, Agnar Mykle, and his publisher, Gyldendal, in court. The case is known as the Mykle case. The book initially received pretty favourable reviews, but some thought the contents were pornographic, filthy and obscene. This eventually led to the book being confiscated on a court order, and the author and Gyldendal's managing director was on trial for writing and spreading obscene material (which was illegal at the time). They were both eventually acquitted, but all of the books were removed from the market. The decision to withdraw the books was overturned by the supreme court the next year. Although they won the case, the court case and the intense media attention weighed heavily on Agnar Mykle, turning him into a recluse who almost exclusively spent time with only the closest friends and family. His writing took a serious hit as well. The Song of the Red Ruby is actually the second book in a trilogy, the first one ("Lasso Around the Moon") was published in 1954. It would take 9 years before he finished the trilogy with "Rubicon" in 1965. No pictures were published of him after 1957. It's hard to imagine today, for a Scandinavian at least, that something like this could happen, but it did. And it's not even that long ago!
Into the Wild tells the true story of Chris McCandless, a young man from a privileged family who one day decided to get rid of everything he owned and set off alone into the Alaskan wilds. Four months later he was found starved to death. You may have seen the movie with the same title. I did, years ago, and the story seems to have stuck with me. So I finally decided to pick up the book. #intothewild #chrismccandless #christophermccandless #jonkrakauer #alaska #book #bok #bøker #litteratur #literature #nonfiction #sakprosa #newbook #bookhaul #bookstagrammers #bookstagram #booksofinstagram #lesetips #bokelsker #lesehest #bokorm #bookworm #instabook #bookish
Inn i naturen: 101 norske dikt is a collection of Norwegian poems relating to nature, and it is divided into seasons. I like that there are both old and familiar classics and new poems I've never read before. Also say hello to my snake plant. #inninaturen #samlaget #dikt #poetry #poems #snakeplant #svigemorstunge #julieholdalhansen #eirikvassenden #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #bok #book #bøker #bookstagrammers #bookhaul #newbook
You know what I like? Cephalopods. They are so wonderfully alien and intelligent (have you seen the Australian one who actually climbs on land to cross between bodies of water?). I like the giant squid in the lake outside of Hogwarts. I like the kraken. I like cthulhu and the other lovecraftian old gods. Here are three books about cephalopods that I'm looking forward to reading: Squid Empire by Danna Staaf, The Soul of an Octopus by Sy Montgomery and Other Minds by Peter Godfrey-Smith. 🐙🦑 #squidempire #dannastaaf #thesoulofanoctopus #symontgomery #otherminds #petergodfreysmith #cephalopod #tentacle #octopus #squid #aloevera #plantporn #seamonster #cthulhu #kraken #giantsquid #bok #book #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #booksofinstagram #bookworm #bookporn
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 75 andre følgere

Bloggurat

%d bloggere like this: