Til Salgs: Mariana, 15 år – Iana Matei

Sjanger: Faglitteratur/dokumentar
Først utgitt: 2010
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Pantagruel
Format: Innbundet
ISBN: 9788279004561
Sider: 272

Jeg har mottatt denne boka fra forlaget Pantagruel.

****
Om boka:
Det begynte med tre unge jenter på en politistasjon. Hittil har Iana Matei egenhendig reddet 420 ofre fra menneskehandel og tvungen prostitusjon i Europa. Til Salgs: Mariana, 15 år forteller om Matei og jentenes kamp frem til i dag, og om det arbeidet som fortsatt gjenstår. Matei gir tenåringsjentene husrom, omtanke og stabilitet i en periode i deres liv hvor resten av verden har lukket øynene. Innenfor arbeidet mot denne formen for moderne slaveri er Iana Matei en heltinne. Hun har mottatt flere internasjonalt tungtveiende humanitære priser for sitt arbeid og som forvalter av sitt krisesenter i Romania. Blant annet ble hun kåret til Årets europeer 2010 av Reader’s Digest og mottok Hero of the Year award av US State Department. Dette er en sterk dokumentar som belyser et økende problem også i Norge.

Royaltien fra denne boken går til Mateis krisesenter for unge jenter, utsatt for menneskehandel.
****

Rumenske Iana Matei er det tøffeste mennesket jeg har hørt om på lenge. På omslaget står det «én fryktløs kvinnes kamp mot menneskehandel», og «fryktløs» passer definitivt for å beskrive henne. Hun er ei lita, blond dame som egenhendig har lekset opp det hun omtaler som kriminelle «bøller» – menneskehandlerne. Hun har snappet opp ofre rett foran øynene på forbryterne, hun har deltatt i flere biljakter, og hun har bokstavelig talt stilt seg i mellom jentene og de kriminelle. I et land gjennomsyret av korrupsjon har hun gjort ofrenes kamp til sin egen.

Den første delen av boka er tilegnet hennes egen oppvekst. Først synes jeg dette var litt «beside the point», jeg trodde at dette i første gang var en bok om hennes kamp mot moderne slaveri. Nå i ettertid tenker jeg at de innledende kapitlene fungerer godt som bakgrunn for kapitlene hun skriver om det politiske problemet ved saken. Dessuten sier selvsagt engasjementet hennes under Ceausescus fall noe om hennes vilje til å forandre ting til det bedre. Romania har en komplisert og vanskelig historie, og Matei er heller ikke her redd for å lange ut noen spark mot korrupsjonen og det evinnelige byråkratiet som ikke leder noen vei.

I virkeligheten er hele det rumenske rettsvesnet råttent. Hele maskineriet er gjennomsyret av korrupsjon på lokalplanet. EU på sin side driver strutsepolitikk, de støtter falske regjeringstiltak og sier seg tilfreds med tall som de vet er forfalsket. Og når det ikke er korrupsjon om å gjøre, er det kommunikasjonssvikt mellom de ulike aktørene.
(…)
Hva de som er høyere plassert angår, er de fortsatt gjennomsyret av kommunistisk arroganse og lefler for sine overordnede med røykteppe-tiltak, skriver rapporter som gir et positivt bilde av kampen mot sexhandel, og gir stort sett blaffen i hva som foregår i virkeligheten.

Til salgs: Mariana, 15 år er mer enn noe annet en appell til alle oss vanlige mennesker. Det er nemlig ikke bare et elendig rettssystem som er problemet: Stigmatiseringen som disse jentene ofte blir utsatt for gjør bare problemet verre. Selv de som sitter og synes synd på jentene – de som sitter på sin høye hest og ser ned på de «stakkars, naive jentene» er med på å gjøre det vanskelig for de som klarer å komme seg ut av menneskehandlernes klør. Og når de ikke blir sett på som dumme, går det ofte andre veien: Mannen i gata hevder liberalt at om en kvinne vil selge kroppen sin, må hun få lov til det. Og dette er Iana Matei enig i. Kampen hennes dreier seg ikke om frivillig prostitusjon, hun har ingenting i mot dette. Men når vi ser en frivillig prostituert og dermed går utifra at 100% er der av egen, fri vilje, stikker vi kjepper i hjulene for de som tvinges til det.

Kort sagt, det finnes ingen ideell modell. Til gjengjeld må det så absolutt skjelnes mellom frivillig prostitusjon og seksuell utnytting av kvinner mot deres vilje. Forby salg av sex, som i Frankrike og Storbritannia? Forby kjøp av sex, som i Sverige, Norge, Island og Storbritannia? Hvorfor ikke. Men disse tiltakene kan ikke erstatte en global politikk mot menneskehandel.

Ofrene risikerer altså ikke bare å bli sett ned på på grunn av det vi tror er naivitet, men vi ser ofte på prostitusjon som noe ensidig, og slaveri, det har vi i allefall ikke her i det moderne vesten! Feil. Iana Matei skriver til folk flest om at vi må åpne øynene for det som foregår. Vi er opptatt av skandaler, vi er fornøyde hver gang noen stakkars unge jenter blir reddet fra den store, stygge halliken – men i alt sensasjonsjaget er mediene mest opptatt av hvor mye hun solgte seg for, hvor mishandlet hun ble, hvor mange kunder hun hadde, hvor glad hun var for å bli reddet av de flotte redningsmennene sine. I skandalen forsvinner bakmennene og kan gjenta prosessen med nye jenter. Matei mener at vi må slutte å være så nysgjerrige på offeret: Vi må ta bakmannen, og det så det svir.

Nå vel, så er ikke dette den beste boka jeg har lest dersom jeg kikker på oppbygging og språkføring. Men det betyr ikke at den ikke er viktig. Den kan antageligvis gi mange av oss stolte og liberale nordmenn en liten vekker, i og med at det er forespørselen fra land som nettopp Norge som holder menneskehandelen i gang. Til Salgs: Mariana, 15 år er ikke en bok som gir oss inngående detalj i en hores liv. Det er en bok om å vekke oss passive tilskuere. Og det er en bok om en kvinne verden gjerne skulle hatt flere av.

Når jeg blir ferdig med å arbeide med ofrene for sexhandel, skal jeg ta fatt på eldreproblemet i Romania.

Iana Matei. Foto: Lucian Munteanu

Les mer om menneskehandel hos ROSA-prosjektet, opprettet i 2005 som et ledd i regjeringens handlingsplan mot handel med kvinner og barn. Som jeg nevnte innledningsvis, støtter du også Iana Mateis kamp ved å kjøpe denne boka.

Les flere omtaler av boken:
The Witch of the North
Tulleruska’s blog

Reklamer

5 Responses to “Til Salgs: Mariana, 15 år – Iana Matei”


  1. 3 Elin mai 31, 2011, kl. 12:04

    Den boka må jeg få lest:) Virker lærerikt å få med seg:)

  2. 4 May Brit mai 31, 2011, kl. 12:59

    God anmeldelse:)Har selv vært tre ganger i Romania.

    Litt sånn besides the point; syns hun dama var veldig lik Erna Solberg. Trodde det var hun først:D


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 323,431 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: