Krystallslottet – Jeannette Walls

Sjanger: Selvbiografisk roman
Først utgitt: 2005
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Pantagruel
Format: Innbundet
ISBN: 9788279004530
Sider: 300

Jeg har mottatt og lest denne boka på forespørsel fra forlaget Pantagruel.

****
Om boka:
I Krystallslottet skriver Jeannette Walls om sin oppvekst i hendene på eksentriske, nomadiske foreldre. Faren Rex er alkoholiker og moren, Rose Mary, er kunstner og lettere gal. Rose Mary prioriterer maling og litteratur fremfor morskap: «Hvorfor tilbringe en hel ettermiddag med å tilberede et måltid som forsvinner i løpet av en time, når man på samme tid kan male et bilde som varer for evig?» spør hun barna. Dermed er det duket for blant ennet kattemat, meloner og popkorn til middag. Faren Rex er varm og kjærlig, men når han blir full blir han destruktiv, upålitelig og til tider voldelig.

Walls beskriver i fascinerende detalj om hvordan det var å være barn og vokse opp i en familie som stadig er på flyttefot og ute etter nye eventyr. Eventyr som oftest var en flukt fra pengeinnkrevere og enhver form for ansvar. Siden foreldrene i stor grad var motivert av innfall og paranoia var barna; Jeannette, hennes bror og to søstre, i stor grad overlatt til seg selv. Gjennom Walls’ fantastiske historiefortellende håndlag, blir vi kjent med uforglemmelige karakterer i en uvanlig bok, og Walls’ kjærlighet til foreldrene – til tross for deres overveldende selvopptatthet – lyser fra alle sidene i boken.

Krystallslottet har ligget på New York Times’ bestselgerliste i fire år og er blitt oversatt til 22 språk.
****

Jeg skal ikke skryte på meg at jeg leser særlig mange selvbiografiske romaner. Jeg har ikke engang lest Min Kamp-bøkene. Men da Pantagruel tok kontakt, var det allikevel noe ved denne boka som fanget oppmerksomheten min. Både tittelen og omslaget er veldig vakre, men det var noe ved vaskeseddelen: Hvordan klarer et barn seg når det er født inn i en situasjon slik som Jeannette ble?

Det er mitt første minne (…) Jeg snudde meg for å sjekke hva det var og oppdaget at kjolen hadde tatt fyr. Jeg ble stiv av skrekk og så på at de gulhvite flammene laget en takkete brun strek oppover det rosa stoffet mens de klatret oppover magen min. Så tok flammene sats og nådde ansiktet.

Jeannettes foreldre tror ikke på skolemedisin. De mener at leger er kvakksalvere, og at det eneste som hjelper er ekte naturmedisin. Dessuten er det sånn at det som ikke dreper en, gjør en sterkere. Pappa Rex bruker derfor mye tid på å lekse opp legene mens Jeannette ligger innlagt med brannskader, og en dag stjeler han datteren sin hjem igjen. Med dette setter forfatteren standarden på holdningen hun vokste opp under, og dette er sterke greier.

Lori, Jeannette, Brian og etterhvert Maureen må tilpasse seg en oppvekst som i aller høyeste grad styres av foreldrenes ukonvensjonelle innskytelser. De flytter fra sted til sted, ofte for å flykte fra gjeld eller samfunnsanvar, men like ofte som et resultat av foreldrenes innfall. Når barna i blant rekker og sette ned røtter, blir de like raskt revet opp igjen. Noen steder får de gå på skole, andre steder ikke. Foreldrenes mangel på grensesetting og det de fleste av oss nok vil anse som normale oppdragelsesteknikker gjør at søsknene for det meste ikke har noen andre enn hverandre.

Mamma spurte om alt var i orden med meg. Jeg trakk på skuldrene og nikket. “Ja, der ser du,” sa hun. Hun sa at seksuelle overgrep var bare en forbrytelse hvis man ville at det skulle være en forbrytelse. “Hvis du mener du ikke er skadet på noen måte, er du ikke det,” sa hun. “Det er veldig mange kvinner som gjør så mye ut av slike ting. Men du er sterkere enn som så.” Hun fortsatte på kryssordet.

Det er allikevel med en imponerende ro at forfatteren gir oss innblikk i oppveksten sin. Hun slipper oss inn i det aller helligste og skildrer en historie hun i mange, mange år forsøkte å holde skjult for omverdenen sin. Hun var flau over foreldrene og levemåten deres, og hun bar ikke så rent lite nag til Rose Mary og Rex, som kontrollerte den brokete skjebnen hennes. Allikevel er det så innmari tydelig hvor glad hun er i begge to. Til tross for alt det hun blir utsatt for er ikke dette en bok som fokuserer på hvor forferdelig oppveksten var. Langt derifra. Det er en sindig og avmålt skildring av hva som skjedde. Hun utelater ikke de gode øyeblikkene hun hadde med faren; da han gav henne Venus på himmelen, da han hjalp henne å jage vekk Demon-jævelen, da de sammen hang over plantegningene til drømmehuset.

Kort sagt er dette en bok jeg med glede anbefaler videre. Det er en varm og nærgående skildring av minner, og slett ingen tung og dyster fortelling om hvor vondt hun hadde det. Noen av minnene kjenner jeg godt i magen, og jeg får lyst til å filleriste foreldrene og ta med meg barna. Andre minner er tvers igjennom kjærlige, og jeg blir i tvil om jeg skal filleriste noen. Så leser jeg noe som får det til å vende seg i magen igjen. Jeannette Walls hadde en komplisert og sammensatt oppvekst, og hun skriver nyansert om saken. Les den.

Har du lyst til å lese Krystallslottet? Forlaget sendte med en ekstra, flunkende ny innbundet utgave av denne boka, og jeg vil derfor gi den bort til en av dere leserne. Oppfordrer alle som kunne tenke seg å være med i en liten trekning om å legge igjen et lite pip om det i kommentarfeltet under. Om to dager, det vil si onsdag den første juni, trekker jeg ut en tilfeldig person som får den tilsendt. Så fremt noen har meldt sin interesse, da. 🙂

7 Responses to “Krystallslottet – Jeannette Walls”


 1. 1 Marielle mai 30, 2011, kl. 13:06

  Jeg vil VELDIG gjerne lese denne!

 2. 2 Ingalill mai 30, 2011, kl. 14:39

  Trenger ikke være med i trekningen da jeg allrede har lest den, men ville bare berømme omtalen og stille meg bak anbefalingen.
  God bok!

 3. 3 May Brit mai 30, 2011, kl. 15:34

  Jeg er så glad for at jeg bestemte meg for å starte egen bokblogg. Jeg har bare på noen få uke utvidet horisonten min, lest og fått anbefalt bøker jeg i utgangspunktet ikke hadde tenkt på, eller hørt om før.

  På bakgrunn av din omtale ønsker jeg å lese denne boka. Jeg kommer nok til å lese den uansett, men artig å være med i trekning:)

  • 4 Julie mai 30, 2011, kl. 18:44

   Jeg føler det samme som deg! Du verden så mye jeg gikk glipp av før jeg begynte å blogge om bøker – det er jo nesten skummelt. Hurra for bokblogging.

 4. 5 siljeblomst mai 30, 2011, kl. 19:45

  En utrolig flott og grundig anmeldelse! Jeg har veldig lyst til å lese boka 🙂

 5. 6 Askeladden mai 30, 2011, kl. 21:17

  Jeg vil også lese denne boken og vil være med på trekninga:)

 6. 7 Heidi mai 30, 2011, kl. 22:03

  Det høres ut som en god bok. Jeg vil også være med i trekningen 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 364 802 hits

Instagram

I am participating in SFF180's Space Opera September, and I chose Becky Chambers' To Be Taught if Fortunate as my first book. The quest I am on is to read at least 4 books. The challenges are: 1: read a space opera novella (which is what I'm reading now) 2A: read two space operas by women 2B: read a space opera by a diverse author and/or with a diverse main character 3: read a space opera from before you were born 4: read a space opera with 500 pages or more. There are unlocks for each challenge, and the path you follow is decided by whether you pick 2A or 2B. Look up SFF180's YouTube channel for more information, and search for "SSF180 presenters Space Opera September 2019" on goodreads to find the group. Among other things, you will find a huge list of women and non-binary space opera authors there. #spaceoperaseptember2019 #sff180 #readathon #readingchallenge #soseptember2019 #sos2019 #tobetaughtiffortunate #beckychambers #scifi #sciencefiction #spaceopera #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #currentlyreading
(I'll do this one in Norwegian). Leste nylig Linnéa Myhres nyeste bok, Meg meg meg. Likte den! Synes @linniiie får til den skildringen av... Hva skal jeg si... unnvikende retningsløshet og angst veldig bra. Protagonisten er med den eldre kjæresten sin til LA mens han jobber, uten å egentlig ha noe spesielt å ta seg til. Så hun klamrer seg fast til det samme ankeret hun klamret seg fast i da hun var yngre, nemlig Britney Spears. Anbefales videre! #megmegmeg #linnéamyhre #linneamyhre #book #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #ebok #ebook #bookporn #bookshelf #kindle #ereader #bookstagrammers #reading #bookreview #britneyspears
The Gift of Fear by Gavin de Becker is one of those books that has kept popping up everywhere for years. Last time that happened was when I watched the movie Unsane. And now I've finally read it (it's been in my library for years). I thought it was quite interesting, there are a lot of harrowing statistics and anecdotes. I'm still not sure if I'm able to separate genuine fear, which according to de Becker is a good thing, from general worry and anxiety, which is not very helpful. But still! I'd recommend this one, as have many, many people before me. #thegiftoffear #gavindebecker #ebook #book #books #classic #nonfiction #sakprosa #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #lesetips #bokorm #bookworm #lesehest #welovebooks
I recently read "Bad Blood" by John Carreyrou. The story of Theranos and Elizabeth Holmes is so weird - and it's shocking that something like this could and did happen. If you're not familiar with this case, I'd recommend the HBO documentary "The inventor", as well as this book. Holmes will be on trial in 2020. #badblood #theranos #elizabethholmes #johncarreyrou #books #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #ebook #bookporn #bookshelf #newbook #bookhaul #documentsary #nonfiction #sakprosa
Very happy to have gotten my hands on 'Plantelykke' by Anders Røyneberg, aka @arcticgardener. 🌱 It's a beautiful book, full of helpful advice for beginners and experienced plant lovers alike. It was a gift from @kavehrashidi and @ainahaugr, and it's signed (with an awkward inside joke). Thank you! ❤ The plants featured in this picture, not including the ones on the actual cover: Begonia Maculata, Fittonia Verschaffeltii, String of Hearts, String of Pearls, Peperomia Prostrata, Begonia Rex, Alocasia Polly, Kalanchoe Thyrsiflora, Monstera Adansonii #plantelykke #andersrøyneberg #arcticgardener #sakprosa #nonfiction #coffeetable #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #nrklesetips #lesehest #bokorm #bookworm #bookish #bookstagram #bookporn #plantporn
[Leseeksemplar fra forlaget // ARC from the publisher] When I finished reading the first half of of the story about Vei earlier this year, I was sad to discover that the last half wasn't out yet. So imagine my excitement when the publisher sent it to me without me knowing not too long ago. I'm not sure if this story exists in English yet, but it should. Vei by the Swedish authors Sara B. Elfgren and Karl Johnsson consists of 11 chapters split into two books. The story follows the young woman Vei in a world based on norse mythology, where her destiny is not for her to decide. I must say I liked the first half better than the second one, but I happily recommend it! Beautiful artwork, I remember a couple of pages with a lot of red and tangled hair in particular. 🥰 #vei #sarabelfgren #karljohnsson #graphicnovel #comicbook #newbook #bookhaul #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #nrklesetips #lesehest #bokorm #bookworm #teaporn #bookporn #egmont
Emily Eternal by M.G. Wheaton has been showing up in recommendations all over the place recently, and when I found it on the recommended shelf at @outlandkirkegata, I went for it. About the book: Emily is an artificial consciousness, designed in a lab to help humans process trauma, which is particularly helpful when the sun begins to die 5 billion years before scientists agreed it was supposed to. So, her beloved human race is screwed, and so is Emily. That is, until she finds a potential answer buried deep in the human genome. But before her solution can be tested, her lab is brutally attacked, and Emily is forced to go on the run with two human companions - college student Jason and small-town Sheriff, Mayra. As the sun's death draws near, Emily and her friends must race against time to save humanity. But before long it becomes clear that it's not only the species at stake, but also that which makes us most human. #emilyeternal #mgwheaton #book #books #newbook #bookhaul #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #nrklesetips #lesehest #bokorm #bookworm #scifi #sciencefiction #bookstagrammers #bookporn #coffeeporn #plantporn
I first saw Elisabeth (@elbakken) recommend Planetfall by Emma Newman earlier this year, and since then it has been making the rounds on Norwegian bookish social media. Obviously couldn't let that one pass me by, I trust her taste! About Planetfall: Renata Ghali believed in Lee Suh-Mi’s vision of a world far beyond Earth, calling to humanity. A planet promising to reveal the truth about our place in the cosmos, untainted by overpopulation, pollution, and war. Ren believed in that vision enough to give up everything to follow Suh-Mi into the unknown. More than twenty-two years have passed since Ren and the rest of the faithful braved the starry abyss and established a colony at the base of an enigmatic alien structure where Suh-Mi has since resided, alone. All that time, Ren has worked hard as the colony's 3-D printer engineer, creating the tools necessary for human survival in an alien environment, and harboring a devastating secret. Ren continues to perpetuate the lie forming the foundation of the colony for the good of her fellow colonists, despite the personal cost. Then a stranger appears, far too young to have been part of the first planetfall, a man who bears a remarkable resemblance to Suh-Mi. The truth Ren has concealed since planetfall can no longer be hidden. And its revelation might tear the colony apart… #planetfall #emmanewman #sciencefiction #scifi #gollancz #book #books #newbook #bookhaul #litteratur #literature #bookish #bookstagram #bookstagrammers #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #plants #bookporn #plantporn #begoniamaculata
Hunger (Sult) by Knut Hamsun is one of my favourite books. Obviously had to read this new graphic novel adaptation by Martin Ernstsen. I'd happily recommend it, I find the text and illustrations perfectly compliment each other. Ernstsen captured the protagonist's inner turmoil very well! #knuthamsun #sult #hunger #martinernstsen #book #classic #klassiker #bok #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #nrklesetips #lesehest #bokorm #bookworm #graphicnovel #tegneserie #bookporn
One of my favourite hobbies, aside from reading, is embroidery. So obviously, when I came across "Threads of Life" by Clare Hunter, which claims to offer "A history of the world through the eye of a needle", I had to get it. #threadsoflife #clarehunter #books #bøker #litteratur #literature #bookish #bookstagram #instabook #booknerd #bookcoverlove #coverlove #boktips #lesetips #bokorm #bookworm #nonfiction #history #historybook #embroidery #crafts
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 75 andre følgere

Bloggurat

%d bloggere like this: