Krystallslottet – Jeannette Walls

Sjanger: Selvbiografisk roman
Først utgitt: 2005
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Pantagruel
Format: Innbundet
ISBN: 9788279004530
Sider: 300

Jeg har mottatt og lest denne boka på forespørsel fra forlaget Pantagruel.

****
Om boka:
I Krystallslottet skriver Jeannette Walls om sin oppvekst i hendene på eksentriske, nomadiske foreldre. Faren Rex er alkoholiker og moren, Rose Mary, er kunstner og lettere gal. Rose Mary prioriterer maling og litteratur fremfor morskap: «Hvorfor tilbringe en hel ettermiddag med å tilberede et måltid som forsvinner i løpet av en time, når man på samme tid kan male et bilde som varer for evig?» spør hun barna. Dermed er det duket for blant ennet kattemat, meloner og popkorn til middag. Faren Rex er varm og kjærlig, men når han blir full blir han destruktiv, upålitelig og til tider voldelig.

Walls beskriver i fascinerende detalj om hvordan det var å være barn og vokse opp i en familie som stadig er på flyttefot og ute etter nye eventyr. Eventyr som oftest var en flukt fra pengeinnkrevere og enhver form for ansvar. Siden foreldrene i stor grad var motivert av innfall og paranoia var barna; Jeannette, hennes bror og to søstre, i stor grad overlatt til seg selv. Gjennom Walls’ fantastiske historiefortellende håndlag, blir vi kjent med uforglemmelige karakterer i en uvanlig bok, og Walls’ kjærlighet til foreldrene – til tross for deres overveldende selvopptatthet – lyser fra alle sidene i boken.

Krystallslottet har ligget på New York Times’ bestselgerliste i fire år og er blitt oversatt til 22 språk.
****

Jeg skal ikke skryte på meg at jeg leser særlig mange selvbiografiske romaner. Jeg har ikke engang lest Min Kamp-bøkene. Men da Pantagruel tok kontakt, var det allikevel noe ved denne boka som fanget oppmerksomheten min. Både tittelen og omslaget er veldig vakre, men det var noe ved vaskeseddelen: Hvordan klarer et barn seg når det er født inn i en situasjon slik som Jeannette ble?

Det er mitt første minne (…) Jeg snudde meg for å sjekke hva det var og oppdaget at kjolen hadde tatt fyr. Jeg ble stiv av skrekk og så på at de gulhvite flammene laget en takkete brun strek oppover det rosa stoffet mens de klatret oppover magen min. Så tok flammene sats og nådde ansiktet.

Jeannettes foreldre tror ikke på skolemedisin. De mener at leger er kvakksalvere, og at det eneste som hjelper er ekte naturmedisin. Dessuten er det sånn at det som ikke dreper en, gjør en sterkere. Pappa Rex bruker derfor mye tid på å lekse opp legene mens Jeannette ligger innlagt med brannskader, og en dag stjeler han datteren sin hjem igjen. Med dette setter forfatteren standarden på holdningen hun vokste opp under, og dette er sterke greier.

Lori, Jeannette, Brian og etterhvert Maureen må tilpasse seg en oppvekst som i aller høyeste grad styres av foreldrenes ukonvensjonelle innskytelser. De flytter fra sted til sted, ofte for å flykte fra gjeld eller samfunnsanvar, men like ofte som et resultat av foreldrenes innfall. Når barna i blant rekker og sette ned røtter, blir de like raskt revet opp igjen. Noen steder får de gå på skole, andre steder ikke. Foreldrenes mangel på grensesetting og det de fleste av oss nok vil anse som normale oppdragelsesteknikker gjør at søsknene for det meste ikke har noen andre enn hverandre.

Mamma spurte om alt var i orden med meg. Jeg trakk på skuldrene og nikket. “Ja, der ser du,” sa hun. Hun sa at seksuelle overgrep var bare en forbrytelse hvis man ville at det skulle være en forbrytelse. “Hvis du mener du ikke er skadet på noen måte, er du ikke det,” sa hun. “Det er veldig mange kvinner som gjør så mye ut av slike ting. Men du er sterkere enn som så.” Hun fortsatte på kryssordet.

Det er allikevel med en imponerende ro at forfatteren gir oss innblikk i oppveksten sin. Hun slipper oss inn i det aller helligste og skildrer en historie hun i mange, mange år forsøkte å holde skjult for omverdenen sin. Hun var flau over foreldrene og levemåten deres, og hun bar ikke så rent lite nag til Rose Mary og Rex, som kontrollerte den brokete skjebnen hennes. Allikevel er det så innmari tydelig hvor glad hun er i begge to. Til tross for alt det hun blir utsatt for er ikke dette en bok som fokuserer på hvor forferdelig oppveksten var. Langt derifra. Det er en sindig og avmålt skildring av hva som skjedde. Hun utelater ikke de gode øyeblikkene hun hadde med faren; da han gav henne Venus på himmelen, da han hjalp henne å jage vekk Demon-jævelen, da de sammen hang over plantegningene til drømmehuset.

Kort sagt er dette en bok jeg med glede anbefaler videre. Det er en varm og nærgående skildring av minner, og slett ingen tung og dyster fortelling om hvor vondt hun hadde det. Noen av minnene kjenner jeg godt i magen, og jeg får lyst til å filleriste foreldrene og ta med meg barna. Andre minner er tvers igjennom kjærlige, og jeg blir i tvil om jeg skal filleriste noen. Så leser jeg noe som får det til å vende seg i magen igjen. Jeannette Walls hadde en komplisert og sammensatt oppvekst, og hun skriver nyansert om saken. Les den.

Har du lyst til å lese Krystallslottet? Forlaget sendte med en ekstra, flunkende ny innbundet utgave av denne boka, og jeg vil derfor gi den bort til en av dere leserne. Oppfordrer alle som kunne tenke seg å være med i en liten trekning om å legge igjen et lite pip om det i kommentarfeltet under. Om to dager, det vil si onsdag den første juni, trekker jeg ut en tilfeldig person som får den tilsendt. Så fremt noen har meldt sin interesse, da. 🙂

Reklamer

7 Responses to “Krystallslottet – Jeannette Walls”


 1. 1 Marielle mai 30, 2011, kl. 13:06

  Jeg vil VELDIG gjerne lese denne!

 2. 2 Ingalill mai 30, 2011, kl. 14:39

  Trenger ikke være med i trekningen da jeg allrede har lest den, men ville bare berømme omtalen og stille meg bak anbefalingen.
  God bok!

 3. 3 May Brit mai 30, 2011, kl. 15:34

  Jeg er så glad for at jeg bestemte meg for å starte egen bokblogg. Jeg har bare på noen få uke utvidet horisonten min, lest og fått anbefalt bøker jeg i utgangspunktet ikke hadde tenkt på, eller hørt om før.

  På bakgrunn av din omtale ønsker jeg å lese denne boka. Jeg kommer nok til å lese den uansett, men artig å være med i trekning:)

  • 4 Julie mai 30, 2011, kl. 18:44

   Jeg føler det samme som deg! Du verden så mye jeg gikk glipp av før jeg begynte å blogge om bøker – det er jo nesten skummelt. Hurra for bokblogging.

 4. 5 siljeblomst mai 30, 2011, kl. 19:45

  En utrolig flott og grundig anmeldelse! Jeg har veldig lyst til å lese boka 🙂

 5. 6 Askeladden mai 30, 2011, kl. 21:17

  Jeg vil også lese denne boken og vil være med på trekninga:)

 6. 7 Heidi mai 30, 2011, kl. 22:03

  Det høres ut som en god bok. Jeg vil også være med i trekningen 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 319,121 hits

Instagram

New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon. #bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: