Mother’s Beloved: Stories from Laos – Outhine Bounyavong

Sjanger: Novellesamling
Først utgitt: 1990
Denne utgaven utgitt: 1999
Forlag: Washington Press
Format: Heftet
ISBN: 9780295977362
Sider: 163

****
Om boka:
Outhine Bounyavong is one of the most prominent contemporary writers in Laos. His stories are animated with Laotian virtues of simplicity, compassion, respect for age, and other village mores; they breathe with a gentleness that is fresh and distinctive. Outhine is interested in his own memories, in how to behave with compassion, and in the chain of life among men and women that reaches into the earth.
Rather than writing through an ideological lens, Outhine focuses on the passions and foibles of ordinary people. Their good luck, disappointments, and plain but poignant conversations reveal the subtle textures of Lao culture. The tragedy of war and the threat of enviromental degradation are themes woven into his stories.

Outhine Bounyavong was born in Laos in 1942. The author of four collections of short stories, he has had a long career as a journalist, editor , and translator. He lives in Vientiane.
****

Jeg reiser videre fra Thailand og the Happiness of Kati, til Laos og denne novellesamlingen. Og jeg må ærlig innrømme at jeg ikke visste noen verdens ting om Laos før jeg begynte. Nå vet jeg derimot at det er et land med litt under 7 millioner innbyggere som grenser til Kina, Burma, Thailand, Kambodsja og Vietnam. Videre har jeg fått med meg at landet var kolonisert av Frankrike fra 1893 til 1954, og at mange av innbyggerne som følge av fokus på fransk og Frankrike mistet litt av kontakten med tradisjonell laotisk språk, kultur og litteratur. Outhine Bounyavong hører til generasjonen som igjen forsøkte å bygge bro fra laotisk språk, kultur og klassisk litteratur til det moderne samfunn.

Vaskeseddelen forteller i grunn veldig godt hva vi finner mellom permene: dette er en samling bestående av fjorten noveller som alle fremmer idealer om medmenneskelighet, respekt for de eldre, samt de små gledene her i livet. I noen av novellene finner vi også en kritikk mot økende materialisme, krig og rovdrift av naturen. Vi følger de helt vanlige menneskene; individet står i fokus. Her hører vi lite om styrende makter og politikk, vi hører heller om konsekvensene slikt har for individet.

Det er jevnt over en kommunistisk undertone i samlingen, synes jeg, men det er i novellen «What a Beauty!» vi finner det tydeligste sporet av politikk. Den handler om Phaengkham, bondejenta som ingen ber opp til dans. Hun sitter tålmodig, om enn flau og ukomfortabel, og venter på en benk mens alle de rike og sofistikerte jentene med lange navn blir bedt opp til dans gang på gang. Etter å ha ventet gjennom 21 sanger, dukker det plutselig opp en ung mann som ber henne opp til dans. Hun takker ja, de danser, og det er den eneste dansen hun danser den kvelden. Deretter går livet sin vante gang, hun hjelper moren i den lille salgsboden hennes der de selger akkurat nok til at endene møtes. 2 år senere, dette vil si i 1977 (2 år etter Laos ble kommunistisk), kommer mannen som bød henne opp til dans til boden hennes, denne gangen i uniform. Det viser seg at han hørte til frigjøringshæren (det vil si de som tok sikte på at Laos skulle bli kommunistisk), og at han satte pris på Phaengkhams levemåte, med hardt arbeid og uten overflod. Til slutt får vi høre at de vakre jentene som fikk danse hele natten ble sendt til Dorn Nang, som er en øy der prostituerte og andre ble sendt for å skoleres på nytt.

Selv om samlingen inneholder mange gode noveller, har jeg funnet et par favoritter. Den første er «The Eternal Pair of Birds», som handler om moren og sønnen som tilbringer ettermiddagene ute i hagen mens de ser på himmelen. Der oppe flyr et fuglepar, hver eneste dag, samme rute. De har et reir i skogen litt bortenfor, og de flyr over huset for å finne mat til barna. Moren og sønnen elsker denne aktiviteten, det blir en del av livet. Samtidig dukker det opp noen fremmede i landsbyen, og selv om innbyggerne velger å kalle dem «tømmerarbeidere», insisterer de på å bli kalt «businessmenn». Så en dag dukker ikke fuglene opp på himmelen. Moren og sønnen blir bekymret, de lurer på om noe har skjedd med matforsyningen, med fuglungene eller med foreldrene. Så kommer faren i huset hjem og forteller at disse businessmennene har skutt to fugler, og at de henger på lasteplanet deres:

Nang Oon was speechless. She felt as if something precious had been taken away from her. She felt a void in her heart. She prayed that those were not the pair of birds that always flew over the palmyra.

Fuglene dukket aldri opp igjen, og samtidig dukker stadig flere biler med fremmede menn opp:

They roared past, heading towards the green woods in the west where many birds built their nests. They sped by on the one dirt road and stirred up a cloud of dust that had been unknown in this remote hamlet, a dust that covered the leaves of the trees along the road and the flowers of the flame tree in full bloom at the edge of the field, creating a drab sight that had not existed before.

Den andre favoritten min heter «Frangipani», og handler om en mann som planter et tamarindtre utenfor huset sitt. Det vokser seg stort og flott, og blir mannens stolthet. Treet tilbyr skygge til slitne forbipasserende, og en lekeplass til nabolagets barn. Mannen elsker lyden av barnelatter, selv om han av og til bekymrer seg for at de som klatrer høyest skal falle ned. Treet er så flott at hele nabolaget setter pris på det; det blir et slags symbol. Så en dag da han kommer hjem fra arbeid har treet hans blitt saget ned. Det samme gjelder samtlige trær i nabolaget, med untak av to stykker som står igjen kraftig redusert. Kona hans forklarer han at det skyldes utbygging av strømnettverket.

After that day, there were no more children’s voices in front of my yard. There was an eerie silence and emptiness, and outside, where the tree once stood, it was very sunny and hot. I felt empty inside. I missed the tree and the noise of the children so very much.

Alt håp er allikevel ikke ute, han velger å plante en frangipanibusk der treet hadde stått. Samtidig gir han skudd til naboene så alle planter busker der trærne en gang hadde stått. Buskene vokser seg store og flotte (men ikke så store at de risikerer å bli skjært ned), og nabolaget fylles igjen med en behagelig skygge og barnelatter.

«The Eternal Pair of Birds» og «Frangipani» er flotte og sterke argumenter mot rovdriften vi ofte bedriver mot naturen. Og Bounyavong forteller disse historiene uten å moralisere direkte; han forteller ikke om konsekvensene det har for miljøet eller at jorden kommer til å gå under. Nei, han forteller om effekten det har på enkeltmennesket. Om moren og sønnen som mister noe stabilt og felles i hverdagen, om mannen som mister barnelatteren utenfor vinduet.

«Death Price» og «The Voice from the Plain of Jars» skildrer begge ødeleggelser som følger av kriger og konflikter Laos har vært involvert i. Dette er en flott novellesamling som kan fungere som et vindu vendt mot et land jeg før nå ikke visste noen ting om. Etter å ha lest den lot jeg meg inspirere til å finne ut mer om landet. Mange av novellene er dessuten direkte overførbare til de fleste andre land, inkludert mitt eget. Jeg husker for eksempel godt det flotte, gamle treet som hadde stått utenfor den lille kaffesjappa jeg jobbet for for noen år tilbake. En dag var det borte; bare en ensom stamme igjen. Det var i veien for byggeprosjektet som foregikk, og tomheten som skildres av Bounyavong eksisterer faktisk når slikt skjer.

Frangipani - kanskje var det denne typen mannen plantet i Tamarindtreets plass? Bildet er linket.

Reklamer

4 Responses to “Mother’s Beloved: Stories from Laos – Outhine Bounyavong”


 1. 1 lesemaraton mai 3, 2011, kl. 14:52

  Denne virker fin. Hvor kjøpte du den? Jeg fant en ganske dyr utgave på amazon, men vil helst ikke kjøpe den der.

  • 2 Julie mai 3, 2011, kl. 15:31

   Jeg kjøpte hos Amazon.com, men jeg ser også at etter at jeg kjøpte noen utgaver av diverse av disse bøkene, har de gått tom. Jeg lurer på om de kanskje bare hadde en liggende og støve bort bak en hylle. Men kanskje med litt tålmodighet vil de få den igjen?

   Ellers gjorde jeg et raskt søk på ISBN og fant den hos akademika.no til 210 kr. Ellers dukket den opp til $23 hos australske qbd.com.au og $17.50 hos amerikanske borders.com. Britiske abebooks.co.uk (som jeg forøvrig fikk anbefalt av en bibliotekar i Skottland) gir deg masse forskjellige britiske nettbutikker med prissammenligning og det hele her: http://www.abebooks.co.uk/9780295977362/Mothers-Beloved-Stories-Laos-Bounyavong-0295977361/plp

   Og til slutt ser jeg at de har en igjen hos Amazon.co.uk, til £13.99. 🙂

 2. 3 labben mai 3, 2011, kl. 15:35

  Takk for info =)

  Skal si du går grundig til verks for å hjelpe!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 320,876 hits

Instagram

I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: