Mother’s Beloved: Stories from Laos – Outhine Bounyavong

Sjanger: Novellesamling
Først utgitt: 1990
Denne utgaven utgitt: 1999
Forlag: Washington Press
Format: Heftet
ISBN: 9780295977362
Sider: 163

****
Om boka:
Outhine Bounyavong is one of the most prominent contemporary writers in Laos. His stories are animated with Laotian virtues of simplicity, compassion, respect for age, and other village mores; they breathe with a gentleness that is fresh and distinctive. Outhine is interested in his own memories, in how to behave with compassion, and in the chain of life among men and women that reaches into the earth.
Rather than writing through an ideological lens, Outhine focuses on the passions and foibles of ordinary people. Their good luck, disappointments, and plain but poignant conversations reveal the subtle textures of Lao culture. The tragedy of war and the threat of enviromental degradation are themes woven into his stories.

Outhine Bounyavong was born in Laos in 1942. The author of four collections of short stories, he has had a long career as a journalist, editor , and translator. He lives in Vientiane.
****

Jeg reiser videre fra Thailand og the Happiness of Kati, til Laos og denne novellesamlingen. Og jeg må ærlig innrømme at jeg ikke visste noen verdens ting om Laos før jeg begynte. Nå vet jeg derimot at det er et land med litt under 7 millioner innbyggere som grenser til Kina, Burma, Thailand, Kambodsja og Vietnam. Videre har jeg fått med meg at landet var kolonisert av Frankrike fra 1893 til 1954, og at mange av innbyggerne som følge av fokus på fransk og Frankrike mistet litt av kontakten med tradisjonell laotisk språk, kultur og litteratur. Outhine Bounyavong hører til generasjonen som igjen forsøkte å bygge bro fra laotisk språk, kultur og klassisk litteratur til det moderne samfunn.

Vaskeseddelen forteller i grunn veldig godt hva vi finner mellom permene: dette er en samling bestående av fjorten noveller som alle fremmer idealer om medmenneskelighet, respekt for de eldre, samt de små gledene her i livet. I noen av novellene finner vi også en kritikk mot økende materialisme, krig og rovdrift av naturen. Vi følger de helt vanlige menneskene; individet står i fokus. Her hører vi lite om styrende makter og politikk, vi hører heller om konsekvensene slikt har for individet.

Det er jevnt over en kommunistisk undertone i samlingen, synes jeg, men det er i novellen «What a Beauty!» vi finner det tydeligste sporet av politikk. Den handler om Phaengkham, bondejenta som ingen ber opp til dans. Hun sitter tålmodig, om enn flau og ukomfortabel, og venter på en benk mens alle de rike og sofistikerte jentene med lange navn blir bedt opp til dans gang på gang. Etter å ha ventet gjennom 21 sanger, dukker det plutselig opp en ung mann som ber henne opp til dans. Hun takker ja, de danser, og det er den eneste dansen hun danser den kvelden. Deretter går livet sin vante gang, hun hjelper moren i den lille salgsboden hennes der de selger akkurat nok til at endene møtes. 2 år senere, dette vil si i 1977 (2 år etter Laos ble kommunistisk), kommer mannen som bød henne opp til dans til boden hennes, denne gangen i uniform. Det viser seg at han hørte til frigjøringshæren (det vil si de som tok sikte på at Laos skulle bli kommunistisk), og at han satte pris på Phaengkhams levemåte, med hardt arbeid og uten overflod. Til slutt får vi høre at de vakre jentene som fikk danse hele natten ble sendt til Dorn Nang, som er en øy der prostituerte og andre ble sendt for å skoleres på nytt.

Selv om samlingen inneholder mange gode noveller, har jeg funnet et par favoritter. Den første er «The Eternal Pair of Birds», som handler om moren og sønnen som tilbringer ettermiddagene ute i hagen mens de ser på himmelen. Der oppe flyr et fuglepar, hver eneste dag, samme rute. De har et reir i skogen litt bortenfor, og de flyr over huset for å finne mat til barna. Moren og sønnen elsker denne aktiviteten, det blir en del av livet. Samtidig dukker det opp noen fremmede i landsbyen, og selv om innbyggerne velger å kalle dem «tømmerarbeidere», insisterer de på å bli kalt «businessmenn». Så en dag dukker ikke fuglene opp på himmelen. Moren og sønnen blir bekymret, de lurer på om noe har skjedd med matforsyningen, med fuglungene eller med foreldrene. Så kommer faren i huset hjem og forteller at disse businessmennene har skutt to fugler, og at de henger på lasteplanet deres:

Nang Oon was speechless. She felt as if something precious had been taken away from her. She felt a void in her heart. She prayed that those were not the pair of birds that always flew over the palmyra.

Fuglene dukket aldri opp igjen, og samtidig dukker stadig flere biler med fremmede menn opp:

They roared past, heading towards the green woods in the west where many birds built their nests. They sped by on the one dirt road and stirred up a cloud of dust that had been unknown in this remote hamlet, a dust that covered the leaves of the trees along the road and the flowers of the flame tree in full bloom at the edge of the field, creating a drab sight that had not existed before.

Den andre favoritten min heter «Frangipani», og handler om en mann som planter et tamarindtre utenfor huset sitt. Det vokser seg stort og flott, og blir mannens stolthet. Treet tilbyr skygge til slitne forbipasserende, og en lekeplass til nabolagets barn. Mannen elsker lyden av barnelatter, selv om han av og til bekymrer seg for at de som klatrer høyest skal falle ned. Treet er så flott at hele nabolaget setter pris på det; det blir et slags symbol. Så en dag da han kommer hjem fra arbeid har treet hans blitt saget ned. Det samme gjelder samtlige trær i nabolaget, med untak av to stykker som står igjen kraftig redusert. Kona hans forklarer han at det skyldes utbygging av strømnettverket.

After that day, there were no more children’s voices in front of my yard. There was an eerie silence and emptiness, and outside, where the tree once stood, it was very sunny and hot. I felt empty inside. I missed the tree and the noise of the children so very much.

Alt håp er allikevel ikke ute, han velger å plante en frangipanibusk der treet hadde stått. Samtidig gir han skudd til naboene så alle planter busker der trærne en gang hadde stått. Buskene vokser seg store og flotte (men ikke så store at de risikerer å bli skjært ned), og nabolaget fylles igjen med en behagelig skygge og barnelatter.

«The Eternal Pair of Birds» og «Frangipani» er flotte og sterke argumenter mot rovdriften vi ofte bedriver mot naturen. Og Bounyavong forteller disse historiene uten å moralisere direkte; han forteller ikke om konsekvensene det har for miljøet eller at jorden kommer til å gå under. Nei, han forteller om effekten det har på enkeltmennesket. Om moren og sønnen som mister noe stabilt og felles i hverdagen, om mannen som mister barnelatteren utenfor vinduet.

«Death Price» og «The Voice from the Plain of Jars» skildrer begge ødeleggelser som følger av kriger og konflikter Laos har vært involvert i. Dette er en flott novellesamling som kan fungere som et vindu vendt mot et land jeg før nå ikke visste noen ting om. Etter å ha lest den lot jeg meg inspirere til å finne ut mer om landet. Mange av novellene er dessuten direkte overførbare til de fleste andre land, inkludert mitt eget. Jeg husker for eksempel godt det flotte, gamle treet som hadde stått utenfor den lille kaffesjappa jeg jobbet for for noen år tilbake. En dag var det borte; bare en ensom stamme igjen. Det var i veien for byggeprosjektet som foregikk, og tomheten som skildres av Bounyavong eksisterer faktisk når slikt skjer.

Frangipani - kanskje var det denne typen mannen plantet i Tamarindtreets plass? Bildet er linket.

4 Responses to “Mother’s Beloved: Stories from Laos – Outhine Bounyavong”


 1. 1 lesemaraton mai 3, 2011, kl. 14:52

  Denne virker fin. Hvor kjøpte du den? Jeg fant en ganske dyr utgave på amazon, men vil helst ikke kjøpe den der.

  • 2 Julie mai 3, 2011, kl. 15:31

   Jeg kjøpte hos Amazon.com, men jeg ser også at etter at jeg kjøpte noen utgaver av diverse av disse bøkene, har de gått tom. Jeg lurer på om de kanskje bare hadde en liggende og støve bort bak en hylle. Men kanskje med litt tålmodighet vil de få den igjen?

   Ellers gjorde jeg et raskt søk på ISBN og fant den hos akademika.no til 210 kr. Ellers dukket den opp til $23 hos australske qbd.com.au og $17.50 hos amerikanske borders.com. Britiske abebooks.co.uk (som jeg forøvrig fikk anbefalt av en bibliotekar i Skottland) gir deg masse forskjellige britiske nettbutikker med prissammenligning og det hele her: http://www.abebooks.co.uk/9780295977362/Mothers-Beloved-Stories-Laos-Bounyavong-0295977361/plp

   Og til slutt ser jeg at de har en igjen hos Amazon.co.uk, til £13.99.🙂

 2. 3 labben mai 3, 2011, kl. 15:35

  Takk for info =)

  Skal si du går grundig til verks for å hjelpe!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 273,859 hits

Instagram

The League of Regrettable Superheroes by Jon Morris is a fun look at superheroes who never made it into the big leagues. Some of them missed their chance simply because they just vanished in the crowd, but others were downright weird. Ever heard of Doll Man? Jigsaw? Fatman the Human Flying Saucer..? #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #superhero #jonmorris #theleagueofregrettablesuperheroes #lootcrate #comics #comicbooks #tegneserie In celebration of being completely done with this year's Christmas shopping: here is an unrelated shelfie. I'm not actually giving away any books this year. I know. It's sad. 
#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #shelfie #bookshelf #bokhylle #bookshelfporn #bookshelfie #personallibrary #privatelibrary New book! I've seen this book around for a while, and finally decided to pick it up - even though it seems to be slightly outside what I usually read. The Wrath & The Dawn by Renée Ahdieh. Have you read it? What did you think?

#newbook #thewrathandthedawn #reneeahdieh #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #bookporn New book! Every Anxious Wave by Mo Daviau. It's being described as "High fidelity with time travel". I was intrigued.

Here's the publisher's description: Good guy Karl Bender is a thirty-something bar owner whose life lacks love and meaning. When he stumbles upon a time-travelling worm hole in his closet, Karl and his best friend Wayne develop a side business selling access to people who want to travel back in time to listen to their favorite bands. It's a pretty ingenious plan, until Karl, intending to send Wayne to 1980, transports him back to 980 instead. Though Wayne sends texts extolling the quality of life in tenth century "Mannahatta," Karl is distraught that he can't bring his friend back.

Enter brilliant, prickly, overweight astrophysicist, Lena Geduldig. Karl and Lena's connection is immediate. While they work on getting Wayne back, Karl and Lena fall in love -- with time travel, and each other. Unable to resist meddling with the past, Karl and Lena bounce around time. When Lena ultimately prevents her own long-ago rape, she alters the course of her life and threatens her future with Karl.

#books #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #sciencefiction #modaviau #everyanxiouswave #bookstagram #bookish #instabook #bookporn #coffeeporn #coffee #bookcoverlove #coverlove #bookhaul #newbook New children's book!

Rallskanken er den nye barneboka til Aleksander L. Nordaas, med nydelige illustrasjoner av Sandra Steffensen. Den følger samme struktur som Nordaas' forrige barnebok, Mister Mjukis, med rim og store illustrasjoner. Fin og stemningsfull!

#leseeksemplar #bok #book #bøker #books #litteratur #literature #bookporn #bookworm #leseglede #bokorm #bookstagram #bookish #instabook #lesehest #lesetips #nrklesetips #aleksanderlnordaas #sandrasteffensen #illustrasjoner Have you read The Universe Versus Alex Woods, by Gavin Extence? Here's what I wrote on goodreads after having listened to the audio version: "Wow. I laughed. I cried. I laughed while I cried. What a quirky, beautiful, funny, heartbreaking and overall incredibly touching book." #books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #theuniverseversusalexwoods #gavinextence #fiction #skjønnlitteratur #youngadult #bookcoverlove #coverlove Hi guys. I've not posted for a couple of weeks, and the main reason for that is that I'm doing #NaNoWriMo this year. If you don't know what that is: November is the month when thousands of people set out to write a novel (each...). 50000 words in 30 days. 1667 words a day.

I have hit the halfway mark (25000 words) a couple of days early, and have only failed to hit the daily minimum once. I'm vaguely optimistic that I might in fact get through this madness. 👍I can assure you that I have made a few of the mistakes listed in the book in the picture though!

#books #bok #bøker #book #literature #litteratur #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #sakprosa #writing #skrive #write I found this paperback from 1952 at a local flea market, and I bought it because of the adorable cover... Tarjei Vesaas is of course also one of Norway's greatest authors, probably the most famous for his novel Is-slottet (The Ice Palace). The Black Horses, as seen in the photo, was first published in 1928.

#bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #tarjeivesaas #deisvartehestane #theblackhorses #vintage #bokmarked #fleamarket #loppemarked #loppis My friend @kavehrashidi went to Paris and brought back this signed book from Shakespeare and Co for me. Thank you!

It's a somewhat weird novella about a guy talking about a particular author and the books she has written. I'm not entirely sure what to say about it. Certainly a strange read... #bythesameauthor #jackrobinson #shakespeareandco #book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #signedbook #novella #shortstory #novelle New book! The Queue by Vladimir Sorokin.

#book #bøker #books #bok #reading #lesehest #bokorm #bookworm #leseglede #lesetips #nrklesetips #boktips #bookish #instabook #bookstagram #litteratur #literature #bookporn #te #tea #teaporn #vladimirsorokin #køen #thequeue
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat

%d bloggers like this: