Fabula Aero – Astrid Luisa Niebuhr

Bok 1 i Fabula-serien
Sjanger: Fantasy
Målgruppe: Ungdom/unge voksne
Først utgitt: 2011

Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Panthera Publishing
ISBN: 9788299819329
Sider: 231

Denne boka har jeg lest og anmeldt på forespørsel fra forlaget, Panthera Publishing.

****
Om boka: Zhara lever et vanlig liv med familien sin. Hun mistet synet i en ulykke og har siden vært blind. En dag får hun synet tilbake og hun får øye på noen som ikke tilhører vår verden. Hvem er disse ridderne som gir henne synet tilbake? Og hva vil de med henne? Zhara bestemmer seg for å finne ut av det og plutselig befinner hun seg i en annen verden med et oppdrag som vil forandre livet hennes.
****

Jeg har anmeldt bøker for Panthera før. Jeg er fortsatt nysgjerrig på dette konseptforlaget, som har «unge forfattere til unge lesere» som motto og som ikke tar inn skrivetalenter eldre enn 23 år. Astrid Luisa Niebuhr er forlagets tredje forfatter, og hun gir ut denne boka i en alder av 16 år. Jeg hadde i allefall ikke disiplin og selvtillit til å fullføre og gi ut en roman i så ung alder, og dette alene gjør meg i utgangspunktet imponert. Men jeg klarer ikke å riste fra meg tanken om at kravet om at forfatteren skal være ung kommer litt i veien for kvaliteten. Er dette tilfelle i denne romanen?

[…] med en kraftanstrengelse klarte hun tilslutt å åpne øynene. Rundt henne var det et kaos av luftstrømmer. Det så ut som innsiden av en orkan og selv om det var veldig utydelig kunne Zhara skimte ansikter i vinden. Ansiktene til menn, ikke menneskelige menn, men gudelignende menn. Zhara stirret livredd rundt seg. Hva var det som skjedde?

Dette er altså historien om 18 år gamle, blinde Zhara. Hun lever et ganske så vanlig liv med den slitsomme lillesøsteren på 13 år, Madelen, og hun synes fortsatt det er urettferdig at hun skulle miste både synet og broren i ulykken. Så en dag får hun synet tilbake, og riddere i rustning omgir henne. Når ridderne forsvinner, forsvinner synet. Zhara ønsker ikke å gå tilbake til å leve i mørket, og bestemmer seg for å finne ut av hva i all verden som skjedde – og vips befinner hun seg i en verden helt ulik hennes egen.

Med dette synes jeg forfatteren har klart å komme på noe som er relativt originalt, hun har i ganske stor grad gjort et hederlig forsøk på å gjøre fantasysjangeren til sin egen. Desverre skorter det på andre ting. Over knappe 231 sider forsøker Niebuhr ikke bare å fortelle om Zharas opplevelser og nye bekjentskaper, men også å tegne et bilde av hvordan verdenen ser ut, med geografiske beskrivelser, slektstrær, legender og profetier. Dette alene får meg til å tenke at romanen i det minste burde være dobbelt så lang.

Alt blir fortalt i en heseblesende fart, og jeg forstår ikke hvorfor vi stresser sånn med å komme i mål. I det ene øyeblikket faller Zhara gjennom en portal og lander midt i en øde ørken, noen titalls sider senere har hun allerede vært del av noens følge i en måneds tid, og hun har lært seg delvis å kontrollere evnene sine. Her hadde jeg i utgangspunktet forventet at det skulle skvises mange flere sider inn, med beskrivelser og følelser, mistillit og frykt, glede og alt det der. Nei, det havner nærmest som en apropos.

Hovedpersonen er relativt flat. Hun overrasker meg overhodet ikke, og er til og med irriterende ved flere anledninger. Men… kanskje det kommer med alderen? Hun er nesevis, bedrevitende, og hun tar seg glatt (og noe respektløst) til rette i en verden hun bare har vært i en liten stund. Når det (ikke overraskende) blir klart at skjebnen avhenger av henne, har 18-åringen ikke noe problem med å lede an, og motsi og være gretten.

Vel, hun er ikke bare sånn, hun er også snill, smart og småforelska. Problemet ligger mest i at det føles som om forfatteren ikke har utviklet noen særlig sterk, personlig stemme (enda?). Det føles som om Niebuhr, gjennom å lese andre, har lært seg det praktiske og teoretiske rundt det å skrive historier, men hun mangler noe egenart. Og det er her jeg undres om alderen hennes kommer i veien. Hun har et åpenbart potensiale, men har hun lært seg å bruke det enda?

Ordforrådet hennes er ikke så veldig stort, og hun holder seg til et relativt lukket følelsesregister. «Han så hånlig på henne,» «hun smilte mot han,» «hvisket hun» er gjengangere, og karakterene er stort sett sinte, glade eller hånlige. Av og til er overgangen mellom følelsene uklar, og der «han så hånlig på henne», «smiler han stille» etter neste setning. Kranglene som oppstår er mange ganger uforstående, og det føles som om forfatteren av og til glemmer at vi ikke kan kikke inn i hodet hennes. Velger å dytte dette inn i det samme problemet om at for mye informasjon klemmes inn over rent for få sider.

Illustrasjonene av Eirik Fevang er nydelige, og antageligvis det mest intrikate og detaljerte med hele romanen. Derfor kan jeg ikke fatte og begripe hvorfor det ikke har blitt tegnet et kart over landet? Enhver stor fantasy-serie/roman må ha et kart, synes jeg. Og her hadde forfatteren spart seg veldig mye ved å gi leseren muligheten til å se på et kart. Det kommer så vanvittig mange beskrivelser over få sider at jeg selv hadde vanskelig for å få med meg alt. Nå er det meste av geografien allerede glemt, og jeg kan kun med vanskelighet huske noen av alle slektstrærne som ramses opp.

Eksempel på Fevangs illustrasjoner, der vi får se hvordan en ultan ser ut.

Som sagt, altså: Niebuhr har klart å finne på en relativt original setting og begynnelse på en serie. Desverre kommer det jeg vil tro er språklig uerfarenhet litt i veien, og noe som føles som et enormt hastverk gjør at det blir en ganske overfladisk opplevelse. Først tenkte jeg at kanskje jeg er for gammel med mine 22 år – kanskje «ungdommen nå til dags» vil pløye igjennom langt enklere bøker enn de mursteinene jeg forbinder med fantasy. Men jeg er da vitterlig innenfor forlagets målgruppe (16-25), så jeg holder på mitt. Forlaget kunne i tillegg med fordel ha gjort en bedre jobb med korrekturlesingen, men med noe sånt som 200 sider ekstra, samt et kart, kunne dette ha blitt en ganske fin opplevelse.

Reklamer

4 Responses to “Fabula Aero – Astrid Luisa Niebuhr”


 1. 1 Hauge mars 27, 2011, kl. 18:27

  Tøffe sider!
  Sjøl om det var lite dikt her 🙂
  For å balansere noe:
  http://wp.me/pYtns-xC
  God søndag!
  (og bruk gjerne ei tekstmelding på diktet)
  øystein

 2. 2 minni-T april 27, 2011, kl. 14:47

  Aww, denen skal jeg lese! Sykt kul tegning av Eirik!

 3. 3 Anna juni 2, 2011, kl. 21:51

  Har lest boka selv og synes den er utrolig bra! Det at den er noe kort gjør den relativt lettest synes jeg, og det kan jo gi motivasjo til de som ikke leser spesielt mye, til og faktisk prøve å lese denne boka.. og har man først begynt, klarer man ikke slutte! Anbefaler den virkelig og gleder meg kjempe mye til neste bok kommer! 😀

 4. 4 BokOrm921 september 19, 2011, kl. 17:45

  Jeg har lest denne boka og ble kjempe imponert, en 16år gammel jente som skriver slik en bok vil kunne skrive mesterverk om noen år. Jeg er ingen serlig skjapp leser og synes det derfor er deilig med en fantasi bok som er mer eller mindre lettlest, jeg er enig med andmeldelsen i at det i den neste boken MÅ være med et kart og kanskje et slektstre.

  Jeg anbefaler denne boken på det sterkeste, og gleder meg til den andre i serien=D

  Likke til Niebuhr


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 319,120 hits

Instagram

New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon. #bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: