Brave Story – Miyuki Miyabe

Sjanger: Fantasy
Målgruppe: Unge
Først utgitt: 2003

Denne utgaven utgitt: 2007
Forlag: Viz Media
ISBN: 9781421511962
Sider: 816

****
Om boka: Young Wataru Mitani’s life is a mess. His father has abandoned him, and his mother has been hospitalized after a suicide attempt. Desperately he searches for some way to change his life – a way to alter his fate. To achieve his goal, he must navigate the magical world of Vision, a land filled with creatures both fierce and friendly. And to complicate matters, he must outfit a merciless rival from the real world. Wataru’s ultimate destination is the Tower of Destiny where a goddess of fate awaits. Only when he has finished his journey and collected five elusive gemstones will he possess the Demon’s Bane – the key that will unlock the future. Charity, bravery, faith, grace and the power of darkness and light: these are the provinces of each gemstone. Brought together, they have the immeasurable power to bring Wataru’s family back together again.
****

Dette er et prakteksempel på hvorfor jeg håper papirboka aldri forsvinner. Jeg kjøpte den innbundne utgaven, og den er aldeles nydelig. Dette er en gigantisk bok på over 800 (store) sider, og den ligger tungt i hendene. Men det fineste er illustrasjonen som utgjør for- og baksiden. Gjennom flotte illustrasjoner ser du vesener og planter du aldri har sett før. Det er ikke før du leser at du forstår hva de forskjellige skapningene forestiller, og sådan oppdager du noe nytt hver gang du lukker den igjen. Som hos enhver storslagen fantastisk roman, er det kart over verdenen som skildres på innsiden av permen som du kan gå tilbake til hver gang de reisende forflytter seg til et nytt område. Og ikke nok med det, gjennom hele teksten er det like gjennomført:

Men så er det nå en gang sånn at man ikke skal skue den berømte hunden på hårene. Helt overfladisk er omslaget allikevel ikke, med et gullklistremerke som kan fortelle at denne boka vant The Batchelder Award. Kommentaren fra Fran Ware, The Association for Library Service to Children: This is a bold, major masterpiece that will surely find a lasting, important place in children’s literature. Authentic, complex and captivating, the journey is one that will resonate with readers of all ages for many years. Romanen har dessuten blitt utgitt som både manga, dvs japansk tegneserie, animert film, og spill i hjemlandet. Her i Norge har jeg aldri sett den på en eneste hylle hos bokhandlere, aldri hørt et kvekk om den, og jeg er den eneste på bokelskere.no som har den i samlingen min. Rart med det, hvor lett det er å gå glipp av slike ting om man ikke går inn for å finne dem. Men nok om det!

Dette er altså historien om en stille og ganske så gjennomsnittlig femteklassing hvis familie brått faller ifra hverandre. Wataru kastes ut i et følelseskaos der han ikke kan forstå hvordan faren kan forlate dem, der farens nye kjæreste er ondskapen selv og der moren hans ikke orker mer og forsøker å ta livet sitt. Mer enn noe annet ønsker Wataru at ting skal gå tilbake slik de var, at faren aldri dro og at moren aldri ville dø. Løsningen viser seg i form av en portal til Vision, en verden der den fortvilede gutten får mulighet til å forandre skjebnen sin. Han blir fortalt at bare når han har samlet fem magiske gemstones (edelsteiner?) vil sverdet hans – Brave’s Sword – bli The Demon’s Bane, og bare da vil han få adgang til The Tower of Destiny, hvor skjebnegudinnen venter på han. Wataru skal dog komme til å møte en masse utfordringer.

«Help me!» Wataru’s scream echoed off the high vaulted ceiling of the cavern.
Help me…help me…help me. His words mocked him as they echoed off the walls.
As he struggled, Wataru reached for his sword with his left hand. Just as his fingers brushed against the hilt, the black hand yanked his leg with ferocious strength. In the same instant, the white hand released him. Wataru fell on his back and was dragged into the water all the way up to his waist.
Oh no!

Det var Mitsuru, den nye eleven i en annen klasse, som fortalte Waturu om Vision. Også Mitsuru ønsker å forandre skjebnen sin, men han har en ganske annen tilnærmingsmåte til hele situasjonen. Det viser seg snart at Wataru og Mitsuru konkurrerer om langt mer enn bare å nå frem til tårnet først. Vision er nemlig ikke bare et morsomt eventyr for de to guttene. Wataru møter en waterkin, Kee Keema, og en kitkin, Meena, og de vil hjelpe han på ferden. De tre kompanjongene blir medlem av the Highlanders, en gruppe som kjemper for den gode sak, for å fjerne all urettferdighet, i gudinnens og the great firewyrms navn. I tillegg til Highlanders finnes Knights of Stengel, som er en langt mer offisiell styrke under direkte kontroll av senatet. Og de har alle nok å henge fingrene i, til tross for at det er en naturlig gnisning mellom de to styrkene.

Wataru skal snart få oppdage at mystiske ting er i ferd med å skje i Vision. Landet er delt inn i United Southern Nations og Northern Empire, der historien i hovedsak utspiller seg i førstnevnte område. Her er det troen på gudinnen som gjelder, men i Northern Empire, som best kan sammenlignes med det romerske imperium, er det en annen gud – The Old God – som tilsynelatende hersker. Tror man på denne guden, tror man at rasen ankha (den som ligner på mennesker fra vår verden) er den dominerende rasen, mens alle andre raser er dem underlegne. Disse ideene har i den siste tiden begynt å forville seg sørover, og overalt kommer de reisende i økende grad over rasediskriminering.

When Wataru came to, all around him was darkness.
The wound in his right leg continued to throb. He was lying on his side. The floor beneath him was hard. He couldn’t move his hands. Am I tied up? He couldn’t move his feet. He couldn’t stand. When he tried to roll over, there was a metallic clinking sound. The sound of chains jostling against one another. Why is it so dark?
He heard low singing – not one but many voices. They weren’t that far away, but Wataru couldn’t decide which direction the sound was coming from. Right? Left? In front? Behind?
He heard a footstep and sensed someone’s presence.

Endringene som finner sted har å gjøre med en begivenhet Visions innbyggere kun kjenner fra mytene, fordi den kun skjer hvert tusende år. Helten vår, den gjennomsnittlige femteklassingen med store problemer hjemme, har ikke bare havnet midt i kaoset som er i ferd med å skje: han skal komme til å spille en helt avgjørende rolle, og det viser seg at det slett ikke er umulig at Vision blir fullstendig ødelagt og herjet om ikke Wataru gjør sitt. Men hvordan i all verden kan han klare det? Og det er jo i allefall ikke snakk om at han kan slå Mitsuru, den følelseskalde, sterke og ambisiøse konkurrenten hans…

Språklig bet jeg meg merke i (tidvis) liten variasjon. Enkelte fraser ble gjentatt litt for mange ganger, men det er mulig dette problemet ligger i oversettelsen… De første par hundre sidene gikk unna som bare det. Her får vi høre om familien til Wataru, og man blir oppriktig glad i gutten. Av en eller annen grunn leste jeg saktere og saktere etter at han begynte sin reise i Vision? Hvorfor? Jeg vet ærlig talt ikke. Det kan hende at jeg begynte på denne mursteinen på et litt dårlig tidspunkt i livet mitt, men det kan også hende at boka faktisk trekker litt ut. Så det har tatt tid. Men de siste par hundre sidene ble slukt fort som bare det. Fantastisk begynnelse – litt treg midtpart – fantastisk slutt. Det er en ikke så rent liten dannelsesreise vi bevitner når vi følger helten vår gjennom reisen hans.

Helt overraskende vendinger kan man vel kanskje ikke si at forfatteren kan tilby oss i denne historien. Men det gjør ingen verdens ting. Det er kjempefint å få følge Wataru, Kee Keema og Meena, samt alle de andre vi møter på ferden deres, og det er fint å lese om den økende innsikten Wataru får i seg selv. Også er det jo spennende å lese hvordan Wataru kommer frem til løsningen på gåten som etterhvert legges frem for han. Jeg storkoste meg, selv om det gikk litt sakte midt i historien. Synes allikevel ikke forfatteren kunne ha fjernet noe, jeg tror alle skildringene er nødvendig for Wataru og endringene vi ser i han. Og det er som de sier: Når enden er god, er allting godt!

«Your adventure is your own. No one may ever take it away from you.»

Reklamer

2 Responses to “Brave Story – Miyuki Miyabe”


  1. 1 venstregærning mars 22, 2011, kl. 13:26

    Jeg har også denne liggende klar, og jeg gleder meg ganske bra til å lese den. Man blir jo glad bare av å se omslaget. Det er for øvrig et par bokelskere som har den heftede utgaven også. 😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

  • 316,922 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore.  Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul  #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one  of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: