3096 Dager – Natascha Kampusch

Sjanger: Memoir/biografi
Målgruppe: Voksen
Først utgitt: 2010

Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788202346911
Sider: 240

Denne anmeldelsen er en del av Cappelen Damms bokbloggturné. Dette går ut på at Cappelen Damm sender aktuelle bøker til diverse bokbloggere rundt om i landet, og vi skriver om dem på en gitt dato. I dag er det jeg som drar i gang turnéen, men klikk deg videre til Linn i morgen!

****
Om boka:
«Nå føler jeg meg sterk nok til å fortelle hele historien om kidnappingen.» Natascha Kampusch opplevde det verste som kan ramme et barn: Den 2. mars 1998 ble hun bortført på vei til skolen, ti år gammel. Gjerningsmannen, ingeniøren Wolfgang Priklopil, holdt henne fanget i et kjellerhull – i 3096 dager. Den 23. august 2006 klarte hun å flykte ved egen hjelp. Priklopil tok sitt eget liv samme dag. Her snakker Natascha Kampusch for første gang åpent ut om kidnappingen, tiden i fangenskap, sitt forhold til kidnapperen og om hvordan hun klarte å unnslippe helvetet. Dette er historien til en kriger, som holdt ut det ufattelige og som aldri lot seg knekke.
****

Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, sitter og ser på den blinkende markøren og leter etter ord som kan innlede en omtale av en bok som denne. Dette er en av de bøkene man leser i store bolker, og som man genuint kan si at man sitter og tenker på så fort man må legge den fra seg (være seg for å dusje, sove eller være litt sosial). Det er vanskelig for meg å forestille meg det Kampusch har gått igjennom.

Natascha Kampusch ble tilfeldigvis (?) dømt til livstid i en alder av 10. Hun ble snappet opp fra gata av en mann med hvit varebil etter at hun hadde forlatt hjemmet for å gå på skolen. Hun var nedfor fordi hun hadde kranglet med moren sin, og hun følte seg alene og malplassert på skoleveien, som hun for første gang hadde begitt seg ut på alene. Da hun så mannen, fikk hun inntrykk av at han ventet på noen. Han virket nervøs. Hun var gammel nok til å ha fått med seg bølgen av kidnappinger som hadde feiet over Østerrike de siste årene (hun lister selv opp 13 saker i boka), og tenkte intiutivt at kanskje hun burde krysse veien. Men hun gjorde ikke det. Hun tenkte for seg selv at det var latterlig at hun skulle være redd for en tilfeldig person som stod å ventet på noen – hun var gammel nok til å gå til skolen alene, og måtte lære seg å kontrollere fantasien sin. Kidnappingen tok få sekunder.

Skrek jeg? Jeg tror ikke det. Likevel var hele jeg et eneste skrik. Det trengte seg oppover og ble sittende fast i strupen: et stumt skrik, som om et av disse marerittene var blitt virkelighet, hvor man vil skrike, men det er ikke en lyd å høre; man vil løpe, men beina beveger seg som i kvikksand.

Det er ikke småtteri hun gikk igjennom. Hun beskriver psykisk og fysisk tortur. I begynnelsen fremstod kidnapperen, Wolfgang Priklopil, som en sympatisk mann – situasjonen tatt i betraktning. Han fortalte henne at hun hadde blitt bestilt av «andre», og hun trodde at det var snakk om barnepornoringer lik de hun hadde blitt skremt av på nyhetene. Dermed var han beskytteren hennes, så lenge hun var hos han (som gjorde sitt beste for å gjøre oppholdet hennes behagelig ved å gi henne noe av det hun ba om) var hun trygg. «De andre» dukket aldri opp, og historien forandret seg til å handle om løsepenger.

Hun ble fortalt at foreldrene ikke ville betale løspengene, de var ikke glad i henne lenger. Og siden hun hadde sett ansiktet hans, kunne han ikke slippe henne fri. Hun måtte bli hos han for alltid. Gradvis stjal han fra henne identiteten – hun fikk etter en stund ikke lenger lov til å snakke om det som hadde hendt før kidnappingen. Hele livet hennes før Wolfgang Priklopil ble bannlyst – også hennes eget navn. Hun fikk ikke lenger lov til å være Natascha og måtte godta at hun fra nå av het Bibiana.

Skapte han meg virkelig på nytt? Når jeg stiller meg dette spørsmålet i dag, kan jeg ikke gi noe entydig svar. På den ene siden hadde han valgt feil person da han tok meg. Jeg sto alltid imot når han forsøkte å utslette meg og gjøre meg til sin skapning. Han klarte aldri å knekke meg. På en annen side falt forsøkene hans på å gjøre meg til et nytt menneske i spesielt fruktbar jord hos meg. Jeg var lei av livet mitt i tiden før jeg ble kidnappet, og var så misfornøyd med meg selv at jeg på eget initiativ hadde bestemt meg for å forandre på noe. Og bare noen minutter før han dro meg inn i varebilen, hadde jeg jo fantasert livlig om å kaste meg foran en bil – så mye hatet jeg livet jeg følte meg tvunget til å leve.

Historien skildres med klokskap. Det er tydelig at hun har fått hjelp til å bearbeide det hun har gått igjennom, og hun forteller gjerne situasjoner slik de ble oppfattet da – og det hun har lært om psykologi og biologi i ettertid. «I dag vet jeg at…» er et vanlig virkemiddel for henne, og hun innehar en slags stoisk ro i fortellerstilen sin. Brutale overgrep og fysisk og psykisk tortur skildres stort sett med en slags profesjonell distanse, og det er veldig sterkt å lese. Hun gjorde det hun måtte for å overleve en umenneskelig situasjon.

Boken har 2D-koder etter hvert kapittel. Disse kodene scanner du med telefonen din (ved hjelp av en app), og du tas til et webområde spesielt designet for dette formålet. Her finner du utdrag fra boka, samt bilder og videoklipp for å spe på med informasjon som passer til kapittelet du nettopp har lest. Dette synes jeg er helt fantastisk, og ønsker meg at flere bøker åpner for denne muligheten. Det eneste jeg savner er norsk eller engelsk tekst på videoklippene som jeg ikke får med meg pga språkbarrieren.

Natascha Kampusch gjestet Skavlan den 4.3. Klippet ligger i skrivende stund tilgjengelig her. Selv om jeg personlig går mot strømmen og ikke synes Skavlan er noen ‘talkshowkonge’, og at det for det meste er flaut å høre han spørre ut gjester (særlig pausene og stirringen), forteller hun nå allikevel så godt hun kan utifra de spørsmålene hun får. Hun har blitt herjet med av mediene, og alle har selv hatt en mening om henne. Boka skildrer hvordan hun tidvis har blitt utsatt for åpent hat som følge av at hun ikke har spilt rollen som det knuste og hjelpeløse offeret. Hun tar sterkt avstand fra alle som dytter henne inn i «Stockholm-syndrom»-båsen, og beskriver med overbevisning hvordan bildet er mer nyansert enn godt og ondt – svart og hvitt. Hun gikk fra å være Prikopils fange, der han styrte og bestemte over livet hennes, til å bli en slags fange utenfor, der media fremstilte henne og kidnapperen slik det passet best.

Å komme kidnapperen nærmere er ingen sykdom. Å lage seg en kokong med normalitet innenfor rammene til en forbrytelse er ikke et syndrom. Tvert imot. Det er en overlevelsesstrategi i en desperat situasjon – og mye mer tro mot virkeligheten enn den overfladiske kategoriseringen samfunnet gjerne vil holde fast ved: at gjerningsmenn er blodtørstige monstre og at ofre er hjelpeløse lam.

Jeg kan ikke komme på noen grunn til at du ikke skulle lese denne boken. Virkelig ikke.

Reklamer

8 Responses to “3096 Dager – Natascha Kampusch”


 1. 1 Beate mars 21, 2011, kl. 09:57

  Veldig godt skrevet, Julie!
  Denne boka fenget meg også veldig, og jeg er enig med det du sier om at hun har fått bearbeidet mye av de opplevelsene, og det gjør det kanskje ekstra sterkt å lese. Man må bare beundre denne flotte jenta som til tross for alt har klart seg bemerkelsesverdig bra.

  Ja, og intervjuet på Skavland var litt pinlig, synes jeg. Hun svarte veldig godt, mens han hoppet og virret og stilte dårlige spørsmål og fulgte ikke opp ting hun sa.

  • 2 Julie mars 21, 2011, kl. 13:16

   Det mest tragiske med sånne saker synes jeg er hvordan media herjer og snoker i etterkant, og hvordan folk tror de vet hva som er best for henne, hva hun skal føle, og hva som er rett og galt. Ingen andre enn offeret selv har rett til å bestemme hva som er rett og galt i en slik sak. Hun har skrevet en innmari god bok.

 2. 3 Toyni (: mars 21, 2011, kl. 10:10

  Det er vel linnmajiet.blogg.no som blogger om den i morra, og den du har linket til dagen etter der 🙂

 3. 5 knirk mars 22, 2011, kl. 06:58

  Det er egentlig en bok jeg har valgt å ikke lese. Det blir liksom så nært og sterkt. Jeg vil liksom ikke gå inn i en frykt som alle foreldre har og som bare er så vanvittig grusomt. Hm…

 4. 7 Stine oktober 24, 2012, kl. 12:49

  Hei! Har nettopp lest boken.. Men får ikke disse 2D-kodene til å fungere 😦
  Hva slags app brukte du?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 321,131 hits

Instagram

I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂 If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that! Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time. The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. #noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: