I Evigendt – Siri Fjellvang Tobiassen

Sjanger: Fantasy
Først utgitt: 2009
Denne utgave utgitt: 2009
Forlag: Kolibri Forlag
Format: Innbundet
Sider: 344
ISBN: 9788279170389

****
Om boka:
Boka å lese etter Harry Potter! Tenk deg en rolig lørdag morgen. Mor Oda ligger på sofaen og slapper av mens sønnen Ask ligger foran tv-en og ser på film. Alt i alt en meget vanlig, lett kjedelig morgen. Så skjer det noe. Først tror Oda det bare er lyset og fargene fra filmen på tv som farger stua i et rødrosa skjær. Men så hører hun Asks skjelvende stemme komme med et meget lavmælt og forsiktig «mamma…?» Etter det skjer alt som ikke kan skje.
En drage kommer inn vinduet. Rett igjennom. Ikke et skår singlet. Ikke en lyd høres. Vinduet er seg selv lik og later som det aldri har sluppet igjennom noen drage. Oda og Ask får seg en flytur av det uventa slaget. De havner i Vranglås og Stankelskogen, men kommer til slutt fram til Tårnbyen i Evigendt, der noen venter dem. Hva i all verden skal de der? Og hvem kan de stole på? Og hvorfor har dette hendt? Oda forstår at det hele beror på en forferdelig misforståelse.
****

Det å begynne baksideteksten med å hevde at dette er boka å lese etter Harry Potter, er automatisk ensbetydende med å skyte seg selv i foten. Hvorfor i all verden forlaget har klekket ut den «gode» ideen kan jeg ikke engang begynne å forstå. Videre, i teksten om forfatteren hevdes det at «I Evigendt» er hennes første roman der hun viser en frodighet og en humor som leserne, så vel store som små, vil fryde seg over.

Jeg lurte på om ikke kvinnene her hadde mensen. Kanskje de hadde løpetid en gang i året. Hele gjengen. Jeg flirte for meg selv mens jeg så for meg en gjeng brunstige, togakledde menn som sjokka rundt etter kåte damer et par uker hver vår. Jeg så for meg Rafael med oppbretta toga og de tynne, hårete leggene i svette tak bak ei dirrende damerumpe. Jeg måtte nesten le høyt!

Dette er et typisk eksempel på den «frodige» humoren som fryder «så vel store som små.» Vel, jeg frydet meg ikke. Selv om sidene er fullstendig gjennomsyret av denne stilen lo jeg ikke en eneste gang. Mye fordi det der ikke får meg til å le i de fleste sammenhenger, men også fordi jeg ikke forbinder denne stilen med fantasy. Denne sjangeren skal for meg være noe storslått og episk, en verden jeg kan synke inn i og la meg imponere av. Dette derimot minner mest om en middelmådig novelle fra et ukeblad hva det språklige gjelder. Og det er ikke bare humoren som er problemet. Forfatteren blander også inn slang og engelske uttrykk som føles malplassert og unødvendig.

Ikke er jeg spesielt imponert over plottet heller. Til tross for at jeg synes Tobiassens språk er langt bedre egnet for voksne enn for barn, synes jeg plottet blir for barnslig. Det er jo heller ikke særlig originalt, vi har hørt det før: Atypisk helt viser seg å ha en avgjørende rolle, også viser det seg at det hele kanskje er en misforståelse, men så er det greit allikevel. Det i seg selv gjør ingen verdens ting så lenge forfatteren briljerer med en troverdighet som gjør plottet til noe eget. Det er mulig jeg pirker, men jeg savnet mye. Jeg synes for eksempel at det er klisjéaktig og bærer preg av logisk brist at samherskeren hevder at de ikke er særlig kjent med/uerfaren med konseptet om vold. Allikevel spiser de kjøtt. De tar liv, og vil derfor kunne vite verdien av det, og hvor går grensa mellom «vold» og drap-for-å-spise? (Og såååå fjernt står de da ikke fra vold når vi ser på de siste kapitlene) … Videre blir det aldri forklart hvorfor forfatteren har kalt jenta Embla (Ask og Embla, henviser til norrøn mytologi), eller hvorfor majoriteten av karakterene har navn som begynner på M. Det blir bare observert på en «jøss, det var pussig»-aktig måte, og så blir det hengende i lufta.

Jeg synes ikke karakterene har særlig godt utviklede stemmer. Hver gang de begynner å fortelle en lengre historie, eller hver gang det er bittelitt alvorlig, høres alle sammen klin like ut. Dette inkluderer den slitsomme feen Fiat, samherskeren og sønnen Ask. Selv om de har helt greit utviklede stemmer når det er snakk om en litt dagligdags situasjon, brister det når det blir litt alvor. Når flåsete Fiat bruker akkurat de samme ordene som samherskeren, funker det ikke for meg.

Jeg har tenkt litt på hva jeg hadde synes om plottet dersom jeg barberer bort alt som er av Tobiassens språk. Dersom jeg kun sitter igjen med en storyline og referansepunkter hva handlingen angår. Hadde jeg likt idéen dersom den var blitt skrevet av en annen? Tja, kanskje? Det er vanskelig å si, for jeg tror Tobiassen har brukt så mye av seg selv at det blir umulig uten henne. Jeg blir lei av å høre om Odas fylleangst, dårlige jobb, slappe kropp – for så å gå over til å høre hvor sexy hun har blitt etter at hun kom til Evigendt, med faste bryster (som hun demonstrativt surrer inn i et lite tøystykke) og yppig rumpe – og man trenger ikke å være medlem av Mensa for å forstå at det hele avsluttes med at hennes miserable liv ikke er så ille lenger. Og den lille romansen? Ordet ‘husmorporno’ flakset rundt i tankene mine hele tiden.

Det er aldri så ille at det ikke er godt for noe. Jeg likte tross alt tre ting:
– Omslaget. Ser akkurat ut slik jeg ser for meg at en klassisk fantasyroman burde se ut, med en malt drage i en skog, ugler, feer, rare trær og to helter inne i skyggene. Desverre stopper assossiasjonene til andre klassiske fantasyromaner der.
– Scenen i Solørkenen. Mest fordi jeg forbinder skyggefolket med Doctor Who-vesenet Vashta Nerada, men litt fordi det endelig blir litt dramatisk, selv om ingenting går innpå meg.
– Konseptet med tiden. Det skal Tobiassen ha, dette funker.

Desverre holder ikke disse tre, skarve plussene i det hele tatt. Om jeg hadde kastet terningkast, hadde denne karret seg opp på en toer. Dersom dette er representativt for kvaliteten på norske fantasy-romaner, står det visst ikke så veldig bra til her oppe i nord. Humoren er stort sett en flau opplevelse, og språklig er det platt og middelmådig. Plottet passer ikke til språkbruken, og forfatteren lar mange tråder ligge isteden for å knyte det hele sammen og heve romanen i alle fall et hakk. Om jeg ikke allerede har skremt deg bort, så må du i allefall ikke finne på å i det hele tatt tenke på Harry Potter før, under eller etter at du leser denne. Da virker den enda verre. «Nord-Norges svar på J.K Rowling,» du liksom.

Reklamer

6 Responses to “I Evigendt – Siri Fjellvang Tobiassen”


 1. 1 Solgunn mars 5, 2011, kl. 18:11

  Jeg leste denne da den kom ut, anmeldte den for Altaposten og hadde ganske store forhåpninger, men gjett om jeg ble skuffet…..Det er for mye av alt, og jeg er enig med deg i at det kan virke som om forfatteren skriver inn sitt eget liv, og at boka (hvis den egner seg for noen) er beregnet på voksne.

  • 2 Julie mars 5, 2011, kl. 19:43

   Det merkeligste med hele opplevelsen var for meg at forlaget satt den i sammenheng med Harry Potter. Helt utrolig, spør du meg.

 2. 3 Solgunn mars 5, 2011, kl. 20:54

  Yepp, men alt var vissnok basert på en uttalelse fra en konsulent, og akkurat den konsulenten ville jeg ha sparket! Jeg tror boka kunne blitt god hvis den hadde vært skikkelig redigert, men da måtte forfatteren ha fjernet alle morsomhetene (som ikke var morsom), men bare irritertende. Huff!

  • 4 Julie mars 5, 2011, kl. 21:33

   Ja, jeg tenkte også på det, at den kunne blitt god med endel endringer. Men jeg lurer på om det egentlig hadde vært mulig. Jeg tror disse morsomhetene til Tobiassen er en av bærebjelkene i historien, og hvis man skulle ha fjernet dem hadde historien i seg selv måtte ha blitt skrevet av noen helt andre. «Humoren» gjennomsyrer hele greia, og da er det en flau opplevelse at det ikke er morsomt. Hehe.

 3. 5 Ladybug mars 14, 2011, kl. 13:11

  Høres merkelig ut at de i det hele tatt kan skrive at dette passer for store og små ut i fra det du skriver om boken. Nei, denne skal jeg nok styre ganske langt unna. Jeg har sikkert nok av uleste terningkast to bøker stående i hylla så jeg har ikke behov for å investere i denne 😉

  Det høres ut som en typisk bok som kan få meg til å miste lesergleden midlertidig om jeg skulle tvunget meg igjennom den.

  I tillegg må jeg si at forlagene bør finne på noe mer orginalt enn å sammenligne en hel skokk av titler med Twilight og Harry Potter.

  • 6 Julie mars 14, 2011, kl. 17:42

   Jeg klarer ikke avbryte bøker, men hadde jeg klart det hadde jeg gitt opp denne etter ganske få sider… Den tilbyr ingen positive overraskelser eller belønning for at man holder ut, heller. Rett og slett ikke særlig imponerende.

   Og jeg kan ikke annet enn å sukke tungt når forlagene skyter seg selv i foten og sammenligner med klassikerne. Jeg sliter veldig med å forstå hvordan de synes å rettferdiggjøre det. Jeg forstår at det ofte handler om salg – folk med Harry Potter-abstinenser har antageligvis lett for å legge merke til «boka å lese etter Harry Potter!» – men de gjør jo absolutt IKKE forfatteren noen tjeneste. Tvert i mot.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,922 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: