Madame Bovary – Gustave Flaubert

Sjanger: Roman
Først utgitt: 1857, Frankrike
Denne utgave utgitt: 2010
Forlag: Aschehoug
Format: Heftet
Sider: 367
ISBN: 9788203211034

****
Om boka:
En ung legehustru fra den fiktive franske landsbyen Yonville-l’Abbaye er blitt en av de mest berømte skikkelsene i verdenslitteraturen. Beretningen om Emma Bovary, hennes romantiske drømmer, hennes utroskap og forgjeves kamp mot det prosaiske dagligliv i provinsen har holdt lesere fanget i generasjoner. Emma Bovarys tragedie har ikke noe storslått over seg. Hun har pågangsmot og vilje til å komme videre, men mangler totalt vurderingsevne og virkelighetssans. Derfor velger hun feil, både når hun forelsker seg og når hun sammen med den geskjeftige og fremskrittsivrige apotekeren Homais fører sin stakkarslige ektemann inn i hans livs store faglige nederlag. For Emma er det til slutt bare én utvei tilbake.

Gustave Flaubert (1821-1880) studerte først medisin og siden jus, men ofret seg etter hvert helt for sitt forfatterskap og levde et tilbaketrukket liv i Frankrike. Madame Bovary (1857) vakte enorm oppsikt og ble anmeldt for usedelighet da den kom ut.
****

Jeg er litt allergisk mot denne sjangeren. Store kjærlighetshistorier med ulykkelige mennesker og dramatiske vendinger. Ofte blir jeg litt irritert over karakterer som gir seg fullstendig hen til følelser og kjærligheten, og glemmer alt annet. Stort sett blir jeg sittende å tenke «jammen du trenger vel ikke gå fra sans og samling av den grunn?» Greit, så er jeg ikke noen romantiker selv, jeg skal innrømme det. Men med det sagt er vel ikke dette den verste kjærlighetsromanen jeg kunne ha lest.

Han var altså lykkelig, uten bekymring for noe som helst. Et måltid sammen med henne, en spasertur på storveien om kvelden, å stryke hånden over håret hennes, å se stråhatten hennes på vindusvridere, og en mengde andre ting som Charles aldri hadde trodd var noe å glede seg over, gav ham nå en vedvarende lykke.
[…]
For ham strakte ikke universet seg lenger enn til silkekanten på hennes underskjørt; og han bebreidet seg at han ikke elsket henne nok, han hadde lyst til å se henne igjen straks; han skyndte seg tilbake, styrtet opp trappen med bankende hjerte. På soverommet holdt Emma på med å stelle seg; han listet seg innpå, kysset henne på ryggen, hun satte i et hyl.

Charles Bovary elsker Emma. Han møtte henne på et pasientbesøk hos hennes far, og ba ham siden om hennes hånd. Til tross for at Charles var en småbylege med få ambisjoner hva rikdom og suksess gjelder, mente Emmas far at det slett ikke var det dårligste alternativet for hans datter. Men det viser seg snart at livet med Charles ikke ble som forventet for Madame Bovary. Hun forventer at kjærligheten er som i romanene, med æresfulle, lidenskapelige menn og dydige kvinner, der kjærligheten overvinner alt og viser vei.

En mann, burde han ikke vite alt, utmerke seg i en rekke aktiviteter, innvie kvinnen i lidenskapens krefter, i livets edle og raffinerte sider, i alle dets mysterier? Men denne fyren lærte henne ingenting, kunne ingenting, ønsket ingenting. Han trodde at hun var lykkelig; og hun bar nag til ham for denne sedate roen, for denne alvorsfylte tyngden, selv for den lykken hun gav ham.
[…]
Men hennes eget liv var kaldt som et loft der takvinduet vender mot nord, og kjedsomheten, denne tause edderkoppen, spant sitt nett i mørket, i hver krik og krok av hennes hjerte.

Det er ikke vanskelig å se utifra disse utdragene, alle fra del en av boka, at forholdet fra begynnelsen av er skjevt. Emma har forventninger til kjærligheten som er basert på fiksjon, Charles ønsker bare å leve et tilfredsstillende liv i en liten by med en helt grei inntekt. Der Emma drømmer om de vakre kjolene og møblene i tidsskriftene hun abonnerer på, de store slottene fintfolket bor i, og de dydige og mandige ridderaktige heltene i bøkene sine, drømmer Charles om å ha en lykkelig kone i et koselig hjem. Her kunne jeg ha skrevet et eller annet om at kommunikasjon er viktig, men jeg nøyer meg med å si at det var en annen tid.

I Léon finner Emma endelig en mann som forstår henne – en mann som hever seg over det bondske småbylivet. Han leser tidsskrifter og romaner som henne, og de deler samme syn på både det ene og det andre. Følelser oppstår, men så får han en jobb et annet sted og reiser. Så dukker Rodolphe opp, en rundbrenner med sansen for vakre kvinner, og kjedsomheten og utilfredsheten i Emma får endelig utløp for seg. Og det stopper jo heller ikke her.

Som vaskeseddelen antyder mangler Emma både vurderingsevne og virkelighetssans. Det er antageligvis de mest passende ordene en kan smykke henne med. Det første problemet er at hun så gjerne skulle levd som de rike. Hun bruker rent for mye penger på kreditt, kun for å få utløp for frustrasjon ved å omgi seg med vakre ting. Det andre problemet ligger i finansieringen av utroskapen hennes. Også her låner hun penger. Hun er en person som kan overtales til hva som helst, bare man er flink nok. Hun roter både seg selv og mannen inn i gjeld, og hun gjør som den ambisiøse apotekeren Homais sier og overtaler ektemannen til å utføre en eksperimentell operasjon som ikke ender særlig bra. Sist, men ikke minst har hun allerede bestemt seg for hva kjærlighet er før hun opplever den. Allerede før Charles tar henne til sin kone har hun blitt så inspirert av både kjærligheten hun finner i romanene og kjærligheten hun opplevde til Gud da hun gikk på klosterskole, at den stakkars legen i praksis ikke har sjans.

Hun var den elskende kvinnen i all verdens romaner, heltinnen i alle skuespill, det ubestemmelige hun i alle diktsamlinger. På hennes skuldre gjenfant han den ravgule fargen fra Odalisk i badet; hun hadde de middelalderske slottsfruers lange kjoleliv; hun liknet også Den bleke kvinnen fra Barcelona, men fremfor alt var hun engelen!

Boken utspiller seg over lengre tid, og med ganske mange personer av varierende relevans. Personlig synes jeg at diskusjonene mellom abbeden og apotekeren var ganske underholdende, der Homais hedrer Voltaire og andre kritikere av datidens syn på religion, og Bournisien i samme stil siterer bøker som støtter hans motsatte side av saken. Videre får jeg medfølelse for Justin, som vi egentlig ikke hører noe særlig fra, men som allikevel – for meg i allefall – er en karakter som veier tungt. Særlig mot slutten, på kirkegården om natten.

Synes jeg Emma hadde et irriterende og virkelighetsfjernt syn på livet? Ja, i begynnelsen, men jeg tror ikke jeg tar helt feil når jeg antar at hun slet mentalt – i det minste med depresjon.  Synes jeg romanen var irriterende og klisjéfylt? Nei, egentlig ikke. Dette funket faktisk. Det gikk jo slik det måtte gå, og det var dramatisk, men det var ikke for mye. Jeg synes Flaubert har endel vakre og troverdige skildringer. Jeg skjønner hvorfor denne historien ses på som tidløs, her er det nok mang en person som kan kjenne igjen følelsene som oppstår i Emma når hun er i et forhold med en mann hun ikke elsker. Og utroskap og ekteskapsbrudd er jo relativt utbrett i disse dager, selv om denne boken ble anmeldt for usedelighet da den ble sluppet. Det er mye man kunne ha sagt om denne romanen, og det er mye som har blitt sagt. Jeg lar det dog være med dette. Dette er ikke favorittsjangeren min, men jeg er altså glad for at jeg leste den allikevel.

Reklamer

4 Responses to “Madame Bovary – Gustave Flaubert”


 1. 1 Lines bibliotek mars 1, 2011, kl. 17:46

  God anmeldelse! Jeg hadde glemt mesteparten av boken, så dette var en fin påminnelse. Jeg likte språket i romanen veldig godt, og det kommer virkelig til sin rett i sitatene du har valgt.

 2. 3 Benedicte mars 2, 2011, kl. 22:18

  Hei.
  Gratulerer!
  Du har vunnet en bok i lotteriet hos Skolelyst.
  Har sendt deg en mail.
  Hilsen Benedicte.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 323,431 hits

Instagram

I recently picked up a beautiful book on wildflowers found in Norway. 🍃🌼🌸🌺🌷🌿 #villeblomsterinorge #litteratur #literature #book #newbook #bøker #bookhaul #flora #flowers #blomster #planter #greenthumb #grønnefingre #wildflower #villblomst #jonfeilberg #jensovergaardchristensen #aschehoug #bookish #instabook #bookstagram #nonfiction #lesetips #boktips
I bought a new book. 🙃 Norma by Sofi Oksanen. About: When Anita Naakka jumps in front of an oncoming train, her daughter, Norma, is left alone with the secret they have spent their lives hiding: Norma has supernatural hair, sensitive to the slightest changes in her mood–and the moods of those around her–moving of its own accord, corkscrewing when danger is near. And so it is her hair that alerts her, while she talks with a strange man at her mother’s funeral, that her mother may not have taken her own life. Setting out to reconstruct Anita’s final months–sifting through puzzling cell phone records, bank statements, video files–Norma begins to realize that her mother knew more about her hair’s powers than she let on: a sinister truth beyond Norma’s imagining. As Sofi Oksanen leads us ever more deeply into Norma’s world, weaving together past and present, she gives us a dark family drama that is a searing portrait of both the exploitation of women’s bodies and the extremes to which people will go for the sake of beauty. #norma #sofioksanen #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram #newbook #bookhaul
New book! Binti by Nnedi Okorafor. Looking forward to reading this one. About the book: Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive. #newbook #bookhaul #binti #nnediokorafor #sciencefiction #scifi #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookstagram #instabook #bookish #bookcoverlove #coverlove #book #bok #bøker #books
New book! Ser frem til å lese Nordlys: reisen til Jotundalen av Malin Falch. #newbook #bookhaul #book #bøker #tegneserie #nordlys #malinfalch #comicbook #grafiskroman #graphicnovel #litteratur #literature #bokorm #bookworm #lesehest #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I recently read Eleanor Oliphant is Completely Fine, and I'll happily recommend it to you. I'd say I liked the beginning better than the end, but overall a good read! #eleanoroliphantiscompletelyfine #eleanoroliphant #gailhoneyman #newbook #currentlyreading #bookhaul #books #book #bøker #litteratur #literature #lesehest #bokorm #bookworm #lesetips #nrklesetips #bookish #instabook #bookstagram
I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work! #coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine
My friend wrote a book. About the anus, no less. I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal
Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉 #bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee
Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo #sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature
I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓 I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊 #bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 76 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: