Madame Bovary – Gustave Flaubert

Sjanger: Roman
Først utgitt: 1857, Frankrike
Denne utgave utgitt: 2010
Forlag: Aschehoug
Format: Heftet
Sider: 367
ISBN: 9788203211034

****
Om boka:
En ung legehustru fra den fiktive franske landsbyen Yonville-l’Abbaye er blitt en av de mest berømte skikkelsene i verdenslitteraturen. Beretningen om Emma Bovary, hennes romantiske drømmer, hennes utroskap og forgjeves kamp mot det prosaiske dagligliv i provinsen har holdt lesere fanget i generasjoner. Emma Bovarys tragedie har ikke noe storslått over seg. Hun har pågangsmot og vilje til å komme videre, men mangler totalt vurderingsevne og virkelighetssans. Derfor velger hun feil, både når hun forelsker seg og når hun sammen med den geskjeftige og fremskrittsivrige apotekeren Homais fører sin stakkarslige ektemann inn i hans livs store faglige nederlag. For Emma er det til slutt bare én utvei tilbake.

Gustave Flaubert (1821-1880) studerte først medisin og siden jus, men ofret seg etter hvert helt for sitt forfatterskap og levde et tilbaketrukket liv i Frankrike. Madame Bovary (1857) vakte enorm oppsikt og ble anmeldt for usedelighet da den kom ut.
****

Jeg er litt allergisk mot denne sjangeren. Store kjærlighetshistorier med ulykkelige mennesker og dramatiske vendinger. Ofte blir jeg litt irritert over karakterer som gir seg fullstendig hen til følelser og kjærligheten, og glemmer alt annet. Stort sett blir jeg sittende å tenke «jammen du trenger vel ikke gå fra sans og samling av den grunn?» Greit, så er jeg ikke noen romantiker selv, jeg skal innrømme det. Men med det sagt er vel ikke dette den verste kjærlighetsromanen jeg kunne ha lest.

Han var altså lykkelig, uten bekymring for noe som helst. Et måltid sammen med henne, en spasertur på storveien om kvelden, å stryke hånden over håret hennes, å se stråhatten hennes på vindusvridere, og en mengde andre ting som Charles aldri hadde trodd var noe å glede seg over, gav ham nå en vedvarende lykke.
[…]
For ham strakte ikke universet seg lenger enn til silkekanten på hennes underskjørt; og han bebreidet seg at han ikke elsket henne nok, han hadde lyst til å se henne igjen straks; han skyndte seg tilbake, styrtet opp trappen med bankende hjerte. På soverommet holdt Emma på med å stelle seg; han listet seg innpå, kysset henne på ryggen, hun satte i et hyl.

Charles Bovary elsker Emma. Han møtte henne på et pasientbesøk hos hennes far, og ba ham siden om hennes hånd. Til tross for at Charles var en småbylege med få ambisjoner hva rikdom og suksess gjelder, mente Emmas far at det slett ikke var det dårligste alternativet for hans datter. Men det viser seg snart at livet med Charles ikke ble som forventet for Madame Bovary. Hun forventer at kjærligheten er som i romanene, med æresfulle, lidenskapelige menn og dydige kvinner, der kjærligheten overvinner alt og viser vei.

En mann, burde han ikke vite alt, utmerke seg i en rekke aktiviteter, innvie kvinnen i lidenskapens krefter, i livets edle og raffinerte sider, i alle dets mysterier? Men denne fyren lærte henne ingenting, kunne ingenting, ønsket ingenting. Han trodde at hun var lykkelig; og hun bar nag til ham for denne sedate roen, for denne alvorsfylte tyngden, selv for den lykken hun gav ham.
[…]
Men hennes eget liv var kaldt som et loft der takvinduet vender mot nord, og kjedsomheten, denne tause edderkoppen, spant sitt nett i mørket, i hver krik og krok av hennes hjerte.

Det er ikke vanskelig å se utifra disse utdragene, alle fra del en av boka, at forholdet fra begynnelsen av er skjevt. Emma har forventninger til kjærligheten som er basert på fiksjon, Charles ønsker bare å leve et tilfredsstillende liv i en liten by med en helt grei inntekt. Der Emma drømmer om de vakre kjolene og møblene i tidsskriftene hun abonnerer på, de store slottene fintfolket bor i, og de dydige og mandige ridderaktige heltene i bøkene sine, drømmer Charles om å ha en lykkelig kone i et koselig hjem. Her kunne jeg ha skrevet et eller annet om at kommunikasjon er viktig, men jeg nøyer meg med å si at det var en annen tid.

I Léon finner Emma endelig en mann som forstår henne – en mann som hever seg over det bondske småbylivet. Han leser tidsskrifter og romaner som henne, og de deler samme syn på både det ene og det andre. Følelser oppstår, men så får han en jobb et annet sted og reiser. Så dukker Rodolphe opp, en rundbrenner med sansen for vakre kvinner, og kjedsomheten og utilfredsheten i Emma får endelig utløp for seg. Og det stopper jo heller ikke her.

Som vaskeseddelen antyder mangler Emma både vurderingsevne og virkelighetssans. Det er antageligvis de mest passende ordene en kan smykke henne med. Det første problemet er at hun så gjerne skulle levd som de rike. Hun bruker rent for mye penger på kreditt, kun for å få utløp for frustrasjon ved å omgi seg med vakre ting. Det andre problemet ligger i finansieringen av utroskapen hennes. Også her låner hun penger. Hun er en person som kan overtales til hva som helst, bare man er flink nok. Hun roter både seg selv og mannen inn i gjeld, og hun gjør som den ambisiøse apotekeren Homais sier og overtaler ektemannen til å utføre en eksperimentell operasjon som ikke ender særlig bra. Sist, men ikke minst har hun allerede bestemt seg for hva kjærlighet er før hun opplever den. Allerede før Charles tar henne til sin kone har hun blitt så inspirert av både kjærligheten hun finner i romanene og kjærligheten hun opplevde til Gud da hun gikk på klosterskole, at den stakkars legen i praksis ikke har sjans.

Hun var den elskende kvinnen i all verdens romaner, heltinnen i alle skuespill, det ubestemmelige hun i alle diktsamlinger. På hennes skuldre gjenfant han den ravgule fargen fra Odalisk i badet; hun hadde de middelalderske slottsfruers lange kjoleliv; hun liknet også Den bleke kvinnen fra Barcelona, men fremfor alt var hun engelen!

Boken utspiller seg over lengre tid, og med ganske mange personer av varierende relevans. Personlig synes jeg at diskusjonene mellom abbeden og apotekeren var ganske underholdende, der Homais hedrer Voltaire og andre kritikere av datidens syn på religion, og Bournisien i samme stil siterer bøker som støtter hans motsatte side av saken. Videre får jeg medfølelse for Justin, som vi egentlig ikke hører noe særlig fra, men som allikevel – for meg i allefall – er en karakter som veier tungt. Særlig mot slutten, på kirkegården om natten.

Synes jeg Emma hadde et irriterende og virkelighetsfjernt syn på livet? Ja, i begynnelsen, men jeg tror ikke jeg tar helt feil når jeg antar at hun slet mentalt – i det minste med depresjon.  Synes jeg romanen var irriterende og klisjéfylt? Nei, egentlig ikke. Dette funket faktisk. Det gikk jo slik det måtte gå, og det var dramatisk, men det var ikke for mye. Jeg synes Flaubert har endel vakre og troverdige skildringer. Jeg skjønner hvorfor denne historien ses på som tidløs, her er det nok mang en person som kan kjenne igjen følelsene som oppstår i Emma når hun er i et forhold med en mann hun ikke elsker. Og utroskap og ekteskapsbrudd er jo relativt utbrett i disse dager, selv om denne boken ble anmeldt for usedelighet da den ble sluppet. Det er mye man kunne ha sagt om denne romanen, og det er mye som har blitt sagt. Jeg lar det dog være med dette. Dette er ikke favorittsjangeren min, men jeg er altså glad for at jeg leste den allikevel.

Reklamer

4 Responses to “Madame Bovary – Gustave Flaubert”


 1. 1 Lines bibliotek mars 1, 2011, kl. 17:46

  God anmeldelse! Jeg hadde glemt mesteparten av boken, så dette var en fin påminnelse. Jeg likte språket i romanen veldig godt, og det kommer virkelig til sin rett i sitatene du har valgt.

 2. 3 Benedicte mars 2, 2011, kl. 22:18

  Hei.
  Gratulerer!
  Du har vunnet en bok i lotteriet hos Skolelyst.
  Har sendt deg en mail.
  Hilsen Benedicte.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s
Besøk siden 12. mars '10

 • 316,938 hits

Instagram

I work for a medical journal, and this is the cover of the current issue. And I love it so. One of my all time favourites. 😍 Kudos to the artist, Lauren Davis @lrndvs, you should all go check out her work!

#coverlove #laurendavis #medicaljournal #tidsskriftet #tidsskriftfordennorskelegeforening #legeforeningen #dennorskelegeforening #art #heart #medicine My friend wrote a book. About the anus, no less.

I fjor fleipet jeg og @kavehrashidi om trenden med rimetitler på popvitenskapelige medisinske bøker. Jeg foreslo at han burde skrive Manus om anus. Han fikk med seg @dr.bergland på laget, og her er resultatet. 🙃😅 #manusomanus #kavehrashidi #jonaskingebergland #bøker #books #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #bookhaul #sakprosa #humor #popvitenskap #gyldendal Har endelig fått somlet meg til å kjøpe Kan vi bare late som av @booknerdmille. Gratulerer med utgitt bok - gleder meg til å lese den! 🎉

#bøker #bok #kanvibarelatesom #camillasandmo #litteratur #literature #book #lesetips #nrklesetips #nybok #newbook #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #bokorm #bookworm #lesehest #bookhaul #coffee Saga in her usual spot. I've not had the sofa to myself since I got her in august 2016... More of her here: @saga_in_oslo 
#sagathemutt #englishstaffordshire #staffordshirebullterrier #staffie #staffy #huskystaffy #husky #mix #hund #dog #dogplay #funnydog #weirddog #dogsofinstagram #bookstagram #instabook #bookish #bookshelfie #shelfie #books #litteratur #literature I have clearly neglected this account recently. Sorry! I have no valid excuse. 😓

I am currently teaching myself Dungeons and Dragons! Never played it, but I plan on changing that. 😊

#bøker #books #bok #book #litteratur #literature #fantasy #tabletop #roleplaying #dungeonsanddragons #dnd #d20 #playershandbook #leseglede #lesetips #nrklesetips #nerd #bookstagram #instabook #bookish #bookworm #bokorm #lesehest #spill #games #game #geeky Hi guys! I’ve been quiet for a while, partially because I'm doing #NaNoWriMo again this year. Apparently didn't learn my lesson last year! 😂

If you don't know what that is, long story short: you write a 50000 word novel in a month, which means on average 1667 words every day. Sometimes when I tell people this, they frown and wonder what the point of that is. There’s no way you can write anything ready to send off to a publisher in a month. And yes, I agree. But that's not the point. For me, it's an excersise in not nitpicking and criticising everything I write. Simply because I don't have time. And it feels pretty good to just let my creativity loose like that!

Don't get me wrong though. It's difficult. But I'm on schedule and hope to make it to the finish line in time.

The book in the picture is by the founder of Nanowrimo, #chrisbaty. 
#noplotnoproblem #books #bøker #coffee #kaffe #bookstagram #instabook #bookish #litteratur #literature #bookworm #bokorm #sakprosa #nonfiction #bookporn #coffeeporn #writing #skriving When I'm in a bit of a reading slump, I find it helps to read YA, a type of literature I otherwise don’t read that much anymore. Currently reading The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon.

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #thesunisalsoastar #nicolayoon I’ve never actually read The Catcher in the Rye by J.D. Salinger. Now is a good a time as any. From what I understand, people either love or hate the protagonist. Have you read it? What do you think?

#bøker #books #litteratur #literature #ya #youngadult #nrklesetips #boktips #thecatcherintherye #bookhaul #redderenirugen #jdsalinger #klassiker #classic #lesehest #bokorm #bookworm #bookporn I’ve never been a huge fan of Stephen King, but I’ve ended up reading quite a few of his books... At the moment I'm slowly working my way through the massive brick that is "It". #book #books #bøker #litteratur #literature #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #reading #currentlyreading #stephenking #it #pennywise #horror #skrekk The Bell Jar by Sylvia Plath is one of my favourite novels, and it was about time I got my hands on a collection of her poetry.

#bøker #book #books #litteratur #literature #poetry #poem #sylviaplath #dikt #everymanslibrary #bookstagram #instabook #bookish #lesetips #nrklesetips #boktips #summer #bookhaul #newbook
Read the Printed Word!

2015 Reading Challenge

2015 Reading Challenge
Julie has read 64 books toward her goal of 100 books.
hide

2014 Reading Challenge

2014 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2014!
hide

2013 Reading Challenge

2013 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 100 books in 2013!
hide

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Julie has completed her goal of reading 110 books in 2012!
hide
Hilda by Duane Bryers

Goodreads

Julies bokbabbel kvitrer

Bokblogger.no

Skriv inn epost-adressen din her for å få beskjed på mail hver gang jeg legger ut et nytt innlegg.

Bli med 77 andre følgere

Bloggurat
Reklamer

%d bloggere like this: